Latest Qualification Jobs

Subnetting Questions | IP Addressing, CCNA Subnetting Practice Questions

Subnetting Questions

Aspirants who are preparing for the Cisco Certified Network Associate technical certificate (CCNA) are advised to look at latest Subnetting Questions that play an important role n testing knowledge. Therefore, CCNA subnetting practice questions presented here are designed in such a way so that candidates can easily test their knowledge and skills. So, download Subnetting IP Addressing Questions with Answer PDF from this page.

recruitmentresult.com

Subnetting Questions

Subnetting Questions and Answers

Question 1: What is the maximum number of IP addresses that can be assigned to hosts on a local subnet that uses the 255.255.255.224 subnet mask?

  1. 14
  2. 15
  3. 16
  4. 30

Answer: 4

Question 2: You need to subnet a network that has 5 subnets, each with at least 16 hosts. Which classful subnet mask would you use?

  1. 255.255.192
  2. 255.255.224
  3. 255.255.240
  4. 255.255.248

Answer: 2

Question 3: If a host on a network has the address 172.16.45.14/30, what is the subnetwork this host belongs to?

  1. 16.45.0
  2. 16.45.4
  3. 16.45.8
  4. 16.45.12

Answer: 4

Question 4: Which configuration command must be in effect to allow the use of 8 subnets if the Class C subnet mask is 255.255.255.224?

  1. Router(config)#ip classless
  2. Router(config)#no ip classful
  3. Router(config)#ip unnumbered
  4. Router(config)#ip subnet-zero

Answer: 4

Give Now: Computer Knowledge Quiz 

Question 5: What is the subnetwork address for a host with the IP address 200.10.5.68/28?

  1. 10.5.56
  2. 10.5.32
  3. 10.5.64
  4. 10.5.0

Answer: 3

Question 6: You have an interface on a router with the IP address of 192.168.192.10/29. What is the broadcast address the hosts will use on this LAN?

  1. 168.192.15
  2. 168.192.31
  3. 168.192.63
  4. 168.192.127

Answer: 1

Question 7: You have an IP of 156.233.42.56 with a subnet mask of 7 bits. How many hosts and subnets are possible assuming that subnet 0 is not used?

  1. 126 subnets and 510 hosts
  2. 128 subnets and 512 hosts
  3. 510 subnets and 126 hosts
  4. 512 subnets and 128 hosts

Answer: 1

Question 8: How many hosts can be addressed on 10.0.0.0/16?

  1. 16
  2. 254
  3. 65536
  4. 65534

Ans: 4

Question 9: Convert the following binary to decimal–01101101.

  1. 225
  2. 109
  3. 1101
  4. 112

Ans: 2

Question 10: Choose the true statements (choose two).

  1. Odd numbers have the least significant bit set to 0
  2. Even numbers have the least significant bit set to 0
  3. Odd numbers have the least significant bit set to 1
  4. Even numbers have the least significant bit set to 1

Ans: 2 & 3

Want to Know? Best Computer Courses For Bright Career

Question 11: What subnet mask will allow for 128 hosts on a subnet? (choose the best two answers)

  1. /25
  2. /24 <–
  3. 255.255.0 <–
  4. 255.255.128

Ans: 2 & 3 

Question 12:  Based on 1.1.1.0/24, the IP address would be:

  1. Class A <–
  2. Class B
  3. Class C
  4. Class D

Ans: 1 

Question 13: You need to subnet a network that has 5 subnets, each with at least 16 hosts. Which classful subnet mask would you use?

  1. 255.255.192
  2. 255.255.224
  3. 255.255.240
  4. 255.255.248

Ans: 4

Question 14: What is the maximum number of IP addresses that can be assigned to hosts on a local subnet that uses the 255.255.255.224 subnet mask?

  1. 14
  2. 15
  3. 16
  4. 30

Ans: 4

Question 15: You have a network that needs 29 subnets while maximizing the number of host addresses available on each subnet. How many bits must you borrow from the host field to provide the correct subnet mask?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Ans: 4

Check Out: Computer Hardware Questions and Answers

Question 16: If an Ethernet port on a router were assigned an IP address of 172.16.112.1/25, what would be the valid subnet address of this host?

  1. 16.112.0
  2. 16.0.0
  3. 16.96.0
  4. 16.255.0

Ans: 1

Question 17: You have an interface on a router with the IP address of 192.168.192.10/29. Including the router interface, how many hosts can have IP addresses on the LAN attached to the router interface?

  1. 6
  2. 8
  3. 30
  4. 32

Ans: 1

Question 18: What is the subnetwork number of a host with an IP address of 172.16.66.0/21?

  1. 16.36.0
  2. 16.48.0
  3. 16.64.0
  4. 16.0.0

Ans: 3

Question 19: The network address of 172.16.0.0/19 provides how many subnets and hosts?

  1. 7 subnets, 30 hosts each
  2. 8 subnets, 8,190 hosts each
  3. 8 subnets, 2,046 hosts each
  4. 7 subnets, 2,046 hosts each

Ans: 2

Question 20: You have an interface on a router with the IP address of 192.168.192.10/29. What is the broadcast address the hosts will use on this LAN?

  1. 168.192.15
  2. 168.192.31
  3. 168.192.63
  4. 168.192.127

Ans: 1

Question 21: What is the correct binary representation of 41?

  1. 00010011
  2. 01101101
  3. 10010001
  4. 00101001

Ans: 4

Question 22: What is the purpose of a subnet mask in an IP address and mask combination?

  1. To indicate the default gateway IP address
  2. To dictate the physical location of the address
  3. To save on the possible addresses that you can use in the network
  4. To delineate the network portion of the address from the host portion

Ans: 4

Question 23: What command would you use on a Windows system to find your IP address at the command line?

  1. ifconfig
  2. ipconfig
  3. intconfig
  4. addconfig

Ans: 2

Question 24: How many bits are in one of the four octets of an IP address?

  1. 4
  2. 8
  3. 16
  4. 32

Ans: 2

Read Also: How To Reduce Negative Marking

IP Addressing and Subnetting Questions:

A subnet is a logical way to divide network of any organization into two or more networks. Students who are preparing for CCNA (Cisco Certified Network Associate) technical certificate may increase their knowledge from CCNA Subnetting Questions and answers.

Generally, it is a technique to represent all the machines at one geographic location, in one building, or on the same local area network (LAN). To discover subnet process in any organization, IP Addressing plays an important role to connect all the connections.

Download Here: Subnetting Questions and Answers PDF

CCNA Subnetting Practice Questions will help a lot to prepare well for exam. Aspirants have CCNA certificate offers from Cisco for early-career networking professionals, candidates must practice from above given Subnetting Practice Questions and Answers. You can also get Subnetting Questions PDF from here.

Something That You Should Put An Eye On

Computer Science QuestionsComputer Networking Interview Questions
How to Be Computer TeacherHow To Prepare For Online Exam
Top Universities in IndiaTop Colleges in India

Filed in: Question & Answers Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment