Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

MPPSC Current Affairs 2019 Madhya Pradesh PSC Latest Current Affairs Quiz

MPPSC Current Affairs

Candidates preparing for the Madhya Pradesh Public Service Commission Exam must check out the MPPSC Current Affairs 2019. In MPPSC Exam, questions related to the Madhya Pradesh PSC Current Affairs are there. Candidates can take the MPPSC Current Affairs Quiz to check their knowledge about the current events and happenings in Madhya Pradesh.

recruitmentresult.com

MPPSC Current Affairs

Madhya Pradesh PSC Latest Current Affairs 

  • Madhya Pradesh Legislative Assembly Election, 2018 was held on 28 November 2018 in a single phase
  • Centre includes Gangotri, Yamunotri in Uttarakhand, Amarkantak in MP and Parasnath in Jharkhand
  • Government inks $110 million loan agreement with ADB to upgrade rural roads in MP
  • Government nod to establishment of National Institute of Mental Health Rehabilitation in Sehore
  • Government, FAO launches agriculture project in 5 states with $33.5 million GEF grant
  • Cabinet approves 4 New National Institutes Of Design
  • Regional Conference on Good Governance held in Bhopal
  • ONGC discovers oil, gas reserves in Madhya Pradesh, West Bengal
  • ADB to provide US $375 million loan for Madhya Pradesh Irrigation Efficiency Improvement Project
  • Madhya Pradesh Government seeks revival of Cheetah Reintroduction Project
  • Kadaknath chicken meat from Jhabua district of Madhya Pradesh gets GI tag
  • PM Narendra Modi inaugurates the Bansagar Canal Project in Mirzapur
  • MP Government launches subsidised power scheme for labourers and poor families
  • Madhya Pradesh Government has conferred prestigious National Kalidas Samman on noted artist Anjolie Ela Menon
  • Prime Minister’s Safe Motherhood Campaign: Madhya Pradesh awarded for reducing maternal mortality
  • Cabinet approves establishment of National Institute of Mental Health Rehabilitation at Bhopal
  • Madhya Pradesh launches India’s first Integrated Control and Command Centre for its smart cities
  • First Apex Conference for CEOs of Smart Cities held in Bhopal
  • Government inks $210 million loan agreement with World Bank for Madhya Pradesh Rural Connectivity Project
  • Madhya Pradesh selected for ‘Most Film-Friendly State’ award
  • AIIB approves $140 million loan to improve Rural Connectivity in Madhya Pradesh
  • 44th Khajuraho dance festival held in Madhya Pradesh
  • Anandiben Patel appointed as Governor Madhya Pradesh

Check Here: Current Affairs for Competitive Exams

MPPSC Current Affairs in Hindi:

मध्य प्रदेश पीएससी की ताजा खबरें

  • मध्य प्रदेश विधान सभा चुनाव परिणाम 2018: कांग्रेस सबसे ज्यादा सीटें हासिल की
  • केंद्र सरकार और एशियाई विकास बैंक के बीच मध्य प्रदेश में सिंचाई की कार्यदक्षता सुधारने हेतु 375 मिलियन डॉलर के कर्ज समझौता
  • मध्य प्रदेश में शहीद सम्मान दिवस मनाया गया
  • मध्यप्रदेश में ‘आयुष्मान भारत’ योजना लागू
  • मध्यप्रदेश सरकार ने ‘माय एमपी रोजगार पोर्टल’ लांच किया
  • मध्य प्रदेश सरकार ने 30 प्रकार की छात्रवृत्ति वितरण के लिये मिशन वन क्लिक योजना शुरू की
  • दलित शब्द के प्रयोग पर मध्य प्रदेश हाईकोर्ट ने रोक लगाई
  • आदि शंकराचार्य को मध्य प्रदेश के स्कूल पाठ्यक्रम में शामिल किया गया
  • मध्य प्रदेश सरकार ने नर्मदा पार्वती नदियों को जोड़ने हेतु मंजूरी प्रदान की
  • मध्य प्रदेश में हैप्पीनेस इंडेक्स तैयार करने हेतु आईआईटी खड़गपुर से समझौता
  • मध्य प्रदेश के किसानों को फूलों और संतरे की खेती में इज़राइल की सहायता मिलेगी
  • मध्य प्रदेश सरकार द्वारा नि:शक्त सामान्य विवाह पर दंपती को अब से 2 लाख रूपय रुपए की सहायता का प्रोत्साहन दिया जाएगा
  • 63 वे राष्ट्रीय शालेय कीड़ा प्रतियोगिता भोपाल में आयोजित की गई
  • यूनेस्को द्वारा भिंड जिले के गोहद किले को यूनेस्को एशिया पैसिफिक हेरिटेज अवार्ड देने की घोषणा की गई है
  • सर्वोच्च न्यायालय ने मध्य प्रदेश व्यापम घोटाला केस में 5 साल के एमबीबीएस कोर्स में एनरोल कराने वाले राज्य के 634 छात्रों की दाखिला प्रक्रिया निरस्त कर दी है
  • मध्य प्रदेश सरकार ने सिंचाई परियोजना हेतु 39 करोड़ रुपए की मंजूरी प्रदान की
  • मध्य प्रदेश सरकार द्वारा नर्मदा सेवा यात्रा का शुभारंभ किया गया

Must Check Latest: GK Current Affairs

Things you must know about Madhya Pradesh

Capital & Major CitiesBhopal, Indore, Jabalpur, Gwalior,Ujjain, Rewa, Panchmarhi
Districts51
Formed On(1 November 1956) In 1956, the statesof
Madhya Bharat,Vindhya Pradesh, and
Bhopal were merged into Madhya Pradesh.
Official
Language
Hindi
Known
as/for
The homeland of the Indian poet,Kalidasa One of the largest producers of
soybeans in India
Natural
Vegetation
Sub-tropical coniferous
State AnimalSwamp deer
State BirdAsian paradise flycatcher
State TreeBanyan
Ramsar SitesBhoj Wetlands
Tiger ReserveKanha, Pench, Bandhavgarh,Panna,
Satpura, Sanjay-Dubri

Madhya Pradesh PSC Latest Current Affairs Quiz

Ques1: The famous ‘Tulsi Samman’ from Madhya Pradesh Government is given in which of the following fields?

  1. Folk arts
  2. Literature
  3. Music
  4. Hindi Poetry

Ans: 1

Ques2: The famous ‘Kalidas samman’ from Madhya Pradesh Government is not given in which of the following fields?

  1. Classical Music
  2. Classical Dance
  3. Literature
  4. Theatre

Ans: 3

Ques3: ‘Tansen sangeet samaroh’ is organised at which place of Madhya Pradesh?

  1. Gwalior
  2. Bhopal
  3. Ujjain
  4. Chhatarpur

Ans:1

Get Here: MPPSC Syllabus

Ques4: ‘Kumar Gandharva samaroh’ is organised at which of the following place of Madhya Pradesh?

  1. Gwalior
  2. Indore
  3. Bhopal
  4. Dewas

Ans: 4

Ques5: Which place in Madhya Pradesh is known for ‘Festival of Dances’?

  1. Orchha
  2. Khajuraho
  3. Bhopal
  4. Chanderi

Ans: 2

Ques6: ‘Makhanlal chaturvedi samaroh’ is held in which city of Madhya Pradesh?

  1. Gwalior
  2. Jabalpur
  3. Bhopal
  4. Hoshangabad

Ans: 2

Check Out: Samanya Gyan Darpan Ebook

Ques7: Who among the following poet/poetess is well known for his work ‘Brahmarakshas’?

  1. Harishankar Parsai
  2. Gajanan Madhav Muktibodh
  3. Subhadra Kumari Chauhan
  4. Nida Fazli

Ans: 2

Ques8: Who among the following received Sahitya Academy award in 1955 for his/her work ‘Him Taringini’?

  1. Harishankar Parsai
  2. Pandit Makhanlal Chaturvedi
  3. Subhadra Kumari chauhan
  4. Gajanan Madhav Muktibodh

Ans: 2

Ques9: Who among the following is known to compose ‘Veeron Ka Kaisa Ho Basant’?

  1. Subhadra Kumari chauhan
  2. Pandit Makhanlal Chaturvedi
  3. Harishankar Parsai
  4. Gajanan Madhav Muktibodh

Ans: 1

Start Now: Online Quiz for Competitive Exams

Ques10: ‘Phadake Studio’ is situated in which of the following district of Madhya Pradesh?

  1. Gwalior
  2. Rewa
  3. Dhar
  4. Bhopal

Ans: 3

Ques11: What is the length of Narmada River flowing in Madhya Pradesh?

  1. 1055Km
  2. 1066Km
  3. 1077Km
  4. 1088Km

Ans: 3

Ques12: ‘Vishwamitra Award’ of Madhya Pradesh is given for which of the following?

  1. Best performance in sports
  2. Coaches for serving sports
  3. Social work related activities
  4. Highest award for Literature

Ans: 2

Check Out: National Current Affairs

Ques13: How many International Airports are present in Madhya Pradesh?

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3

Ans: 1

Ques14: Tropic of cancer passes from how many districts of Madhya Pradesh?

  1. 11
  2. 12
  3. 13
  4. 14

Ans: 4

Ques15: Which district of Madhya Pradesh is famous for its Manganese ore?

  1. Balaghat
  2. Chhindwara
  3. Jabalpur
  4. Mandla

Ans: 1

Tips To: Solve Objective Type Question Papers with Negative Marking

Madhya Pradesh PSC Current Affairs Quiz

Every year Madhya Pradesh Public Service Commission conducts Exam for various post to hire candidates for different positions. Appointment of candidates is done based on candidate’s performance in these exams.

Grab Now: Upcoming Government Jobs

MPPSC GK Quiz

For the better preparation of Exam, candidates must read MPPSC Current Affairs 2019. There will be a section in exam dedicated to check candidates’ general knowledge. So to crack the Madhya Pradesh PSC Exam candidates must go through the Madhya Pradesh Current Events and also take MPPSC Quiz.

Note:

Candidates, we hope that above information about the MPPSC Current Affairs is useful for you. For more information and updates, stay connected with us on this page.

Something That You Should Put an Eye On:

MPPSC Model PaperMPPSC Exam Date
MPPSC Admit CardMPPSC Online Application Form
MPPSC ResultMPPSC Answer Sheet
Latest PSC JobsSolve Objective Type Questions

Filed in: Current Affairs

One Response to "MPPSC Current Affairs 2019 Madhya Pradesh PSC Latest Current Affairs Quiz"

  1. sushant yadav

    Thanking you very much

Leave a Reply

Submit Comment