Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

RBI Question Papers – Security Guard/Officer/Asst Grade (A/B) Paper

RBI Question Papers

Reserve Bank of India is organizing exam for 284 vacancies in SECURITY GUARDS / Grade ‘B’. To crack Security Guard, Officer, Assistant Grade (A/B) Paper, download RBI Question Papers in PDF Form.

After closing of registration process for RBI Security Guard till 30-11-2018, Online Test will be held in December 2018/January 2019.  Those who have applied for Security Guard exam may plan their preparation by referring RBI Question Papers PDF.

RBI Security Guard/Officer/Asst Grade (A/B) Question Papers Download:

RBI Grade B Question Papers are available for both Phase-I and Phase-II Examination. By referring RBI Assistant Grade A Question Papers or RBI Question Paper Grade B Officers, you may know difficulty level of paper.

For RBI Question Papers Download for Security Guard, Asst Grade (A/B), go through this page designed by team of recruitmentresult.com

RBI Security Guard Recruitment 2019 Dates:

EventsDates

Initial date to submit application form

09-11-2018
Last date to apply for RBI Grade B Recruitment30-11-2018
Schedule of Online Test (Tentative)

In the month of December 2018/January 2019. The online test could be conducted on a weekday or weekend.

RBI Question Papers

RBI Question Papers PDF:

Reserve Bank of India is conducting the written Examination for Security Guard, Asst Grade (A/B) positions. By hitting on below links, you will get RBI Question Papers Officers Grade B or RBI Assistant Question Papers.

Category RBI Question Paper PDF Download
RBI Security Guard Question Papers
ReasoningGet Here
General EnglishGet Here
RBI Question Papers With Answers for General KnowledgeGet Here
General Knowledge EventsGet Here
Quantitative AptitudeGet Here
RBI Assistant Grade B Question Papers
General English 2004 question paperGet Here
RBI Assistant Grade B General English Question Paper 2007Get Here
General English 2008 Question PDFGet Here
RBI Grade B Question PaperGet Here
RBI Grade B officer Sample PaperGet Here

 RBI Question Papers

Question 1) which of the following public sector banks has the largest number of branches in foreign countries?

  1. Bank of India
  2. Bank of Baroda
  3. Punjab National Bank
  4. Corporation Bank

Answer: 2

Question 2) The only merger of two public sector banks took place between –

  1. Bank of India and New Bank of India
  2. Punjab National Bank and New Bank of India
  3. Allahabad Bank and United Bank of India
  4. Punjab National Bank and Bank of Rajasthan

Answer: 2

Question 3) Which of the following banks was inaugurated by Mahatma Gandhi in 1919?

  1. Bank of Maharashtra
  2. Bank of Baroda
  3. State Bank of Saurashtra
  4. Union Bank of India

Answer: 4

Get Details:- RBI Recruitment Notification

Question 4) After State Bank of India, which of the following banks has the largest number of offices?

  1. Punjab National Bank
  2. Bank of India
  3. Andhra Bank
  4. Canara Bank

Answer: 1

Question 5) What are teaser loan rates charged by banks?

  1. Rate of interest which is competitively changed in relation to other banks
  2. Floating rate of interest charged by banks
  3. Low rate of interest in the initial period which goes up subsequently
  4. Higher rate of interest in the initial period which goes down subsequently

Answer: 3

Question 6) Which of the following terms is used in banking field?

  1. Interest rate swap
  2. Input devices
  3. Sedimentary
  4. Zero Hour

Answer: 1

Question 7) Bank rate is decided by which of the following?

  1. Reserve Bank of India
  2. Government Of India
  3. State Bank of India
  4. Securities and Exchange Board of India

Answer: 1

Get Best Answer: How to Prepare for RBI Exam

Question 8) At which of the following cities is the Head Office of Reserve Bank of India located?

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Kolkata
  4. Dehradun

Answer: 1

Question 9) In which year was the Imperial Bank of India rechristened as State Bank of India?

  1. 1955
  2. 1957
  3. 1962
  4. 1965

Answer: 1

Question 10) Banking in India is controlled by :

  1. Reserve Bank of India
  2. Union Finance Commission
  3. Union Ministry of Finance
  4. Union Ministry of Commerce

Answer: 1

RBI Sample Question Paper

Question 1)  The Reserve Bank of India was established on _______.

a. April 1, 1935
b. July 12, 1982
c. May 26, 2006
d. September 30, 2005

Answer – A

Download Free: RBI Grade B Officer Previous Year Paper

Question 2) Who works as RBI’s agent at places where it has no office of its own?

a. State Bank of India
b. Ministry of Finance
c. Government of India
d. International Monetary Fund

Answer –A

Question 3)  Which of the following is true about the functions performed by RBI?

(i) It is the Bank of Issue
(ii) It acts as banker to the Government
(iii) It is the banker of other banks
(iv) It regulates the flow of credit

a. Both (i) and (ii)
b. Both (iii) and (iv)
c. All the above
d. None of the above

Answer -C

Question 4)  What does ‘Nomination’ for a deposit account in the bank mean?

a. Mandate given by the close relatives of the depositor to settle the death claim in case of death of the depositor
b. Mandate decided by the bank to settle the death claim of its depositor
c. Mandate of the depositor in favor of one or more persons to claim the amount on death of the depositor
d. Mandate of the depositor in favor of a close relative who can claim the amount on death of the depositor

Answer –D

Do You Know: How to Prepare for RBI Grade B?

Question 5) When were the draft guidelines for building grievance redressal mechanism within NBFCs (Non-Banking Financial Companies) published?

a. April 5, 2006
b. May 26, 2006
c. June 29, 2007
d. September 30, 2005

Answer –B

Question 6)  Which subsidiary bank was merged with the State Bank of India on August 13, 2008?

a. State Bank of Hyderabad
b. State Bank of Indore
c. State Bank of Mysore
d. State Bank of Saurashtra

Answer –D

Question 7)  When did the government acquire RBI’s shareholding (72.5%) in NABARD?

a. May, 2008
b. June, 2008
c. August, 2008
d. March, 2009

Answer –B

RBI Grade B Officer Recruitment:- Get Details

Question 8)  When did the Government of India set up the Export-Import Bank of India?

a. January, 1982
b. January, 1993
c. March, 1971
d. June, 1969

Answer –A

Question 9)  When did the National Housing Bank start its operations?

a. July, 1982
b. July, 1988
c. April, 1980
d. March, 1971

Answer –B

Question 10) When did the Government initiate the process of amalgamation of RRBs in a phased manner?

a. September, 2005
b. March, 2009
c. June, 2009
d. March, 2010

Answer –A

Get Latest: RBI Grade B Officer Exam Pattern

Question 11) When did the Government of India appoint a committee under the chairmanship of Shri M.Narasimham to strengthen the banking system?

a. May, 2006
b. April, 1998
c. December, 1997
d. September, 2005

Answer –C

Question 12) Which of the following does not belong to the main products of life insurance?

a. Endowment
b. Personal accident insurance
c. Term
d. Whole life

Answer –B

Question 13)   Which of the following does not belong to the major general insurance private sector companies in India?

a. Bajaj Allianz General Insurance
b. Reliance General Insurance
c. Royal Sundaram Alliance Insurance
d. The Oriental Insurace Company

Answer –D

You May Also Read This:-Common Mistakes You Make in Tests

Question 14)  What is a Lease?

a. A rental agreement between owner of a flat/house and the Tenant, whereby the Tenant pays specified amount on specified dates to the owner
b. A legal contract between the owner of an asset and its user, containing many conditions including payment of a specified amount by the user to the Owner for use of the asset
c. Both (1) and (2)
d. None of the above

Answer –B

Question 15) Which of the following are Bank advances of a Bank?

a. Bad debts
b. Non-performing Assets
c. Out of order accounts
d. Overdrawn accounts

Answer –B

Must Check: Tips To Create Your Own Study Guide

Question 16)  Which of the following are benefited through the Reserve mortgage scheme?

a. Government employees
b. Minors
c. Senior citizens
d. All the above

Answer –C

Question 17) What will be the impact if Reserve Bank of India reduces the Bank Rate by 1%?

a. Less liquidity in the market
b. More liquidity in the market
c. No change in the market liquidity
d. Mobilisation of more deposits by commercial banks

Answer –B

How To Stay Awake All Night To Study:-Read Here

Question 18)  What is the full form of IRR?

a. Internal Rate of Return
b. Internal Reserve Ratio
c. Internal Rate of Ratio
d. Internal Recession Rate

Answer –A

Question 19) What does the letter ‘M’ mean in the term SME as used in the financial world?
a. Maximum
b. Medium
c. Market
d. Mutual

Answer –B

Question 20)  What is the full form of FIMMDA?
a. Fixed Income Money Markets & Derivatives Association
b. Foreign Income Money Markets & Derivatives Association
c. Floating Income Money Markets & Derivatives Association
d. Fixed Income Money Markets & Derivatives Affiliation

Answer –A

Read Here: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Question 21)  The RBI sanctioned the amalgamation of the Centurion Bank of Punjab with the HDFC Bank on ______.

a. May 23, 2008
b. August 13, 2008
c. June 30, 2009
d. March 31, 2009

Answer –A

Question 22)  Which of the following is not a public sector bank in India?

a. Andhra Bank
b. Federal Bank
c. IDBI Bank
d. Vijaya Bank

Answer –B

Question 23) What does the letter ‘S’ denote in the term IFSC?

a. Subscriber
b. State
c. System
d. Source
e. Standard

Answer –C

Know Here: Best Ways To Finish Exam On Time

Question 24)  When more than one banks allow credit facilities to one party in cordination with each other, the process is called as _________

a. Amortization
b. Consortium
c. Moratorium
d. Subvention

Answer –B

Question 25) Which is the instrument used by RBI under general credit control?

a. CRR
b. SLR
c. Bank Rate
d. Exchange Control

Answer –C

Question 26) Which is a tool that helps RBI to stabilize money supply and prices of Government securities?

a. EOQ
b. EPQ
c. JIT
d. OMO

Answer –D

Get Tips: How to Manage Time In Exam

Question 27)   Who regulates monetary policy?

a. IRDA
b. RBI
c. SEBI
d. SIDBI

Answer –B

Question 28) What is the full form of CDS?

a. Call Detail Swap
b. Corporate Debt Swap
c. Credit Default Swap
d. None

Answer –C

Question 29)  What method is used by the Bank to read code on cheque?

a. MICR
b. OCR
c. OMR
d. None

Answer –A

Check Out: How to Find Best Study Material using Internet

Question 30) Which among the following is called the rate of interest charged by RBI for lending money to various commercial banks by rediscounting of the bills in India?

a. Bank Rate
b. Discount Window
c. Monetary Policy
d. Overnight Rate

Answer –A

Also the direct link to download RBI Previous Papers is given below.

RBI Sample Paper

Manager-Tech-CivilGr-B-DR-Gen
Manager-Tech-ElectricalRO-DSIM
AM RajbhashaRO-DEPR
Legal Officer

Candidates can also like our Facebook page & check this web portal time to time for more news & updates about other Previous Year Question Papers for RBI exam preparation.

  Something That You Should Put An Eye On

RBI ScholarshipRBI Result
Reserve Bank of India Admit CardRBI Grade B Officer Syllabus
RBI Grade B Officer ResultRBI Grade-B Officer Salary
RBI Grade B Officer Admit CardRBI Grade B Officer Recruitment

Filed in: Question & Answers, Question Paper Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment