Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Nagpur University Question Papers 2018| 2017| 2016| 2015 Last Year Paper

Nagpur University Question Papers

Check out Nagpur University Question Papers for 2018, 2017, 2016 and 2015 through this page!!! Here on this page candidates can download Rashtrasant Tukadoji Maharaj Nagpur University Question Papers.

Students, who’re studying in relevant UG or PG courses in Nagpur University, may start their preparation for upcoming exam through last year paper. To score good marks, you can also go through below stated question and answer and begin your preparation accordingly.

Nagpur University Previous Year Papers

Rashtrasant Tukadoji Maharaj Nagpur University (RTMNU), formerly known as Nagpur University established on 4 August 1923 has spread over 327 acres and includes many colleges and institutes under it.

The team of recruitmentresult.com has provided the PDFs of Nagpur University Question Papers for the year 2018| 2017| 2016| 2015. Aspirants just need to hit the below stated link to download Nagpur University Last Year Paper.

Nagpur University Question Papers

Candidates seeking for Rashtrasant Tukadoji Maharaj Nagpur University Last Year Paper can download it and then start their preparation through Nagpur University Sample Question Paper provided below.

Aeronautical
Vibration & Aero ElasticityGet PDF
Reliability Centered MaintenanceGet PDF
Finite Element MethodGet PDF
Computational Fluid Dynamics (CFD)Get PDF
Air TransportationGet PDF
CE Civil Engineering
3 SemGet PDF
4 SemGet PDF
5 SemGet PDF

Nagpur University Model Papers

Ques: 1-Work done is said to be zero, when

  1. some force acts on a body, but displacement is zero
  2. no force acts on a body but some displacement takes place
  3. either (a) or (b)
  4. none of the above

Ans: C

Ques: 2-A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is

  1. Data transmission
  2. Data flow
  3. Data capture
  4. Data processing
  5. None of the above

Ans: B

Read Also: How to find Online Study Material

Ques: 3-To produce an 800 Hz sine wave, a four-pole generator must be operated at

  1. 200 rps
  2. 400 rps
  3. 800 rps
  4. 1,600 rps

Ans: B

Ques: 4-Which of the following flip-flops is free from race around problem?

  1. T flip-flop
  2. SR flip-flop
  3. master slave JK flip-flop
  4. All of the above
  5. None of the above

Ans: C

Ques: 5-Development expenditure of the Central government does not include

  1. defence expenditure
  2. expenditure on economic services
  3. expenditure on social and community services
  4. grant to states

Ans: A

Get Details: Nagpur University Syllabus

Ques: 6-The communication process is made up of various components. Which of the following is the actual physical product from the source?

  1. Feedback
  2. Filter
  3. Message
  4. Channel
  5. Understanding.

Ans: C

Ques: 7-The small child does whatever his father was done.

  1. has done
  2. did
  3. does
  4. had done
  5. No correction required

Ans: C

Ques: 8-The minimum water content at which the soil just begins to crumble when rolled into threads 3 mm in diameter, is known

  1. liquid limit
  2. plastic limit
  3. shrinkage limit
  4. permeability limit

Ans: B

You May Read This: Best Ways To Finish Exam On Time

Ques: 9-Which of the following information processing systems gives the output in the form of summary and exception reports that are useful to the managers?

  1. Decision support system
  2. Management information system
  3. Office automation system
  4. Transaction processing system
  5. Executive support system.

Ans: B

Ques: 10-Equivalent diameter of a particle is the diameter of the sphere having the same

  1. ratio of surface to volume as the actual volume
  2. ratio of volume to surface as the particle
  3. volume as the particle
  4. none of these

Ans: A

Check the Tips to Manage Time of Exam

Ques: 11-How do you configure a printing pool?

  1. Associate one print device with multiple printers
  2. Associate multiple print devices with one printer
  3. Associate multiple print devices with multiple printers
  4. Associate one physical print gear port with multiple printers
  5. None of the above

Ans: B

Ques: 12-The list of coded instructions is called

  1. Computer program
  2. Algorithm
  3. Flowchart
  4. Utility programs
  5. None of the above

Ans: A

Ques: 13-A waveform has a baseline of 3 V, a duty cycle of 20%, and an amplitude of 8 V. The average voltage value is

  1. 4 V
  2. 4.6 V
  3. 1.6 V
  4. 11 V

Ans: A

Ques: 14-How many bits are required to encode all twenty six letters ten symbols, and ten numerals?

  1. 5
  2. 6
  3. 2
  4. 3
  5. None of the above

Ans: B

How To Stay Awake All Night To Study:- Read Here

Ques: 15-Reserve Bank of India was nationalized in the year

  1. 1935
  2. 1945
  3. 1949
  4. 1969

Ans: C

Ques: 16-Practicing ethical guidelines enables managers to become followers of moral management approach. They facilitate ethical business decisions. Which of the following is not an ethical guideline for managers?

  1. Upholding human dignity
  2. Obeying the law
  3. Non-allowance for participation of stakeholders in the decision-making process
  4. Primum Non-Nocere
  5. Telling the truth.

Ans: C

Ques: 17-The man to who I sold my house was a cheat.

  1. to whom I sell
  2. to who I sell
  3. who was sold to
  4. to whom I sold
  5. No correction required

Ans: D

If You Want to Know that How to Write On Paper Faster? Press Here

Ques: 18-Failure of the stability of slopes, generally occurs along

  1. slip plane
  2. a horizontal surface
  3. a curved surface
  4. all the surfaces.

Ans: C

Ques: 19-Which of the following inventory techniques uses cards to monitor inventory movement?

  1. ABC Analysis
  2. JIT Approach
  3. Kanban
  4. Kaizen
  5. Economic Order Quantity.

Ans: C

Read Here: How to Solve a Problem in Exam Correctly

Ques: 20-Which of the following is not a part of the Blake jaw crusher?

  1. Hanger
  2. Check plates
  3. Toggles
  4. Pitman

Ans: A

Ques: 21- Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

  1. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
  2. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
  3. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the
  4. lightning discharge in atmosphere

Ans: A

Ques: 22- It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because

  1. work done in rolling is more than in lifting
  2. work done in lifting the stone is equal to rolling it
  3. work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
  4. work done in rolling a stone is less than in lifting it

Ans: D

Ques: 23- The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Ans: B

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Ques: 24- Siphon will fail to work if

  1. the densities of the liquid in the two vessels are equal
  2. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
  3. both its limbs are of unequal length
  4. the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Ans: B

Ques: 25- Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to

  1. the heating effect of current alone
  2. hysteresis loss alone
  3. both the heating effect of current and hysteresis loss
  4. intense sunlight at noon

Ans: C

Ques: 26- Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Ans: A

Ques: 27- Light year is a unit of

  1. time
  2. distance
  3. light
  4. intensity of light

Ans: B

Check Here: Tips to Make Study Interesting

Ques: 28- Mirage is due to

  1. unequal heating of different parts of the atmosphere
  2. magnetic disturbances in the atmosphere
  3. depletion of ozone layer in the atmosphere
  4. equal heating of different parts of the atmosphere

Ans: A

Ques: 29- Light from the Sun reaches us in nearly

  1. 2 minutes
  2. 4 minutes
  3. 8 minutes
  4. 16 minutes

Ans: C

Ques: 30- Stars appears to move from east to west because

  1. all stars move from east to west
  2. the earth rotates from west to east
  3. the earth rotates from east to west
  4. the background of the stars moves from west to east

Ans: B

Some Interesting Facts about University:

Rashtrasant Tukadoji Maharaj Nagpur University previously recognized as Nagpur University.  It is a communal state university which was founded on 04th August 1923 in the city of Nagpur in Maharashtra state in central India. In later years, numerous career oriented programs have been started namely Fine Arts, Business Management, Mass Communication, Physical Education, Library Science etc. Currently University consist of 39 Post-Graduate Teaching Departments (PGTD), 03 Constituent Colleges or Institutions.

Read Also: Get Rid Of Sleeping While Studying

To get more information about Nagpur University Question Papers, you’re advised to stay connected with us on our web portal and get latest updates regarding the same on your instant access. You can also join us on Facebook or Google Plus to grab most recent details on your timeline wall directly.

Students, you can also get Free Subscription through our web portal and fetch latest details into your mailbox directly. If you have any query related top this, you may freely ask by leave their comment in below stated comment box. Best Of Luck!!!

Something That You Should Put An Eye On

Nagpur University ResultTips to Reaching Your Full Potential
Tips to Manage StressHow to Get in the Mood to Study
Health Hazards due to over StudyingLast Minute Exam Study Preparation Tips
Common Mistakes You Make in TestsTips to Reaching Your Full Potential
How to Prepare for Written ExamStrategies To Improve Memory

Filed in: Nagpur University, Question & Answers, Question Paper, University

Leave a Reply

Submit Comment