Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

UPSC CAPF Previous Year Paper PDF | Subject-Wise (AC) Question Papers Download

UPSC CAPF Previous Year Paper

Candidates, appearing in UPSC Recruitment Exam can download Subject-Wise UPSC CAPF Previous Year Paper from here. With the help of UPSC CAPF AC Previous Year Question Papers, you can get idea of the exam pattern easily.

UPSC CAPF AC Previous Year Question Papers PDF covers each and every topic from which questions are asked in UPSC Examination. After the completion of preparation from syllabus, you are suggested to check UPSC CAPF AC Question Papers.

Who conducts UPSC CAPF Exam?

Union Public Service Commission organizes exam for Central Armed Police Force (CAPF), Assistant Commandants (AC), Group A in the Central Armed Police Forces (CAPF) viz Border Security Force (BSF), Central Reserve Police Force (CRPF), Central Industrial Security Force (CISF) and Indo-Tibetan Border Police (ITBP).

Candidates, curious to know about more details such as UPSC CAPF AC Previous Year Question Papers and want to download UPSC CAPF Previous Year Paper PDF need to go through this page which is well designed by the dedicated team members of recruitmentresult.com

Latest UPSC CAPF Notification Update

UPSC CAPF 2018 notification has been released by The Union Public Service Commission for filling up various positions of Assistant Commandant. Applied contenders will participate in UPSC CAPF 2018 Exam on Scheduled date.

UPSC Assistant Commandant Sample Papers will help contenders to grab knowledge about important topics from which question will be asked. UPSC CAPF Previous Year Paper is a quiddity of UPSC CAPF Syllabus and Exam Pattern.

UPSC CAPF Previous Year Paper

Subject-Wise UPSC CAPF Previous Year Paper Download

Contenders can download Subject-Wise UPSC CAPF AC Previous Year Question Papers for various departments by going through below mentioned links. By pressing the given link, UPSC CAPF Previous Year Paper PDF will be shown at your computer screen.

Central Armed Police Forces (Assistant Commandants) Examination 2017
General Studies, Essay and ComprehensionDownload PDF
General Ability and IntelligenceDownload PDF
CAPF Previous Year Question Paper for Engineering Services (Preliminary) Examination, 2018
Civil Engineering PaperDownload PDF
Electrical Engineering PaperDownload PDF
Electronics and Telecommunication Engineering PaperDownload PDF
General Studies and Engineering Aptitude PaperDownload PDF
Mechanical Engineering PaperDownload PDF
CAPF Previous Year Question Paper for IFS (Main) Examination, 2017
General KnowledgeDownload PDF
General EnglishDownload PDF
Agriculture Paper – IDownload PDF
Agriculture Paper – IIDownload PDF
Agriculture Engineering Paper – IDownload PDF
Agriculture Engineering Paper – IIDownload PDF
Animal Husbandry and Veterinary Science Paper – IDownload PDF
CAPF AC Previous Year Question Paper for CDSE (II), 2017
Elementary MathematicsDownload PDF
General KnowledgeDownload PDF
EnglishDownload PDF
UPSC CAPF Previous Year Paper of Civil Services (Main) Examination, 2017
CAPF previous year question paper pdf of Agriculture Paper
Paper – IDownload PDF
Paper – IIDownload PDF
CAPF previous year question paper with answers of Animal Hus. & Vet. Sc.
Paper – IDownload PDF
Paper – IIDownload PDF
CAPF previous year question paper with solution pdf of Anthropology
Paper – IDownload PDF
Paper – IIDownload PDF
UPSC CAPF previous year question paper pdf of Botany
Paper – IDownload PDF
Paper – IIDownload PDF
SSC CAPF Previous Year Question Paper pdf for NDA & NAE (II), 2017
CAPF Previous Year Question Paper With Solution for General Ability TestDownload PDF
UPSC CAPF previous year question paper of MathematicsDownload PDF

 Download Now: UPSC CAPF AC Previous Year Question Papers

UPSC CAPF Previous Year Paper Question and Answers

Question 1: When a fourth resistor is connected in series with three resistors, the total resistance

  1. increases by one-fourth
  2. increases
  3. decreases
  4. remains the same

Answer: 2

Question 2: A string of five series resistors is connected across a 6 V battery. Zero voltage is measured across all resistors except R3. The voltage across R3 is

  1. 0 V
  2. 2 V
  3. 6 V
  4. 6 V

Answer: 3

Question 3: A series circuit consists of three resistors with values of 120 , 270 , and 330 . The total resistance is

  1. less than 120
  2. the average of the values
  3. 720
  4. 120

Answer: 3

Check Also: UPSC CAPF Exam Pattern

Question 4: A certain series circuit consists of a 1/8 W resistor, a 1/4 W resistor, and a 1/2 W resistor. The total resistance is 1200 . If each resistor is operating in the circuit at its maximum power dissipation, total current flow is

  1. 27 mA
  2. 7 mA
  3. 19 mA
  4. 190 mA

Answer: 1

Question 5: Which of the following series combinations dissipates the most power when connected across a 120 V source?

  1. one 220 resistor
  2. two 220 resistors
  3. three 220 resistors
  4. four 220 resistors

Answer: 1

Question 6: Two resistors are in series: a 5.6 k resistor and a 4.7 k resistor. The voltage drop across the 5.6 k resistor is 10 V. The voltage across the 4.7 k resistor is

  1. 39 V
  2. 10 V
  3. 32 V
  4. 0 V

Answer: 1

Question 7: Three 680 resistors are connected in series with a 470 V source. Current in the circuit is

  1. 69 mA
  2. 230 mA
  3. 23 mA
  4. 690 mA

Answer: 2

Get Here: CAPF Syllabus

Question 8: There are five resistors in a given series circuit and each resistor has 6 V dropped across it. The source voltage

  1. is 6 V
  2. depends on the current flow
  3. depends on the resistor values
  4. is 30 V

Answer: 4

Question 9: If a 6 V and a 9 V source are connected series aiding, the total voltage is

  1. 6 V
  2. 9 V
  3. 3 V
  4. 15 V

Answer: 4

Question 10: Five resistors are connected in a series and there is a current of 3 A into the first resistor. The amount of current into the second resistor is

  1. 3 A
  2. 1 A
  3. 4 A
  4. 3 A

Answer: 1

You Can Also Check: UPSC Latest Updates

Question 11: Surge tanks are used

  1. for storage water
  2. to increase the velocity in a pipeline
  3. as overflow valves
  4. to guard against water hammer.

Answer: 4

Question 12: As per IS : 1172-1963, water required per head per day for average domestic purposes, is

  1. 50 litres
  2. 65 litres
  3. 85 litres
  4. 105 litres
  5. 135 litres.

Answer: 5

Want to Know? How to Prepare for Assistant Commandant

Question 13: In slow sland filters, the turbidity of raw water can be removed only up to

  1. 60 mg/litre
  2. 75 mg/litre
  3. 100 gm/litre
  4. 150 mg/litre.

Answer: 1

Question 14: Biochemical Oxygen Demand (B.O.D.) of safe drinking water must be

  1. nil
  2. 5
  3. 10
  4. 15
  5. 20

Answer: 1

Question 15: Acidity in water is caused due to

  1. Mineral acids
  2. Free CO2
  3. Iron sulphate
  4. Aluminium sulphate
  5. All the above.

Answer: 5

START NOW: Online Test for UPSC

Question 16: The transitional middle portion of a logistic curve follows

  1. a geometric growth
  2. a logarithmic growth
  3. a first over curve
  4. a constant rate.

Answer: 4

Question 17: Pick up the correct statement from the following :

  1. Excess quantities of iron and manganese in water, cause discolouration of clothes
  2. Lead and barium salts have toxic effect
  3. Arsenic and selenium are poisonous to human health
  4. Higher copper content affects the lungs
  5. All the above.

Answer: 5

Check Here: UPSC CAPF Recruitment

Question 18: Pick up the incorrect statement from the following regarding fire hydrants

  1. Fire hydrants are fitted in water mains at 100 m to 150 m apart at fire
  2. The minimum water pressure hydrants, is kept 1.5 kg/cm2
  3. The water at pressure 1 to 1.5 kg/cm2 is made available for 4 to 5 hours for constant use
  4. None of these.

Answer: 4

Question 19: The specific retention is least in case of

  1. Clay
  2. Sand
  3. Silt
  4. Coarse gravel.

Answer: 4

Question 20: B.O.D. of treated water should be

  1. 10 ppm
  2. 25 ppm
  3. 20 ppm
  4. 30 ppm
  5. NIL

Answer: 5

Check Here: UPSC Entrance Exam

Final Words:

Visit its Official Link to get more information concerning UPSC CAPF Previous Year Paper. Stay connected with us to get up to date information regarding UPSC Recruitment/ Exam/ Admit Card/ UPSC CAPF AC Previous Year Question Papers etc. You can also get latest updates time to time about UPSC CAPF AC Result 2018 by pressing CTRL + D

Something That You Should Put An Eye On

UPSC CalendarUPSC CAPF AC Result
UPSC Previous Year Question PapersCreate Your Own Study Guide
UPSC AC Admit CardUPSC CAPF AC Answer Key

Filed in: Question & Answers, Question Paper, UPSC Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment