Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


SSC Junior Hindi Translator Question Paper 2017 SSC JHT Previous Papers

SSC Junior Hindi Translator Question Paper

Want To Crack SSC JHT Exam 2017on 15-06-2017? Then start your Preparation through SSC Junior Hindi Translator Question Paper & you can also download Previous Papers from this single page… Job seekers, who’re going to appear in Staff Selection Commission Recruitment Exam for filling up the vacant positions of Junior Hindi Translator, they can check SSC Junior Hindi Translator Previous Year Question Paper for better preparations from below segment. Aspirants can also check the exam pattern and take an idea for the upcoming exam through SSC JHT Previous Year Question Paper. You can also check the SSC Junior Hindi Translator Question Paper 2017 by pressing below stated Official Link given below.

Staff Selection Commission conducts Junior Hindi Translator Exam yearly to hire qualified and dedicated contenders for SSC JHT Vacancy. Here on the below section of this page we the team of recruitmentresult.com is providing you the SSC Junior Hindi Translator Model Question Paper & Junior Hindi Translator Exam Question Paper  which will surely proves helpful in your preparations. So Before going to appear in JHT Exam, you must prepare well through SSC Junior Hindi Translator Sample Paper, take a look…

SSC Junior Hindi Translator Question Paper

SSC Hindi Translator Exam Pattern 2017:

  • Paper I will be of objective type questions.
  • Paper II is of descriptive type.
  • The penalty of 0.25 marks for a wrong answer in Paper I.
  • The total marks are 200 marks, for each paper
  • Total duration of each paper is 2 Hours.
PaperTypeSubjectNo of QuestionsTimeMarks
IObjectiveGeneral Hindi & General English1002 Hours200
IIConventionalTranslation & Essay2 Hours200
Total300

SSC Junior Hindi Translator Previous Year Papers:

Ques:1 He was so kind and generous that

  • P: he not only
  • Q: made others do so
  • R: but also
  • S: helped them himself

The Proper sequence should be:

  1. PSRQ
  2. SPQR
  3. PRSQ
  4. QPRS

Answer: 1

Get Here:  SSC Junior Hindi Translator Syllabus

Ques:2 Choose the antonym of “INDUSTRIOUS”

  1. Indifferent
  2. Indolent
  3. Casual
  4. Passive

Answer: 2

Ques:3 Select the synonym of “ASCEND”

  1. Leap
  2. Grow
  3. Deviate
  4. Mount

Answer: 4

Ques:4 Fate smiles …… those who untiringly grapple with stark realities of life.

  1. with
  2. over
  3. on
  4. round

Answer: 3

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Ques:5 Choose the one which can be substituted for “One who knows everything”.

  1. Literate
  2. Scholar
  3. Omnipotent
  4. Omniscient

Answer: 4

Ques:6 Find out that word, the spelling of which is Wrong.

  1. Amature
  2. Manual
  3. Nephew
  4. Athletic

Answer: 1

Ques: 7 Select the pair which has the same relationship as FILTER:WATER

  1. curtail:activity
  2. expunge:book
  3. edit:text
  4. censor:play

Answer: 4

Read Also: How To Crack SSC Exam

Ques:8 Piyush behaves strangely at times and, therefore, nobody gets …… with him.

  1. about
  2. through
  3. along
  4. up

Answer: 3

Ques:9 It has been established that

  • P: Einstein was
  • Q: although a great scientist
  • R: weak in arithmetic
  • S: right from his school days

The Proper sequence should be:

  1. SRPQ
  2. QPRS
  3. QPSR
  4. RQPS

Answer:2

Ques:10 Find the correctly spelt words.

  1. Skillful
  2. Skillfull
  3. Skilfull
  4. Skilpull

Answer: 1

Have a Look On this Useful Section:

SSC Junior Translator RecruitmentSSC Junior Hindi Translator Result
SSC Online Registration Part 1 & part 2SSC Notification
SSC Time TableSSC Coaching Institutes
SSC Exam PatternSSC Previous Papers

Ques:11 Find out that word, the spelling of which is Wrong.

  1. Dismiss
  2. Dispel
  3. Disservice
  4. Discribe

Answer: 4

Ques: 12 The grapes are now …… enough to be picked.

  1. ready
  2. mature
  3. ripe
  4. advanced

Answer: 3

Ques:13 Select the Synonym of “TURN UP”

  1. Land up
  2. Show up
  3. Crop up
  4. Come up

Answer: 4

Get Tips: How To Prepare For Online Exam

Ques:14 Select the pair which has the same relationship as DISTANCE:MILE

  1. liquid:litre
  2. bushel:corn
  3. weight:scale
  4. fame:television

Answer: 1

Ques:15 Choose the correct meaning of proverb/idiom, “To be the question”.

  1. To refer to
  2. To take for granted
  3. To raise objections
  4. To be discussed

Answer: 2

Ques:16: Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4) … What number should come next?

  1. (1/3)
  2. (1/8)
  3. (2/8)
  4. (1/16)

Answer: 2

Ques:17: Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What number should come next?

  1. 20
  2. 22
  3. 23
  4. 26

Answer: 2

Ques:18: Pick up the polymineralic rock from the following:

  1. Quartz sand
  2. Pure gypsum
  3. Magnesite
  4. Granite
  5. None of these

Check Here: SSC Preparation Books

Answer: 4

Ques:19: Wrought iron contains carbon upto

  1. 25%
  2. 0%
  3. 5%
  4. 2%

Answer: 1

Ques: 20: Strain energy is the

  1. energy stored in a body when strained within elastic limits
  2. energy stored in a body when strained up to the breaking of a specimen
  3. maximum strain energy which can be stored in a body
  4. proof resilience per unit volume of a material

Answer: 1

Dear candidates the SSC Junior Hindi Translator exam covers the Objective Type Question from the General Hindi and General English and Conventional Type Question regarding Translation & essay. So candidates can practice with these sections to score well in examination through SSC JHT Question Paper.

Above listed question and answers related to SSC Examination are beneficial for you to prepare well for upcoming examination. You may also follow us on Face book or Google plus to get latest updates about SSC Junior Hindi Translator Question Paper 2017 on your timeline wall directly.

Note: Candidates can get more information about SSC JHT through this Official Link.


Filed in: Question & Answers, Question Paper, SSC

Upload Resume & Get Interview Call In 24 Hours

ADVERTISEMENT


One Response to "SSC Junior Hindi Translator Question Paper 2017 SSC JHT Previous Papers"

  1. Op Prasad

    Sir would you please provide previous year question paper and related books for preparation for ssc jht exam 2017

Leave a Reply

Submit Comment