Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

SSC JHT Question Paper 2019 Jr Hindi Translator/ SHT Previous Papers PDF

SSC JHT Question Paper

By practicing SSC JHT Question Paper 2019, candidates can able to improve their speed and accuracy. SSC JHT Previous Year Question Papers not only help you to test your preparation but also useful to know the paper pattern, marking scheme, type of question asked in exam etc. Applicants can download SSC Junior Hindi Translator Question Paper/ SSC JHT/ SHT Previous Year Question Papers PDF by using direct link.

recruitmentresult.com

Highlights of SSC Junior Hindi Translator Exam 2019

Organization NameStaff Selection Commission
Post nameJunior Hindi Translator (JHT), Junior Translator (JT), Senior Hindi Translator (SHT) and other vacancies
SSC Junior Translator Job Notification Releasing Date01-08-2019
Last Date To Fill application for SSC JT Recruitment28-08-2019
SSC JHT Exam Date26-11-2019
Exam Mode
  • SSC JHT Paper-I: Computer Based Test
  • SSC JHT Paper–II: Descriptive Exam
Official sitessc.nic.in

SSC JHT Question Paper

SSC JHT Exam Previous Year Question Paper

Staff Selection Commission conducts Junior Hindi Translator Exam yearly to hire qualified and dedicated contenders for SSC JHT Vacancy. SSC JHT Question Paper 2019 will surely be helpful in your SSC Recruitment exam preparation. Candidates can download SSC JHT Model Question Papers& SSC Junior Hindi Translator Exam Question Paper from this page

SSC JHT Previous Year Papers

SSC JHT Previous Year Question PaperSSC JHT Question Paper PDF
Staff Selection Commission JHT Previous Year Question Paper for General HindiGet Here
SSC JHT English Question PaperGet Here
Download SSC JHT Model Question Papers with Answers | SSC JHT Question PapersGet Here
Staff Selection Commission JHT Exam Question PapersGet Here
SSC JHT Previous Year PaperGet Here
Staff Selection Commission Jr. Hindi Translator Previous Question PapersGet Here
SSC JHT Question Paper Pdf DownloadGet Here
SSC JHT Previous Papers in HindiGet Here
Staff Selection Commission JHT Previous Question PapersGet Here

Staff Selection Commission JHT Previous Year Papers

Below listed question and answers related to SSC Examination are beneficial for your preparation of upcoming examination. Check these below given SSC JHT Questions:

Ques1: Who was the author of ‘Pather Dabi’?

  1. Tarasankar Bandopadhyay
  2. Sarat Chandra Chattopadhyay
  3. Satinath Bhaduri
  4. Rabindranath Tagore

Answer: 2

Ques2: With which of the following is Begum Akhtar associated?

  1. Writing
  2. Painting
  3. Vocal Music
  4. Classical Dance

Answer: 3

Ques3: Amrita Pritam’s work “A Revenue Stamp” is ?

  1. An autobiography
  2. A book of stories
  3. A novel
  4. A biography

Answer: 1

Ques4: Rabindranath Tagore was awarded Noble Prize for his literary work named

  1. Kapal Kundala
  2. Geetanjali
  3. Rajtarangini
  4. Chokher Bali

Answer: 2

Check More Related Links to SSC JHT

SSC Official WebsitePress Here
SSC JHT RecruitmentCheck Here
SSC JHT SyllabusCheck Here
SSC JHT Answer KeyCheck Here
SSC JHT Admit CardCheck Here
SSC Junior Translator ResultCheck Here

Ques5: Who is the author of the book “The Argumentative Indian”?

  1. Amartya Sen
  2. S. Naipaul
  3. Vikram Seth
  4. Sashi Tharoor

Answer: 1

Ques6: “James Bond” is a character created by

  1. Wode House
  2. Ian Fleming
  3. Perry Masion
  4. Agatha Christie

Answer: 2

Ques7: Yakshagan is the famous dance form of the State of

  1. Tamil Nadu
  2. Andhra Pradesh
  3. Orissa
  4. Karnataka

Answer: 4

Get Here Free: SSC Online Test Series

Ques8: The book ‘COSMOS’ of Alexander Von Humboldt was based on his travel to one of the following continents-

  1. South America
  2. Asia
  3. North America
  4. Europe

Answer: 1

Ques9: Harit Diwali, Swasth Diwali campaign has been launched by which of the following entity?

  1. Environment Ministry
  2. Home Ministry
  3. Delhi Government
  4. None of them

Answer: 1

Ques10: Who amongst the following is regarded as the historical founder of Jainism?

  1. Gautama
  2. Mahavira
  3. Sisunaga
  4. Rishabha

Answer: 2

Ques11: Which of the following refers to ‘Pushyabhuti’ as the founder of the Vardhana dynasty ?

  1. Kadambari
  2. Harshacharita
  3. Banskhera Inscription of Harsha
  4. Yuan-Chwang

Answer: 2

Download More: SSC Previous Papers

Ques12: The Prakrit text Gaudavaho describes the deeds of?

  1. Bhaskaravarman
  2. Isanavarman
  3. Sasanka
  4. Yasovarman

Answer: 4

Ques13: The Battle of Plassey was fought in ?

  1. 1757
  2. 1782
  3. 1748
  4. 1764

Answer: 4

Ques14: The officer responsible for the safe custody of land records during the Gupta period was known as ?

  1. Dhruvadhikarana
  2. Karanika
  3. Samaharta
  4. Shaulkika

Answer: 2

Ques15: The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent

  1. Nirvana
  2. Buddha
  3. Sangha
  4. Dhamma

Answer: 1

Check Out: SSC Coaching Institutes

SSC JHT Selection Process

With purpose to hire eligible candidates for Junior Hindi Translator Vacancies, Staff Selection Commission conducts SSC JHT Exam in two parts. Part-I – Written Examination carrying 400 marks and Part-II – Personality Test (Interview) carrying 100 Marks.  Only those candidates can appear in Part –2 who will qualify part-I Exam. Check More details below:  

Part-I: Written Examination: The Written Examination will consist of two papers i.e. Paper-I & Paper-II

Paper-I: 

Part-I General Hindi:

Parts of Paper-INumber of QuestionsTotal Marks
Part-I General Hindi100100

 Part-II General English:

Parts of Paper-INumber of QuestionsTotal Marks
Part-I General English100100

Paper-II:

Translation and Essay Descriptive Paper:

Paper-IITotal MarksTime Duration
Translation and Essay2002 Hours

Part-II: Personality Test/ Interview

Get Best Answer: How To Crack SSC Exam

SSC JHT Preparation Books

Applicants can also get here list of SSC JHT Exam Books. You can buy these SSC JHT Best Preparation Books via online or offline mode.

SSC JHT Study Material AuthorPublisher
SSC JHT Books for Translational Skills
SSC Junior Hindi Translator ExamArihantExperts Compilation (2013)
SSC Senior/Junior Hindi Translators ExamDr. Lal and JainUpkar Prakashan (2012)
SSC Translator/Pradhyapak Recruitment Exam GuideR. GuptRPH Editorial Board (2018)
SSC JHT English Books
Competitive General English—HindiThink Tank of Kiran PrakashanKiran Prakashan (2015)
English Grammar BookWren and MartinS. Chand 2017
SSC JHT Hindi Books
General Hindi and Concise Grammar – An Indispensable Guide for all Competitive ExamsDr. Brij Kishore Prasad SinghUnicorn Books (2009)
Idioms, Phrases & Proverbs with Hindi MeaningsH S BhatiaRamesh Publishing House (2016)
Adhunik Hindi Vyakaran aur Rachna (Hindi)Dr. Vashudevnandan PrasadBharti Bhawan Publisher & Distributors (2017)

Get Here List Of: SSC Preparation Books

Candidates are notified that the SSC Junior Hindi Translator exam covers the Objective Type Question from the General Hindi and General English and Conventional Type Question regarding Translation & essay. So candidates can practice with these sections to score well in examination through SSC JHT Last Year Question Paper.

Final note

Candidates can download SSC JHT Question Paper 2019 from above given links. For more information and updates of SSC JHT Old Question Paper stay connected with us on this page. You may also follow us on Face book to get latest updates about SSC Junior Translator Question Paper on your timeline wall directly.

People May Also Search For

  • SSC JHT Question Paper 2017
  • SSC JHT Question Paper 2018
  • SSC JHT Exam Paper
  • ssc.nic.in jht Previous Year Question Paper
  • SSC JHT Question Paper 2019 Pdf
  • SSC JHT Question Paper 2016
  • SSC JHT Question Paper Download
  • Question Paper Of SSC JHT 2019

Something That You Should Put An Eye On

SSC Exam PatternSSC Notification
How To Find Online Study MaterialSSC Exam Calendar
Strategies To Improve MemoryLast Minute Exam Preparation Tips
Avoid Sleeping While StudyingHow to Solve a Problem in Exam Correctly

Filed in: Question & Answers, Question Paper, SSC

One Response to "SSC JHT Question Paper 2019 Jr Hindi Translator/ SHT Previous Papers PDF"

  1. Op Prasad

    Sir would you please provide previous year question paper and related books for preparation for ssc jht exam 2017

Leave a Reply

Submit Comment