Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Political Current Affairs 2017 Questions & Answers For Exam Preparation

Political Current Affairs

If you are preparing for competitive exams then read out latest Political Current Affairs from here. There’s lots more happening these days in our Satta / politics and with this much updated page you’ll be getting up to date Political Current Affairs 2017 and latest information. Yes! If you are looking for Current Affairs, news on Political events and unable to get them then you’re at the right place. This one single page is a rich source that will provide you updated information regarding current and latest Political Current Affairs, also get most recent Questions & Answers for your Exam Preparation.

Participants, who are going to appear in any exam like Railway, Civil Services, Banking, UPSC and SSC etc, may need the Information of Current Affairs. So go through this page and fetch all important details about Political Current Affairs 2017; such as Questions Answers, latest news & updates and other related topics which is summarized by team of recruitmentresult.com. Let’s take a tour of the latest updates regarding the Polity current affairs and jump on to the underneath section without wasting anytime.

Political Current Affairs

Headlines of Political Current Affairs 2017

  • Second raisina dialogue held in new Delhi
  • FIPB clears 6 FDI proposals worth RS 1,187 crore
  • Up polls: split in Muslim votes may work as advantage BJP
  • Free petrol to free Wifi: big promises in little Goa: congress
  • AAI receives 45 initial bids under regional connectivity scheme
  • Ready to face any inquiry into Jayalalithaa’s death: Sasikala
  • Union cabinet approves amendment in modified special incentive package scheme
  • CCEA approves listing of five general insurance PSUS at the stock exchanges
  • Delhi police commissioner Alok Verma appointed as new CBI director
  • Cabinet approves the exclusion of states from national small savings fund
  • Union cabinet approves India’s membership in the international vaccine institute
  • Congress seeks apology from pm for ‘raincoat’ remarks against Manmohan Singh, hints boycott in parliament
  • BJP leader, yogi Adityanath, ram temple issue: ram bhakts did whatever happened in Ayodhya, says yogi Adityanath; targets sp and others on questioning BJP’S secular credentials
  • Shut up or Gabbar Singh will come’: Mamata says BJP’S threats immature, TMC unfazed
  • Up polls: Shivpal won’t launch new party, all well in family, says Mulayam
  • Income tax department detects RS 16,200 crore black money stashed abroad, govt informs RS
  • Rs 5.35l CR deposited in ‘scheduled commercial banks’ in September last year, govt informs RS
  • Construction of ram temple in ayodhya will start ‘soon’: yogi adityanath
  • Only Manmohan Singh knows how to bathe with raincoat on’, pm’s dig irks congress mps
  • Lok sabha passes bill to ensure cashless payment of wages
  • Former cricketer vinod kambli set to join Maharashtra BJP
  • Acche din’ will come in up after BSP, SP are wiped out, says Rajnath Singh
  • Have no pm ambitions, happier away from Delhi: Akhilesh at Chunav Manch
  • Ministry of earth sciences commissions higher resolution weather prediction model
  • Railway ministry unveils mission 41k to save energy worth RS 41,000 crore
  • India becomes associate member of CERN

You May Also Check:- Current Affairs Date Wise

Political Current Affairs Updates

  • Union cabinet approves to augment CGTMSE for supporting MSES
  • Government launches shagun portal to monitor sarva shiksha abhiyan
  • Tripartite MOU to help scheduled caste artisans signed
  • Un’s who gives India’s vaccine regulatory body NRAI highest ratings
  • Union ministry of health & family welfare presented kayakalp awards 2016-17
  • New marriage bill seeks to check extravagant spending in weddings
  • Union cabinet approves Pradhan Mantri Gramin digital Saksharta Abhiyan
  • Demonetization was right step at the right time: PM Modi tells parliament
  • Our fight against scam which stands for sp, congress, Akhilesh, Mayawati: PM Modi
  • has imposed a RS 2,000 upper limit for cash donations- India TV
  • Pm Modi likely to visit Israel in June to mark 25th diplomatic anniversary
  • It was an ‘Uttam budget’, will strengthen hands of poor: PM Modi
  • I never keep work pending in Defence ministry, says Manohar Parrikar
  • Budget proposals on transparency in political funding inconsequential: ADR
  • Pm Modi to attend St Petersburg international economic forum in Russia
  • Dimple Yadav (Samajwadi party mp and wife of Uttar Pradesh chief minister Akhilesh Yadav) slams budget 2017, says it neglects women and farmers
  • Punjab win will be my ‘great gift’ to Rahul Gandhi, says Navjot Singh Sidhu
  • No guarantee that there won’t be surgical strike in future’, Rajnath Singh warns Pakistan
  • Modi a dangerous man’, says Lalu Yadav as he campaigns for son-in-law in up
  • Tamil Nadu crisis: ops asks two banks not to operate Aiadmk accounts without his consent
  • Parliament passes bill to ensure wage payments through e-transfer, Cheques
  • Our fight against scam which stands for sp, congress, Akhilesh, Mayawati: pm Modi

Get Here: Awards and Honours in India

Political Current Affairs Questions & Answers For Exam Preparation

Question 1. Setting a supreme court was Calcutta is a part of ?

  1. Regulating Act of 1773
  2. Pitts India Act of 1784
  3. Charter Act of 1793
  4. Charter Act of 1893

Ans: 1

Question 2. The Christian Missionaries were allowed to spread their religion in India, under the Act?

  1. Pitts India Act of 1784
  2. Charter Act of 1813
  3. Charter Act of 1833
  4. Charter Act of 1853

Ans: 2

Check Here: Latest Current Affairs Updates

Question 3. The first statute for the governance of India, under the direct rule of the British Government, was the

  1. Government of India Act, 1858
  2. Government of India Act, 1861
  3. Government of India Act, 1892
  4. Government of India Act, 1915

Ans: 1

Question 4. The president can expend out of the Contingency Fund of India

  1. only with the approval of the Parliament
  2. without the approval of the Parliamen
  3. only in the case of the national calamities
  4. None of the above

Ans: 2

Question 5. Which Act is associated with “Courts can interpret the rules and regulations.” ?

  1. Regulating Act of 1773
  2. Pitts India Act of 1784
  3. Charter Act of 1793
  4. Charter Act of 1893

Ans: 3

Question 6. The pre-requisite for the enforcement of directive principles of the state policy is

  1. an effective, hones government
  2. socialist government
  3. active opposition
  4. adequate resources

Ans: 4

Check Here: Current Affairs new Appointments

Question 7. The president can advance money to meet unforeseen expenses, pending authorization by Parliament, from

  1. the Consolidated Fund of India
  2. the Contingency Fund
  3. both the above funds
  4. None of the above

Ans: 2

Question 8. The position of a chief minister is

  1. similar to that of the prime minister
  2. identical to that of the president
  3. a combination of the position of the prime minister and president
  4. not constitutional

Ans: 1

Question 9. The phrase ‘bicameral legislature’ means

  1. a single assembly
  2. an elected legislature
  3. a legislature consisting of a lower and an upper chamber
  4. parliamentary system of government

Ans: 3

Question 10. The oath of office is administered to the members of state council of ministers by

  1. the Governor
  2. the chief minister
  3. chief justice of the state high court
  4. speaker of legislative assembly

Ans: 1

Question 11. The position of the president which was undermined by the 42nd amendment was sub-sequently somewhat retrieved by the

  1. 44th amendment
  2. 45th amendment
  3. 26th amendment
  4. None of the above

Ans: 1

Question 12. The power of Supreme Court of India to decide the dispute between the centre and states falls under its

  1. advisory jurisdiction
  2. appellate jurisdiction
  3. original jurisdiction
  4. constitutional jurisdiction

Ans: 3

Check Now: Current Indian books and Authors

Question 13. Who said, “those who attack Congress and spare Nehru are fools. They do not know the A.B.C of politics … “?

  1. Dr B.R. Ambedkar
  2. Atal Behari Vajpayee
  3. Shyama Prasad Mukherji
  4. Laloo Prasad Yadav

Answer – 1

Question 14. Who among the following was NOT the Chief Minister of Madras state or the Tamil Nadu?

  1. Rajagopalachari
  2. Annadurai
  3. G.Ramachandran
  4. Poti Sriramulu

Ans – 4

Question 15. Which of the following is not a Constitutionally mandated body?

  1. National SC/ST Commission
  2. Planning Commission
  3. Commission for Center-State Relations
  4. Election Commission

Ans: 3

Question 16. Which important human right is protected in Article 21 of the Constitution of India?

  1. Right to Equality
  2. Right to Freedom of Religion
  3. Right to Freedom of Speech and Expression
  4. Right to life and liberty

Ans: 4

Question 17. Which of the following words was added into the Pre-amble of the Constitution by the 42nd Amendment Act, 1976?

  1. Federal
  2. Socialist
  3. Sovereign
  4. Republic

Ans – 2

Read Also:- Person in News Current Affairs

Question 18. With what honour has Dr. Kalam been decorated, the highest honour that an Indian citizen can receive?

  1. Arjuna Award
  2. Padma Bhushan
  3. The Bharat Ratna
  4. Padma Vibhushan

Ans – 3

Question 19. Abdul Kalam Azad became the ____ President of India.

  1. 9 th
  2. 10th
  3. 11th
  4. 12th

Ans.3

Question 20. Who prevailed in the 1977 elections and ended Indira Gandhi’s emergency rule?

  1. Atal Bihari Vajpayee
  2. Morarji Desai
  3. Charan Singh
  4. Lal Bahudar Shastri

Ans. 2

International Current Affairs:- Check Here

Dear visitors if you have satisfied with all the information about Political Current Affairs 2017 provided on this page then you must make use of our free email service just by subscribing the portal. You may also join us on Facebook or Google plus and if you have any query related to this notification, you may ask by leave their query in comment box and our team members will provide its solution as soon as possible.

Something That You Should Put An Eye On

Railway Current AffairsNational Current Affairs
Science & TechnologyIBPS Current Updates
Meetings And Summits Current AffairsCommittees & Schemes
All Defence Current AffairsCurrent Affairs for bank exams
Pratiyogita DarpanOnline Test Series

Filed in: Current Affairs, Latest GK Tags: 

Opportunity To Get Placed In Apple, Google – Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment