Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Engineering Quiz | Stream-Wise (MCQ) Questions/Answers, Online Test

Online Engineering Quiz

Here we are providing Stream-Wise Online Engineering Quiz to the aspirants preparing for numerous Engineering Examinations. The below section of this page offers you a simple Online Test which includes different kinds of MCQ type Questions and Answers for various Disciplines of Engineering.

This Engineering Quiz will help you to gain more understanding about the aspects of different Engg. Streams such as Mechanical Engineering, Electrical Engineering, Electrical Engineering, Chemical Engineering, Computer Science Engineering, etc.

Stream Wise Engineering Questions and Answers

You can practice the following Engineering MCQ Questions Quiz and test your knowledge and skills by means of below provided Engineering Trivia Question and Answer. A direct link after every Stream-Wise Engineering Quiz has been facilitated to the aspirants for more questions related to Engineering.

Concerned students/ Government Job aspirants can check out this complete page which is well maintained by the team of recruitmentresult.com to try the Online Engineering Quiz. Have a look below at this Engineering Online Quiz and enhance your knowledge.

Online Engineering Quiz

Engineering Quiz (MCQ Questions and Answers)

Mechanical Engineering Quiz:

Given below are some of the Mechanical Engineering Questions and Answers. You can explore more about Mechanical Quiz by pressing the direct link provided after the list of questions.

Ques1: A body is subjected to a tensile stress of 1200 MPa on one plane and another tensile stress of 600 MPa on a plane at right angles to the former. It is also subjected to a shear stress of 400 MPa on the same planes. The maximum normal stress will be

  1. 400 MPa
  2. 500 MPa
  3. 900 MPa
  4. 1400 MPa

Ans: 4

Ques 2: A flow is called sub-sonic, if the Mach number is

  1. less than unity
  2. unity
  3. between 1 and 6
  4. more than 6

Ans: 1

Ques 3: The kinematic viscosity is the

  1. ratio of absolute viscosity to the density of the liquid
  2. ratio of density of the liquid to the absolute viscosity
  3. product of absolute viscosity and density of the liquid
  4. product of absolute viscosity and mass of the liquid

Ans: 1

Read Also: How to Solve Objective Type Questions

Ques 4: Discharge of a centrifugal pump is

  1. directly proportional to diameter of its impeller
  2. inversely proportional to diameter of its impeller
  3. directly proportional to (diameter)2 of its impeller
  4. inversely proportional to (diameter)2 of its impeller

Ans: 4

Ques 5: One litre of water occupies a volume of

  1. 100 cm3
  2. 250 cm3
  3. 500 cm3
  4. 1000 cm3

Ans: 4

Press Here: Mechanical Engineering Questions and Answers

Electrical Engineering Quiz

Go through the following objective type Electrical Engineering Questions and Answers and further visit the link given below for more questions related to Electrical Engineering.

Ques 1: When a fourth resistor is connected in series with three resistors, the total resistance

  1. increases by one-fourth
  2. increases
  3. decreases
  4. remains the same

Answer: Option 2

Ques 2: A string of five series resistors is connected across a 6 V battery. Zero voltage is measured across all resistors except R3. The voltage across R3 is

  1. 0 V
  2. 2 V
  3. 6 V
  4. 6 V

Answer: Option 3

Ques 3: A series circuit consists of three resistors with values of 120 , 270 , and 330 . The total resistance is

  1. less than 120
  2. the average of the values
  3. 720
  4. 120

Answer: Option 3

Give Now: Online Quiz for Competitive Exams

Ques 4: A certain series circuit consists of a 1/8 W resistor, a 1/4 W resistor, and a 1/2 W resistor. The total resistance is 1200. If each resistor is operating in the circuit at its maximum power dissipation, total current flow is

  1. 27 mA
  2. 7 mA
  3. 19 mA
  4. 190 mA

Answer: Option 1

Ques 5: Which of the following series combinations dissipates the most power when connected across a 120 V source?

  1. one 220 resistor
  2. two 220 resistors
  3. three 220 resistors
  4. four 220 resistors

Answer: Option 1

Press Here: Electrical Engineering Questions and Answers

Chemical Engineering Quiz:

Online Engineering Quiz for the stream of Chemical Engineering has been facilitated as follows:

Ques 1:Which one of the following is incombustible?

  1. H2
  2. CCl4
  3. C2H2
  4. S

Answer: Option 2

Ques 2: The softness or hardness of a grinding wheel depends upon the type & amount of bonding material used. For general purpose cutter grinding __________ grinding wheel is normally used.

  1. Hard
  2. Soft
  3. Silicon Carbide
  4. Aluminium Oxide

Answer: Option 4

Ques 3: Tin based white metals are used, where bearings are subjected to

  1. High Pressure & Load.
  2. Low Pressure & Load.
  3. High Temperature.
  4. Large Surface Wear.

Answer: Option 1

Do You Know: How To Prepare For Online Exam

Ques 4:Friction factor for fluid flow in pipe does not depend upon the

  1. Pipe Length.
  2. Pipe Roughness.
  3. Fluid Density & Viscosity.
  4. Mass Flow Rate of Fluid.

Answer: Option 1

Ques 5: All of the following alloying elements of steel increases hardness but sacrifice ductility, except

  1. nickel
  2. vanadium
  3. molybdenum
  4. chromium

Answer: Option 1

Press Here: Chemical Engineering Questions and Answers

Electronics and Communication Engineering Quiz:

Online Engineering Quiz related to various aspects of Electronics and Communication Engineering is stated as follows:

Ques 1: A rectangular waveguide, in dominant TE mode, has dimensions 10 cm x 15 cm. The cut off frequency is

  1. 10 GHz
  2. 1 GHz
  3. 15 GHz
  4. 25 GHz

Ans: 2

Ques 2: A transmission line has a characteristic impedance of 50 Ω and a resistance of 0.1 Ω/m, if the line is distortion less, the attenuation constant (in Np/m) is

  1. 500
  2. 5
  3. 014
  4. 002

Ans: 4

Ques 3: The resolution of a 4 bit counting ADC is 0.5 volts. For an analog input of 6.6 volts, the digital output of the ADC will be

  1. 1011
  2. 1101
  3. 1100
  4. 1110

Ans: 4

Must Read: How to Solve a Problem in Exam Correctly

Ques 4: An ammeter of 0-25 A range has a guaranteed accuracy of 1% of full scale reading. The current measured is 5 A. The limiting error is

  1. 2%
  2. 5%
  3. 4%
  4. 5%

Ans: 4

Ques 5The coil of a moving iron instrument has a resistance of 500 Ω and an inductance of 1 H. It reads 250 V when a 250 V dc is applied. If series resistance is 2000 Ω, its reading when fed by 250 V, 50 Hz ac will be

  1. 260 V
  2. 252 V
  3. 250 V
  4. 248 V

Ans: 4

Press Here: Electronics and Communication Engineering Questions and Answers

Computer Science Engineering Quiz:

Go through the following Online Engineering Quiz for Computer Science Stream and test your knowledge for various Computer Pragrammes and Aspects:

Ques 1: Which of the following languages is more suited to a structured program?

  1. PL/1
  2. FORTRAN
  3. BASIC
  4. PASCAL
  5. None of the above

Answer: Option 4

Ques 2: A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is

  1. Data transmission
  2. Data flow
  3. Data capture
  4. Data processing
  5. None of the above

Answer: Option 2

Ques 3: The brain of any computer system is

  1. ALU
  2. Memory
  3. CPU
  4. Control unit
  5. None of the above

Answer: Option 3

Read Out Here: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Ques 4: What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?

  1. Technological advancement
  2. Scientific code
  3. Object Oriented Programming
  4. All of the above
  5. None of the above

Answer: Option 1

Ques 5:Which of the following computer language is used for artificial intelligence?

  1. FORTRAN
  2. PROLOG
  3. C
  4. COBOL
  5. None of the above

Answer: Option 2

Press Here: Computer Science Questions and Answers

This page of Online Engineering Quizwill be updated regularly as per the latest Engineering Syllabus. Therefore, you are advised to bookmark this page and stay connected with the team of recruitmentresult.com.

By means of the Engineering Questions and Answers Quiz, you can easily identify strong and weak points in different streams of Engineering.If you have any doubt or questions related to above quiz you can comment us in below page our representative will get into touch with you as soon as possible.

Something That You Should Put An Eye On

Tips to Make Study InterestingHow to Get in the Mood to Study
How To Find Online Study MaterialHow To Maximize Your Score In Exam
Best Ways To Finish Exam On TimeHow to Prepare for Written Exam
Common Mistakes You Make in TestsTips to Manage Time In Exam

Filed in: online quiz

2 Responses to "Engineering Quiz | Stream-Wise (MCQ) Questions/Answers, Online Test"

  1. omkar v. dalvi

    nice quesion

  2. Parimala

    Very use full quiz

Leave a Reply

Submit Comment