Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

MSBTE Question Paper | Summer/Winter (Sem-Wise) Sample Papers PDF Download

MSBTE Question Paper

Download Sem – Wise MSBTE Question Paper PDF of Summer & Winter Examination from here!!! Theory Examinations are scheduled to be over on 09/05/2018, appearing contenders are suggested to check subject wise MSBTE Sample Papers for the preparation of the exam.

Maharashtra State Board of Technical Education provides facility to find MSBTE 2018 Model Answer Paper and MSBTE Model Paper at it’s official site. Participants are advised to scroll down this page as we have provided the direct to download MSBTE Question Paper.

MSBTE Exam Details 2018

Maharashtra State Board of Technical Education conducts Diploma Exams semester wise every yearin summer session and winter session. Summer Examinations are going to be over soon and applicants can start preparation of winter exam with the help of given MSBTE Summer/Winter Question Paper.

In order to download Semester Wise or Subject Wise MSBTE Question Paper PDF, you need to move your cursor downwards on this page which is well designed by the team members of recruitmentresult.com for the convenience of the contenders, so what are you waiting for? Go ahead as soon as possible.

MSBTE Question Paper

Direct Link To Download MSBTE Question Paper 2018 PDF

Candidates can download MSBTE Summer/Winter (Sem-Wise) Question Paper as per their schemes by hitting the direct link which is well mentioned below. You are suggested to choose your subject or semester in appropriate manner.

Semester WiseMSBTE G Scheme PDF
Sem 1Get PDF
Sem 2Get PDF
Sem 3Get PDF
Sem 4Get PDF
Sem 5Get PDF
Sem 6Get PDF

 

Subjects WiseMSBTE I Scheme PDF
Basic MathsDownload PDF
EnglishDownload PDF
ScienceDownload PDF

MSBTE Question Paper and Answers

Ques 1. Which country banned imports of the hormone oxytocin to stop its misuse in the livestock industry?

  1. United States
  2. India
  3. Japan
  4. France

Answer: Option 2

Ques 2. ISRO launched sounding rocket for atmospheric studies, what is the name of the rocket?

  1. CartoSat
  2. Agni – IV
  3. RH300
  4. Brahmos – II

Answer: Option 3

Ques 3. How many Falcon rockets were launched by SpaceX recently?

  1. 6
  2. 12
  3. 10
  4. 9

Answer: Option 4

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

Ques 4. What is the name of the most distant star captured by the Hubble Telescope of NASA?

  1. Sirius
  2. Cocoon
  3. Capella
  4. Icarus

Answer: Option 4

Ques 5. ISRO recently lost its contact with the __________ , India’s most powerful communication satellite, in less than 48 hours after it was launched.

  1. GSAT-6A
  2. GSAT-19
  3. GSAT-5P
  4. INSAT-4CR

Answer: Option 1

Ques 6. Which country successfully launched a Long March 3B rocket, carrying two Beidou-3MEO satellites: Beidou-30 and Beidou-31?

  1. Japan
  2. Canada
  3. Sweden
  4. China

Answer: Option 4

Want to Know? Ways Exercise Makes Your Brain Work Better

Ques 7. Scientists have identified __________ in the human body, which could understanding the spread of cancer within the body.

  1. Interstitium
  2. Lunkivitus
  3. Pansitium
  4. Intestinium

Answer: Option 1

Ques 8. Recently, the twin Beidou-3MEO satellites was launched by __________.

  1. USA
  2. UK
  3. China
  4. Israel

Answer: Option 3

Ques 9. The dissidents hold a great problem in every political party.

  1. cause
  2. give
  3. pose
  4. No improvement

Answer: Option 1

Ques 10. I would have waited for you at the station if I knew that you would come.

  1. had known
  2. was knowing
  3. have known
  4. No improvement

Answer: Option 1

Press Here>>>MSBTE Question Paper

Ques 11. They are social insects, living in communities, regulated by definite laws, each member of society bearing well-defined and separate part in the work of a colony.

  1. who are living in communities
  2. living among a community
  3. who lives with a community
  4. No improvement

Answer: Option 4

Ques 12. Practically every part of the banana tree is used by man.

  1. each part
  2. any part
  3. most part
  4. No improvement

Answer: Option 4

Ques 13. My opinion for the film is that it will bag the national ward.

  1. opinion to
  2. opinion about
  3. opinion on
  4. No improvement

Answer: Option 2

Press Here>>>MSBTE Question Paper With Answers

Ques 14. The end of the examinations is (an) oppurtunity for celebrating.

  1. chance
  2. moment
  3. occasion
  4. No improvement

Answer: Option 2

Ques 15. We were not the wiser for all this effort to explain the case to us.

  1. none
  2. neither
  3. nevertheless
  4. No improvement

Answer: Option 1

Ques 16. The salaries A, B, C are in the ratio 2 : 3 : 5. If the increments of 15%, 10% and 20% are allowed respectively in their salaries, then what will be new ratio of their salaries?

  1. 3 : 3 : 10
  2. 10 : 11 : 20
  3. 23 : 33 : 60
  4. Cannot be determined

Answer: Option 3

You May Read This: Tips to Get Motivated for Everything

Ques 17. If 40% of a number is equal to two-third of another number, what is the ratio of first number to the second number?

  1. 2 : 5
  2. 3 : 7
  3. 5 : 3
  4. 7 : 3

Answer: Option 3

Ques 18. The fourth proportional to 5, 8, 15 is:

  1. 18
  2. 24
  3. 19
  4. 20

Answer: Option 2

Ques 19. Two number are in the ratio 3 : 5. If 9 is subtracted from each, the new numbers are in the ratio 12 : 23. The smaller number is:

  1. 27
  2. 33
  3. 49
  4. 55

Answer: Option 2

Ques 20. In a bag, there are coins of 25 p, 10 p and 5 p in the ratio of 1 : 2 : 3. If there is Rs. 30 in all, how many 5 p coins are there?

  1. 50
  2. 100
  3. 150
  4. 200

Answer: Option 3

Get MSBTE Exam Information:

Maharashtra State Board of Technical Education organizes MSBTE Diploma Exam two times in year for various schemes such as I, G and S schemes. In other words, it is a self-directed Board of Government of Maharashtra authorized to control matters pertaining to Diploma Level Technical education in the state.

You May Read This: Tips to Manage Time In Exam

MSBTE conducts diploma written exam two times in a year, first one is summer session, and the second one is winter session. The summer session exam started in the month of April or May. Winter session exam is in the month of November or December.

Now, In 2018, the Practical exam will start from 26/03/2018 to 05/04/2018 and theory exam will start from 12/04/2018 to 09/05/2018. So, participating contenders in MSBTE Exam are advised to start preparation through above provided MSBTE 2018 Model Answer Paper.

Check Now: MSBTE Syllabus

How To Download MSBTE Model Answer Paper?

Follow below listed guidelines to download MSBTE Exam Model Answer Paper, take a look…

Step 1: First of all, candidates should visit the official website of Maharashtra State Board of Technical Education that is msbte.org.in

Step 2: Hit on “examination” tab appearing at menu bar of home page.

Step 3: Select “model test paper” from the drop down list which will be opened after hitting on above said link.

Step 4: This will shift you to next page where you have to select exam and have to enter paper code for getting MSBTE Question Paper.

Step 5: MSBTE Model Answer Paper Winter will be appeared on monitor screen within few seconds.

Step 6: Aspirants must download MSBTE Model Answer Paper Winter PDF by follow suitable tab.

Step 7: At the last, contenders must take print out copy of MSBTE Question Paper PDF for requirement at the time of preparation.

Want to Know? Tips to Manage Stress

What Are The Benefits To Get Preparation From MSBTE Model Answer Sheet Winter?

Students must prepare from MSBTE answer paper winter for achieving good marks in the MSBTE Exam. Here, we are providing some advantages of preparation from MSBTE Previous year question papers.

  • Students get aware about the questions asking in the examination.
  • By practicing from MSBTE Question Paper Winter, you will become used to questions and exam pattern of exam.
  • Candidates will get knowledge about MSBTE Exam Pattern 2018 and syllabus.
  • It will help you more to achieve your target set by you.
  • MSBTE Old Sample Papers will help you to test your knowledge and let you know about how much you have to prepare now for exam.

Brief Intro About Board:

The board of directors provides well-organized implementation strategies through faculty development programs, student development initiatives, industry-institution interaction, Academic monitoring and various online evaluation activities.

Currently, 19 different colleges are conglomerated in the Maharashtra State Board of Technical Education, More than about sixty years of shaping has led MSBTE to its present for and even higher academic levels are expected to be achieved by it in the years to come.

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Final Note:

For all the aspirants, who are going to prepare according to MSBTE Model Answer Paper 2018, we hope that above listed answer papers are helpful for you. If you want more updates regarding MSBTE Question Paper in your inbox, you may join our free mail service and we will give latest news in your mailbox.

If the candidates have any queries regarding the information given here then they can comment in the below section comment box. Thank you…

Something That You Should Put An Eye On

MSBTE ResultHow to Prepare for Written Exam
Health Hazards due to over StudyingHow Can You Write Fast In Exams?
How to Get in the Mood to StudyHow To Stay Awake All Night To Study
How to Avoid Sleeping While StudyingTips to Make Study Interesting

Filed in: Question & Answers, Question Paper Tags: 

One Response to "MSBTE Question Paper | Summer/Winter (Sem-Wise) Sample Papers PDF Download"

  1. Bhupendra Shinde

    I need the model answer paper from 2015 to 2017 for the subject code

    13360, 13361, 13362, 13363, 13364, 13365, 13366

    thanks

Leave a Reply

Submit Comment