Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Pratiyogita Darpan November 2017 English/Hindi PDF Free Download Online

50000 Jobs For (12th/Graduate) Freshers, Salary 60k – Apply Now

Pratiyogita Darpan November

For the preparation of State Public Service Commission and other competitive examinations such as SSC, UPSC, Bank, Railway, the new issue of Pratiyogita Darpan November has come up. Aspirants may get number of abstract and analytical essays in English/Hindi PDF files of Pratiyogita Darpan. Along with above mentioned topics, the selected solution question papers for various competitive examinations have been given with necessary explanations and prompts. You can download it via online mode free of cost. You must go through the below section of page to get more details about Pratiyogita Darpan November 2017.

Today we are going to provide you Pratiyogita Darpan of November 2017, which you can download free in PDF files, available in Hindi and English languages. this magazine is very useful for those, who are preparing for competitive exams. Pratiyogita Darpan is a very trendy monthly magazine, in which you can get all the information related to Current affairs, Economy and Preparation Material for IAS, PCS, Bank, TET and other state level exams. Aspirants may get all they need on the below section of this page, which is well supplied by the team of recruitmentresult.com.

Pratiyogita Darpan November

Main Highlights about Pratiyogita Darpan magazine November 2017 PDF:

  • Prime Minister’s $87 billion river-linking plan Takes Off
  • PM Modi’s Official Visit to Myanmar
  • Modi, Abe flag off bullet train project-15 pacts
  • 9th BRICS summit held in Xiamen, China
  • Shanti Swaroop Bhatnagar Awards 2017
  • India, UAE Friendship on the Upswing: UAE relaxes Visa Rules for Indians
  • UN Security Council Steps up Sanctions on Defiant North Korea
  • US Open 2017
  • V Sindhu Wins Women’s Korea Open Badminton singles crown 2017
  • GOP Growth Q1 of 2017-18 declines to 5.7%
  • India’s 103 rank in Human Capital Index 2017
  • Record Production of Horticulture Crops in the Country during 2016-17
  • No-Fly List
  • Maharashtra Status BPCL
  • Saubhagya Yojna

Topics for Pratiyogita Darpan for the month of November 2017:

News and Events
  • Nation this Month
  • World this Month
  • Regional News
  • National and International Updates
Career News Employment and Career News/ Forthcoming Competitive Examinations
Personality Development Happiness!
Annual Reports
  • Present Scenario of Research, Development, Schemes and Programmes Related to Agriculture, Cooperative and Farmers’ Welfare Sector : Highlights
  • Prominent Historical Personalities of India
  • Trade and Industry
  • Current Questionnaire
World Panorama (i) Rohingya Crisis and India

(ii) India and Japan : Bullet Train and Beyond

Current Affairs
  • Sports World
  • Science and Technology
  • Memorable Points
  • Economic Scenario
Inspiring Youth : InterviewsLeena Chawla and Manu Choudary

Check Here: Pratiyogita Darpan Online

Pratiyogita Darpan Solved Papers:

Optional Papers:

1.    UGC-NET/JRF Exam., 2016 : Commerce

Other Papers:

  1. Uttar Pradesh P.C.S. (Pre.) Exam., 2017 : General Studies-II
  2. Uttarakhand Public Service Commission (Pre.) Exam., 2016 : General Aptitude Test
  3. NABARD Grade ‘B’ Officer Exam., 2017 : Agriculture and Rural Management
  4. Kendriya Vidyalaya Sangathan Trained Graduate Teacher Recruitment Exam., 2017 : Compulsory Paper
  5. IBPS Agriculture Officers Exam., 2016 : Reasoning
  6. Indian Bank P.O. (Pre.) Exam., 2017: Quantitative Aptitude
  7. 165 Reserve Bank of India Grade ‘B’ Exam., 2016 : English Language

Check Out: Awards Current Affairs

Articles:

Terrorism in India : A New Face of War
6 A Decade of BRICS : Emerging Challenges
Consolidation of Commercial Banks : Prospects and Challenges
Modi’s Visit will Boost Bilateral Ties Between India and US
Edible Vaccine
SSB : For Three Wings of the Armed Forces What ? How ? and Why ?
Major Reforms to be Introduced in Defence Establishments
Nano-Optical Transistor
Information Revolution
Compendium
Short Notes for UPSC Examination

Get Now: Current Affairs Date Wise

GK & Current Affairs Quiz:

Ques 1. Which country is hosting the International Conference on Dialogue of Civilizations – IV?

  1. India
  2. Turkey
  3. Egypt
  4. China

Answer: India

Ques 2. Which IIT institute has signed a MoU with Samsung for digital academy?

  1. IIT-Bombay
  2. IIT-Madras
  3. IIT-Kharagpur
  4. IIT-Indore

Answer: IIT-Kharagpur

Check Out: National Current Affairs

Ques 3. Which state government has launched ‘Solar Briefcase’ to provide electricity in remote areas?

  1. Jharkhand
  2. Uttarakhand
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer: Uttarakhand

Ques 4. What is the India’s rank in the world’s most valuable nation brands, according to Brand Finance’s Nation Brands 2017 report?

  1. 7th
  2. 6th
  3. 10th
  4. 8th

Answer: 8th

Ques 5. Which union minister has inaugurated the first ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’ (BIMSTEC DMEx-2017)?

  1. Nirmala Sitharaman
  2. Narendra Modi
  3. Harsh Vardhan
  4. Rajnath Singh

Answer: Rajnath Singh

Must Check This: Samanya Gyan Darpan Ebook

Ques 6. The 5th edition of India Water Week (IWW-2017) has launched in which city?

  1. Lucknow
  2. New Delhi
  3. Ahmedabad
  4. Kolkata

Answer: New Delhi

Ques 7. What is the theme of the 2017 International Conference on Yoga?

  1. Yoga for life
  2. Yoga for holistic health
  3. Yoga for wellness
  4. Yoga for body and beyond

Answer: Yoga for wellness

Ques 8. The Aralam Wildlife Sanctuary (AWS) is located in which state?

  1. Odisha
  2. Punjab
  3. Kerala
  4. Manipur

Answer: Kerala

Check Now: Latest Current Affairs Updates

Ques 9. Which state has become the India’s first state to incorporate skill development programme in higher education?

  1. Himachal Pradesh
  2. Chattisgarh
  3. Punjab
  4. Rajasthan

Answer: Rajasthan

START: General Knowledge Online Test

Ques 10. Who will head the US-India Business Council (USIBC)?

  1. S Jaishankar
  2. Nisha Biswal
  3. Richard Verma
  4. Nikhil Chopra

Answer: Nisha Biswal

Check AlsoPratiyogita Darpan October

Final Words:

We hope that all details provided above will be helpful for you. You may stay connected with our web portal recruitmentresult.com to get latest updates about Pratiyogita Darpan November 2017. If you have any query related to this page, may ask in comment box; we’ll solve it as soon as we can.

Something That You Should Put An Eye On

Meetings And Summits Current AffairsCurrent Affairs November
Current Indian books and AuthorsRailway Current Affairs
Committees & Schemes Current AffairsCurrent  International News
Current Affairs new AppointmentsPerson in news Current Affairs
All Defence Current AffairsCurrent Affairs for bank exams

Filed in: Articles, Current Affairs, Preparation Tips Tags: 

1,00,000 Freshers Jobs In 25,000 Top Companies - Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment