Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

UPSC Geologist Question Papers (Geoscientist) Subject-Wise Old Paper

UPSC Geologist Question Papers

UPSC Geologist Old Papers Subject Wise is available here to download. Applicants can boost up their exam preparation with help of UPSC Geologist and Geo-Scientist Question Papers. Download UPSC Geologist Question Papers PDF from here and start preparation accordingly.

Solving the UPSC Combined Geoscientist & Geologist Examination Papers will allow the candidates to have knowledge of the UPSC Exam Pattern, type of questions, marking scheme, time management and more.

UPSC Geologist Exam Date 2019-Released!!!

UPSC Combined Geo-Scientist Examination 2019 will be conducted on 28-06-2019. Applicants can apply for UPSC Combined Geo-Scientist Examination 2019 till the last date that is 16-04-2019. UPSC Geo-Scientist Notification will be released on 20-03-2019.

For acquiring complete detail related to Union Public Service Commission Geologist Question Papers, you need to scroll down this page which is prepared by the team of recruitmentresult.com. Have a look for UPSC Geologist Question Papers!!!

UPSC Geologist Question Papers

UPSC Geologist Question Papers 2018:

Name of SubjectsUPSC Geologist Question Papers Download PDF
General EnglishDownload PDF
Geology Paper – IDownload PDF
Geology Paper – IIDownload PDF
Geology Paper – IIIDownload PDF
HydrogeologyDownload PDF
Geo-Physics Paper – IDownload PDF
Geo-Physics Paper – IIDownload PDF
Geo-Physics Paper – IIIDownload PDF
Chemistry Paper – IDownload PDF
Chemistry Paper – IIDownload PDF
Chemistry Paper – IIIDownload PDF

UPSC Geologist Question Papers 2017:

Name of ExamUPSC Geologist Exam Question Papers PDF
UPSC Geologist Question Papers of General EnglishDownload PDF
Geology Paper – IDownload PDF
Geology Paper – IIDownload PDF
Geology Paper – IIIDownload PDF
UPSC Geologist Question Papers of HydrogeologyDownload PDF
Geo-Physics Paper – IDownload PDF
Geo-Physics Paper – IIDownload PDF
Geo-Physics Paper – IIIDownload PDF
Chemistry Paper – IDownload PDF
Chemistry Paper – IIDownload PDF
Chemistry Paper – IIIDownload PDF

UPSC Geologist Question Papers 2016:

Name of SubjectsUPSC Geologist Sample Papers PDF
General EnglishDownload PDF
Geology Paper IDownload PDF
Geology Paper IIDownload PDF
Geology Paper IIIDownload PDF
UPSC Geologist Question Papers of HydrogeologyDownload PDF
Geo-Physics Paper IDownload PDF
Geo-Physics Paper IIDownload PDF
Geo-Physics Paper IIIDownload PDF
Chemistry – IDownload PDF
Chemistry – IIDownload PDF
Chemistry – IIIDownload PDF

Way to Download UPSC Geologist Previous Year Question Papers:

Candidates are required to follow below provided steps to download UPSC Geo-Scientist and Geologist Exam Papers: Have a look for UPSC Geologist Previous Papers!!!

  • Applicants first visit the official site of the Union Public Service Commission that is www.upsc.gov.in for UPSC Geologist Model Papers.
  • On home page of official website, follow the section “Examination” from the menu bar and hit on “Previous Question Papers” tab.
  • Applicants choose the respective year of UPSC Geologist Previous Year Papers.
  • This will take you to the new page in which you are required to select the most apt link of relevant UPSC Geologist last year Question Papers.
  • Lastly, UPSC Geologist Solved Papers file will be opened in front of you.
  • Download UPSC Geoscientist Question Papers on your desktop and prepare accordingly.

UPSC Geologist Questions and Answers:

Question 1: The amount of a particular element present in the parent rock not affected by Dispersion or migration is known as:

  1. Anomaly
  2. Threshold
  3. Background value
  4. None of these

Answer: 3

Question 2: ln a virgin area where copper is expected, which method is used to start prospecting:

  1. Geobotanical
  2. Geophysical
  3. Geochemical
  4. Drilling

Answer: 3

Get List Of: UPSC Geologist Exam Books

Question 3: Which metal is the most mobile, from the dispersion of ions in relation to ore deposits?

  1. Copper
  2. Lead
  3. Zirconium
  4. Silver

Answer: 4

Question 4: High magnitude of anomalous elements in a particular area is called:

  1. Anomaly
  2. Background value
  3. Threshold value
  4. Excessive value

Answer: 1

Question 5: Which one is the main constituent of gaseous formations of petroleum?

  1. Methane
  2. Ethane
  3. Propane
  4. Butane

Answer: 1

Question 6: Churn drill is a type of :

  1. Percussion drilling
  2. Rotary drilling
  3. Jet drilling
  4. None of these

Answer: 1

Also Check: UPSC Geologist Exam Pattern

Question 7: The purpose of the mud employed during drilling operation is /are :

  1. To seal any water bearing formation
  2. To prevent the bore hole walls from collapsing
  3. To keep cool the drilling bit
  4. All the above are correct

Answer: 4

Question 8: The number of waves made by an electron moving in an orbit having maximum magnetic quantum number is +3

  1. 4
  2. 5
  3. 2
  4. zero

Answer: 1

Question 9: The National Chemical Laboratory is situated in

  1. New Delhi
  2. Bangalore
  3. Pune
  4. Patna

Answer: 3

Question 10: The mass number of an atom is equal to

  1. the number of protons
  2. the number of protons and electrons
  3. the number of nucleons
  4. the number of neutrons

Answer: 3

UPSC Geologist Question Papers with Answers:

Question 11: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Question 12: Siphon will fail to work if

  1. the densities of the liquid in the two vessels are equal
  2. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
  3. both its limbs are of unequal length
  4. the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Answer: 2

Must Check Here: UPSC Geologist Syllabus

Question 13: When the Principal entered the class, a student………. on the blackboard.

  1. Wrote
  2. was writing
  3. writes
  4. is writing

Answer: 2

Question 14: In each of the following questions, find the correctly spelt word.

  1. Reannaisance
  2. Renaissance
  3. Rennaissance
  4. Renaisance

Answer: 2

Question 15: Select Correct Word

  1. Agressive
  2. Agrressive
  3. Aggressive
  4. Aggressive

Answer: 3

Final Words:

UPSC Previous Year Question Papers help applicants for the better preparation of exam. Candidates are advised to keep in touch with our web portal that is recruitmentresult.com to get latest updates regarding UPSC Geologist Question Papers. Follow us on Facebook & Google+ to get latest details about UPSC Geologist Question Papers.

Something That You Should Put An Eye On

UPSC Geologist Eligibility CriteriaUPSC Geologist Result
UPSC Geologist Admit CardUPSC Geologist Cut Off
UPSC Geologist Exam CentersUPSC Notification

Filed in: Question & Answers, Question Paper, UPSC

Leave a Reply

Submit Comment