ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Problems on Trains with Solutions, Shortcuts, Formulas, Online Question

Problems on Trains with Solutions

Dear candidates, here on this page we are providing some Problems on Trains with Solutions for those candidates who are going to prepare them for any competitive exam and want to make their aptitude stronger. From this page, he or she can start their preparation or through online methods.

Students may get entire information like formulas to solve questions; shortcuts trick to solve questions and prepare them by giving online test papers, and some questions and answers related to this concern etc is described below by team of recruitmentresult.com.

1. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

Ans: 240 m

Explanation:  

Speed = (54 * 5/18) m/sec = 15 m/sec

Length of the train = (15 x 20) m = 300 m.

Let the length of the platform be x meters.

then, x+300 / 36 =15

= x+300 = 540

= x = 240m

2. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

Ans: 3:2

Explanation:

Let the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively.

Then, length of the first train = 27x metres,

and length of the second train = 17y metres.

So 27x + 17y / x+y = 23

= 27x + 17y = 23x + 23y

= 4x = 6y

= x/y = 3/2

3. The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

Ans: 245 m

Explanation:

Speed = (45* 5/18) m/sec   = (25/2) m/sec

Time= 30 Sec

Let the length of bridge be x metres.

Then, 130 + x / 30= 25/2

= 2(130+x) = 750

= x=245 m

4. A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

Ans: 50 Km/hr

Expiation:

Speed of the train relative to man = (125 / 10) m/sec

= (25 / 2) m/sec

= (25 / 2 * 18 / 5) km/hr

= 45 km/hr

Let the speed of the train be x km/hr. Then, relative speed = (x-5) km/hr

So x – 5 = 45 then x = 50 km/hr.

5. A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

Ans: 150 meters

Expiation:

Speed= (60 x 5 / 18) m/sec = (50/3) m/sec.

Length of the train = (Speed x Time) = (50 / 3 x 9) m = 150 m.

6. A train 240 m long passes a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long?

Ans: 89 Sec

Explanation:

Speed = (240 / 24) m/sec = 10 m/sec.

Required time = (240 + 650 / 10) sec = 89 sec.

7. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is:

Ans: 50m

Explanation:

Let the length of each train be x metres.

Then, distance covered = 2x metres.

Relative speed = (46 – 36) km/hr

= (10* 5/18) m/sec

= (25/9) m/sec

So, 2x/36 = 25/9

= 2x= 100

= x= 50

8. A jogger running at 9 kmph alongside a railway track in 240 metres ahead of the engine of a 120 metres long train running at 45 kmph in the same direction. In how much time will the train pass the jogger?

Ans: 36 sec

Explanation:

Speed of train relative to jogger = (45 – 9) km/hr = 36 km/hr.

= (36*5/18) m/sec

= 10 m/sec

Distance to be covered = (240 + 120) m = 360 m.

So Time Taken = 360/ 10 sec= 36 sec

9. A 270 metres long train running at the speed of 120 kmph crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 kmph in 9 seconds. What is the length of the other train?

Ans: 230 m

Explanation:

Relative speed = (120 + 80) km/hr

= (200 * 5/18) m/sec

= (500 / 9) m/sec

Let the length of the other train be x metres.

then, x+270 / 9= 500/9

= x+270 =500

= x=230

10. A goods train runs at the speed of 72 kmph and crosses a 250 m long platform in 26 seconds. What is the length of the goods train?

Ans: 270 m

Explanation:

Speed= (72*5/18) m/sec = 20 m/sec

Time = 26 sec

Let the length of the train be x metres.

then, x+250/26 = 20

= x+250 =520

= x=270

11. Two trains, each 100 m long, moving in opposite directions, cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast the other, then the speed of the faster train is:

Ans: 60 km/hr

Explanation:

Let the speed of the slower train be x m/sec.

Then, speed of the faster train = 2x m/sec.

Relative speed = (x + 2x) m/sec = 3x m/sec.

So 100+100/8 = 3x

= 24x= 200

= x= 25/3

So, speed of the faster train = 50/3 m/sec

= (50/3 * 18/5) km/hr

=60 km/hr

12. Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time (in seconds) which they take to cross each other, is:

Ans: 10.8

Explanation:

Relative speed = (60 + 40) km/hr = (100*5/18) m/sec = (250/9) m/sec

Distance covered in crossing each other = (140 + 160) m = 300 m.

Required time = (300*9/250) sec = 54/5 sec = 10.8 sec

13. A train 110 metres long is running with a speed of 60 kmph. In what time will it pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?

Ans: 6 sec

Explanation:

Speed of train relative to man = (60 + 6) km/hr = 66 km/hr.

= (66*5/18) m/sec

= (55/3) m/sec

So Time taken to pass the man = (110*3/55) sec = 6 sec

14.  A train 800 metres long is running at a speed of 78 km/hr. If it crosses a tunnel in 1 minute, then the length of the tunnel (in meters) is:

Ans: 6 sec

Explanation:

Speed = (78 * 5/18) m/sec = (65/3) m/sec

Time = 1 minute = 60 seconds.

Let the length of the tunnel be x metres.

Then, (800+x/60) = 65/3

= 3 (800+x) = 3900

= x=500

15. A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?

Ans: 350 m

Explanation:

Speed = (300/18) m/sec = 50/3 m/sec

Let the length of the platform be x metres.

Then, (x+300/39)= 50/3

= 3 (x+300) = 1950

= x= 350 m

 Something That You Should Put An Eye On

Mathematics QuizOnline Quiz
How to Prepare for ReasoningHow To Prepare For GK
How to Prepare for EnglishHow to Prepare for Maths
Current Affairs for competitive examsQuantitative Aptitude Test

Filed in: Question & Answers

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment