Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

TNTET Model Question Papers 2019 Papers 1/2 Previous Years PDF Download

TNTET Model Question Papers

Candidates preparing for Tamil Nadu Teachers Eligibility Test must download the TNTET Model Question Papers 2019 for Papers 1/2. Here in this page candidates can found the TNTET Previous Years Papers PDF which are available for free to download.

With the help of TNTET Model Question Papers, candidates will be able to know what type of Question will come in the exam. By regularly practicing these question candidates can increase their chances of clearing the Tamil Nadu TET 2019.

TNTET Previous Years Question Papers

Here, on the page of recruitmentresult.com, we have brought TNTET Papers 1, 2 PDF. Students can download TNTET previous year question papers with answers PDF by going through the direct links available on this page.

Tamilnadu Teacher Eligibility Test is organized by Teachers Recruitment Board to recruit eligible aspirants on the vacant positions of Upper and Lower Primary Teachers in Tamilnadu. To get more info, please have a look in beneath section of the page.

Get TNTET Previous Year PDF:

TNTET English Question Paper Hit Here
TNTET Language Question Paper Hit Here
TET Question Paper DownloadHit Here
TET Model Question Paper (Child Development & Pedagogy) – Paper 1 Hit Here
TET Model Question Paper (Child Development Pedagogy) Paper 2 Hit Here

TNTET Model Question Papers

Ques 1“Monarchic Theory” of intelligence is

  1. One-factor theory
  2. Two-factor theory
  3. Multifactor theory
  4. Group – factor theory

Ans: 1

Ques 2: There is a close affinity between creativity and

  1. economy
  2. physique
  3. humour
  4. rigidity

Ans: 4

Ques 3One’s goal should be based on

  1. Effort
  2. Success
  3. Failure
  4. Moral

Ans: 1

Get Detailed: Tamilnadu TET Syllabus

Ques 4The method which helps to identify the common characteristics by comparing the relating experience on their own is

  1. Deductive method
  2. Inductive method
  3. Heuristic method
  4. Project method

Ans: 2

Ques 5: The hormone which controls the function of heart and blood pressure is

  1. adrenaline
  2. noradrenaline
  3. thyroxine
  4. parathormone

Ans: 2

Ques 6Which one of the following is not found in concrete operational stage?

  1. Understanding conservation concept
  2. Decentering
  3. Animism
  4. Judging crime in quantity

Ans: 3

Check Here, Subject Wise: TET Model Question Paper

Ques 7: Which of the following is the correct statement of fear?

  1. Induces to plan and execute
  2. Doesn’t affect the health
  3. Given energy
  4. Doesn’t create awareness

Ans: 3

Ques 8: According to Erickson social relation ______ is responsible for initiation.

  1. school
  2. basic family
  3. friend
  4. mother

Ans: 2

Ques 9For strengthening the connection between the CS and the CR, the CS must

  1. generalize to the UR
  2. Proceed to the US
  3. be identical to US
  4. be followed by the UR

Ans: 3

Do You Know: How Can You Write Fast In Exams?

Ques 10The map / chart formed by relating the previous knowledge with thepresent knowledge is

  1. Mind map
  2. Overlapping chart
  3. Flow chart
  4. Concept map

Ans: 4

Ques 11: ZPD means

  1. Zeal of Primary Development
  2. Zone of Proximal Development
  3. Zone of Personal Development
  4. Zone of Power Department

Ans: 2

Ques 12Identification of an incident that has happened earlier is

  1. Recognition
  2. Recall
  3. Review
  4. Retentin

Ans: 4

Must Read: Tips to Manage Stress

Ques 13Giving meaning to the proverb is used to measure

  1. Aptitude
  2. Memory
  3. Creativity
  4. Intelligence

Ans: 3

Ques 14“Learning is the permanent change in behaviour which is the result of

training” is said by

  1. Thorndike
  2. Glacer
  3. Atkinson
  4. Kavin-Padon Major

Ans: 1

Ques 15Learning typewriting is

  1. conditioned learning
  2. trial and error learning
  3. programmed learning
  4. insight learning

Ans: 2

Check Here: How to Prepare for Written Exam

Ques 16: The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river

  1. Ganga
  2. Cauvery
  3. Narmada
  4. Godavari

Ans: 4

Ques 17: The percentage of irrigated land in India is about

  1. 45
  2. 65
  3. 35
  4. 25

Ans: 3

Ques 18: The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is

  1. north of Tropic of Cancer
  2. south of the Equator
  3. south of the Capricorn
  4. north of the Equator

Ans: 4

Get Best Answer: How To Get Rid Of Sleeping While Studying

Ques 19: The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called

  1. the Palghat gap
  2. the Bhorghat pass
  3. the Thalgat pass
  4. the Bolan pass

Ans: 1

Ques 20: Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar production in south India as compared to north India?

I. Higher per acre field of sugarcane

II. Higher sucrose content of sugarcane

III. Lower labour cost

IV. Longer crushing period

  1. I and II
  2. I, II and III
  3. I, III and IV
  4. I, II and IV

Ans: 4

Ques 21. Robert Gagne’s theory of Hierarchial learning includes _________types of learning

  1. 5
  2. 7
  3. 8
  4. 6

Ans: 5

Also Check: How To Maximize Your Score In Exam

Ques 22. The book titled ‘Dream Analysis’ was published by

  1. John Dewey
  2. William James
  3. Edward Tichenes
  4. Sigmund Freud

Ans: 4.

Ques 23. Types of Mental Conflicts are ___________

  1. 4
  2. 2
  3. 3
  4. 8

Ans: 3

Ques 24. VIBGYOR is a good example of

  1. abbrevation
  2. Mnemonics
  3. easy learning
  4. monics

Ans: 1

Read Now: How to Solve a Problem in Exam Correctly

Ques 25. The two types of memory are

  1. STM & LTM
  2. ATM & GTM
  3. LTM & ATM
  4. ATM & STM

Ans: 1

Ques 26. How many stages are there in psycho-social growth of man according to Erickson?

  1. 6 Stages
  2. 4 Stages
  3. 10 Stages
  4. 8 Stages

Ans: 4.

Ques 27: The two factor theory of intelligence was proposed by

  1. Spearman
  2. Wechsler
  3. Piaget
  4. Binet

Ans: 1.

Ques 28. During fertilization the chromosome received from the male partner is

  1. Y
  2. X
  3. XY
  4. XX

Ans: 3

Read Out Here: How To Reduce Negative Marking in Entrance Exam

Ques 29. I thought it might ______________

  1. reign
  2. rein
  3. ruin
  4. rain

Ans: 4

Ques 30. Stimulus – response is due to

  1. Brain
  2. Maturity
  3. Sense organs
  4. Experience

Ans: 3

TNET Exam Pattern For Paper 1 and 2:

Aspirants preparing for Tamilnadu Teacher Eligibility Test should aware from the TNTET Exam pattern 2018. We have provided complete exam pattern of TNTET in below section of the page. Candidates must scroll down this page:

TNTET Paper 1 Exam Pattern

SubjectsNo. of QuestionsMarksDuration
Child Development and Pedagogy30 MCQs each30 marks each90 minutes
Language I
Language II
Mathematics
Environmental Studies
Total150 questions150

TNTET Paper 2 Exam Pattern

SubjectsNo. of QuestionsMarksDuration
Child Development and Pedagogy (compulsory)30 MCQs each30 Marks each90 minutes
Language I (compulsory)
Language II (compulsory)
For Mathematics and Science teacher60 MCQs60 Marks
For Social Science teacher60 MCQs60 Marks
Total150 questions150

You Can Also Check: TNTET Notification

Conclusion:

Candidates, for obtaining more information about Tamilnadu Teacher Eligibility Test, You can join us on Facebook and Google plus. To acquire latest information related to TNTET Model Ques Papers, you can subscribe to our free email service.

If you have query related to this advertisement, then you can ask freely in below commenting section. You can also acquire details regarding TNTET Syllabus, exam pattern, study material through our website i.e. recruitmentresult.com.

Something That You Should Put An Eye On

TNTET Eligibility CriteriaTET Syllabus
TNTET Answer KeyGet Latest Teaching Jobs
Stay Awake All Night To StudyTET Entrance Exam
How Can You Write Fast In Exams?Health Hazards due to over Studying

Filed in: Question & Answers, Question Paper, TET

Leave a Reply

Submit Comment