Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


TNPSC Maths Shortcuts In Tamil, TNPSC Maths Study Material PDF Download

TNPSC Maths Shortcuts

Are there any shortcut methods to solve Maths Question? This page provides you TNPSC Maths Shortcuts In Tamil. By referring shortcuts, you may save time for another section like English, General Studies & others. TNPSC stands for Tamil Nadu Public Service Commission. It conducts recruitment exam in which many applicants apply for getting placed for Group 1, Group 2, Group 3, and Group 4 positions.  Now by applying this TNPSC Maths Shortcut, you will be able to optimize your time & score well in TNPSC Maths paper. In addition to this, we are also listing TNPSC Maths Study Material PDF which you may download.

Students, preparing for TNPSC exam may refer these shortcut techniques as time is the main factor which helps you to crack paper. We are placing video of TNPSC Maths Shortcuts In Tamil which will help you a lot. There are many shortcuts for topics including percentage, simplification, ratio & proportion, height & distance, average in Maths. To know more about TNPSC Maths Shortcuts In Tamil, go through this page customized by team of recruitmentresult.com

TNPSC Maths Shortcuts

TNPSC Maths Questions With Explanations

Ques 1: Which one of the following is not a prime number?

  1. 31
  2. 61
  3. 71
  4. 91

Ans: 4

Explanation:

 91 is divisible by 7. So, it is not a prime number.

 Ques 2: (935421 x 625) = ?

  1. 575648125
  2. 584638125
  3. 584649125
  4. 585628125

Ans: 2

Explanation:

935421 x 625 = 935421 x 54= 935421 x {10/2}4

=935421 x 104/24=9354210000/16

= 584638125

Ques 3: Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

  1. 39, 30
  2. 41, 32
  3. 42, 33
  4. 43, 34

Ans: 3

Check Here: How To Prepare Maths For Competitive Exams

Explanation:

Let their marks be (x + 9) and x.

Then, x + 9 =          56/100(x + 9 + x)

25(x + 9) = 14(2x + 9)

3x = 99

x = 33

So, their marks are 42 and 33

Ques 4: In a certain school, 20% of students are below 8 years of age. The number of students above 8 years of age is of the number of students of 8 years of age which is 48. What is the total number of students in the school?

  1. 72
  2. 80
  3. 120
  4. 100

Ans: 4

Explanation:

Let the number of students be x. Then,

Number of students above 8 years of age = (100 – 20)% of x = 80% of x.

80% of x = 48 +2/3 of 48

80/100 of x = 80

x = 100.

Ques 5: A student multiplied a number by  3/5instead of  5/3. What is the percentage error in the calculation?

  1. 34%
  2. 44%
  3. 54%
  4. 64%

Ans: 4

Explanation:

Let the number be x.

Then, error = 5/3 of x-3/5of x=16/15 of x

Error% = {16x/15 of 3/5x of 100} % = 64%.

Ques 6: In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was:

  1. 2700
  2. 2900
  3. 3000
  4. 3100

Ans: 1

START: Mathematics Quiz

Explanation:

Number of valid votes = 80% of 7500 = 6000.

Valid votes polled by other candidate = 45% of 6000

{45/100x 6000}= 2700.

Ques 7: Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. The ratio of the two numbers is:

  1. 2 : 5
  2. 3 : 5
  3. 4 : 5
  4. 6 : 7

Ans: 3

Explanation:

Let the third number be x.

Then, first number = 120% of x =  120x/100=6x/5

Second number = 150% of x =150x/100= 3x/2

Ratio of first two numbers =          {6x/5: 3x/2}  = 12x: 15x = 4: 5

Ques 8: A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets Rs. 1000 more than D, what is B’s share?

  1. 500
  2. 1500
  3. 2000
  4. None of these

Ans: 3

Explanation:

Let the shares of A, B, C and D be Rs. 5x, Rs. 2x, Rs. 4x and Rs. 3x respectively.

Then, 4x – 3x = 1000

 x = 1000.

 B’s share = Rs. 2x = Rs. (2 x 1000) = Rs. 2000.

Ques 9: In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2 : 1. If this ratio is to be 1 : 2, then the quanity of water to be further added is:

  1. 20 litres
  2. 30 litres
  3. 40 litres
  4. 60 litres

Ans: 4

Get Here: TNPSC Study Material

Explanation:

Quantity of milk =(60 x2/3)litres = 40 litres.

Quantity of water in it = (60- 40) litres = 20 litres.

New ratio = 1: 2

Let quantity of water to be added further be x litres.

Then, milk: water =  (40/20+x)

Now,   (40/20 +x) = ½

20 + x = 80

 x = 60.

 Quantity of water to be added = 60 litres.

Ques 10: The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?

  1. 4 years
  2. 8 years
  3. 10 years
  4. None of these

Ans: 1

Explanation:

Let the ages of children be x, (x + 3), (x + 6), (x + 9) and (x + 12) years.

Then, x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) + (x + 12) = 50

 5x = 20

 x = 4.

 Age of the youngest child = x = 4 years.

Ques 11: A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, the how old is B?

  1. 7
  2. 8
  3. 9
  4. 10

Ans: 4

Explanation:

Let C’s age be x years. Then, B’s age = 2x years. A’s age = (2x + 2) years.

 (2x + 2) + 2x + x = 27

 5x = 25

 x = 5.

Hence, B’s age = 2x = 10 years.

Ques 12:  A man is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. The present age of his son is:

  1. 14 years
  2. 18 years
  3. 20 years
  4. 22 years

Ans: 4

Get Now: TNPSC Books

Explanation:

Let the son’s present age be x years. Then, man’s present age = (x + 24) years.

 (x + 24) + 2 = 2(x + 2)

 x + 26 = 2x + 4

 x = 22.

Ques 13: The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years ago, father’s age was five times the age of the son. After 6 years, son’s age will be:

  1. 12 years
  2. 14 years
  3. 18 years
  4. 20 years

Ans: 4

Explanation:

Let the present ages of son and father be x and (60 -x) years respectively.

Then, (60 – x) – 6 = 5(x – 6)

 54 – x = 5x – 30

 6x = 84

 x = 14.

 Son’s age after 6 years = (x+ 6) = 20 years

Ques 14: There are two examinations rooms A and B. If 10 students are sent from A to B, then the number of students in each room is the same. If 20 candidates are sent from B to A, then the number of students in A is double the number of students in B. The number of students in room A is:

  1. 20
  2. 80
  3. 100
  4. 200

Ans: 3

Explanation:

Let the number of students in rooms A and B be x and y respectively.

Then, x – 10 = y + 10 =x- y = 20…. (i)

  and x + 20 = 2(y – 20) =x – 2y = -60 …. (ii)

Solving (i) and (ii) we get: x = 100, y = 80.

 The required answer A = 100.

Ques 15: Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.

  1. 4
  2. 7
  3. 9
  4. 13

Ans: 1

Check PDF: TNPSC Previous Year Question Paper

Explanation:

Required number = H.C.F. of (91 – 43), (183 – 91) and (183 – 43)

H.C.F. of 48, 92 and 140 = 4.

Ques 16: Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together ?

  1. 4
  2. 10
  3. 15
  4. 16

Ans: 4

Explanation:

L.C.M. of 2, 4, 6, 8, 10, 12 is 120.

So, the bells will toll together after every 120 seconds (2 minutes).

In 30 minutes, they will toll together 30/2   + 1 = 16 times.

Ques 17: The greatest number of four digits which is divisible by 15, 25, 40 and 75 is:

  1. 9000
  2. 9400
  3. 9600
  4. 9800

Ans: 3

Explanation:

Greatest number of 4-digits is 9999.

L.C.M. of 15, 25, 40 and 75 is 600.

On dividing 9999 by 600, the remainder is 399.

 Required number (9999 – 399) = 9600.

Ques 18: Three numbers are in the ratio of 3: 4: 5 and their L.C.M. is 2400. Their H.C.F. is:

  1. 40
  2. 80
  3. 120
  4. 200

Ans: 1

Visit Here: TNPSC Coaching Centres In India

Explanation:

Let the numbers be 3x, 4x and 5x.

Then, their L.C.M. = 60x.

So, 60x = 2400 or x = 40.

 The numbers are (3 x 40), (4 x 40) and (5 x 40).

Hence, required H.C.F. = 40.

Ques 19: The least multiple of 7, which leaves a remainder of 4, when divided by 6, 9, 15 and 18 is:

  1. 74
  2. 94
  3. 184
  4. 364

Ans: 4

Read This: How to Prepare for Written Exam

Explanation:

L.C.M. of 6, 9, 15 and 18 is 90.

Let required number be 90k + 4, which is multiple of 7.

Least value of k for which (90k + 4) is divisible by 7 is k = 4.

 Required number = (90 x 4) + 4   = 364.

Ques 20: In how many different ways can the letters of the word ‘LEADING’ be arranged in such a way that the vowels always come together?

  1. 360
  2. 480
  3. 720
  4. 5040

Ans: 3

Explanation:

The word ‘LEADING’ has 7 different letters.

When the vowels EAI are always together, they can be supposed to form one letter.

Then, we have to arrange the letters LNDG (EAI).

Now, 5 (4 + 1 = 5) letters can be arranged in 5! = 120 ways.

The vowels (EAI) can be arranged among themselves in 3! = 6 ways.

 Required number of ways = (120 x 6) = 720.

TNPSC Maths Study Material

TNPSC Maths Preparation BookAuthor name
Quantitative Aptitude for Competitive ExaminationsR S Aggarwal

 

S. Chand’s Mental MathematicsR.S. Aggarwal and Vikas Aggarwal
Fast Track Objective ArithmeticArihant
Objective ArithmeticR.S.Aggarwal – 1990

Contenders who are seeking for Best books of TNPSC Maths may refer books listed above. By going through these books, you will also know about TNPSC Maths Shortcuts. Make a proper study plan & allot time to topics added in TNPSC Syllabus as well in these books. Simplification, ratio & proportion, height & distance, average, data interpretation is among the key topics from which questions are asked in Maths exam.

Final words:

Hope, you get all details about TNPSC Maths Shortcuts in Tamil. To attain more facts about TNPSC Maths Shortcuts, stay tuned with us.

Something That You Should Put An Eye On

TNPSC NotificationTNPSC Counselling
TNPSC RecruitmentTNPSC Result
TNPSC Annual PlannerTNPSC Answer Key
TNPSC One Time RegistrationTNPSC Admit Card

Filed in: Preparation Tips, Question & Answers, Question Paper, Study Material Tags: 

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment