Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Social Studies Quiz 2018 Trivia, MCQ (Ques& Answers) Online Quizzes

Social Studies Quiz

Checkout the online Social Studies Quiz to test your knowledge about the various aspects of Social Science related to India. Go through the Social Studies Trivia Quizzes containing MCQ type Questions with their Answers here in this page.

Social Studies Quiz 2018 consists of the various multiple choice questions related to the History, Geography, and Political Science of our Nation. These Social Studies Question and Answers will help you to prepare for Social Studies Paper for various Competitive Examinations.

Social Studies Trivia Questions and Answers

Social Studies Online Quiz in the below section of this page consists of several objective type Questions along with their answers. Those who are looking for interesting and free online quiz related to Social Studies can go through the following Social Studies Trivia Quiz.

Concerned aspirants are advised to scroll down this complete page which is well maintained by the team of recruitmentresult.com to try the Social Studies Quiz 2018. Have a look below at this Social Studies Online Quiz and enhance your knowledge.

Social Studies Quiz

Social Studies Questions and Answers

Question 1: The King who invaded India many a times to capture Punjab before the third Battle of Panipet

  1. MohamudGhori
  2. Auranzeb
  3. Ahamed Shah Abdali
  4. GazaniMohamud

Answer: Option 3

Start Now:  Online Quiz for Competitive Exams

Question 2: The Atmospheric layer responsible for weather changes

  1. Stratosphere
  2. Troposphere
  3. Ionosphere
  4. Exosphere

Answer: Option 2

Question 3: Highest temperature is found in India at

  1. Jaisalmer
  2. Sri Ganganagar
  3. Bikaner
  4. Ajmer

Answer: Option 2

Question 4: The significance of the presence of ‘Great bath’ in Harappan Civilization

  1. Importance of water
  2. Holiness of water
  3. Water Harvest
  4. Utility of water

Answer: Option 2

Want to Know? Common Mistakes You Make in Tests

Question 5: The Longitude that determines Indian Standard Time passes through the city of

  1. Jaipur
  2. Visakkapattinam
  3. Allahabad
  4. Jabblpur

Answer: Option 3

Question 6: Salinity is measured by

  1. Laco meter
  2. Altimeter
  3. Electric Salinity meter
  4. Barometer

Answer: Option 3

Question 7: The King who was praised as ‘LakBaksha’

  1. Qut-bu-din Ibek
  2. Nasurudeen
  3. Iltumish
  4. Balban

Answer: Option 1

Check Here: World Geography Questions and Answers

Question 8: The highest earth filled dam in India is–

  1. RanjitSagar
  2. Bhakra
  3. Tehri
  4. Hirakud

Answer: Option 1

Question 9: The Chief Justice of India is appointed by–

  1. The Prime Minister of India
  2. The Parliament of India
  3. The President of India
  4. The LokSabha

Answer: Option 3

Question 10: The Supreme Commander of the military in India is–

  1. The President
  2. The Prime Minister
  3. The Home Minister
  4. The Defence Minister

Answer: Option 1

Read Also: How to Solve Objective Type Questions

Question 11: In India, the National Human Rights Commission was established in the year

  1. 1991
  2. 1993
  3. 1992
  4. 1994

Answer: Option 2

Question 12: The lines that adjoin different places with the same pressure are known as

  1. Contour
  2. Isotherm
  3. Isobar
  4. Hythergraph

Answer: Option 3

Question 13: The person who was named as ‘Tiger of Mysore’

  1. Tippu Sultan
  2. Hyder Ali
  3. Sabdar Ali
  4. Fadek Hyder

Answer: Option 1

Read Also: How to Solve a Problem in Exam Correctly

Question 14: Universally accepted colour for mountain is

  1. Gray
  2. Snow White
  3. Dark Green
  4. Brown

Answer: Option 4

Question 15: ‘Siravasthi’ means

  1. Temple
  2. Town
  3. River
  4. Holy Book

Answer: Option 2

Question 16: Which is considered as the most ancient part of the world by historians?

  1. Gangetic Valley
  2. Southern part of Vindhya Mountain
  3. North Western Indian Valley
  4. North Eastern part of India

Answer: Option 2

Do You Know: How To Prepare For Online Exam

Question 17: The reign of Chandragupta Mauriya

  1. C. 298-273
  2. C. 261-236
  3. C. 324-299
  4. C. 280-255

Answer: Option 3

Question 18: The State that comprises more number of Buddhist Viharas is

  1. Karnataka
  2. Bihar
  3. Jharkhand
  4. Odisha

Answer: Option 2

Question 19: The person who established British rule in India

  1. Robert Clive
  2. Duplex
  3. Mirjafer
  4. Hestings

Answer: Option 1

Give Now: History Quiz

Question 20: The official language of Pallavas was

  1. Tamil
  2. Pali
  3. Sanskrit
  4. Kharosti

Answer: Option 3

Social Study Questions And Answers will deepen your knowledge and skills regarding the basic concepts. Those preparing for competitive exam may also refer these Social Study Online Quiz to score well.

Final Words:

We have listed entire Social Studies Questions and Answers 2018 on this page. Stay tuned with us for getting more updates about latest jobs etc. You may keep visiting our web portal for getting more updates regarding more Social Studies Quiz 2018 and questions & answers asked in competitive exam.

Something That You Should Put An Eye On

Tips to Make Study InterestingTips to Manage Stress
Best Ways To Finish Exam On TimeHow to Prepare for Written Exam
How Can You Write Fast In Exams?Health Hazards due to over Studying
How To Maximize Your Score In ExamTips to Manage Time In Exam

Filed in: online quiz Tags: 

One Response to "Social Studies Quiz 2018 Trivia, MCQ (Ques& Answers) Online Quizzes"

  1. Shrimoyee Ghosh Mondal

    Thank you so much..these questions are really helpful as i am preparing for ts Ed Cet..b.ed entrance

Leave a Reply

Submit Comment