Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

NDA Previous Year Question Paper (GAT/Maths) NDA NA II Practice Papers PDF

NDA Previous Year Question Paper

Get direct link to download NDA Previous Year Question Paper from here….Recently, Union Public Service Commission will soon release UPSC NDA & NA (II) Notification in order to hire up eligible candidates. Thus, commission is going to conduct the NDA 2 Exam on 09-09-2018.

Applicants, who’re going to participate in NDA NA II Exam, they can download NDA Practice Papers PDF of GAT/Maths and it will help you in preparation. Contenders, if you are also looking for NDA NA Previous Year Question Paper of 2016, 2015 and 2014 then you can get it directly from below specified page.

What are the advantages of preparing through NDA Question Paper?

Solving NDA Sample Question Paper on the regular basis will also help you in increasing your spend and accuracy. Along with this, you can also check the preparation tips to crack the National Defence Academy examination efficiently.

Here in the below section of this page of recruitmentresult.com, we have given direct links to download NDA Previous Year Question Paper PDF in Hindi/English. Candidates are advised to take a glance and download NDA NA II Practice Papers.

NDA Previous Year Question Paper

NDA NA II Previous Year Question Paper

NDA question paper with solution free download
Year of examinationNDA Exam-II(NDA solved question paper)
MathematicsGeneral Ability Test
2013Get PDFDownload Question Paper
2014Get PDFDownload Question Paper
2015Get PDFDownload Question Paper
2016Get PDFDownload Question Paper
2017Get PDFDownload Question Paper


NDA Question & Answer

Question 1: If A2 – A + I = 0, then the inverse of A is

  1. A + I
  2. A
  3. A – I
  4. I – A

Answer: 4

Question 2: If in a frequently distribution, the mean and median are 21 and 22 respectively, then its mode is approximately

  1. 0
  2. 0
  3. 5
  4. 5

Answer: 1

Question 3: If in a triangle ABC, the altitudes from the vertices A, B, C on opposite sides are in H.P., then sin A, sin B, sin C are in

  1. P.
  2. P.
  3. Arithmetic − Geometric Progression
  4. P.

Answer: 2

Question 4: The value of α for which the sum of the squares of the roots of the equation x2 – (a – 2)x – a – 1 = 0 assume the least value is

  1. 1
  2. 0
  3. 3
  4. 2

Answer: 1

Get Best Answer: How To Prepare For NDA

Question 5:   Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.

  1. 4
  2. 7
  3. 9
  4. 13

Answer: 1

Question 6:The H.C.F. of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the two numbers is:

  1. 276
  2. 299
  3. 322
  4. 345

Answer: 3

Question 7:   Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be:

  1. 169.50
  2. 170
  3. 175.50
  4. 180

Answer: 3

Check Out: NDA Preparation Books

Question 8:   A can contains a mixture of two liquids A and B is the ratio 7 : 5. When 9 litres of mixture are drawn off and the can is filled with B, the ratio of A and B becomes 7 : 9. How many litres of liquid A was contained by the can initially?

  1. 10
  2. 20
  3. 21
  4. 25

Answer: 3

Question 9: In a 500 m race, the ratio of the speeds of two contestants A and B is 3 : 4. A has a start of 140 m. Then, A wins by:

  1. 60 m
  2. 40 m
  3. 20 m
  4. 10 m

Answer: 3

Question 10: Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together?

  1. 4
  2. 10
  3. 15
  4. 16

Answer: 4

Question 11: Delhi became the capital of India in :

  1. 1916
  2. 1910
  3. 1913
  4. 1911

Answer: 4

Get Updated: NDA Exam Pattern

Question 12: Swaraj as a national demand was first made by:

  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Dadabhai Naoraji
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Chittaranjan Das

Answer: 2

Question 13: Who was the Viceroy of India at the time of Jallianwala Bagh Massacre?

  1. Lord Irwin
  2. Lord Chelmsford
  3. Lord Hardinge
  4. Lord Curzon

Answer: 2

Question 14: Who among the following Urdu poets was invited to the Second and Third round Table Conference?

  1. Josh Malihabadi
  2. Muhammad Iqbal
  3. Faiz Ahmad Faiz
  4. Firaq Gorakhpuri

Answer: 2

Question 15: The first women’s university in India was founded by :

  1. Dhondo Keshave Karve
  2. Rani Ahilya Devi
  3. Kumarappa
  4. Gandhiji

Answer: 1

Do You Know: How To Join NDA

Question 16: Who among the following led vaikom Satyagraha in 1924 ?

  1. Periyar E. V. Ramasamy
  2. Kesava Menon
  3. Kumaran Asan
  4. Shri Narayana Guru

Answer: 1

Question 17: The equation of line which is parallel to the straight line 3x + 4y – 7 = 0 and passing through (1, 2) is:

  1. 3x + 4y = 11
  2. 3x+4y+11= 0
  3. 4x-3y+2=0
  4. 3x+4y+7=0

Answer: 3

Question 18: If f(y) = log y, then f(y) + f(1/y) is equal to :

  1. 2
  2. 0
  3. –1
  4. 1

Answer: 2

Question 19: If x = t2 and y = 2t, then the normal at t = 1 is

  1. x + y – 3 = 0
  2. x + y – 1 = 0
  3. x + y + 1 = 0
  4. x + y + 3 = 0

Answer: 1

You Can Also Check: NDA Coaching Institute

Question 20: To find out the numerical value of ∫2-2 (px2 + qx + s) dx, it is necessary to know the value / values of which of the following?

  1. p only
  2. p and s
  3. q only
  4. p, q and s

Answer: 2

Question 21: Rectifiers are used to convert

  1. Direct current to Alternating current
  2. Alternating current to Direct current
  3. high voltage to low voltage
  4. low voltage to high voltage

Answer: 2

Question 22: Pick out the scalar quantity

  1. force
  2. pressure
  3. velocity
  4. acceleration

Answer:  2

Question 23: Let a thin capillary tube be replaced with another tube of insufficient length then, we find water

  1. will overflow
  2. will not rise
  3. depressed
  4. change its meniscus

Answer:  2

Check Now: Top NDA Coaching in Chandigarh

Question 24: A cricketer’s average for 11 matches is 25 runs. In the next four matches he scored 72, 34, 51 and 62 runs. Find his new average for the 15 matches.

  1. 39
  2. 34
  3. 36
  4. None

Answer:  4

Question 25: Men complete a work in 9 days .After they have worked for 6 days, 6 more men join them. How many days will they take to complete the remaining work?

  1. 2 days
  2. 3 days
  3. 4 days
  4. 5 days

Answer:  1

Question 26: Metals are good conductors of electricity because

  1. they contain free electrons
  2. the atoms are lightly packed
  3. they have high melting point
  4. All of the above

Answer:  1

Question 27: Pa (Pascal) is the unit for

  1. thrust
  2. pressure
  3. frequency
  4. conductivity

Answer:  2

Read Out Here: NDA Sample Papers

Question 28: World AIDS Day’:

  1. April 17th
  2. June 5th
  3. December 1st
  4. February 14th

Answer:  3

Question 29: Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

  1. 7
  2. 10
  3. 12
  4. 13

Answer:  2

Question 30: The population of a town was 20,000 in 1944. It decreased by 10 percent during 1944 – 1954 but increased by 20 percent during 1954 –1964. What was the population like in 1964?

  1. 24, 600
  2. 22,000
  3. 20,800
  4. 21,600

Answer:  4

Question 31: The period of 2 sin x cos x is

  1. 4 pi2
  2. 2 pi
  3. 4 pi
  4. pi

Answer:  4

You Can Also Check: NDA Exam Centers

Question 32: Panchayathi Raj instructions came into effect with the amendment of the constitution

  1. 70th
  2. 73rd
  3. 76th
  4. 79th

Answer:  2

Question 33: Who was the first speaker of Lok Sabha?

  1. Sivaraj Patel
  2. Jagjeevan Ram
  3. Lal Bahdur Shasthri
  4. V Mavlankar

Answer:  4

Question 34: Meenamatha disease is related with

  1. Cadmium
  2. Mercury
  3. Lead
  4. Iron

Answer:  2

Question 35: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

  1. 120 metres
  2. 180 metres
  3. 324 metres
  4. 150 metres

Answer:  4

Get Complete Detailed: NDA Syllabus

Question 36: The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

  1. 200 m
  2. 225 m
  3. 245 m
  4. 250 m

Answer: 3

Question 37: A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

  1. 120 m
  2. 240 m
  3. 300 m
  4. None of these

Answer:  2

Question 38: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Question 39: Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Answer: 1

Question 40: Sound travels with a different speed in media. In what order does the velocity of sound increase in these media?

  1. Water, iron and air
  2. Iron, air and water
  3. Air, water and iron
  4. Iron, water and air

Answer: 3

Also Check Details On: NDA Selection Procedure

NDA Exam Details:

NDA Examination gets conducted for National Defence Academy and National Naval Academy. Both the organizations are headed by the Union public service commission. UPSC conducts the NDA Examination two times in a year.

Exam Duration 2 hours 30 minutes.
Type of QuestionObjective type questions.
Paper 2 papers i.e. Mathematics and General Ability.
Total MarksThe Mathematics paper contains 300 marks
while General Ability test holds 600 marks.
The written test will be of 900 marks.
Marking schemeThere will be negative marking for
every wrong answer.
SSB InterviewCandidates who qualify written test then will
have to appear for SSB Interview. The interview
process
will of 900 marks.
Language Bilingual that is Hindi and English

This year the NDA-II exam is schedule on 09th September 2018, candidates who are going too appeared in this exam are advised to solve NDA question paper on regular basis, the year wise direct link to download NDA Exam Previous Year Question Paper and PDF of NDA Question Paper with solution is provided on this page!

NDA NA I Previous Year Paper of 2018

NDA Maths Previous Year Question Paper

NDA GAT Previous Year Question Paper

NDA Previous Year Paper for Exam 1

NDA question paper 2018 PDF with answer key
Year of examinationNDA Exam-I
MathematicsGeneral Ability Test
2013Get Question PaperDownload PDF
2014Get Question PaperDownload PDF
2015Get Question PaperDownload PDF
2016Get Question PaperDownload PDF
2017Get Question PaperDownload PDF

NDA Exam Preparation Tips:

  • To prepare for NDA Examination candidates must know the exact technique; these tips can help contend Enders in preparing for NDA well…
  • Candidates must need to grab complete NDA Exam pattern and Syllabus.
  • Aspirants must prepare proper notes.
  • Best study material i.e. Proper Books and Sample papers must be chosen as it will help in making the preparation easier
  • If candidates have any issue regarding any question then he/she must consider Brain storming session and group discussions
  • Join a Coaching Centre for better preparation
  • Topics having more weight age must be consider first
  • Revision is must; candidates must revise each topic correctly from solve NDA model question paper.
  • After completing the course candidates must go for NDA Mock Test papers NDA question paper of previous years.
  • Candidates are advised to solve NDA last year question paper on daily basis.

Final note:

To avail more details about NDA Previous Year Question Paper PDF candidates may also go through this Official Website Link. Dear candidates if you want to keep this page safe for further usage then you may bookmark it by using CTRL+D tab

Candidates having any doubts regarding NDA question paper can ask their query in the below provided comment box, we will reply you as soon as possible.

Something That You Should Put An Eye On

NDA Application FormNDA Officer Salary
NDA Eligibility CriteriaNDA 2 Result
NDA 2 Admit CardNDA Cut Off Marks
NDA Answer KeyNDA 1 Result
NDA Age LimitNDA NA 1 Admit Card

Filed in: Question & Answers, Question Paper, UPSC Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment