Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Mathematics Quiz | Free Maths Quizzes, Online Practice Test for All Exam

Mathematics Quiz

Test out your mathematics with Mathematics Quiz. If you are going to appear in math’s exam then you should boost your knowledge of Maths. Here from this page you will get various types of questions on math quizzes. In free online math practice you will get various types of questions on math quizzes. Our free practice test of math test quiz will support you to increase your math skills in a communicating way. You should try below provided Mathematics Practice Test Quizzes, as it are very helpful for All Exams. You may go through the below section of this page to get Mathematics Quiz.

Mathematics Quiz

Online math practice would take just 5 minutes of your time to complete a set of questions on math test quiz. This Mathematics Online Practice Test will help you to know how much you know about math quizzes and how much time you need to complete a set of math questions.

There is a fact about maths that the questions of mathematics always keep you entertained. You should try answering the Maths questions without using a calculator, provided below on this page, which is well tailored by the team of recruitmentresult.com. it will take a little time to answer some of the brain teasers but you will learn a lot.

Mathematics Quiz

The following Mathematics Quizzes will help you to boost your knowledge about maths. You need to go through these questions and practice regularly:

Maths Quiz Questions and Answers:

Question 1) In which civilization dot patterns were first employed to represent numbers?

Answer: Chinese.

Question 2) The ancient Babylonians had their number system based on?

Answer: 60.

Question 3) Which number system was commonly employed in various ancient civilizations and is even today in some regions?

Answer: Five.

Question 4) In which ancient civilization, numbers were for the first time represented by words?

Answer: Indian.

Question 5) In which numerals X, M, V, L, etc. belong to?

Answer: Roman numerals.

Read Out: Aptitude Questions & Answers

Question 6) In which ancient civilization, odd and even numbers were divided into two sets, the odd ones denoted as males and the even females?

Answer: Chinese.

Question 7) Among the numbers – Fibonacci, Kaprekar, Mersenne and Figurate numbers which one is ancient in origin?

Answer: Figurate number.

Question 8) Apart from the number system, ancient Indians are held in high esteem for their contributions to the field. What is it?

Answer: Indeterminate equations.

Question 9) Who wrote an elaborate history of Greek geometry from its earliest origins?

Answer: Eudemus.

Question 10) Which natural phenomenon was employed in ancient times to estimate the heights of objects?

Answer: Shadows cast by the sun.

Question 11) The Babylonian geometry mainly boils down to solving?

Answer: Algebraic equations.

Question 12) Which mathematician contemplated the creation of universal language ‘Characteristica universalis’ and a precise science of reasoning ‘Calculus ratiocinator’?

Answer: G.W Leibniz.

Question 13) It is claimed that the priest architects of Egypt could lay out a right angle with the aid of a rope divided in to a ratio by three knots. What is this ratio?

Answer: 3:4:5

Question 14) Zephirum, lziphra, Cenero and Sifr are different names of _?

Answer: Zero.

Question 15) The pyramids of Egypt are monuments to truths about?

Answer: Triangles.

Start Here: Quantitative Aptitude Quiz

Mathematics Exam Quizzes:

Question 1. The average of first 50 natural numbers is …………. .

  1. 30
  2. 5
  3. 00
  4. 25

Answer: 25.5

Question 2. A fraction which bears the same ratio to 1/27 as 3/11 bear to 5/9 is equal to ……… .

  1. 1/55
  2. 55
  3. 3/11
  4. 1/11

Answer: 1/55

Question 3. The number of 3-digit numbers divisible by 6, is ………….. .

  1. 149
  2. 166
  3. 150
  4. 151

Answer: 150

Question 4. What is 1004 divided by 2?

  1. 52
  2. 502
  3. 520
  4. 5002

Answer: 502

Question 5. A clock strikes once at 1 o’clock, twice at 2 o’clock, thrice at 3 o’clock and so on. How many times will it strike in 24 hours?

  1. 78
  2. 136
  3. 156
  4. 196

Answer: 156

Know Here: How to Prepare for Maths

Question 6. 125 gallons of a mixture contains 20% water. What amount of additional water should be added such that water content be raised to 25%?

  1. 15/2 gallons.
  2. 17/2 gallons.
  3. 19/2 gallons.
  4. 81/3 gallons.

Answer: 81/3 gallons.

Question 7. 106 × 106 – 94 × 94 = ?

  1. 2004
  2. 2400
  3. 1904
  4. 1906

Answer: 2400

Question 8. Which of the following numbers gives 240 when added to its own square?

  1. 15
  2. 16
  3. 18
  4. 20

Answer: 15

Question 09. The simplest form of 1.5 : 2.5 is …………… .

  1. 6 : 10
  2. 15 : 25
  3. 75 : 1.25
  4. 3 : 5

Answer: 3 : 5

Question 10. In 24,673 ; the place-value of 6 is ….. .

  1. 700
  2. 600
  3. 10
  4. 100

Answer: 600

Tips To: Solve Objective Type Question Papers with Negative Marking

Question 11. In 24,673 ; the face-value of 4 is ….. .

  1. 4
  2. 2
  3. 1000
  4. 9999

Answer: 4

Question 12. The least number of two digits is ….. .

  1. 99
  2. 11
  3. 90
  4. None of these

Answer: None of these

Question 13. The largest number of six digits is ….. .

  1. 9,99,999
  2. 1,00,000
  3. 1,11,111
  4. 1,11,000

Answer: 9,99,999

Question 14. The smallest number of seven digits is ….. .

  1. 0
  2. 99,99,999
  3. 10,10,100
  4. 10,00,000

Answer: 99,99,999

Question 15. The difference between the smallest number of four digits and the largest number of three digits is ……. .

  1. 1
  2. 100
  3. 0
  4. 999

Answer: 1

End Note:

We hope that all Mathematics Quiz questions and answers provide above will be helpful for you. You may stay connected with our web portal recruitmentresult.com to get latest updates as we update our pages time to time.

Something That You Should Put an Eye On

Tips to Manage StressNegative Marking in Entrance Exam
How To Prepare For Online ExamObjective Type Questions
How to Prepare for ReasoningLatest Current Affairs Updates
Maths FormulasData Interpretation Questions

Filed in: online quiz

20, 00,000+ Top Jobs For Freshers, Salary 1.75 Lakh– Apply Now

ADVERTISEMENT


4 Responses to "Mathematics Quiz | Free Maths Quizzes, Online Practice Test for All Exam"

  1. shub

    Nice

  2. AYush

    Nice to check abilityy of students

  3. avinash

    nice 4 correct

    • ayuahman singh

      Good

Leave a Reply

Submit Comment