Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

UP Police Model Paper 2019 UPPRPB Constable Question Papers – डाउनलोड

UP Police Model Paper

Download UP Police Model Paper PDF from here!! Uttar Pradesh Police Recruitment and Promotion Board, Lucknow (UPPRPB) is inviting applications for filling up 49568 Posts of Constable and later it will conduct written exam/ PST and PET for the selection of appliers.

recruitmentresult.com

UP Police Model Paper

Latest Update:

!!UP Police Exam Date Relaesed!!

Uttar Pradesh Police Recruitment and Promotion Board, Lucknow (UPPRPB) has announced the exam date for the recruitment to the posts of Reserved Citizen Police and Reserved Regional Armed Constabulary. Candidates who have applied for UP Police 49568 Constable Vacancies must appear in written examination on 27-01-2019 & 28-01-2019

Download UP Board Constable Exam Date Notice

Latest UP Constable Recruitment Highlights

Name of the DepartmentUttar Pradesh Police Recruitment and Promotion Board, Lucknow (UPPRPB)
No. of UP Police Constable Vacancies49568 Posts
Name of the PostConstable & PAC
Mode of UP Police Constable ApplicationOnline
Official Websitewww.prpb.gov.in OR www.uppbpb.gov.in
Starting Date To Apply19-11-2018
Last Date To Apply08-12-2018

Check Also: UP Police Constable Recruitment

UP Police Model Paper 2019

UP Police Constable Previous Papers Download PDF

UP Police Question Papers Links Of PDF
UP Police Constable Previous Question Papers PDF 2013Download Here
UP Police Question Paper For Programmer Grade-2Download Here
UP Police Model Papers of Computer Operator Grade ADownload Here
UPPRPB Police Model Papers of Deputy
Inspector General Police and Platoon
Commander, Territorial Armed Constabulary
Download Here
UP Police Mode Papers PDF HindiDownload Here
UP Police Question Papers for last year
related to promotions (Essay)
Download Here
UP Police Model Papers For LawDownload Here
UP Police Constable Question Papers PDF MathsDownload Here

UP Police Constable Question and Answers

UP Police Model Paper In Hindi

Question1. वर्ष 1946 में गठित अन्तरिम कैबिनेट की अध्यक्षता किसने की?

(a) डॉ राजेन्द्र प्रसाद

(b) जवाहरलाल नेहरू

(c) सरदार वल्लभभाई पटेल

(d) सी. राजगोपालाचारी

Answer: b

Also Check: List Of Coaching Classes for Police

Question2. ब्रिटिश पार्लियामेंट में चुना जाने वाला प्रथम भारतीय कौन था?

(a) रास बिहारी बोस

(b) सुरेन्द्रनाथ बनर्जी

(c) दादा भाई नौरोजी

(d) विट्ठल भाई पटेल

Answer: c

Question3. भारत की संविधान सभा का प्रथम अधिवेशन कब शुरू हुआ?

(a) 10 जून, 1946

(b) 9 दिसम्बर, 1946

(c) 19 नवम्बर, 1947

(d) 30 जून, 1949

Answer: b

Question4. भारत का संविधान पूर्ण रूप से तैयार हुआ था :

(a) 26 जनवरी 1950

(b) 26 नवम्बर, 1949

(c) 11 फरवरी, 1948

(d) उपरोक्त में से कोई नहीं

Answer: b

Get Details: UP Police Recruitment

Question5. किस दिन से संविधान सभा आ अन्तर्कालीन ;प्दजमतपउद्ध संसद के रूप में आविर्भाव हुआ?

(a) 26 नवम्बर, 1949

(b) 11 फरवरी, 1948

(c) 1 जनवरी, 1950

(d) 24 जनवरी, 1959

Answer: b

Question6. 25 नवम्बर, 1949 के दिन किसने भारत के संविधान को अंगीकार किया?

(a) भारत की जनता ने

(b) भारत की संसद ने

(c) निर्वाचन सभा (Constituent Assembly) में भारतीय जनता के प्रतिनिधि ने

(d) मन्त्रिमण्डल (Cabinit) ने

Answer: a

Question7. संविधान सभा के अस्थायी अध्यक्ष कौन थे

(a) सच्चिदानन्द सिन्हा

(b) डॉ. राजेन्द्र प्रसाद

(c) डॉ. बी. आर. अम्बेडकर

(d) पण्डित जवाहरलाल नेहरू

Answer: a

You May Read This: Effective Time Table For Studies

Question8. भारत की संविधान सभा ने राष्ट्रीय ध्वज को सर्वप्रथम कब स्वीकार किया?

(a) 22 जुलाई, 1947

(b) 23 जुलाई, 1947

(c) 25 जुलाई, 1947

(d) 15 अगस्त, 1947

Answer: a

Question9. संविधान निर्मात्रा परिषद की ‘झण्डा समिति’ के अध्यक्ष कौन थे?

(a) सी. राजगोपालाचारी

(b) डॉ. राजेन्द्र प्रसाद

(c) जे. बी. कृपालीनी

(d) डॉ. अम्बेडकर

Answer: c

Question10. भारतीय संविधान सभा की प्रारूप समिति के अध्यक्ष थेः

(a) डॉ. राजेन्द्र प्रसाद

(b) जवाहरलाल नेहरू

(c) बी. आर. अम्बेडकर

(d) पुरुषोतमदास टण्डन

Answer: c

Must Check:  Strategies To Improve Memory

UP Police Constable Question Paper

Question1. Who is the father of economics?

(a) J. M. Keynes

(b) Malthus

(c) Ricardo

(d) Adam Smith

Answer: c

Question2. What does ‘market’ mean in economics?

(a) A central location

(b) presence of competition

(c) Location of storage

(d) Shops and super markets

Answer: c

Question3. Economic Survey of India is published officially every year:

(a) by the Reserve Bank of India

(b) by the Indian Planning Commission

(c) by the Ministry of Finance of the Government of India

(d) by the Indian government’s Ministry of Industry

Answer: c

Want to Know? How to Get in the Mood to Study

Question4. Mixed Economy means:

(a) Where agriculture and industry donations are given equal importance

(b) Where the private sector along with the public sector in the national economy exists

(c) Where the land taxation in the national economy is heavily influenced by indigenous a

(d) where there is equal participation of central and state economic planning Arar development

Answer: c

Question5. India counts from the point of view of economic development:

(a) Backward Nation

(b) as a developed nation

(c) as a developing nation

(d) as a semi-developed nation

Answer: c

Check Also: Police Exam Preparation Book

Question6. Who is getting greater importance in India’s economic development?

(a) Private Sector

(b) Government Area

(c) Public Sector

(d) Joint Sector

Answer: c

Question7. The purpose of the planning of the Indian scheme is:

(a) Increase in national income

(b) Reducing income and inequality in property

(c) Elimination of poverty

(d) All of the sub-castes

Answer: c

Question8. Who is the Chairman of Planning Commission?

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Planning Minister

(d) Cabinet Secretary

Answer: c

Question9. When did economic planning start in India?

(a) August 15, 1947

(b) 26 January 1949

(c) April 1, 1951

(d) May 1, 1956

Answer: c

Check Now: Latest Current Affairs Updates

Question10. India’s Five Year Plan is finally approved:

(a) by the Central Cabinet.

(b) by the President on the advice of the Prime Minister

(c) by the Planning Commission

(d) by the National Development Council

Answer: c

Procedure To Download UP Police Model Paper 2019

Candidates can download UPPRPB Constable Question Papers with the help of given guidelines also:

  • To Download UP Police Constable Model Paper, you may go through the official website of the organization which is uppbpb.gov.in
  • Then you have to press “Last year’s question paper” link available under “Written Exam” at the left side of the home page.
  • List of UP Police Previous Year Question Papers PDF’s will be shown at your computer screen.
  • Choose the appropriate link of UP Police Main Exam Model Paper as per your need.
  • Check UP Police Question Papers or download UP Police Constable Previous Year Paper for the preparation of the exam.

Press Here: UP Police Model Paper In Hindi PDF Download

UP Police Constable Exam Pattern 2019

Mode of UP Police Constable Exam: Offline / Online Mode.

Number of Questions Asked in UP Police Exam: Total 120 questions.

Number of Sections: 4 sections such as General Hindi, General Knowledge, Numerical & Mental Ability Test, and Mental Aptitude Test/ Intelligence Test/Test of Reasoning.

Language of Uttar Pradesh Police Constable Exam: Both Hindi and English Language except General Hindi section.

Total Marks: As per UP Police Constable Syllabus, Uttar Pradesh Police Exam will be held for total 300 marks.

  • 2 mark will be added for each right answer.
  • 5 mark will be deducted for each wrong answer as negative marking.
SubjectQuestionsMarks
General Hindi3774
General Knowledge3876
Numerical & Mental Ability Test3876
Mental Aptitude Test/ Intelligence Test/Reasoning3774
Total150300

Know More About: New Rules for UP Police Recruitment

In order to qualify the examination, you need to have proper study material and UPPRPB Constable Question Papers is one of those. You may download UP Police Constable Model Papers PDF/ UPPRPB Constable Model Papers PDF for the Last year directly from this page.

यहां से यूपी पुलिस मॉडल पेपर पीडीएफ डाउनलोड करें !!

उत्तर प्रदेश पुलिस भर्ती और संवर्धन बोर्ड, लखनऊ (यूपीपीआरपीबी) कांस्टेबल के 49568 पद भरने के लिए आवेदन आमंत्रित कर रहा है और बाद में यह एप्लायर्स के चयन के लिए लिखित परीक्षा / पीएसटी और पीईटी आयोजित करेगा।

परीक्षा में अर्हता प्राप्त करने के लिए, आपको उचित अध्ययन सामग्री की आवश्यकता है और यूपीपीआरपीबी कांस्टेबल प्रश्न पत्र उन में से एक है।

Official Note:

Visit to this Official Link for acquiring more details related to UP Police Model Paper 2019. You may be in touch with our portal also for acquiring latest updates regarding UP Police Model Paper or UP Police Constable Model Papers by subscribing our free email service also.

Something That You Should Put An Eye On

UP Police Pay ScaleUP Police Pay Slip
UP Police SyllabusUP Police Constable Result
UP Police Constable Answer KeyUP Police Constable Admit Card
Written Exam TechniquesWritten Exam Techniques

Filed in: Question & Answers, Question Paper

2 Responses to "UP Police Model Paper 2019 UPPRPB Constable Question Papers – डाउनलोड"

  1. sandeep singh tomar

    Police constabl

Leave a Reply

Submit Comment