Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Microbiology Questions and Answers | Study Quiz, MCQs, Online Practice Test

Microbiology Questions and Answers

Candidates, who are preparing for any of the any competitive or medical exam, shall check Microbiology Questions and Answers through this page!! Here below you will get Microbiology Study Quiz, MCQs, Online Practice Test.

Microbiology is one of the toughest subjects if you are preparing for any competitive, entrance exam. So before preparing you must know about Microbiology concepts. Interested individuals must go through below provided questions and answers to improve your knowledge.

Microbiology is the research on the biochemistry, physiology, cell biology, ecology, evolution and clinical aspects of microorganisms. The below questions and answers are based on logical sequences. Candidates who wants to know more of Microbiology Questions and Answers, they can follow this page which is well presented below by the team of recruitmentresult.com

Microbiology Questions and Answers

Question 1:  The phospholipids present in cytoplasm membrane of the archaeo-bacteria is

  1. Phosphoglycerides
  2. Polyisoprenoid
  3. Polyisoprenoid branched chain lipids
  4. None of the above

Answer: 3

Question 2: Which of the following bacteria lack a cell wall and are therefore resistant to penicillin?

  1. Cyanobacteria
  2. Mycoplasmas
  3. Bdellovibrios
  4. Spirochetes

Answer: 2

Question 3: Which of the following bacteria can grow in acidic pH?

  1. Vibrio cholerae
  2. Lactobacilli
  3. Shigella
  4. Salmonella

Answer: 2

Read Out: Biochemistry Questions & Answers

Question 4: Allosteric enzymes are

  1. Larger than simple enzyme
  2. Smaller than simple enzyme
  3. Larger and more complex than simple enzyme
  4. Smaller than simple enzyme but not complex

Answer: 3

Question 5: During the carboxylation phase of the Calvin cycle, CO2 combines with

  1. Ribulose 1,5 – bisphosphate
  2. Phosphoglyceraldehyde
  3. Pyruvic acid
  4. Oxaloacetic acid

Answer: 1

Question 6: In the time since E. coli and Salmonella diverged evolutionarily

  1. There has been little change in either genome
  2. Coli has acquired many genes via horizontal transfer
  3. E, coli has lost approximately 50% of its genome
  4. None of these

Answer: 3

Question 7: Both strands of DNA serve as templates concurrently in

  1. Replication
  2. Excision repair
  3. Mismatch repair
  4. None of these

Answer: 1

Question 8: Which binding is inhibited by pactamycin?

  1. Aminoacyl-tRNA to the A-site of 30S subunit
  2. Initiator-tRNA to 30S/40S initiation complexes
  3. Peptidyl t-RNA to the 50S subunit
  4. Formation of peptide bond in P site

Answer: 2

Question 9: The plasmid-mediated properties is/are

  1. Fermentation of lactose
  2. Production of enterotoxin
  3. Resistance to antibiotics
  4. All of these

Answer: 4.

Get here: Biotechnology Question & Answers

Question 10: Large parasites such as helminthes may be killed extracellularly by the action of

  1. Basophils
  2. Monocytes
  3. Eosinophils
  4. Neutrophils

Answer: 3

Question 11: VDRL test is an example of

  1. Tube test
  2. Ring test
  3. Slide test
  4. None of these

Answer: 3

Question 12: Which of the following is/are not a gram-positive bacteria?

  1. Streptococci
  2. Pseudomonas
  3. Mycobacteria
  4. None of these

Answer: 2

Question 13: The bacteria involved in the production of dental caries is/are

  1. Streptococcus mutans
  2. S sanguis
  3. Both (a) and (b)
  4. Streptococcus pyogenes

Answer: 3

Question 14: Which of the following types of Clostridium perfringens produces alpha toxin most abundantly?

  1. Type A
  2. Type B
  3. Type C
  4. Type D

Answer: 1

Question 15: Lactobacilli grow best under

  1. Strict anaerobic conditions
  2. Microaerophilic conditions in presence of 5% co2 and ph6
  3. Microaerophilic conditions in presence of 3% co2 and ph5
  4. Microaerophilic conditions in presence of 2% co2 and ph4

Answer: 2

Start Here: Biology Online Quiz

Question 16: The gram-negative organisms is

  1. Actinomyces
  2. Bacillus
  3. Clostridium
  4. None of these

Answer: 4

Question 17: Which of the following is the necessary step for cultivating the microorganisms?

