Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

RRB Interview Questions And Answers | Railway Interview Answering Tips

RRB Interview Questions And Answers

Check RRB Interview Questions And Answers here!!! Railway Recruitment Board – Ministry of Railways (Railway Board) is a government job recruiter. There are 21 RRB’s spreads over India and organizes Railway Selection Procedure comprising written exam followed by Medical Exam, PST/ PET, Interview and Group Discussion.    

Indian Railway organizes different procedure for each RRB Recruitment. Qualified contenders in complete rounds will participate in last round which is Interview.As complete procedure, it is also not an easy task to crack Interview round. In order to guide you we have provided Railway Interview Questions And Answers and Railway Interview Answering Tips here.

Railway Interview Answering Tips

Most of the time, Individuals have knowledge about the RRB Interview Answers but due to lack of understanding the way of answering they unable to qualify that round. To have knowledge about the RRB Interview Answers, we must know how to answer the questions. So, you are suggested to check this page which is designed by recruitmentresult.com where you can find each and every detail in appropriate manner.

RRB Interview Questions And Answers

Here we have provided some commonly asked RRB Interview Questions And Answers. With the help of given Railway RRB Interview Questions And Answers, you may get idea of type of question and standard of RRB Interview as well. So what are you waiting for? Go ahead and check the complete page as soon as possible.

Question1. In Which Year Was The First RRB Established?

Answer: Year 1975

Question2. Which Committee Recommended The Setting Up Of RRBS?

Answer: The Narasimham Working Group during the tenure of PM Indira Gandhi’s government.

Question3. What Was The Primary Objective Behind Setting Up Of RRBS?

Answer: To provide sufficient banking and credit facility for agriculture and other rural sectors and thereby include rural areas into economic mainstream.

Get Best Answer>>Why Should We Hire You?

Question4. What Is Ownership Structure Of RRBS?

Answer: Central Government-50%, State Government- 15% and Sponsor Banks- 35%.

Question5. What Are The Activities That Can Be Conducted By RRBS?

Answer:

Granting of loans and advances to small and marginal farmers and agricultural labourers, whether individually or in groups, and to co-operative societies, agricultural processing societies, co-operative farming societies, primarily for agricultural purposes or for agricultural operations and other related purposes.

Granting of loans and advances to artisans, small entrepreneurs and persons of small means engaged in trade, commerce and industry or other productive activities within its area of co-operation andAccepting deposits.

Question6. Which Was The First RRB To Be Established?

Answer: Prathama Bank sponsored by Syndicate Bank. In Moradabad, Uttar Pradesh

Question7. Which Is The Largest RRB In Terms Of Branch Network, Staff Strength And Area Of Operation?

Answer: Uttar Bihar Gramin Bank, Sponsored by Central Bank of India

Also Know: How To Overcome Job Interview Fear

Question8. What Are The Sources Of Fund For RRB?

Answer: Sponsor Bank, short term and medium term loans from NABARD. Other sources are – SIDBI and Client Deposits.

Question9. What Is The Total Number Of RRBS In India?

Answer: As on 31st March 2015, there are 56 RRBs in India – Source: RBI’s website

Question10. Which Entity Exercises Regulatory Control Over RRBS?

Answer: NABARD

Do you know? How to Dress For An Interview

Question11. How Much Is The Geographical Area Of Operation Of RRBS?

Answer: The area of operation of RRBs is limited to the area as notified by Government of India covering one or more districts in the State.

Question12. Which Indian States Do Not Have Any RRB As Of Now?

Answer: Sikkim and Goa

Question13. How many states does Himsagar Express passes through?

Answer: 11 States(Jammu and Kashmir, Punjab, Haryana, Delhi, Uttar Pradesh, Rajasthan, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Tamilnadu, Karnataka and Kerala)

Question14. Which is naming the trains that have placed in Guinness Book of world Record?

Answer: Darjeeling Toy Train, Nilgiri Mountain Train Simla Toy Train, Mathenron Toy Train, Place on wheels Royal Orient, Buddha circular Express, Fairy Queen.

Question15.Who was first female Asstt Station Master in Indian Railway?

Answer: MsRinkuSinha (appointed in 1994 in Eastern Railway Kolkata)

Check Out>>>Common Interview Mistakes

Question16. What are the steps involved in the concreting process, explain?

Answer:The major steps involved in the process of concreting are as follows:

  1. Batching
  2. Mixing
  3. Transporting and placing of concrete

Batching:

The process of measurement of the different materials for the making of concrete is known as batching. batching is usually done in two ways: volume batching and weight batching. In case of volume batching the measurement is done in the form of volume whereas in the case of weight batching it is done by the weight.

Mixing:

In order to create good concrete the mixing of the materials should be first done in dry condition and after it wet condition. The two general methods of mixing are: hand mixing and machine mixing.

Transportation and placing of concrete:

Once the concrete mixture is created it must be transported to its final location. The concrete is placed on form works and should always be dropped on its final location as closely as possible.

Compaction of concrete:

When concrete is placed it can have air bubbles entrapped in it which can lead to the reduction of the strength by 30%. In order to reduce the air bubbles the process of compaction is performed. Compaction is generally performed in two ways: by hand or by the use of vibrators.

Read Also>>Interview Preparation for Getting a Job

Question17.Which is naming the trains that have placed in Guinness Book of world Record?

Answer: Darjeeling Toy Train, Nilgiri Mountain Train Simla Toy Train, Mathenron Toy Train, Place on wheels Royal Orient, Buddha circular Express, Fairy Queen.

Question18.Which is the highest Railway station in India?

Answer: Similiguda (996.08 mt from sea level in the Valtair division of Southern–Eastern Railway)

Question19.Which is the longest railway bridge of Indian railway?

Answer: Railway bridge in Kerala near Kochchi which joins Idapalli to Vallerpadma (Length 4.62 km)

Question20.Which is the only railway station that has all the three rails in operation?

Answer: Dumdum Railway station (EMU rail service circular Railway and Metro Railway)

Get More>>Interview Questions and Answers

Railway Interview Answering Tips

#1.Practice:

  • Individuals must practice commonly asked RRB Interview Question and Answers with their friend or relative.
  • This will give you an opportunity to come up with right answers at the actual interview time.

#2.Be Ready:

You should be ready with your portfolio containing copies of your resume and professional and educational documents. Keep pen and paper for note taking.

#3.Stay Relaxed:

  • During the interview be relaxed and calm.
  • Maintain eye contact with the interviewer.
  • Listen to the question completely and take few seconds to frame your answer.

Check Here>>>Interview Tips for Fresher / Exp

#4.Answer Specifically:

  • Tell only what you know.
  • Avoid giving unnecessary information or fake answers.

#5.Don‘t Talk Too Much:

  • Don’t ever talk too much it will affect a bad impression on interviewer.
  • When you have not prepared ahead of time, you can hike when answering questions.
  • Arrange for the interview by reading through the job posting, identical your skills with the post’s needs and relating only that information.
  • Always answer that question which the interviewers ask and don’t taketoo much.

What Not To Say In A Job Interview?

  • You know the company really well.
  • You have the experience to do the job.
  • You work well with others.
  • You are constantly seeking to learn.
  • You Are Motivated.
  • You are excited about this job.
  • You have a plan.
  • You want to build a career in the company.

Final Note:

Hope you are satisfied with this page of RRB Interview Questions And Answers and if you still want more details or ask any question, drop comment in below mentioned comment box. Our team will surely provide you satisfactory answers as soon as possible.

Something That You Should Put An Eye On

RRB Current VacanciesList of RRB in India
Upcoming Railway JobsOnline Test For Railway
RRB Employment NewsRailway Books
Railway Exam Coaching InstitutesRailway Salary Package
RRB Sample paperCareer in Indian Railway

Filed in: Articles, Interview, Preparation Tips, Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment