Reasoning Quiz 2018 Free Online Mock Test for Reasoning Exam Preparation

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

Reasoning Quiz

Candidates who are preparing for competitive exams and searching for Reasoning Quiz 2018 are informed that in this article we have indicated Free Online Mock Test for Reasoning Exam Preparation so that you can prepare for your exam effectively and efficiently.

Aspirants can get the level of question asking in reasoning section and score good marks by preparing from below given Reasoning Exam Quiz. It is necessary to have proper and good knowledge of reasoning as it’s the only section in which we can grab more marks as we want.

Here we have given Reasoning Quiz of Logical Reasoning, Verbal Reasoning and some common questions. So, candidates need to scroll down the page of Reasoning Quiz 2018 prepared by the team members of recruitmentresult.com. You yourself can check your performance by analyzing your test

Reasoning Quiz

This article of Reasoning Quiz is prepared with motive to check your preparation and learning and to serve appropriate questions and answers for your better preparation of your upcoming exams. Each question is in the below quiz followed by multiple options you have to select most appropriate option.

Logical Reasoning Quiz

Question 1: Statements: In a one day cricket match, the total runs made by a team were 200. Out of these 160 runs were made by spinners.

Conclusions:
I) 80% of the team consists of spinners.
II) The opening batsmen were spinners.

  1. Only conclusion I follows
  2. Only conclusion II follows
  3. Either I or II follows
  4. Neither I nor II follows
  5. Both I and II follow

Answer: 4

Start Now: Logical Reasoning Quiz

Question 2: Statements: The old order changed yielding place to new.

Conclusions:

I) Change is the law of nature.
II) Discard old ideas because they are old.

  1. Only conclusion I follows
  2. Only conclusion II follows
  3. Either I or II follows
  4. Neither I nor II follows
  5. Both I and II follow

Answer: 1

Question 3: Statements: Government has spoiled many top ranking financial institutions by appointing bureaucrats as Directors of these institutions.

Conclusions:

I) Government should appoint Directors of the financial institutes taking into consideration the expertise of the person in the area of finance.
II) The Director of the financial institute should have expertise commensurate with the financial work carried out by the institute.

  1. Only conclusion I follows
  2. Only conclusion II follows
  3. Either I or II follows
  4. Neither I nor II follows
  5. Both I and II follow

Answer: 5

Question 4: Statements: Population increase coupled with depleting resources is going to be the scenario of many developing countries in days to come.

Conclusions:

I) The population of developing countries will not continue to increase in future.
II) It will be very difficult for the governments of developing countries to provide its people decent quality of life.

  1. Only conclusion I follows
  2. Only conclusion II follows
  3. Either I or II follows
  4. Neither I nor II follows
  5. Both I and II follow

Answer: 2

Do You Know: How to Prepare for Reasoning

Question 5: Statements: Prime age school-going children in urban India have now become avid as well as more regular viewers of television, even in households without a TV. As a result there has been an alarming decline in the extent of readership of newspapers.

Conclusions:

I) Method of increasing the readership of newspapers should be devised.
II) A team of experts should be sent to other countries to study the impact of TV. on the readership of newspapers.

  1. Only conclusion I follows
  2. Only conclusion II follows
  3. Either I or II follows
  4. Neither I nor II follows
  5. Both I and II follow

Answer: 4

Question 6: Statements: In Japan, the incidence of stomach cancer is very high, while that of bowel cancer is very low. But Japanese immigrate to Hawaii, this is reversed – the rate of bowel cancer increases but the rate of stomach cancer is reduced in the next generation. All this is related to nutrition – the diets of Japanese in Hawaii are different than those in Japan.

Conclusions:

I) The same diet as in Hawaii should be propagated in Japan also.
II) Bowel cancer is less severe than stomach cancer.

  1. Only conclusion I follows
  2. Only conclusion II follows
  3. Either I or II follows
  4. Neither I nor II follows
  5. Both I and II follow

Answer: 4

Question 7: Statements: The Government run company had asked its employees to declare their income and assets but it has been strongly resisted by employees union and no employee is going to declare his income.

Conclusions:

I) The employees of this company do not seem to have any additional undisclosed income besides their salary.
II) The employees union wants all senior officers to declare their income first.

  1. Only conclusion I follows
  2. Only conclusion II follows
  3. Either I or II follows
  4. Neither I nor II follows
  5. Both I and II follow

Answer: 4

Question 8: Statements: Monitoring has become an integral part in the planning of social development programmes. It is recommended that Management Information System be developed for all programmes. This is likely to give a feedback on the performance of the functionaries and the efficacy with which services are being delivered.

Conclusions:

I) All the social development programmes should be evaluated.
II) There is a need to monitor the performance of workers.

  1. Only conclusion I follows
  2. Only conclusion II follows
  3. Either I or II follows
  4. Neither I nor II follows
  5. Both I and II follow

Answer: 5

Grab Now: Syllogism Tips & Tricks

Question 9: Statements: The T.V. programmes, telecast specially for women are packed with a variety of recipes and household hints. A major portion of magazines for women also contains the items mentioned above.

Conclusions:

I) Women are not interested in other things.
II) An average woman’s primary interest lies in home and specially in the kitchen.

  1. Only conclusion I follows
  2. Only conclusion II follows
  3. Either I or II follows
  4. Neither I nor II follows
  5. Both I and II follow

Answer: 2

Question 10: Statements: The distance of 900 km by road between Bombay and Jafra will be reduced to 280 km by sea. This will lead to a saving of Rs. 7.92 crores per annum on fuel.

Conclusions:

I) Transportation by sea is cheaper than that by road.
II) Fuel must be saved to the greatest extent

  1. Only conclusion I follows
  2. Only conclusion II follows
  3. Either I or II follows
  4. Neither I nor II follows
  5. Both I and II follow

Answer: 2

Verbal Reasoning Quiz

Question 1: Choose the word which is different from the rest.

  1. Chicken
  2. Snake
  3. Swan
  4. Crocodile
  5. Frog

Answer: 1

Check Tricks of: Blood Relation Problems with Solution

Question 2: Choose the word which is different from the rest.

  1. Cap
  2. Turban
  3. Helmet
  4. Veil
  5. Hat

Answer: 4

Question 3: Choose the word which is different from the rest.

  1. Kiwi
  2. Eagle
  3. Emu
  4. Ostrich

Answer: 2

Question 4: Choose the word which is different from the rest.

  1. Rigveda
  2. Yajurveda
  3. Atharvaveda
  4. Ayurveda
  5. Samveda

Answer: 4

Question 5: Choose the word which is different from the rest.

  1. Curd
  2. Butter
  3. Oil
  4. Cheese
  5. Cream

Answer: 3

Question 6: Choose the word which is different from the rest.

  1. Producer
  2. Director
  3. Investor
  4. Financier
  5. Entrepreneur

Answer: 2

Read Now: How to Get in the Mood to Study

Question 7: Choose the word which is different from the rest.

  1. Tricycle
  2. Trident
  3. Trifle
  4. Tricolour
  5. Trilogy

Answer: 3

Question 8: Choose the word which is different from the rest.

  1. Chameleon
  2. Crocodile
  3. Alligator
  4. Locust
  5. Salamander

Answer: 4

Question 9: Choose the word which is different from the rest.

  1. Calendar
  2. Year
  3. Date
  4. Month
  5. Day

Answer: 1

Question 10: Choose the word which is different from the rest.

  1. Mumbai
  2. Cochin
  3. Kandla
  4. Mysore
  5. Vishakhapatnam

Answer: 4

Read Also: How to Solve Objective Type Questions

Common Reasoning Quiz

Direction for (Q1-2)

Read the following information carefully and answer the questions which follow: 

Point 12 is 4 m towards the North of point 11.
Point 15 is 8 m towards the East of Point 12
Point 13 is 5 m towards the East of point 11.
Point 14 is 9 m towards the West of point 13

Question 1 How far should one walk from point 11 in order to reach point 14?

  1. 4m
  2. 9m
  3. 5m
  4. 14m
  5. 8m

Answer: 1.

Question 2 If a person walks 4m towards the South from point 15 and then walks after taking a right turn, which of the following points would he reach first?

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. Cannot be determined

Answer: 3

Question 3 Pointing to vijay, anita said, “His sister is my mother’s only daughter”. How is anita related to Vijay?

  1. Sister
  2. Daughter
  3. Cousin
  4. Mother

Answer: 1

 

Question 4 Poonam is rajesh’s sister. Hakim ji  is poonam’s father. vinod is rajesh’s brother and ritu is vinod’s mother. How is rajesh related to ritu?

  1. Grandson
  2. Great-grandson
  3. Granduncle
  4. Son

Answer: 1

Question 5 Sagar has a brother ‘Keshav’ and a sister ‘sonal’. sagar’s wife is ‘aditi’ and has a daughter ‘pari’. pari got married with anita’s son sohan and has a baby girl ‘priya’. What is relation between ‘anita’ and ‘sonal’?

  1. Niece and Aunt
  2. Mother and grand daughter
  3. Sister
  4. Mother and daughter

Answer 1

Find the odd words from the given alternatives.

Question 6

  1. Time : Seconds
  2. Pressure : Barometer
  3. Length : Meter
  4. Volume : Liter

Answer: 2

Question 7

  1. 2:4
  2. 3:6
  3. 4:9
  4. 5:10

Answer: 3

Check Now: Tips To Absorb Information What You Read

Question 8 Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

  1. 7
  2. 10
  3. 12
  4. 9

Answer: 2

Question 9 SCD, TEF, UGH, ____, WKL

  1. CMN
  2. UJI
  3. VIJ
  4. IJT

Answer: 3

Question 10 B2CD, _____, BCD4, B5CD, BC6D

  1. B2C2D
  2. BC3D
  3. B2C3D
  4. BCD7

Answer: 2

Start Practice With:  Online Quiz for Competitive Exams

Question 11 Love, Money, Naman and Ourav are brothers. Love is darker than Ourav. Naman is the fairest of all. Money is fairer than Ourav. Who is the darkest of all?

  1. Ourav
  2. Love
  3. Money
  4. Naman

Answer: 2

Question 12 Out of the six members’ panel sitting in a row, Uber is to the left of Vishu but to the right of William, who is to the right of Xenia, and Yusuf is at the right of Zander, who’s to the left of Xenia. Find the members sitting right in the middle?

  1. Zander Yusuf
  2. Vishu William
  3. Xenia William
  4. Uber Vishu

Answer: 3

Question 13 Let J = 1, K = 2, L = 5, M = 7, N = 11, 0 = 13, P = 17.

Find the letter to be inserted in the box in the relation given (N × □ + M) ÷ K = 31

  1. L
  2. P
  3. J
  4. O

Answer: 1

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

Question 14 A person travels 6 km towards west, then travels 5km towards north, then finally travels 6 km towards west. Where is he with respect to his starting position?

  1. 13km east
  2. 13km northeast
  3. 13km northwest
  4. 13km west

Answer: 1

Question 15 Marathon is to race as hibernation is to

  1. winter
  2. bear
  3. dream
  4. sleep

Answer: 4

Direction for (Q 16-20)

Eight People – M, N, O, P, Q, R, S and T live in eight different floors of building (but not necessarily in the same order). The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the topmost floor is numbered eight. Each one of them likes a different Fruit, namely Banana, Apple, Litchi, Orange, Papaya, Gvava, Mango and Grapes (but not necessarily in the same order).

R lives on an odd numbered floor above the floor numbered four. Only one person lives between R and the one who likes Litchi. Only three people live between P and the one who likes Gvava. O lives on an one of the odd numbered floors above the one who likes Gvava. Only two people live between O and the one who likes Banana. The one who likes Mango lives immediately above S. S neither likes Gvava nor Banana. The number of people leaving above R is same as the number of people living between R and P. Q does not like Mango. Only three people live between S and M. The one who likes Grapes lives immediately above the one who likes Apple, but not on the topmost floor. Only one person lives between the one who likes Grapes and T. Only one person lives between N and the one who likes Papaya.

Question 16 Which of the following Statements is true with respect to the given information?

  1. P likes Papaya
  2. Q lives immediately above O
  3. Only three people live between R and the one who likes Grapes.
  4. S lives immediately above the one who likes Gvava
  5. All the given statements are true.

Answer: 4

Do You Know: How To Stay Awake All Night To Study

Question 17 Which of the following fruit R Likes?

  1. Banana
  2. Gvava
  3. Apple
  4. Papaya
  5. None of these

Answer: 2

Question 18 Who amongst the following lives exactly between T and the one who likes Apple?

  1. P and the one who likes Grapes
  2. M and the one who likes Litchi
  3. R and Q
  4. M and the one who likes Banana
  5. Q and P

Answer: 2

Question 19 Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

  1. S-Orange
  2. O-Gvava
  3. R-Papaya
  4. T-Grapes
  5. P-Litchi

Answer: 3

Check Now: How Can You Write Fast In Exams?

Question 20 How many people live between M and the one who likes Mango?

  1. Four
  2. Three
  3. Two
  4. One
  5. None of these

Answer: 1

Question 21: 2,3,8,27, 112,?

  1. 226
  2. 339
  3. 452
  4. 565

Answer: 4

Question 22: 6, 17, 39, 72, ?

  1. 83
  2. 94
  3. 116
  4. 127

Answer: 3

Question 23: 20, 20, 19, 16, 17, 13, 14, 11, ?, ?

  1. 10, 10
  2. 10, 11
  3. 13, 14
  4. 13, 16

Answer: 1

Read Here: Tips to Reaching Your Full Potential

Question 24: 24, 60, 120, 210, ?

  1. 300
  2. 336
  3. 420
  4. 525

Answer: 2

Question 25: 625, 5, 125, 25, 25, ?, 5

  1. 5
  2. 25
  3. 125
  4. 625

Answer: 3

Candidates are suggested to bookmark our web portal Recruitmentresult.com by using control+d to get latest updates on your immediate access. You can write or comment for any doubts or query our reprehensive will solve your query as soon as possible.

Something That You Should Put An Eye On

Tips to Manage Time In ExamTips to Manage Stress
Common Mistakes You Make in TestsHow to Prepare for Written Exam
Tips To Create Your Own Study GuideGet Rid Of Sleeping While Studying
Strategies To Improve MemoryHealth Hazards due to over Studying
© 4949 Recruitment, Result, Application Form, Admit Card. All rights reserved.

Sitemap | About Us | Privacy Policy | Disclaimer | Contact Us