Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Monthly Current Affairs 2018 (Jan–Dec) Updates, Quiz PDF Free Download

Monthly Current Affairs

Currents affairs raise the knowledge concerning events happening at national as well as international Level. So here below we are providing Monthly Current Affairs for the month of Jan–Dec.

We have a great pleasure to provide you the Current Updates 2018, which is especially useful for the candidates who are appearing for Competitive Exam as they can download free Quiz PDF by hitting the link provided on this page.

Latest Current Affairs

In our everyday hectic agenda, it becomes troublesome to stay updated with updated Current Affairs happenings around us. Here we covered all important current affairs events in daily basic,kindly check below links & make Hand notes from our data.

In order to grab more details related to the Monthly Current Affairs 2018, you are advised to go through this web page which is well created by the team of recruitmentresult.com for your comfort.

Monthly Current Affairs

  • The Indian Space Research Organization (ISRO) will launch 31 satellites in Sriharikota, Andhra Pradesh today. It will be the first space mission of India in 2018.
  • US travel advisory puts India at level 2: India has been ranked Level 2 (exercise increased caution), while Pakistan has been placed in Level 3 (reconsider travel).
  • Matunga Railway Station in Mumbai Division of Central Railway has entered into Limca Book of Records 2018 for posting all women staff managing the operations of the stations.
  • FDI policy liberalized: 100% FDI in Single-Brand Retail without Govt Approval, Up To 49% In Air India, Government restricts use of national flag made of plastic, India to regain top spot with GDP pegged at 7.3% in 2018-19, Cabinet approves continuation of MPLAD Scheme beyond 12th Plan, BharatNet Phase 1completed on time.
  • India’s Haj Quota Increased for the second consecutive year, 1st PIO-Parliamentarian Conference held in New Delhi and Indian Railways launches transparent and efficient “New Online Vendor Registration System” in its research arm RDSO.

Check Also>> Monthly Current Affairs In Hindi

Monthly Current Affairs 2018

  • The Supreme Court on 9 January 2017 ruled that playing the national anthem before screening movies in cinema halls is not mandatory. The ruling modifies November 2016 order of Supreme Court that made the playing of national anthem in cinemas mandatory.
  • France would be conferring its highest order of merit, the ‘Legion of Honor’, on legendary film and theatre actor SoumitraChattopadhyay at the 42nd International Kolkata Book Fair. The announcement was made by French Ambassador Alexandre Ziegler in New Delhi.
  • The Zuma mission was originally supposed to be launched in mid-November 2017, but was postponed so that the SpaceX could take a closer look at potential problems with the payload-fairing or the nose cone part of the rocket that protects the payload.
  • The Uttar Pradesh government has banned the unauthorized use of loudspeaker and public address system at religious places in the state.
  • The International Kite Festival was inaugurated by Gujarat Chief Minister Vijay Rupani at Sabarmati Riverfront in Gujarat.
  • BRPL’s solar rooftop consumer Programme launched.
  • National Aeronautics and Space Administration (NASA) on 4 January 2018 announced to launch two missions to explore 60 miles (96 KM) of area above Earth’s surface.
  • The Reserve Bank of India (RBI) on 5 January 2018 introduced the Rs 10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing signature of Governor Urjit R. Patel.
  • The Government of India has launched 7.75% Savings (Taxable) Bonds, 2018 scheme to enable resident citizens/HUF to invest in a taxable bond, without any monetary ceiling. This new saving scheme will commence on 10th January 2018.
  • The state government of Maharashtra has decided to form an international education board to prepare the syllabus for the non-English medium schools. In the first phase, 100 selected Marathi schools will function according to the new syllabus.

Download Now>> Monthly Current Affairs PDF

Current Affairs Monthly Quiz

Question 1: Which State Government has published first draft of Supreme Court monitored National Register of Citizens (NRC)?

  1. Manipur
  2. Mizoram
  3. Assam
  4. Nagaland
  5. Sikkim

Answer: 3

Question2:Which state government had launched ‘SaubhagyaYojana’, aimed at providing electricity to all the villages across the state?

  1. Bihar
  2. Gujarat
  3. Assam
  4. Jharkhand
  5. Odisha

Answer: 4

Get Here: Current Affairs new Appointments

Question3: Which state hosted the 9th meeting of High Powered Review Board (HPRB) of Brahmaputra Board?

  1. Himachal Pradesh
  2. Manipur
  3. Sikkim
  4. Uttarkhand
  5. Assam

Answer: 5

Qiestion4:After Sikkim, Which state was declared as the second state in the Northeast to be declared Open Defecation Free (ODF)?

  1. Manipur
  2. Mizoram
  3. Nagaland
  4. Arunachal Pradesh
  5. West Bengal

Answer: 4

Question5: The Annual Book Exhibition supported by Andhra Pradesh government and NTR trust was inaugurated in which city of Andhra Pradesh?

  1. Vishakapatnam
  2. Tirupathi
  3. Guntur
  4. Vijayawada
  5. Amaravati

Answer: 4

Question6: Chevalier award is given by which country?

  1. France
  2. Germany
  3. Chile
  4. Germany

Answer: 1

Question7: Which is the headquarters of Asian Development Bank?

  1. Karachi
  2. Manila
  3. Tokyo
  4. Bangkok

Answer: 2

You Can Also Check: Current Affairs For Bank Exams

Question8: The second Indian satellite

  1. Rohini
  2. SLV 3
  3. Aryabhatta
  4. Bhaskara

Answer: 4

Question 9: WHO refers to

  1. World House Organization
  2. World Health Organization
  3. World Head Organization
  4. World Heart Organization

Answer: 2

Question10: UNESCO’s headquarters is located in

  1. Geneva
  2. Rome
  3. New York
  4. Paris

Answer: D

Get Here>> Monthly Current Affairs In Hindi PDF

Best Monthly Magazines For Current Affairs

Indian talent is at par from past few years with other leading nations of the world, also by the year 2020, India will have the largest number of literate youth, ready to work and devote their capabilities towards building of a better and stronger nation.

Here is a list of the Monthly Current Affairs Magazineof India which guide the aspiring Indian students to prepare for examinations and to gain knowledge of daily updates:

These monthly current affairs in Hindi PDF and monthly current affairs 2018 PDF will help you to boost up your knowledge. These all are related to Business, Economy, Science, Technology, Awards & others. You may download these latest current affairs & enhance your knowledge.

Final words:

We have provided Monthly Current Affairs 2018 for December and January as well as Questions & Answers for Exam Preparation. Candidates are advised to stay tuned with us for getting more updates about Current Affairs Monthly.

Something That You Should Put An Eye On

Daily GK UpdatesAwards And Honours In India
Current Indian Books And AuthorsCurrent National News
Current  International NewsSports Current Affairs
Railway Current AffairsMeetings And Summits Current Affairs

Filed in: Current Affairs, Latest GK Tags: 

20, 00,000+ Top Jobs For Freshers, Salary 1.75 Lakh– Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment