Check Your Email To Activate the Confirmation Link


NATA 2017 Model Question Papers | Free Download Solved Sample Paper PDF

NATA Model Question Papers

Willing To Get Admission In B.Arch Courses By Qualify NATA Entrance Exam? Then Start Preparation through NATA Model Question Papers…Candidates, who are going to participate in NATA Exam, may prepare through below stated NATA Sample Question Papers With Answers. Applicants may also Download Free NATA Previous Year Solved Question Papers in PDF format through this page. Appliers you may stay in touch with us through this page to attain latest updates about NATA Model Question Papers 2017.

The Council of Architecture conducts the National Aptitude Testin architecturefor those candidates who want to get admission to undergraduate Architecture & Planning courses in India.Those who are going to appear for NATA Entrance Examination they can start their preparation according to the latest NATA Model Question Papers With Solution. You may get remaining information about NATA Solved Question Papers / NATA Exam Model Question Paperthrough this page which is created by the team of recruitmentresult.com

NATA Model Question Papers

Question 1) Architectural dimensioning standards allow for the placement of dimensions inside the floor plan. These inside dimensions locate interior ________.

a)    Door openings and walls

b)    Centers of cabinets

c)    Windows

d)    All of the above

Correct answer: A

Question 2) Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

a)    Mercury

b)    Tin

c)    Lead

d)    Zinc

Correct answer: B

Read Also:- Tips To Create Your Own Study Guide

Question 3) When dimensioning architectural drawings architects will utilize both ________ and ________ options.

a)    Baseline and continuous

b)    Baseline and linear

c)    Quick dim and linear

d)    Linear and continuous

Correct answer: D

Question 4) Which of the following is used in pencils?

a)    Graphite

b)    Silicon

c)    Charcoal

d)    Phosphorous

Correct answer: B

Question 5) Architectural dimensioning is usually done in ________.

a)    Even numbers

b)    Feet only

c)    Feet and inches

d)    Inches only

Correct answer: C

Question 6) The text height for room names should be set to ________for a drawing that will be plotted to a scale of ¼” = 1′-0″.

a)    4″

b)    5″

c)    6″

d)    8″

Correct answer: C

Check This Useful Section of NATA

Question 7) Some of the standard AutoCAD text styles used in architectural drawings includes ________.

  1. City Blueprint
  2. Country Blueprint
  3. Stylus BT
  4. All of the above

Correct answer: C

Question 8) Three numbers are in the ratio of 3: 4: 5 and their least common factor are 2400. Then their H.C.F. is:

  1. 40
  2. 80
  3. 120
  4. 200

Correct answer: A

Question 9) Architectural dimensioning is usually done in ________.

  1. Even numbers
  2. Feet and inches
  3. Feet only
  4. Inches only

Correct answer: B

Tips to Make Study Interesting:- Check Here

Question 10) Six bells commence tolling together and toll at regular intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds. In 30 minutes, how many times they toll together?

  1. 4
  2. 10
  3. 15
  4. 16

Correct answer: D

Question 11) There should be a visible gap between the wall and the ________ line.

  1. Dimension
  2. Extension
  3. Center
  4. Leader

Correct answer: b

Question 12) Find out the greatest number of all four digits which is at least divisible by 15, 25, 40 and 75 is

  1. 9000
  2. 9400
  3. 9600
  4. 9800

Correct answer: C

Question 13) Production of chlorofluorocarbons (CFC) gas which is proposed to be banned in India, is used in which of the following domestic products?

  1. Television
  2. Refrigerator
  3. Tube light
  4. Cooking gas

Correct answer: B

Check The Ways To Improve Your Memory

Question 14) Which of the following does not contain a coinage metal?

  1. Silver and Gold
  2. Zinc and Gold
  3. Copper and Silver
  4. Copper and Gold

Correct answer: B

Question 15) Which metal pollute the air of a big city?

a)    Copper

b)    Chromium

c)    Lead

d)    Cadmium

Correct answer: C

Question 16) Which of the following is an element?

a)    Ruby

b)    Sapphire

c)    Emerald

d)    Diamond

Correct answer: D

Question 17) Water is a good solvent of ionic salts because

a)    It has a high specific heat

b)    It has no colour

c)    It has a high dipole moment

d)    It has a high boiling point

Correct answer: C

Question 18) Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be:

a)    Rs. 169.50

b)    Rs. 170

c)    Rs. 175.50

d)    Rs. 180

Correct answer: C

Also Read:-Tips To Make Concentration Strong

Question 19) A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5?

a)    4 litres, 8 litres

b)    6 litres, 6 litres

c)    5 litres, 7 litres

d)    7 litres, 5 litres

Correct answer: B

Question 20) In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Rs. 15 and Rs. 20 per kg respectively so as to get a mixture worth Rs. 16.50 kg?

a)    3 : 7

b)    5 : 7

c)    7 : 3

d)    7 : 5

Correct answer: C

Question 21) A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

a)    Rs. 650

b)    Rs. 690

c)    Rs. 698

d)    Rs. 700

Correct answer: C

Question 22) A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

a)    Rs. 4462.50

b)    Rs. 8032.50

c)    Rs. 8900

d)    Rs. 8925

Correct answer: D

Question 23) How much time will it take for an amount of Rs. 450 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest?

a)    3.5 years

b)    4 years

c)    4.5 years

d)    5 years

Correct answer: B

Chek The Last Minute Exam Study Preparation Tips

Question 24) The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3 : 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then the area of the park (in sq. m) is:


a)    153600

b)    30720

c)    307200

Correct answer: B

Question 25) An error 2% in excess is made while measuring the side of a square. The percentage of error in the calculated area of the square is:

a)    2%

b)    2.02%

c)    4%

d)    4.04%

Correct answer: D

Question 26) The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5 : 1. If the area of the rectangle is 216 sq. cm, what is the length of the rectangle?

16 cm

a)    18 cm

b)    24 cm

c)    Data inadequate

Correct answer: B

Question 27) From a group of 7 men and 6 women, five persons are to be selected to form a committee so that at least 3 men are there on the committee. In how many ways can it be done?

a)    564

b)    645

c)    735

d)    756

Correct answer: D

Question 28) A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

  1. Rs. 375
  2. Rs. 400
  3. Rs. 600
  4. Rs. 800

Correct answer: B

Also Read:- How to Overcome Exam Fear

Question 29) X and Y can do a piece of work in 20 days and 12 days respectively. X started the work alone and then after 4 days Y joined him till the completion of the work. How long did the work last?

  1. 6 days
  2. 10 days
  3. 15 days
  4. 20 days

Correct answer: B

Question 30)  Sakshi can do a piece of work in 20 days. Tanya is 25% more efficient than Sakshi. The number of days taken by Tanya to do the same piece of work is:

  1. 15
  2. 16
  3. 18
  4. 25

Correct answer: B


You Can Also Check:- How To Find Online Study Material


You may open this Official Link to get more details about NATA Model Question Papers 2017 and stay connected with us for fetching more updates related to NATA Sample Question Papers.

Candidates, you’re advised to keep visiting this page to acquire latest updates about NATA Entrance Exam Model Question Paper. Aspirants may also bookmark our web portal to get most recent details regarding NATA Model Question Papers With Answers / NATA Previous Question Papers. You may also follow us on Facebook or Google Plus to grab info about National Aptitude Testin architecture sample papers on your timeline wall. Best Of Luck for Your Exam…

Something That You Should Put An Eye On

How to Get in the Mood to Study How To Stay Awake All Night To Study
How To Plan Your Day Common Mistakes You Make in Tests
What Makes a Successful Online Student How To Be A Smart Student
Ways to Overcome Stage Fright Time Management In Exam

Filed in: Question & Answers, Question Paper

High Salary | Safe Future | 100% Job Guarantee – Apply Now


Leave a Reply

Submit Comment