Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Rajasthan Current Affairs 2017 Latest GK, Questions And Answers Online

50000 Jobs For (12th/Graduate) Freshers, Salary 60k – Apply Now

Rajasthan Current Affairs

Government of Rajasthan conducts various competitive/entrance exams every year and to prepare for these exams candidate must need Rajasthan Current Affairs. You can get Latest GK Questions and Answers through online mode also. Rajasthan Current Highlights will help the candidates to grab the Rajasthan Government Jobs. Check this complete page and gather all the relevant details regarding Rajasthan Current Affairs 2017.

This page includes:

  • Highlights of Rajasthan Current Affairs
  • Some latest General Knowledge Questions
  • Historical Facts about Rajasthan
  • Points to be noted
  • Last words

RPSC (Rajasthan Public Service Commission), RAS (Rajasthan Administrative Services), RSRTC (Rajasthan State Road Transport Corporation), Rajasthan State and Subordinate Services Examination etc are the government services of Rajasthan which conducts various exams to appoint eligible contenders at respective post. So those candidates who take part in these exams to enhance their career in Government Sector must check Rajasthan Latest Highlights. You can scroll down this page to obtain detailed information regarding Rajasthan Current Affairs 2017 well presented by the team members of recruitmentresult.com.

Rajasthan Current Affairs

Rajasthan Current Affairs Highlights:

  • Ajit Singh Shekhawat, a 1982 batch Indian Police Service(IPS) officer was on 31st July appointed as the new director general of police(DGP) by the Rajasthan government
  • राजस्थान सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी250: Rajasthan General Knowledge Sample Question Paper with Collection 10 Question for upcoming RAS, Rajasthan Police, REET, SI, Constable, Patwari and other state exams under GK Quiz in Rajasthan GK Sample Papers
  • Rajasthan Gram Sevak Exam Result 2017 declared
  • Rajasthan has become the first State in the country to lay down the minimum educational qualifications for contesting elections to village cooperative.
  • The minimum educational qualification will be compulsory for the members of the Directorate of Board of the cooperatives to ensure the management is a.
  • October 2016, Rajasthan Government had enforced the Rajasthan Cooperative Society (Amendment) Act, 2016 for making minimum educational qualification.
  • The Union Government and Asian Development Bank (ADB) have signed a $220 million loan agreement for improving connectivity as well as transport effici.
  • The ADB is a regional development bank which aims to promote social and economic development in Asia. It was established on 19 December 1966.
  • NHPC commissions 50 mw Wind project in Rajasthan
  • Rajasthan becomes first state to adopt LED street lights under all ULBs
  • BRICS countries adopt Udaipur Declaration on disaster
  • BRICS women Parliamentarian’s forum begins in Jaipur
  • Justice Naveen Sinha sworn-in as Chief Justice of Rajasthan HC
  • Indian Army conducts ‘Chakravyuh-II’ training exercise in Rajasthan
  • Kachhabali becomes first liquor-free village in Rajasthan
  • ADB and USAID ink MoU to develop solar parks in India

Check Latest: GK Current Affairs

Latest GK, Questions And Answers:

Ques1. Rajasthan State Formation day?

  1. 05,October
  2. 17,August
  3. 01,November
  4. 01,August

Ans: 3

Ques2. Number of Tiger Reseves in Rajasthan state?

  1. 01
  2. 03
  3. 04
  4. 02

Ans: 4

Ques3. In Which year Mughal Empire replaced by the British Empire?

  1. 1843
  2. 1818
  3. 1828
  4. 1819

Ans: 2

National Current Affairs:- Get Details

Ques4. Which state is north to Rajasthan?

  1. Gujarat
  2. Uttar Pradesh
  3. Punjab
  4. West Bengal

Ans:3

Ques5. State Animal of Rajasthan?

  1. Chinkara
  2. Tiger
  3. Camel
  4. Elephant

Ans: 1&3

Ques6. Desert National Park is located at?

  1. Bikaner
  2. Jaisalmer
  3. Bhilwara
  4. Kota

Ans: 2

Ques7. In Which district Central Camel Breeding Centre is located?

  1. Baran
  2. Jodhpur
  3. Tonk
  4. Jhunjhunu

Ans: 2

Date Wise Current Affairs:- Check Here

Ques8. State tree of Rajasthan?

  1. Khejari
  2. Babool
  3. Neem
  4. Mango

Ans: 1

Ques9. Total Number of districts in Rajasthan?

  1. 28
  2. 33
  3. 38
  4. 24

Ans: 2

Ques10. Rank of Rajasthan by Area?

  1. 05
  2. 02
  3. 01
  4. 09

Ans: 3

Ques11. Maharana Pratap horse Chetak tomb situated at?

  1. Udaipur
  2. Rajasmand
  3. Ganga nagar
  4. Bharat pur

Ans: 2

You May Also Check:- International Current Affairs

Ques12. Makrana town is famous for?

  1. Suitings production
  2. Crude oil
  3. Marbel
  4. Edible oils

Ans: 3

Ques13. Lake Foy sagar situated at?

  1. Bhilwara
  2. Jodhpur
  3. Bikaner
  4. Ajmer

Ans: 4

Ques14. Rajasthan day is celebrated on?

  1. 30 March
  2. 24,September
  3. 12 August
  4. 01 December

Ans: 1

Ques15. Rajasthan Tourism Tagline?

  1. A New Experience
  2. The Incredible state of India
  3. Full of Surprises
  4. God’s Own Country

Ans: 2

Check Here- Awards And Honours Current Affairs

Some interesting facts about History of Rajasthan:

Questions mostly asked on following factors:

  • The name of First chief minister of Rajasthan is Heera Lal Shastri
  • The name of first Governor of Rajasthan is Gurumukh Nihal Singh
  • This state is known for Rajputana warriors (of 19 princely states) and Jat warriors (of Bharatpur & Dholpur). Rajput clans rose to power in 6th century CE and posed tough resistance to Muslim invaders for more than 500 years. They also checked the Mughal expansion.
  • Thar desert and Aravali range are the important geographic features of the state. Mount Abu lies at the southernwest point of Aravali range. The town city of Bikaner lies in the Thar desert sandy area.
  • Highest peak of the state is Guru Shikhar in Mount Abu with an altitude of 1,722 m. This peak comes in Aravali range.
    Khayal Dance is the important folk dance of state. It is performed mostly by Bhawai tribe.
  • Rajasthan has also good reservoirs of Crude oil and many companies like ONGC and Cairn are engaged in oil exploration and production from fields of Mangla, Bhagyam and Aishwariya.
  • The famous archer who was born in Saradeet of Rajasthan is Limba Ram
  • Major rivers of this state are Chambal, Byas and Lumi.
  • The literal meaning of Rajasthan is Place of Kings (Raj – Kings, Sthan – Place)
  • The capital of Rajasthan is Jaipur.

Check Out:- Latest Current Affairs Updates

Points you should know about Rajasthan:

Established1 November 1956
CapitalJaipur
Largest cityJaipur
Number of Districts33
Name of GovernorKalyan Singh
Current Chief MinisterVasundhara Raje
 Area & Rank132,139 sq mi – 1st Rank
Population (2011)73,529,325

You May Also Check:- New Appointments In India

Note:

By going through the above information regarding Rajasthan Current Affairs 2017 you get all the complete details. You can also bookmark this web page and type your comment in below comment box for any query or doubts. Our experts will try to solve your queries.

You can also subscribe to our free mail services to get mails about updated current affairs in your inbox.

Something That You Should Put An Eye On

Railway Current AffairsSports Current Affairs
Science & TechnologyIBPS Current Updates
All Defence Current AffairsCurrent Affairs for bank exams
Pratiyogita DarpanOnline Test Series

Filed in: Current Affairs, Latest GK Tags: 

1,00,000 Freshers Jobs In 25,000 Top Companies - Apply Now

ADVERTISEMENT


3 Responses to "Rajasthan Current Affairs 2017 Latest GK, Questions And Answers Online"

  1. manish kumar

    Its very good…

  2. shribhagwan bishnoi

    Nice one
    I like it

  3. SK yadav

    i like

Leave a Reply

Submit Comment