  1. Preparing a culture medium for the growth of microorganisms
  2. Sterilizing in order to eliminate all living microorganisms in vessel
  3. Inoculating the microorganisms in the prepared medium
  4. All of the above

Answer: 4

Question 18: Which of the following is not the characteristic of a growth curve?

  1. Shows development of microbial population under relatively stable environmental conditions
  2. Plotted with logarithmic numbers
  3. Graphs numbers of microbes versus time
  4. Each growth curve consists of four distinct phases

Answer: 4

Question 19: The ability of Vibrio fischeri to convert chemical energy directly into radiant energy in bioluminescence is an example of __________ at work.

  1. Shelford’s law of tolerance
  2. Leibig’s law of the minimum
  3. The first law of thermodynamics
  4. The third law of thermodynamics

Answer: 3

Question 20: Organisms can synthesize ATP by oxidative phosphorylation when they

  1. Ferment
  2. Oxidize glucose to pyruvate
  3. Pass electrons from the oxidation of chlorophyll through an electron transport system
  4. Pass electrons to oxygen through an electron transport system containing cytochromes

Answer: 4

Take Help from here: General Science Quiz

Question 21: In DNA sequencing, the primer

  1. Specifies where the sequence ends
  2. Specifies where the sequence begins
  3. Both (a) and (b)
  4. Generates variety of different sized fragments

Answer: 2

Question 22: Which of the following enzyme is used for synthesis of RNA under the direction of DNA?

  1. RNA polymerase
  2. DNA ligase
  3. DNA polymerase
  4. RNA ligase

Answer: 1

Question 23: Genetic variations are

  1. Temporary
  2. Influenced by the environment
  3. Stable
  4. Not heritable

Answer: 3

Question 24: Which of the following infection(s) can be diagnosed by the use of polymerase chain reaction?

  1. HIV-1 and HIV-2 viruses
  2. Hepatitis B virus
  3. Mycobacterium tuberculosis
  4. All of these

Answer: 4

Question 25: The class of immunoglobulins which can cross the placenta is

  1. IgM
  2. IgG
  3. IgA
  4. IgD

Answer: 2

Read Out: Biology Questions and Answers

Question 26: Which of the following lymphokine(s) is secreted by delayed-type-hypersensitivity cells?

  1. Macrophage stimulating factor
  2. Migration inhibiting factor
  3. Macrophage activating factor
  4. All of the above

Answer: 4

Question 27: The bacteria which is novobiocin resistant is

  1. Staphylococcus aureus
  2. S epidermidis
  3. S saprophyticus
  4. None of these

Answer: 3

Question 28: Which of the following bacteria is susceptible to thiophen-2-carboxylic acid hydrazide?

  1. M bovis
  2. Mycobacterium tuberculosis
  3. M chelonei
  4. M fortuitum

Answer: 1

Question 29: Which of the following serotypes of Salmonella does not produce H2S?

  1. S choleraesuis
  2. S paratyphi A
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these

Answer: 3

Tips To: Solve Objective Type Question Papers with Negative Marking

Question 30: Which of the following media is selective for Salmonella?

  1. Thiosulphate citrate bile salt agar
  2. Wilson and Blair’s brilliant-green bismuth sulphite agar medium
  3. Bile salt agar
  4. All of the above

Answer: 2

Note:

Hope the above quiz is helpful for you. Our team members are preparing more quires on Microbiology Questions and Answers so stay tuned with us. And subscribe our free mail services to get latest updates.

Something That You Should Put an Eye On

Latest Current Affairs UpdatesOnline Quiz for Competitive Exams
Online Chemistry QuizPhysics Online Test
Strategies To Improve MemoryTips to Manage Stress
Common Mistakes You Make in TestsTips to Manage Time In Exam

Filed in: Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment