Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

PHP Developer Interview Questions And Answers – Top 20 Ques for Freshers/Exp

PHP Developer Interview Questions

Individuals keen to be PHP Developer and going to participate in Recruitment Procedure can check PHP Developer Interview Questions And Answers as it can help you to understand the theme of questions asked from Freshers as well as experienced candidates in Interview round.

Top 20 PHP Developer Interview Questions And Answers for Freshers/Experienced are mostly asked by Interviewer. Individuals are suggested to read each and every PHP Developer Questions and check Free PDF Books of PHP Developer by going through this page soon.

Who is PHP Developer?

PHP developers develop programs, applications, and web sites by using the dynamic scripting language PHP. PHP is a general-purpose scripting language which is well known for web development and business applications. PHP developers may be categorized as software developers or web developers also as per their job purposes.

Various organizations conduct exam as well as Interview round for the assortment of the eligible contenders on PHP Developer. Below mentioned Top 20 PHP Developer Interview Questions And Answers by the team members of recruitmentresult.com helps you to grab more knowledge about the level of Interview round, so please have a look.

Freshers can apply for: PHP Developer Vacancies

PHP Developer Interview Questions

Here we have provided Top 20 PHP Developer Interview Questions for Freshers as well as experienced contenders. By reading given PHP Developer Interview Questions and Answers, you can get idea of answering questions in Interview round.

Q1. How can we get the IP address of the client?

Ans. This PHP Developer Interview Questions might show you how playful and creative the candidate is because there are many options. $_SERVER[“REMOTE_ADDR”]; is the easiest solution, but the candidate can write x line scripts for this question.

Q2.What’s the difference between unset() and unlink()

Ans. unset() sets a variable to “undefined” while unlink() deletes a file we pass to it from the file system.

Check Out Pay Scale: PHP Developer Salary In India

Q3.What are the main error types in PHP and how do they differ?

Ans. As asked in PHP Developer Interview Questions, we tell you that there are are three main type of errors in PHP as follow:

#1. Notices – Simple, non-critical errors that are occurred during the script execution. An example of a Notice would be accessing an undefined variable.

#2. Warnings – more important errors than Notices, however the scripts continue the execution. An example would be include() a file that does not exist.

#3. Fatal – this type of error causes a termination of the script execution when it occurs. An example of a Fatal error would be accessing a property of a non-existent object or require() a non-existent file.

Understanding the error types is very important as they help developers understand what is going on during the development, and what to look out for during debugging.

Q4. What is SSL?

Ans. SSL stands for Secure Sockets Layer. This is a cryptographic protocols which provide secure communications on the Internet.

Also Read Out: ASP .NET Developer Interview Questions

Q5. What is the difference between GET and POST methods?

Ans. GET method is mostly used for submitting a small amount and less sensitive data. POST method is mostly used for submitting a large amount or sensitive data.

Q6. How do you define a constant?

Ans.  define (“MYCONSTANT”, 50)

Q7. What Is a Session? 

Ans. A session is a logical object created by the PHP engine to allow you to preserve data across subsequent HTTP requests.

Q8. How can you enable error reporting in PHP?

Ans. Check if “display_errors” is equal “on” in the php.ini or declare “ini_set(‘display_errors’, 1)” in your script.

Then, include “error_reporting(E_ALL)” in your code to display all types of error messages during the script execution.

As asked in PHP Developer Interview Questions, Enabling error messages is very important especially during the debugging process as one can instantly get the exact line that is producing the error and can see also if the script in general is behaving correctly.

Read Out: Interview Preparation Tips

Q9. What are Traits?

Ans.

  • Traits are a mechanism that allows you to create reusable code in languages like PHP where multiple inheritances is not supported.
  • A Trait cannot be instantiated on its own.
  • It’s important PHP Developer Interview Questions as we tell you that a developer knows the powerful features of the language (s)he is working on, and Trait is one of such features.

Q10. How can we create a database using PHP and MySQL?

Ans. We can create MySQL database with the use of mysql_create_db (“Database Name”).

Q11.what is the use of rand() in php?

Ans. It is used to generate random numbers. If called without the arguments it returns a pseudo-random integer between 0 and getrandmax(). If you want a random number between 6 and 12 (inclusive), for example, use rand(6, 12).This function does not generate cryptographically safe values, and should not be used for cryptographic uses. If you want a cryptographically secure value, consider using openssl_random_pseudo_bytes() instead.

Know Here, How To: Develop Good Communication Skills

Q12. Can the value of a constant change during the script’s execution?

Ans. No, the value of a constant cannot be changed once it’s declared during the PHP execution.

Q13.What is the importance of “method” attribute in a html form?

Ans. “method” attribute determines how to send the form-data into the server. There are two methods, get and post. The default method is get. This sends the form information by appending it on the URL. Information sent from a form with the POST method is invisible to others and has no limits on the amount of information to send.

Q14. Can you extend a Final defined class?

Ans. As asked in this PHP Developer Interview Questions, we tell you that No, you cannot extend a Final defined class. A Final class or method declaration prevents child class or method overriding.

Q15.What is the use of “enctype” attribute in a html form?

Ans. The enctype attribute determines how the form-data should be encoded when submitting it to the server. We need to set enctype as “multipart/form-data”when we are using a form for uploading files

Read This: In Which Color Interviewer Will Love To See You

Q16.How to create an array of a group of items inside an HTML form ?

Ans. We can create input fields with same name for “name” attribute with squire bracket at the end of the name of the name attribute, It passes data as an array to PHP.
For instance :

<input name=”MyArray[]” />  <input name=”MyArray[]” />  <input name=”MyArray[]” />  <input name=”MyArray[]” />

Q17. What are the __construct() and __destruct() methods in a PHP class?

Ans.

  • All objects in PHP have Constructor and Destructor methods built-in.
  • The Constructor method is called immediately after a new instance of the class is being created, and it’s used to initialize class properties.
  • The Destructor method takes no parameters.
  • Understanding these two in PHP means that the candidate knows the very basics of OOP in PHP.

Q18. How would you declare a function that receives one parameter name hello? If hello is true, then the function must print hello, but if the function doesn’t receive hello or hello is false the function must print bye.

<?php

function showMessage($hello=false){

  echo ($hello)?’hello’:’bye’;

}

?>

Ans. In this PHP Developer Interview Questions, you can evaluate if the developer knows how to declare a function and how they would manage the fact of the parameter can or cannot be on the function call. You can also evaluate if the developer knows the if syntax and how to print text(echo function).

Get Here: Personality Improvement Tips

Q19. How send email using php?

Ans. To send email using PHP, you use the mail () function. This mail () function accepts 5 parameters as follows (the last 2 are optional). You need webserver, you can’t send email from local host. eg : mail($to,$subject,$message,$headers);

Q20.How we can get the number of elements in an array?

Ans. The count() function is used to return the number of elements in an array. Understanding of arrays and array related helper functions is important for any PHP developer.

Get Here: Phone Interview Tips

List of PHP Programming Books

Apart from PHP Developer Interview Questions, contenders can check below mentioned books also which can help them to do preparation of the Interview.

  • Head First PHP & MySQL by Lynn Beighley and Michael Morrison
  • PHP and MySQL Web Development (5th Edition) by Luke Welling and Laura Thomson
  • Secure Development for Mobile Apps: How to Design and Code Secure Mobile Applications with PHP and JavaScript by J. D. Glaser
  • MySQL Cookbook: Solutions for Database Developers and Administrators by Paul DuBois
  • Joomla 3 Explained: Your Step-By-Step Guide (Joomla! Press) by Stephen Burge
  • Web Application Design and Implementation: Apache 2, PHP5, MySQL, JavaScript, and Linux/UNIX (Quantitative Software… by Steven A. Gabarro
  • Building Web Apps with WordPress by Brian Messenlehner and Jason Coleman
  • JavaScript & JQuery: Interactive Front-End Web Development by Jon Duckett
  • Advanced Guide to PHP on IBM i by Kevin Schroeder

Know Here: How to Buy Books Online at Best Price in India

Note: Dear Job Seekers you can get more information about PHP Developer Interview Questions and your job search through our web portal which is recruitmentresult.com

Something That You Should Put An Eye On

Why Should We Hire You?How To Dress For An Interview
How to Write a Good ResumeCommon Interview Mistakes
Develop Good Communication SkillsGroup Discussion: Dos and Don’ts
Interview Preparation for Getting a JobWhat Makes You Angry The Most
What Are Your Strength and WeaknessBuild Strong & Good Vocabulary Fast

Filed in: Articles

Leave a Reply

Submit Comment