Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

UCEED Eligibility Criteria 2020: Qualification, Age Limit, No of Attempts

UCEED Eligibility Criteria

UCEED stands for Undergraduate Common Entrance Examination for Design. Candidates, who want to do Bachelor of Design (B.Des), have to clear the UCEED examination conducted in January. Before applying for UCEED 2020, students must ensure UCEED Eligibility Criteria that includes Qualification, Age Limit, No of Attempts etc from this article.

recruitmentresult.com

UCEED Eligibility Criteria states the certain parameters details regarding Age Limit, Qualification, No. of Attempts which has to stratify to being considered eligible to sit in Undergraduate Common Entrance Examination 2020.

UCEED 2020 New Changes Introduced

For UCEED 2020 Exam, New Changes introduced in year 2019, the application fee for SC/ST/PwD/Female candidates has increased from Rs.1180/- to Rs.1200/- while on the other hand, the fee for other category candidates, has been increased from Rs.2360/- to Rs.2400/-. Moreover, the number of exam centers has been increased from 20 to 24.

UCEED Eligibility Criteria

Indian Institute of Technology, Bombay conducts the UCEED 2020 Exam under the guidance of UCEED Admissions committee. This is a national level entrance test organized for candidates who want to get admitted into undergraduate design courses. Students securing the qualifying marks in the UCEED entrance exam will get admission into B.Des programme successfully. Before ensuring UCEED Eligibility Criteria 2020, candidates are advised to check UCEED Exam Schedule 2020 as tabulated below.

Question 1: UCEED 2020 Important Dates:

Answer:

EventsTentative Dates
Release of UCEED 2020 Online Application Form2nd week of October 2019
Last date to submit the application2nd week of November 2019
Last date to register with late fee3rd week of November 2019
Availability of UCEED 2020 Admit card1st week of January 2020
Last date to rectify discrepancies in the admit card1st week of January 2020
UCEED 2020 Examination3rd week of January 2020
Publication of UCEED 2020 Answer key4th week of January 2020
Last date to send comments related to Answer KeyLast week of January 2020
Release of UCEED 2020 results & score card download1st week of March 2020

Question 2: What is UCEED 2020?

Answer: Undergraduate Common Entrance Exam for Design (UCEED 2020) is conducted for providing admission to eligible students into 4 years of B.Des course offered by the IIT Bombay, IIT Guwahati and IIITDM Jabalpur. UCEED is national level entrance exam conducted every year by the IIT Bombay under the UCEED-CEED Implementation Committee.

From Here, Check: Best Career Opportunities

Question 3: What is the UCEED Eligibility Criteria Nationality?

Answer: Indian/Foreign/OCI /PIO card holder’s candidates are eligible to apply for Undergraduate Common Entrance Examination for Design 2020 as per UCEED2020 Eligibility Criteria.

Question 4: What is the required UCEED Qualification?

Answer:

  • Applying candidates must have passed their 12th level exams or its equivalent from any stream (Science, Commerce and Arts and Humanities) from a recognized board or university.
  • Appearing candidates can also apply for UCEED Exam 2020.

Question 5: Match your age limit as per UCEED Age Criteria 2020:

Answer:

  • To appear in Undergraduate Common Entrance Examination UCEED 2020, candidates will have to meet age criteria along with UCEED Eligibility Criteria. Candidates, who belong to the general category, have to be born on or after October 1, 1995.
  • Candidates of reserved category such as SC, ST or PwD, have been born on or after October 1, 1 990 to be eligible to appear in UCEED 2020.

Know Here: How Do Toppers Study?

Question 6: How many UCEED No of Attempts?

Answer:

As per Eligibility Criteria of UCEED 2020, candidate can participate two times consecutively in Undergraduate Common Entrance Examination. Validity of UCEED 2020 score card will be 01 year.

Check More Links Related To UCEED

UCEED SyllabusPress Here
UCEED Application FormPress Here
UCEED ExamPress Here
How to Prepare for UCEEDPress Here
UCEED ResultsPress Here
UCEED Admit CardPress Here
UCEED Answer KeyPress Here
UCEED CounsellingPress Here
UCEED Question PaperPress Here
UCEED Official WebsitePress Here

Question 7: What is the UCEED 2020 Exam Pattern?

Answer:

Exam Mode and DateThird week of January 2020 in Online CBT
Number of SectionsTotal of 3 sections.
Type of QuestionsNumerical answer type questions in Section A, Multiple select questions in Section B and Multiple choice questions in Section C.
Number of questionsTotal of 80 questions in the question paper.
Time Duration3 hours
Language MediumEnglish.
Total MarksTotal 300 marks.
Marking SchemeFor every correct answer in Section A and B, 4 marks will be awarded. In section C, 3 marks will be awarded for every correct answer and 1 mark will be deducted for each incorrect answer.

Tips To: Solve Objective Type Question Papers with Negative Marking

Question 8: What is the UCEED Reservation Criteria 2020?

Answer:

CategoryPercentage of
seat reserved
PwD5%
ST7.5%
ST15%
Other Backward Classes
(Non Creamy Layer)
27%

Question 9: What is the UCEED 2020 Marks Distribution Section Wise?

Answer:

  • Section A: +4 marks will be awarded
  • Section B: +4 marks will be awarded
  • Section c: +3 marks will be awarded
SectionType of
Questions
Total No.
of Questions
Total
Marks
ANumerical (NAT)2080
BMCQ25100
CMCQ40120
Total85300

Know Here: College is Registered OR AICTE Approved?

UCEED Eligibility Criteria 2020 Details

UCEED Entrance Exam is going to be conducted in 3rd week of January 2020. Interested candidates must check required UCEED Exam Eligibility Norms before submitting the applications. Those who will not satisfy requirement their applications will be rejected.

UCEED is a national level entrance exam organized every year by the IIT Bombay under the UCEED-CEED Implementation Committee. We the team member of recruitmentresult.com has well-furnished this page with complete details of UCEED Eligibility Criteria 2020, to attain additional details you read this page.

Essential Note:

Hope you attain all details related to UCEED Eligibility Criteria 2020, if anyone want to fetch more details may go through the official link. For any query or latest updates you can bookmark our site by pressing ctrl+D key

Something That You Should Put An Eye On

Top Universities in IndiaTop Colleges in India
Education Loans for StudentsDo you need Money for College Fee?
How to Get a Free College EducationScholarship in India
Start a New Life In College?List Of Entrance Exam in India

Filed in: Eligibility Criteria Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment