Latest Qualification Jobs

UP Lekhpal Previous Year Paper| UPSSSC Model & Old Question Papers, Download PDF

UP Lekhpal Previous Year Papers

Candidates, who wish to appear in the Lekhpal Exam conducted by Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission (UPSSSC), must download the UP Lekhpal Previous Year Papers. Here in this page, candidates can download online last 5 Years Hindi/English UP Lekhpal Question Papers PDF. Candidates can get the question and answers through this page. You can also download the pdf files of model & old question papers in Hindi/English languages through online mode.

recruitmentresult.com

Highlights of UP Lekhpal Previous Year Paper

Organization NameUttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission (UPSSSC)
Post NamesChakbandi Lekhpal (चकबन्दी लेखपाल)
Total Vacancies7,882+ Vacancies
Job TypeGovt Jobs
Location of the JobUttar Pradesh
Selection ProcessWritten Exam/ Interview
CategoryUP Lekhpal Previous Year Papers
Official Websitewww.upsssc.gov.in

UP Lekhpal Previous Year Paper

UP Lekhpal Previous Year Question Paper – Download PDF

UP Lekhpal Previous Year Paper PdfDownload
UP Lekhpal Question PaperDownload
UP Lekhpal Paper pdfDownload
UPSSSC Lekhpal Exam Paper Pdf -HindiDownload
UP Lekhpal Model Paper Pdf – MathsDownload

UP Lekhpal Previous Year Question And Answers

1. भारत की लगभग आधी जनसंख्या मात्र पांच राज्यों में रहती है। निम्नलिखित में से कौन–सा एक इन पांच धनी जनसंख्या वाले राज्यों में से नहीं है?

(a) पश्चिम बंगाल
(b) केरल
(c) महाराष्ट्र
(d) बिहार

Ans: b

2. निम्नलिखित में से कौन अवध के कृषक आन्दोलन का नेता था?

(a) महात्मा गांधी
(b) बी.आर. अंबेडकर
(c) अल्लूरी सीताराम राजू
(d) बाबा राम चन्द्र

Ans: d

3. ‘वर्ष 2015 के सर्वोत्तम कल्याण संगठन’ पुरस्कार से ……….. को सम्मानित किया गया।

(a) इंडियन रेलवे वेलफैयर ऑर्गेनाइजेशन
(b) स्माइल फाउण्डेशन
(c) नेशनल यूनियन ऑफ सीफेयरर्स ऑफ इंडिया
(d) इंडियन कम्युनिटी वेलफैयर ऑर्गेनाइजेशन

Ans: c

4. निम्नलिखित में से किसको ‘लोकनायक’ के रूप में जाना जाता था?

(a) जयप्रकाश नारायण
(b) चित्तरंजन दास
(c) आशुतोष मुखर्जी
(d) सी.एफ. एन्ड्रयूज

Ans: a

5. निम्नलिखित में से कौन वर्तमान में विश्व बैंक का अध्यक्ष है?

(a) लेविस प्रेस्टन
(b) बार्बर कोनेबल
(c) पॉल वॉल्फोविट्ज
(d) जिम योंग किम (कृष्टलीना जिओर्गिएवा acting)

Ans: d

6. अशोक के आक्रमण के दौरान कलिंग (पूर्वी प्रांत) की राजधानी कौन–सी थी?

(a) पाटलीपुत्र
(b) उज्जैन
(c) तोशाली
(d) तक्षशिला

Ans: c

7. यांत्रिक ऊर्जा को वैद्युत ऊर्जा में रूपांतरित करने के लिए ……….. का प्रयोग किया जाता है।

(a) माइक्रोफोन
(b) विद्युत मोटर
(c) बैटरी
(d) डायनेमो

Ans: d

8. मशरूम किसके उदाहरण हैं?

(a) लाइकेन (शैक) के
(b) फंजाई (कवक) के
(c) बैक्टीरिया (जीवाणु) के
(d) वायरस (विषाणु) के

Ans: b

9. निम्नलिखित में से कौन–से देश का संसार में धान उत्पादन में दूसरा स्थान है?

(a) यू.एस.ए.
(b) रूस
(c) भारत
(d) चीन

Ans: c

10. भारत में पंचायती राज स्थापित करने वाले प्रथम दो राज्य कौन–से थे?

(a) राजस्थान और पश्चिम बंगाल
(b) राजस्थान और आंध्र प्रदेश
(c) राजस्थान और पंजाब
(d) राजस्थान और महाराष्ट्र

Ans: b

Start Now: Online Quiz for Competitive Exams

11. हाल ही में किस देश ने नए Wu-14 अतिध्वनिक स्ट्राइक यान का चौथा सफल परीक्षण किया जो परमाणु अस्त्र प्रदान करने में सक्षम है?

(a) चीन
(b) रूस
(c) यू.एस.ए.
(d) भारत

Ans: a

12. भारत ने पृथ्वी के धरातल की कितना प्रतिशत घेरा हुआ है?

(a) 4.4
(b) 5.4
(c) 2.4
(d) 3.4

Ans: c

13. दिल्ली मेट्रो को अपनी प्रथम ड्राइवर–रहित रेलगाड़ी किस देश से प्राप्त हुई थी?

(a) दक्षिण कोरिया
(b) फ्रांस
(c) यू.एस.ए.
(d) रूस

Ans: a

14. 15 मार्च, 2015 को बैडमिंटन चैम्पियनशिप–स्विस ग्रांड प्रिक्स गोल्ड का विजेता कौन था?

(a) अभिमन्यु सिंह
(b) समीर वर्मा
(c) साइना नेहवाल
(d) के. श्रीकांत

Ans: d

15. काबिनी, हेमवती और अमरावती कौन–सी नदी की सहायक नदियां हैं?

(a) कृष्णा
(b) कावेरी
(c) गोदावरी
(d) महानदी

Ans: b

16. समान प्रावस्था में कम्पायमान, माध्यम के किन्हीं दो सबसे निकटतम कणों के बीच की दूरी ……….. होती है।

(a) आवृत्ति
(b) वेग
(c) आयाम
(d) तरंगदैर्ध्य

Ans: d

17. शहरों के बाहर आर्थिक सुअवसर बनाने के लिए ……….. मॉडल शहरी आधारभूत संरचना और सेवाएं ग्रामीण केंद्रों में स्थापित करने का प्रस्ताव रखता है।

(a) पुरा
(b) गांधीवादी
(c) एल.पी.जी.
(d) महालनोबिस

Ans: a

18. 1857 के प्रथम स्वतंत्रता विद्रोह में भाग लेने वाली प्रसिद्ध महिला स्वतंत्रता सेनानी कौन थी?

(a) भीकाजी कामा
(b) सरोजिनी नायडू
(c) बेगम हजरत महल
(d) कस्तूरबा गांधी

Ans: c

19. गांधीजी ने भारत छोड़ो आन्दोलन कब शुरू किया था?

(a) 1942
(b) 1945
(c) 1946
(d) 1940

Ans: a

20. राष्ट्रीय आय को प्राय: कहा जाता है:

(a) NDPFC
(b) NNPMP
(c) NNPFC
(d) NDPMP

Ans: c

Read Also: How to Prepare for Written Exam

UP Lekhpal Test Pattern 2021 Details

  • The question paper will have objective type multiple-choice questions.
  • UP Lekhpal written test is held for maximum marks of 80 marks.
  • The total time duration for the written test is 2 hrs.
SectionSubjectsQuestionsMarks
IGeneral Hindi4020
IIMathematics4020
IIIGeneral Knowledge4020
IVVillage Society & Development4020
Total16080
Interview20
Grade Total100

UPSSSC Rajasva/Chakbandi Lekhpal Books

  • UPSSSC Rajasv Lekhpal Samanya Bharti Pariksha Complete Guide Book 2020
  • Chakshu UPSSSC Rajaswa Lekhpal (Samanya Chayan) Bharti Pariksha Complete Guide Book 2021
  • UP Rajasav Lekhpal Exam (By Arihant Publication)
  • Tarkshakti Parikshan (A Modern Approach to Verbal and Non-Verbal Reasoning) by R.S. Aggarwal
  • Shortcuts & Tips in Sankhyatmak Abhiyogyata (Quantitative Aptitude)/ Tarkshakti (Reasoning)
  • Naveen Ankganit Pratiyogi Parikshaon Ke Liye By R S Aggarwal
  • Know Your State Uttar Pradesh
  • Uttar Pradesh General Knowledge (Hindi)
  • UPSSSC Exam 2019 36 Solved Papers
  • UPSSSC All Exams Exclusive Solved Papers 2020

Do You Know: How Do Toppers Study?

LIST OF PRACTICE SET FOR UP LEKHPAL

  • UPSSSC Rajasv Lekhpal Guide Book + Rajasv Lekhpal Practice Sets + Up Gram Samaj Evum Vikas Book For 2020 Exam (Set Of 3 Books)
  • Upsssc All Exams Exclusive Solved Papers 2020
  • Kiran UPSSSC All Exams 2015-2019 Solved Papers Hindi
  • UP Rajasv Lekhpal Samany Chayan Pariksha 20 Most Important Practice Sets
  • Uttar Pradesh Lekhpal Bharti Pariksha Practice Sets
  • Uttar Pradesh Rajasv Lekhpal Samany Chayan Pariksha 15 Practice Sets
  • Puja UPSSSC Uttar Pradesh Lekhpal Bharti Pariksha Practice Set & Solved Paper (19 Set)
  • Rajaswa Lekhpal Bharti Pariksha Practice Sets Book 2020

Download UP Lekhpal Papers Hindi/English PDF

Every year Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission conducts recruitment exam to fill various posts  of Lekhpal and these exams contains the question of different sections. Candidates can check the UP Lekhpal Old Papers to know about the question asked in exams and can solve them to prepare well.

Interested candidates can check out the UPSSSC Lekhpal Previous Year Question Papers by going through the beneath segment of this page which is well published by the team of recruitmentresult.com.

Uttar Pradesh Lekhpal Exam

Candidates can check the UP Lekhpal Previous Question Papers for their better preparations. We hope that the above provided UP Lekhpal Previous Year Question Papers in the form of PDF will help you in qualifying the exam of UPSSSC. To get more updated question and answers, keep visit this page time to time.

Something That You Should Put An Eye On

Upcoming Government JobsLatest Recruitments
Jobs By QualificationJobs by Organization
Latest Jobs Openings For FreshersEmployment News This Week


Excel Your Preparation with Vidya24.Com - Enroll Today For Free

Filed in: Question & Answers, Question Paper

Leave a Reply

Submit Comment

© Recruitment result 2021. All rights reserved.