Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

NABARD Previous Year Papers | Assistant Manager PDF | Solved Question Papers

NABARD Previous Year Papers

Candidates who are going to prepare for the National Bank for Agriculture and Rural Development Exam they can download NABARD Previous Year Papers of Assistant Manager PDF through this page. 

In addition to this, NABARD Solved Question Papers will familiarize you with type, nature and format of questions. Individuals may get NABARD Previous Year Question Papers in PDF form & study it to crack exam.

recruitmentresult.com

NABARD Previous Year Papers

NABARD Previous Year Question Papers PDF acts as a beneficial stuff for preparation of Assistant manager paper. National Bank for Agriculture and Rural Development conducts exam for recruiting contenders for Grade A, Grade B & other positions.

By going through NABARD Previous Year Mains Question Papers PDF, you may analyze type of questions covered in NABARD exam.

NABARD Grade A Assistant Manager Paper- 9Get PDF
NABARD Grade A Assistant Manager  Paper -12Get PDF
NABARD Grade A Assistant Manager  2009Get PDF

 NABARD Questions and Answers

Ques 1: During World War II, when did Germany attack France?

  1. 1940
  2. 1941
  3. 1942
  4. 1943

Answer: 1

Ques 2: A man was walking in the evening just before the sun set. His wife said that, his shadow fell on his right. If the wife was walking in the opposite direction of the man, then which direction the wife was facing?

  1. North
  2. West
  3. South
  4. East

Answer: 3

Ques 3: Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1.Key

2.Door

3.Lock

4.Room

5.Switch on

  1. 5, 1, 2, 4, 3
  2. 4, 2, 1, 5, 3
  3. 1, 3, 2, 4, 5
  4. 1, 2, 3, 5, 4

Answer: 3

Read Also: Tips To Prepare For Bank Exams

Ques 4: The main object of scientific layout is

  1. To produce better quality of product
  2. To utilise maximum floor area
  3. To minimise production delays
  4. All of these

Answer: 4

Ques 5: Guwahati High Court is the judicature of

  1. Nagaland
  2. Arunachal Pradesh
  3. Assam
  4. All of the above

Answer: 4

Ques 6: The Shimla Convention is an agreement that sets

  1. Shimla as a tourist spot
  2. Shimla as the capital of Himachal Pradesh
  3. Boundary between India and Tibet
  4. None of the above

Answer: 3

Ques7: Who was the first Indian to win the World Amateur Billiards title?

  1. Geet Sethi
  2. Wilson Jones
  3. Michael Ferreira
  4. Manoj Kothari

Answer: 2

Check Here: Bank Coaching Institutes

Ques8: The national anthem was written by

  1. Bankim Chandra Chatterjee
  2. Rabindranath Tagore
  3. Sarat Chandra Chatterjee
  4. Aurobindo Ghosh

Answer: 2

Ques9: The weekly Commonweal was founded by

  1. Annie Besant
  2. Bipan Chandra Pal
  3. Bal Gangadhar Tilak
  4. Sarojini Naidu

Answer: 1

Ques 10: Two men, Mohit and Neerej started walking towards each other, simultaneously from places P and Q respectively, which are 72 miles apart. They met after 6 hours. After their meeting, Mohit reduced his speed by 1 mile/h and Neerej increased by 1 mile/h. They arrived at Q and P respectively at the same time. Find their initial speeds :

  1. 6 ½ miles/h and 7½ miles/h
  2. 6 miles/h and 7 miles/h
  3. 5 miles/h and 5.5 miles/h
  4. 15 ½ miles/h and 9 miles/h

Answer: 3

Important Links Related To NABARD

NABARD ResultNABARD Full Form
NABARD Mock TestNABARD Recruitment
NABARD BooksNABARD Study Material
NABARD Exam Pattern

Ques 11: The first development flight of SLV-3 took place on

  1. May 31, 1981
  2. April 17, 1983
  3. December 21, 1999
  4. December 28, 1995

Ans: 1

Ques 12: World’s busiest airports by passenger traffic is

  1. Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, USA
  2. Lhasa Airport, Tibet
  3. King Abdul Aziz International Airport, Saudi Arabia
  4. Chicago O’ Hare International Airport, USA

Ans: 1

Ques 13: If A + B means A is the mother of B; A – B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?

  1. Q – N + M x P
  2. P + S x N – Q
  3. P – M + N x Q
  4. Q – S % P

Ans: 3

START Now: Bank Online Test

Ques 14: If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?

  1. Brother
  2. Sister
  3. Nephew
  4. Cannot be determined

Ans: 4

Ques 15: Introducing a boy, a girl said, “He is the son of the daughter of the father of my uncle.” How is the boy related to the girl?

  1. Brother
  2. Nephew
  3. Uncle
  4. Son-in-law

Ans: 1

Ques 16: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia

Ans: 2

Must Read: How To Prepare For Bank Exam at Home

Ques 17: For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Ans: 4

Ques 18: Golf player Vijay Singh belongs to which country?

  1. USA
  2. Fiji
  3. India
  4. UK

Ans: 2

Ques 19: First Afghan War took place in

  1. 1839
  2. 1843
  3. 1833
  4. 1848

Ans: 1

Get Here: Bank Preparation Material

Ques 20: First China War was fought between

  1. China and Britain
  2. China and France
  3. China and Egypt
  4. China and Greek

Ans: 1

NABARD Previous Year Question Papers PDF

NABARD Grade A Previous Year Question Papers PDFDownload here
NABARD Grade B Previous Year Question Papers PDFDownload here
NABARD Assistant Manager Previous Year Question
Papers PDF
Download here
General Awareness Manager Previous Year Question
Papers
Download here
Assistant Manager Quantitative Aptitude Solved
Question Papers
Download here

NABARD Exam Pattern:

For Assistant Manager (Preliminary exam):

Sections covered in NABARD exam MarksTime duration
English40120
Minutes
Reasoning20
Quantitative Aptitude20
General Awareness20
Computer20
Economic and
Social Issues
40
Agriculture and
Rural Development
40
Total200

Online Test Practice for NABARD Exam:

START: General Knowledge Online Test

START: Quantitative Aptitude Quiz

START: English Language Online Quiz

START: Logical Reasoning Online Quiz

For Assistant Manager (Main Exam):

TopicNatureTotal
Marks
Time Duration
Paper I:  General EnglishDescriptive1001 ½ hours
Paper II: For General Post
Economic & Social Issues &
Agri.& Rural Development
MCQ1001 ½ hours
Paper II: For all other posts
Related to the discipline
of the post
MCQ1001 ½ hours

NABARD Grade A Exam pattern:

ExamName of TestMaximum MarksTotal Time
Phase I (Descriptive Test)General English (Essay writing, Comprehension, Report writing, Paragraph writing & Letter writing)10090 minutes
Phase IIEconomic & Social Issues and Agriculture & Rural Development (with focus on Rural India)10090 minutes
Paper on related discipline

Check In Detail: Bank Placement Paper

NABARD Grade B Mains Exam Pattern:

ExamName of TestMaximum MarksTotal Time
Phase IGeneral English (Descriptive Test)10090 minutes
Phase IIEconomic and Social Issues and Agri. and Rural Development (with focus on Rural India) for General Posts and Agriculture for candidates applying for Manager (RDBS) Agriculture Post10090 minutes
Phase IIIDevelopment Economics, Statistics, Finance & Management10090 minutes

NABARD Assistant Manager Recruitment Papers

National Bank for Agriculture and Rural Development has released 92 vacancies of Assistant Manager Grade-A Officer Posts. Aspirants who have applied before the last date as they have to appear for Phase I Prelims Online Examination. All those appearing candidates can download NABARD Assistant Manager Previous Year Papers to score good marks.

You Can Also Check: Upcoming Bank Exams

NABARD Assistant Manager Previous Year Papers will also guide in managing time allotted to each section. To be acquainted with more details about NABARD Previous Year Question Papers PDF, go through this page created by team of recruitmentresult.com.

Note:

Contenders may refer its Official Link to collect more facts about NABARD Previous Year Question Papers PDF. If you have any sort of query regarding NABARD Previous Year Question Papers PDF, ask in comment box placed below.

Something That You Should Put An Eye On

Eligibility for BankLatest Private Bank Jobs
Bank Exam PatternHow to Get Bank Jobs
Latest Bank Jobs Through IBPSBank Interview Questions and Answers
Bank Exam Model PapersBank Salary

Filed in: Question & Answers, Question Paper Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment