Latest Qualification Jobs

SBI Clerk Question Paper, SBI Clerical Cadre Previous Year Solved Papers

SBI Clerk Question Paper

SBI Clerk Question Paper is very helpful to those candidates who are preparing for SBI Clerical Cadre Recruitment Examination. This SBI Clerk Previous Year Solved Paper can help you to prepare for exam and attain good marks. Candidates can apply for SBI Clerk Recruitment 2020.

recruitmentresult.com

SBI Clerk Question Paper

SBI is a repute bank in our India, huge number of candidates have taken participation in it. The competition will be got high but you don’t need to worry you can download SBI Clerk Previous Year Paper from this page to well prepared to appear for the examination.

SBI (Clerks) ExamsGet PDF
SBI General Awareness PaperGet PDF
SBI Clerical Cadre Question PaperGet PDF
SBI Clerical Cadre Previous Year Question PaperGet PDF

Exam Pattern For SBI Clerk Exam

For Preliminary Exam:

Sr. No. Test NameMax Ques. Max Marks
Timings: 01 Hour
1English Language3030
2Numerical Ability3535
3Reasoning Ability3535
Total100100

For Main Exam:

Sr. No. Test NameMax Ques.Max Marks
Timings: 2 Hours 40 Min
1General / Financial Awareness5050
2General English4040
3Quantitative Aptitude5050
4Reasoning Ability & Computer Aptitude5060
Total190200

START NOW: Online Quiz for Competitive Exams

SBI Clerk Question Paper

Now we’re going to provide you SBI Clerical Grade Previous Year question with its answers according to SBI Clerk Exam Pattern so dear job seekers, please have a look and started their preparation for SBI Clerk Exam.

Question 1. Development expenditure of the Central government does not include

A. defence expenditure

B. expenditure on economic services

C. expenditure on social and community services

D. grant to states

Ans: A

Question 2. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?

A. Chemicals other than fertilizers

B. Services sector

C. Food processing

D. Telecommunication

Ans: D

Question 3. In the state of India, the State Financial Corporation have given assistance mainly to develop

A. agricultural farms

B. cottage industry

C. large-scale industries

D. medium and small-scale industries

Ans: D

Question 4. If an economy is equilibrium at the point where plans to save and to invest are equal, then government expenditure must be

A. zero

B. equal to government income

C. larger than government income

D. negative

Ans: B

Read Also: How To Prepare For Bank Exam at Home

Question 5. Regional Rural Banks

     I.        have limited area of operation

   II.        have free access to liberal refinance facilities from NABARD

  III.        are required to lend only to weaker sections

A. I, III

B. II, III

C. I, II, III

D. I, II

Ans: D

Question 6. What will be the ratio of simple interest earned by certain amount at the same rate of interest for 5 years and that for 15 years?

A. 3 : 2

B. 1 : 3

C. 2 : 3

D. 3 : 1

Ans: B 

Question 7. From a group of 7 men and 6 women, five persons are to be selected to form a committee so that at least 3 men are there on the committee. In how many ways can it be done?

A. 624

B. 702

C. 756

D. 812

Ans: C

Question 8. By investing Rs. 1800 in 9% stock, Syam earns Rs. 120. The stock is then quoted at

A. Rs.135

B. Rs. 96

C. Rs. 85

D. Rs. 122

Ans: A

Get Here: Bank Preparation Material

Question 9. In how many different ways can the letters of the word ‘MATHEMATICS’ be arranged such that the vowels must always come together?

A. 9800

B. 100020

C. 120960

D. 140020

Ans: C

Question 10. There are 8 men and 10 women and you need to form a committee of 5 men and 6 women. In how many ways can the committee be formed?

A. 10420

B. 11

C. 11760

D. None of these

Ans: C

Question 11. A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is

A. Data transmission

B. Data flow

C. Data capture

D. Data processing

E. None of the above

Ans: A

Question 12. Amit said – “This girl is the wife of the grandson of my mother”. How is Amit related to the girl?

A. Brother

B. Grandfather

C. Husband

D. Father-in-law

Ans: D

Check Now: Banking Current Affairs

Question 13. If A + B means A is the mother of B; A – B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?

A. Q – N + M x P

B. P + S x N – Q

C. P – M + N x Q

D. Q – S % P

Ans: C

Question 14. What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?

A. Technological advancement

B. Scientific code

C. Object Oriented Programming

D. All of the above

Ans: A

Question 15. Statement: Severe drought is reported to have set in several parts of the country.

Courses of Action:

     I.        Government should immediately make arrangement for providing financial assistance to those affected.

   II.        Food, water and fodder should immediately be sent to all these areas to save the people and cattle.

A. Only I follows

B. Only II follows

C. Either I or II follows

D. Neither I nor II follows

Ans: B

Important Links Related to SBI

SBI Clerk Eligibility CriteriaGet Here
SBI RecruitmentGet Here
SBI Clerk SyllabusGet Here
SBI Clerk Salary StructureGet Here
Books for SBI Clerk ExamGet Here

Directions: Fill in the blanks with correct Articles.

Question 16. New York is —– large city

A. a

B. an

C. the

D. no article

Ans: A

Question 17. —– Oranges are grown in Nagpur

A. a

B. an

C. the

D. no article

Ans: D

 Question 18. (Sentence Correction) You need not come unless you want to.

A. You don’t need to come unless you want to

B. You come only when you want to

C. You come unless you don’t want to

D. You needn’t come until you don’t want to

Ans: A

Question 19. In addition to enhanced their reputations through strategic use of philanthropy, companies are sponsoring social initiatives to open new markets.

A. of enhancing their reputation

B. to having enhance their reputation

C. to enhancing their reputation

D. to have their reputation enhancing

Ans: C

Check Also:- How To Score Good Grades

Question 20. (Idiom & Phrases) To catch a tartar

A. To trap wanted criminal with great difficulty

B. To catch a dangerous person

C. To meet with disaster

D. To deal with a person who is more than one’s match

Ans: B

Question 21. P is able to do a piece of work in 15 days and Q can do the same work in 20 days. If they can work together for 4 days, what is the fraction of work left?

A. 8/15

B. 7/15

C. 11/15

D. 2/11

Ans: A

Question 22. P can lay railway track between two stations in 16 days. Q can do the same job in 12 days. With the help of R, they completes the job in 4 days. How much days does it take for R alone to complete the work?

A. 9(3/5) days

B. 9(1/5) days

C. 9(2/5) days

D. 10 days

Ans: A

Question 23. P, Q and R can do a work in 20, 30 and 60 days respectively. How many days does it need to complete the work if P does the work and he is assisted by Q and R on every third day?

A. 10 days

B. 14 days

C. 15 days

D. 9 days

Ans: C

Must Read: How to Prepare for Written Exam

Question 24. A is thrice as good as B in work. A is able to finish a job in 60 days less than B. They can finish the work in – days if they work together.

A. 18 days

B. 22 ½ days

C. 24 days

D. 26 days

Ans: B

Question 25. A can do a particular work in 6 days . B can do the same work in 8 days. A and B signed to do it for Rs. 3200. They completed the work in 3 days with the help of C. How much is to be paid to C?

A. 380

B. 600

C. 420

D. 400

Ans: D

Question 26. A clock is set right at 8 a.m. The clock gains 10 minutes in 24 hours will be the true time when the clock indicates 1 p.m. on the following day?

A. 48 min. past 12

B. 46 min. past 12

C. 45 min. past 12

D. 47 min. past 12

Ans: A

Question 27. At what time between 4 and 5 o’clock will the hands of a watch point in opposite directions?

A. 54 past 4

B. (53 + 7/11) past 4

C. (54 + 8/11) past 4

D. (54 + 6/11) past 4

Ans: D

Also Read:- Bank Exam Model Papers

Question 28. An accurate clock shows 8 o’clock in the morning. Through how may degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2 o’clock in the afternoon?

A. 360

B. 180

C. 90

D. 60

Ans: B

Question 29. A clock is set right at 5 a.m. The clock loses 16 minutes in 24 hours.What will be the true time when the clock indicates 10 p.m. on 4th day?

A. 11pm

B. 12pm

C. 1pm

D. 2pm

Ans: A

Question 30. A watch which gains uniformly ,is 5 min,slow at 8 o’clock in the morning on sunday and it is 5 min 48 sec.fast at 8 p.m on following sunday. when was it correct?

A. 7pm on wednesday

B. 20 min past 7pm on wednesday

C. 15min past 7pm on wednesday

D. 8pm on wednesday

 Ans: B

Online Practice Test for SBI Clerk Exam

SBI Clerk Exam Practice TestBegin
Logical Reasoning Online TestSTART Now
General Knowledge Online TestSTART Now
Quantitative Aptitude Online QuizSTART Now
English Language Online QuizSTART Now
Computer Knowledge Online TestSTART Now
Bank Online Practice TestSTART Now

SBI Clerk Sample Paper

State Bank of India is an Indian multinational, Public Sector banking and financial services corporation, it is a government-owned organization with its head office in Mumbai, Maharashtra.

Applicants, who had applied for SBI Clerk Recruitment Exam, may acquire the SBI Clerical Grade Previous Year Solved Papers. The competition will be high but you don’t need to worry you can download SBI Clerk Previous Year Paper from this page.

Grab Today: Jobs At Banking Sector (5000 Vacancies)

SBI Clerk 2020 Recruitment Important Dates:

Opening Date for SBI Clerk Apply Online03-01-2020
Last Date for SBI Clerk Recruitment Apply Online26-01-2020
SBI Clerk Pre Exam Date22nd, 29th February, 1st and 8th March 2020
SBI Clerk Main Exam DatePostponed Due To COVID-19

For the candidates convenience here on this page the team of recruitmentresult.com is presenting SBI Clerk Question Papers with answers and Clerical Exam Sample Paper, also in the form of PDF let’s have a look..!!!

You May Also Search Related To:

  • SBI Clerk Question Paper in Hindi PDF
  • SBI Clerk Prelims Question Paper
  • SBI Clerk Previous Year Question Paper
  • SBI Clerk Mains Question Paper
  • SBI Clerk Question Paper Pattern
  • SBI Clerk Question Papers PDF
  • SBI Clerk Question Paper 2020 PDF Download in Hindi
  • SBI Clerk Question Paper PDF in Hindi
  • SBI Clerk Question Paper with Answers
  • SBI Clerk Previous Year Question Paper Book
  • SBI Clerk Question Paper Download
  • SBI Clerk Exam Question Paper
  • SBI Clerk English Question Paper
  • SBI Clerk Latest Question Paper
  • SBI Clerk Last Year Question Paper
  • SBI Clerk Old Question Paper

In above section, we’re  provided you SBI Clerk Question Paper with its answer and we hope that this information is beneficial for you so stay connected with us on our web portal and bookmark this page using control+d for instant access. If you have any query related to this, appliers may need to ask by leave their comment in below stated comment box and our team member will entertain your query as soon as possible.

Something That You Should Put An Eye On

Eligibility for BankLatest Private Bank Jobs
Bank Interview Questions and AnswersHow to Get Bank Jobs
List Of Banks Under IBPSBank Online Test
Bank Placement PaperBank Salary

Filed in: Question & Answers, Question Paper, SBI Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment