Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


National Current Affairs 2017 India News, Events, Latest Updates Online

National Current Affairs

Here we are presenting some latest National Current Affairs questions and answers which might helps you in preparation for competitive exams to score well in the section of current affairs. Current affairs is the section of GK consisted in all the competitive exams which include questions based on economical, financial, education and political sector of India representing the growth rate, new policies, current events and the factors related to changes made in the country.

Candidates, who are preparing for any upcoming exam and looking for latest updates about recent activities, must go through this complete page regarding National Current Affairs 2017.

Contestants may also acquire up to date information regarding National Current Affairs through internet using online mode only. Job appliers, who are going to appear in upcoming competitive examination, may fetch entire information about latest news and event that happen in 2017 from this page which is created by team of recruitmentresult.com.

Latest Updates of National Current Affairs 2017:

  • Union Cabinet approves Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan for rural digital literacy
  • CBDT signs four unilateral Advance Pricing Agreements
  • Union Government launches Measles Rubella vaccination campaign
  • Government constitutes six-member committee to improve Haj policy, look into subsidy issue
  • HRD ministry to set up NTA to conduct exams for higher, secondary education
  • NITI Aayog launches India Innovation Index
  • Government introduces alternative funding mechanism of electoral bonds: Budget
  • Mahila Shakti Kendra will be set-up at village level: Budget
  • India signs $201.50 million Financing Agreement with World Bank for TEQIP III
  • SAARC programming committee meeting held in Kathmandu
  • Cabinet approves Introduction of The Indian Institutes of Information Technology (Amendment) Bill, 2017
  • Government clarifies Beti Bachao Beti Padhao has no provision for cash transfer component
  • Bombay Natural History Society launches climate change programme in Central Himalayas
  • Government Constitutes Task Force to prepare Action Plan for Next three Olympic Games
  • India-Russia holds high-level consultations on countering terrorism
  • India Post gets Payments Bank licence from RBI
  • India ranked 79 in Transparency International’s Corruption Perceptions Index
  • AAI launches new system to manage air traffic.

Check Out: Latest Current Affairs Updates

National Current Affairs

Ques 1. The 2017 International Conference and Exhibition on Terrestrial & Satellite Broadcasting has started in which city?

[A] New Delhi

[B] Chennai

[C] Kochi

[D] Nagpur

Answer: A

Ques 2. Which state government has recently introduced third gender category in school exams?

[A] Rajasthan

[B] Bihar

[C] Odisha

[D] West Bengal

Answer: B

Ques 3. How much fund has been allocated to the National Security Council Secretariat (NSCS) for fiscal year 2017-18?

[A] Rs. 343 crore

[B] Rs. 353 crore

[C] Rs. 333 crore

[D] Rs. 343 crore

Answer: C

Ques 4. The book “Contemporary West Asia – Perspectives on Change and Continuity” has been authored by whom?

[A] Prita Jha

[B] Warisha Farasat

[C] Selina Sen

[D] Sujata Ashwarya

Answer: D

Check Out: Date Wise Current Affairs

Ques 5. As per Union Budget 2017-18, the Payments Regulatory Board (PRB) will be set up under the Reserve Bank of India (RBI). Who will be chairman of the proposed board?

[A] Cabinet Secretary

[B] Finance Secretary

[C] Finance Minister

[D] Governor of RBI

Answer: D

Ques 6. As per Union Budget 2017-18, the National Pension System (NPS) subscribers can prematurely withdraw how much percentage of corpus tax-free?

[A] 25%

[B] 15%

[C] 20%

[D] 30%

Answer: A

Ques 7. Which new scheme will be launched by the Union Government to fund export infrastructure?

[A] Trade Infrastructure for Export Support (TIES)

[B] Trade Infrastructure for Export Supply (TIES)

[C] Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES)

[D] Trade Infrastructure for Export Standard (TIES)

Answer: C

Ques 8. Lakshya Sen is associated with which sports?

[A] Badminton

[B] Cricket

[C] Wushu

[D] Chess

Answer: A

Ques 9. BCAS has recently suspended the licence of budget carrier IndiGo’s aviation security training facility. What does BCAS stands for?

[A] Bureau of Custom Aviation Security (BCAS)

[B] Bureau of Censor Aviation Security (BCAS)

[C] Bureau of Civil Aviation Security (BCAS)

[D] Bureau of Customary Aviation Security (BCAS)

Answer: C

You Can Also Check: International Current Affairs

Ques 10. Which state government will give 2% reservation to sportsperson in government job?

[A] Jharkhand

[B] Bihar

[C] Madhya Pradesh

[D] Rajasthan

Answer: A

Ques 11. Which union ministry has launched annual book ‘India-2017’ & ‘Bharat-2017?

[A] Ministry of Finance

[B] Ministry of Human Resource Development

[C] Ministry of Culture

[D] Ministry of Information and Broadcasting

Answer: D

Ques 12. Satwik Sai Raj is associated with which sports?

[A] Badminton

[B] Cricket

[C] Chess

[D] Tennis

Answer: A

Ques 13. How much amount has been allocated for Bharat Net Project to promote digital transactions into rural India?

[A] Rs. 20,000 crore

[B] Rs. 10,000 crore

[C] Rs. 15,000 crore

[D] Rs. 5,000 crore

Answer: B

Ques 14. In which state India’s first centre of excellence for differently-abled sportsmen will be set up?

[A] Telangana

[B] Gujarat

[C] Kerala

[D] Tamil Nadu

Answer: B

Ques 15. Which state government has recently launched “Civil Service Awards” for excellence in public administration?

[A] Arunachal Pradesh

[B] Manipur

[C] Assam

[D] Odisha

Answer: A

Want to Know? All Defence Current Affairs

Ques 16. Which Indian personality has been elected as the vice-president of the Asia Squash Federation (ASF)?

[A] N Ramachandran

[B] Debendranath Sarangi

[C] Syed Razi

[D] Arun Paul

Answer: B

Ques 17. Which start up has won the ‘Best IT Startup of India’ award at the 2016 National Entrepreneurship Awards (NEA)?

[A] Mitra Biotech

[B] JeevAnksh

[C] Lucideus

[D] Swadha Energies

Answer: C

Ques 18. Which country will host the Implementation and Assessment Group Meeting of the Global Initiative to Combat Nuclear Terrorism (GICNT)?

[A] India

[B] China

[C] Russia

[D] United States

Answer: A

Ques 19. Who has been appointed as the new chairman of the Commission of the African Union (AU)?

[A] Jean Ping

[B] Nkosazana Zuma

[C] Thomas Quartey

[D] Moussa Faki

Answer: D

Ques 20. Which operation has been launched by the Income Tax Department (ITD) to track deposits post demonetisation?

[A]Operation Track Black Money

[B]Operation Clean Money

[C]Operation Clean Deposits

[D]Operation Track Money

Answer: B

Check Also: Sports Current Affairs

Ques 21. The Dairy Processing and Infrastructure Development Fund will be set up by the which organisation to boost financing of milk processing capacities?

[A] Indian Dairy Association (IDA)

[B] Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)

[C] National Dairy Development Board (NDDB)

[D] National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)

Answer: D

Ques 22. The Rajiv Gandhi National Aviation University (RGNAU) is located in which state?

[A] Andhra Pradesh

[B] Telangana

[C]Uttar Pradesh

[D] Madhya Pradesh

Answer: C

Ques 23. Which committee has been constituted by the Union government to improve Haj policy in subsidy issue?

[A] SS Parkar committee

[B] Qaiser Shamim committee

[C] Kamal Faruqui committee

[D] Afzal Amanullah committee

Answer: D

Ques 24. The Digital Radio Round Table Conference has been launched by which union minister?

[A]Arun Jaitley

[B]Raj Nath Singh

[C]M Venkaiah Naidu

[D]Narendra Modi

Answer: C

Ques 25. What is the India’s GDP growth forecast for FY 18, according to the Economic Survey of India (ESI) 2017?

[A] 6.55 % to 7.25%

[B] 6.25 % to 7.5%

[C] 6.55 % to 7.25%

[D] 6.75 % to 7.5%

Answer: D

Check Here: Current Affairs For Bank Exams

Ques 26. Emmanuelle Riva, who passed away recently, was the well-known actress of which country?

[A]Germany

[B]England

[C]Undited States

[D]France

Answer: D

Ques 27. India’s largest start-up incubator will be set up in which of the following states?

[A]West Bengal

[B]Telangana

[C]Andhra Pradesh

[D]Karnataka

Answer: D

Ques 28. Which state tourism department has tied up with an online travel company “MakeMyTrip” to promote its home-stay scheme?

[A]Rajasthan

[B]Madhya Pradesh

[C]Odisha

[D]Assam

Answer: B

Ques 29. The book “The man who could never say No” has been authored by whom?

[A] N N Saxena

[B] Vikram Seth

[C] S Muthiah

[D] Gopalkrishna Gandhi

Answer: C

Check Now: Railway Current Affairs

Ques 30. Who has been appointed as the new chief of Board of Control for Cricket in India (BCCI)? [A]Diana Edulji

[B]Vikram Lamaye

[C]Vinod Rai

[D]Rahul Johri

Answer: C

Above provided information about National Current Affairs 2017 are beneficial for you so applicants may prepare themselves accordingly. You may stay in touch with us on our web portal to get latest updates regarding the same.

Something That You Should Put An Eye On

Awards and Honours in IndiaCurrent Affairs new Appointments
Current Indian books and AuthorsPerson in news Current affairs
Committees & SchemesMeetings And Summits Current Affairs

Filed in: Current Affairs, Latest GK Tags: 

Jobs In HDFC, ICICI, Bandhan Bank, Sal -3.5 Lakhs – Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment