Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Social Science Quiz | Free Online Test (Class 6 to 10) Question/Answers PDF

Social Science Quiz

Quizzes are tremendous technique or game to test your knowledge about a certain subject. Here we are sharing Social Science Quiz in which you (as individuals or in teams) attempt questions and have to answer of it.Quizzes are frequently scored in themes and many quizzes are designed to determine a winner from a group of participants

Social Science Quiz Question/ Answers PDF

Students can download Class Wise Social Science Quiz Question and Answers PDF or check Social Science Free Online Test also for evaluating their ability and knowledge about this particular subject.The format of Social Science Quiz for Class 6 to 10 can also vary.

It is great technique for the students of Class 6 to 10 offers as brief assessment used in education and similar fields to measure growth in knowledge, abilities, and/or skills. To grab more facts regarding Social Science Quiz, check this page which is well designed by the team of recruitmentresult.com.

START NOW: Online Quiz for Students

Social Science Quiz

Download Social Science Quiz Questions And Answers PDF

In order to preparation of any competitive examination as well as CBSE Annual Examination you need to secure good marks in every subject. With the intention of guiding you, we have provided Social Science Quiz Questions and Answers inEnglish for Class 6 to 10 in PDF format as well as in Question form.

Quiz Questions On Social Science With AnswersDirect Links of PDF
Social Science Quiz For Class 6Download Here
Social Science Quiz For Class 7Download Here
Social Science Quiz For Class 8Download Here
Social Science Quiz For Class 9Download Here
Social Science Quiz For Class 10Download Here

Social Science Quiz Questions And Answers

Here we have provided some Social Science Quiz Questions and Answers for Kids pursuing Class 6 to 8. Students are suggested to press the above mentioned link to download Social Science Question and Answers while they can below mentioned questions also available separately for your need.

Social Science Quiz For 6th Class

Q1: Cuneiform script belonged to _________________.

  1. Egypt
  2. China
  3. Sumer
  4. None of these

Answer: 3

Q2: According to the concept of Varnashrama, when a man tries to break his ties with material world he belongs to which stage?

  1. Gurukul
  2. Sanyas
  3. Vanprastha
  4. Grihastha

Answer: 2

Q3: The sacred book of Parsis is

  1. Tripitakas
  2. ZendAvestha
  3. Ashtadhyayi
  4. Mundaka

Answer: 2

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Q4: The longest poem in world literature is ______________

  1. Mahabharata
  2. Ramayana
  3. Sillappadikaram
  4. My Blah Story

Answer: 1

Q5: Scholar who cured diseases using herbs ______________.

  1. Balbhatta
  2. Charak
  3. Varahmihira
  4. Aryabhatta

Answer: 2

Social Science Quiz Questions for Class 7

Q1: In India, all adults irrespective of what religion they belong to,how much education they have had what caste they are, or whether they are rich or poor are allowed to vote. It is called:

  1. Civic Rights
  2. Universal Suffrage
  3. Electoral Process
  4. Democracy

Answer: 2

Q2: Which of the following is a common form of inequality found in India?

  1. Colour of skin
  2. Healthy vs Sick
  3. Caste Form
  4. Cricket Player vs Football player

Answer: 3

GIVE NOW: Social Studies Quiz

Q3: Who is the author of the book ‘Joothan’?

  1. OmprakashValmiki
  2. Ompra kashChauthala
  3. R. Ambedkar
  4. Prakashambedkar

Answer: 1

Q4: Which Article in Indian Constitution defines equality and prohibits any kind of social discrimination?

  1. Article 10
  2. Article 12
  3. Article 15
  4. Article 21

Answer: 3

Q5: An african-american refused to to give up her seat on a bus to a white man on 1 December 1955. It lead to Civil Rights Movement in USA. Name that african-american person:

  1. Helen Keller
  2. Martin Luther King Jr.
  3. Eisenhower
  4. Rosa Parks

Answer: 4

Q6: When was the Government of India passed the Disabilities Act?

  1. 1991
  2. 1995
  3. 2001
  4. 2005

Answer: 2

Q7: Thinking of oneself and other persons as worthy of respect is referred as _________

  1. Equality
  2. Dignity
  3. Commoness
  4. Debasement

Answer: 2

Q8: Who said these words, “… Nothing is more disgraceful for a brave man than to live life devoid of self-respect.”

  1. OmprakashValmiki
  2. OmprakashChauthala
  3. R. Ambedkar
  4. K. Gandhi

Answers: 3

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

Social Science Quiz for Class 8

Q1:___________ introduced ‘Doctrine of Lapse’

  1. Lord Dalhousie
  2. Robert Clive
  3. Warren Hastings

Answers:1

Q2:Who led the East India Company in the Battle of Plassey?

  1. Warren Hastings
  2. Mir Jafar
  3. Robert Clive

Answers:3

Q3:When was the Battle of Plassey fought?

  1. 1757
  2. 1857
  3. 1774

Answers:1

Q4:Who was the Last known Mughal emperor?

  1. Aurangzeb
  2. Bahadur Shah Zafar
  3. Akbar

Answers:2

Q5:Who was assassinated after the Battle of Plassey?

  1. Alivardi Khan
  2. Sirajuddaulah
  3. Mir Quasim

Answers: 2

You May Read This: Strategies To Improve Memory

Social Science Quiz for Class 9

Q1: Who was Captain Swing?

  1. A farmer
  2. An army Captain
  3. A mythical name
  4. A labourer

Answers:3

Q2: The Great Agrarian Depression of the 1930s was caused by:

  1. overproduction of wheat
  2. fall of wheat production
  3. rise in the price of wheat
  4. overproduction of rice

Answers:1

Q3: In 19th century, the main reason for the peasants to protest against threshing machines use was:

  1. Machines were difficult to operate.
  2. These machines were robbing off their jobs.
  3. These were very expensive.
  4. All of these

Answers:2

Q4: Opium was exported from India to:

  1. China
  2. Rome
  3. K.
  4. Portugal

Answers:1

Q5: Who benefited the most from enclousers?

  1. Traders
  2. Landlords
  3. Peasants
  4. British Parliament

Answers: 2

Read This: How to Prepare for Written Exam

Social Science Quiz for Class 10

Q1: What is the guiding philosophy of the BhartiyaJanata Party?

  1. Dalit welfare
  2. Revolutionary democracy
  3. Integral humanism
  4. Modernity

Answers:3

Q2: Which one of the following is a better way of carrying out political reforms in a democratic country?

  1. The legal changes
  2. The constitutional changes
  3. The empowerment of people
  4. The legislation for reforms

Answers: 3

Q3: Who among the following is the founder of the BahujanSamaj Party?

  1. Kanshi Ram
  2. SahuMaharaj
  3. R. Ambedker
  4. JotibaPhule

Answers: 1

Q4: The rise of political parties can be linked directly to the emergence of

  1. Representative Democracy
  2. Constitutional Monarchy
  3. Direct Democracies
  4. Polyarchy

Answers: 1

Q5: The USA and UK are examples of:

  1. One-party system
  2. Two-party system
  3. Three-party system
  4. Multi-party system

Answers: 2

You May Read This: Time Management in Exam

Final Note:

Social Science Quiz for Class 6 to 8 is well provided here for your comfort and in order to grab more details in this regard, you need to be in touch with us. In case of any query, you are free to share your views in form of comment and our team will surely provide you satisfactory answers as soon as possible.

Something That You Should Put An Eye On

Tips to Manage StressTips to Get Motivated for Everything
Tips to Make Study InterestingHow to Get in the Mood to Study
Health Hazards due to over StudyingLast Minute Exam Preparation Tips
Makes Your Brain Work BetterHow To Stay Awake All Night To Study

Filed in: online quiz Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment