Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Prasar Bharati Previous Question Papers | Get Free Exam Sample Paper

Prasar Bharati Previous Question Papers

Direct link to download Prasar Bharati Previous Question Papers Free is available here!!! Applicants who are going to appear for Prasar Bharati exam may enhance their preparation with the help of Prasar Bharati Question Papers

Get Prasar Bharati Previous Question Papers PDF

Prasar Bharati conducts exams for recruitment of eligible applicants at various posts. Those applicants who have applied for recruitment needs to qualify exam with good marks, in this Prasar Bharati Sample Paper will help you in better preparation

Download Prasar Bharati Previous years PDF

There will be two examinations one objective type and second descriptive each consisting of 200 marks. Applicants will get complete idea about exam by considering Prasar Bharati Previous Question Papers PDF

Candidates are advice to go through the below stated page to get Prasar Bharati Previous Question Papers PDF directly which is well presented by the expert team member of recruitmentresult.com

Prasar Bharati Question Papers

Download Prasar Bharati Question Papers PDF free from here!!! Applicants can get the Prasar Bharati Exam Previous Question Papers PDF directly by the hitting the below provided direct links.

Prasar-Bharti-Non-Technical Question Paper PDF

Download Now
Prasar-Bharti-Technical-Model-Paper PDF

Download Now

Importance of Prasar Bharati Question Papers

Here are some significance of Prasar Bharati Model Papers which let you know how to enhance overall efficiency and preparation –

  • With the help of Prasar Bharati Solved Question Papers one know about structure of exam
  • Prasar Bharati Exam Papers will guide you which types of question asked in exam so that you can prepare accordingly.
  • Regular practice with Prasar Bharati Exam Question Papers PDF will enhance your preparation
  • You can analyze your preparation with Prasar Bharati Previous Year Papers
  • Prasar Bharati Solved Question Papers helps you to boost up preparation level.

Prasar Bharati Previous Question Papers

Q1. Which one of the following physical quantities, is not defined in the terms of force per unit area:

  1. Pressure
  2. Strain
  3. Stress
  4. Young’s modulus

Answer: 2

Q2. For the same kinetic energy, the momentum shall be maximum for:

  1. Electron
  2. Proton
  3. Deuteron
  4. Alpha particle

Answer: 4

You Can Also Check: Tips To Create Your Own Study Guide

Q3. Who was the first Indian woman to scale the Mount Everest ?

  1. Bachhendri Pal
  2. Phew Dorajee
  3. Onn Saang Su Kayi
  4. Yoko Ono

Answer: 1

Q4. The concept of the Directive Principles of State Policy was borrowed by our Constitution from the Constitution of—

  1. U.S.A
  2. Canada
  3. U.S.S.R
  4. Ireland

Answer: 4

Read Also: How to Prepare for Written Exam

Q5. The common balance works on the principle of equality of:

  1. forces
  2. moments of forces
  3. masses
  4. masses of pans

Answer: 2

Q6. Which one of the following is a military alliance ?

  1. ASEAN
  2. SAARC
  3. NATO
  4. NAFTA

Answer: 3

Q7. Which one of the following is correct ? Player — Sport

  1. Jeev milkha singh —tennis
  2. Jhulan goswami —cricket
  3. Baichung bhutia —hockey
  4. Pankaj Advani —Badminton

Answer: 2

Also Check Updated: Prasar Bharati Syllabus

Q8. Two forces each equal to P acting at a point have no resultant. The angle between the two forcesmust be equal to:

  1. 180°
  2. 90°
  3. 120°

Answer: 1

Q9. A jet engine works on the principle of:

  1. Conservation of energy
  2. Conservation of momentum
  3. Conservation of mass
  4. Conservation of temperature

Answer: 2

Q10. Naina Devi peak forms a part of—

  1. Himalayan range located in Sikkim
  2. Himalayan range located in kumaon region
  3. Himalayan range located in Nepal
  4. Himalayan range located in Jammu & Kashmir

Answer: 2

Read Also: How to Stay Awake All Night To Study

Q11.  The age of a tree can be calculated by—

  1. Number of branches
  2. Its height
  3. Girth of its trunk
  4. Number of its annual rings

Answer: 4

Q12. Garba is a dance form of

  1. Gujarat
  2. Rajasthan
  3. Orissa
  4. Assam

Answer: 1

Read Here: Health Hazards due to over Studying

Q13. A black body emits:

  1. radiations of all wavelengths
  2. no radiations
  3. radiations of only one wavelength
  4. radiations of selected wavelengths

Answer: 1

Q14. The freezing point on a thermometer is marked as 20° and the boiling point as 150°C. A temperature of 60°C on this thermometer will be read as:

  1. 40°
  2. 65°
  3. 98°
  4. 110°

Answer: 3

Q15. The ratio of the specific heat of air at constant pressure to its specific heat at constant volume is?

  1. zero
  2. greater than one
  3. less than one
  4. equal to one

Answer: 2

You May Read This: Best Ways To Finish Exam On Time

Q16. Transistor act as a?

  1. conductor
  2. semi-conductor
  3. insulator
  4. thermionic valve

Answer: 4

Q17. The sky is blue because:

  1. there is more blue light in the sunlight
  2. of scattering of sunlight by air molecules in the atmosphere
  3. of scattering of sunlight by dust particles in the atmosphere
  4. other colours are absorbed by heavenly bodies

Answer: 2

Q18. The electric field inside a hollow conducting sphere will ?

  1. increases towards the centre
  2. decreases towards the centre
  3. is finite and constant throughout
  4. is zero

Answer: 4

Read Now: Common Mistakes You Make in Tests

Q19. Which one of the following is not a vector?

  1. Velocity
  2. Acceleration
  3. Force
  4. Energy

Answer: 4

Q20. In which of the following cases total internal reflection cannot be obtained?

  1. ray going from water to glass
  2. a ray going from glass to water
  3. a ray going from glass to air
  4. a ray going from water to air.

Answer: 1

Read Here: Tips to Manage Time In Exam

Prasar Bharati Exam Pattern

Time DurationSubjects InvolvedMax Marks
Paper I : Objective type
2 HoursGeneral Intelligence & Reasoning50
General awareness50
Technical Knowledge100
Paper II: Descriptive type
2 Hours

Specialization subject

200

Did You Know?

Organization recognized as Prasar Bharati act was established on 23rd November 1997 and it was setup for public broadcaster in country. Doordarshan Television Network & All India Radio was the grown-up media units for distribution Information of Ministry. So Applicants interested in Govt Jobs can grab this opportunity by qualify recruitment exam.

You can fetch more information about Prasar Bharati Sample Question Paper from our web portal so bookmark it by using control+d and acquire details on your instant access. Candidates may also join us on Facebook or Google Plus to obtain up to date information on your wall of timeline.

Something That You Should Put An Eye On

Prasar Bharati RecruitmentPrasar Bharati Admit Card
How To Find Online Study MaterialGet Rid Of Sleeping While Studying
How Can You Write Fast In Exams?How to Get in the Mood to Study
Last Minute Exam Preparation TipsTips to Reaching Your Full Potential

Filed in: Preparation Tips, Question & Answers, Question Paper

Leave a Reply

Submit Comment