Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Uttar Pradesh Current Affairs 2017 | UPDATED! UP Current Affairs Quiz

Uttar Pradesh Current Affairs

In present scenario, to stay updated with latest news is as important as food, clothing and shelter. Get updated with latest Uttar Pradesh Current Affairs. Every competitive exam contains one section of General Awareness which is to check your knowledge concerning happenings around the globe. So, you cannot escape from current news happening around you as they directly or indirectly influence your daily life. Not only competitive exams but exams conducted for jobs and Interviews also contain questions on general awareness. With the help of Uttar Pradesh General Knowledge Questions, Up Current Affairs, Up Latest News, Updated Current Affairs quiz questions, you can update yourself. Contenders can download Uttar Pradesh Current Affairs 2017 from this page just by going through it.

Highlights of this page:

  • UP Current Affairs
  • UP GK Questions & Answers
  • UP Latest News
  • Uttar Pradesh Current Affairs

In order to push up the level of competition to beat others, we have to update ourselves with latest Current Affairs. Personals yearning to crack IAS, Bank PO/clerks, LLB, PSUs, SSCs or entrance examinations like MBA cannot accomplish success without in-depth knowledge of current affairs. So, it’s better to update with UP Current Affairs Questions Answers as they contain various national as well as international events happening in our country. So, crack any competitive exam by scoring highest marks in general awareness section. Acquire entire details regarding Uttar Pradesh Current Affairs 2017 from below of this page of recruitmentresult.com.

Uttar Pradesh Current Affairs

Latest Headlines of UP 2017:

  • UP government announces launch of Bhagyalakshmi scheme.
  • UP government constitutes Anti Geo Mafia Task Force.
  • It canceled 15 holidays in the name of great men in the state.
  • UP government decided to celebrate January 24 as state establishment day.
  • Chief Minister issued instructions for staging Ramlila’s closure in Ayodhya for years.
  • Supreme Court Approves Road Map of Yogi Sarkar.
  • Chief Yogi Aditya Nath ordered the inquiry of Yash Bharti Awards.
  • UP government renamed Gorakhpur and Agra airports.
  • UP government announces code of conduct for ministers.
  • Advance Life Support Ambulance Service was launched in every district of it.
  • This government approves plan to give Mehr on marriage of Muslim girls.
  • SC ST class ends in reservation for medical colleges in this state.
  • Union Agriculture and Farmer Welfare Ministry approves potato purchase in UP.
  • Amendment to the maximum age limit of State Civil Service candidates by Government.
  • Uttar Pradesh Current Affairs: 32 thousand police personnel will be recruited every year in UP: Supreme Court.
  • Sukhkhan Singh was appointed new DGP in UP.
  • Uttar Pradesh Current Affairs: This government restricts red-blue light in the state.
  • UP government bans socialist pension scheme.
  • Uttar Pradesh Current Affairs: Chief Minister Yogi Adityanath’s cabinet decides five major decisions.
  • P. sanctioned Rs 47 crore for drinking water in Bundelkhand.
  • Hridaynath Dixit becomes the 23rd speaker of assembly.
  • Central Urban Development Ministry Approves Amrit Action Plan for UP.
  • Yogi Adityanath becomes Chief Minister of UP.
  • Bharatiya Janata Party won UP assembly elections.
  • This government issues judicial inquiry into misuse of funds in Gomti River Front.
  • State government announces 24 hour power supply in the state.
  • UP government announces formation of six AIIMS institutes in the state.
  • This government constitutes committee to implement agricultural debt waiver decision.
  • Uttar Pradesh Current Affairs: UP cabinet: Chief Minister Yogi Adityanath made 46 MLAs ministers.
  • UP Chief Minister Yogi Adityanath bans Pan, Gutkha in government offices.

Check Here: Latest Current Affairs Updates

Uttar Pradesh GK Question Answers:

1: When UP Was Created?

Ans. 1 April 1937, renamed in 1950

2: Which State Topped In India In Production Of Sugar?

Ans. UP

3: Write full form of UPFC?

Ans. Uttar Pradesh Financial Corporation

4: Which State Has Largest Number Of Mobile Subscribers In The Country?

Ans. UP

Check Here: Sports Current Affairs

5: Who has been appointed as the Deputy Lokayukta of this state on joint recommendation of Chief Minister Akhilesh Yadav and Lokayukta Justice Sanjay Misra?

Ans. Shambhu Singh

6: Which power project is approved by the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) that is erected in the state of UP?

 Ans: Thermal Power Plant

7: Which state along with UP tops the list in Urban and Rural Internet Connectivity Index list?

Ans: Tamilnadu

8: Who has appointed as a New Chief Secretary of UP?

Ans: Deepak Singhal

9: What is the name of the high speed Train initiated the experimental Run In India route between Bareilly and Moradabad?

Ans:  Talgo

You May Also Check: Person In News Current Affairs

10: The oil Ministry has recently laid the foundation stone of Octomax unit that will produce high octane Gasoline in which of the following states?

Ans:  UP

11: Ratna Award has been conferred on which Indian-American to recognise his achievements and outstanding contributions in a foreign country?

Ans: Frank Islam

12: Who has been appointed as the Lokayukta of this state?

Ans: Justice Sanjay Mishra

13: Which Indian state has declared its 50 states as drought-hit ?

Ans: UP

14: Which University has been renamed as Dr.APJ Abdul Kalam Technical University
as a tribute Dr. Kalam?

Ans:  Uttar Pradesh Technical University

Also Check: Samanya Gyan

15: Prime Minister announced the raising of retirement of Government doctors age from 62 to which age at a rally in  UP’s Saharanpur District?

Ans:  65

UP Current Affairs Questions Answers

Ques 1 Which Indian State has entered the Guinness Book of World Records for planting 10 lakh saplings in 10 locations in one day ?

  1. Madhya Pradesh
  2. Karnataka
  3. Uttar Pradesh
  4. Chattishgarh

Answer: Uttar Pradesh

Ques 2 Which Indian state has declared its 50 states as drought-hit ?

  1. Maharashtra
  2. Tamil Nadu
  3. Uttar Pradesh
  4. West Bengal

Answer: Uttar Pradesh

Ques 3 Which state govt. has approved new guidelines for Begum Akhtar Award,which is given for achievement in singing ghazal, dadra, and thumri?

  1. Madhya Pradesh
  2. Haryana
  3. Rajasthan
  4. Uttar Pradesh

Ans: Uttar Pradesh

Read Also:- Person in News Current Affairs

Ques 4 Which University has been renamed as Dr.APJ Abdul Kalam Technical University as a tribute Dr. Kalam?

  1. Gautam Budha Technical University
  2. Mahamaya Technical University
  3. Uttar Pradesh Technical University
  4. Banaras Hindu University

Ans: Uttar Pradesh Technical University

Ques 5 Akhilesh Yadav led Uttar Pradesh Government approved the Detailed Project Report (DPR) of _____________Metro rail project.

  1. Madhya Pradesh
  2. Karnataka
  3. Uttar Pradesh
  4. Chattishgarh

Ans: Uttar Pradesh

Ques 6 Which power project is approved by the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) that is erected in the state of Uttar Pradesh?

  1. Windmill Power Plant
  2. Thermal Power Plant
  3. Geothermal Power Plant
  4. Thermo Electric Power Plant

Ans: Thermal Power Plant

Ques 7 Prime Minister laid the foundation stones of an All India Medical Institute of Medical Sciences (AIIMS) in which state?

  1. Madhya Pradesh
  2. Karnataka
  3. Uttar Pradesh
  4. Chattishgarh

Ans: Uttar Pradesh

Ques 8 Which state along with Uttar Pradesh tops the list in Urban and Rural Internet Connectivity Index list? (June)

  1. Madhya Pradesh
  2. Karnataka
  3. Chattishgarh
  4. Tamilnadu

Ans: Tamilnadu

To Know Latest Name of Books and their Authors:- Press Here

Ques 9 Which country along with Uttar Pradesh Government signed an Memorandum of Understanding in order to set up a new Skill Development Centre for Famers of UP? (June)

  1. Afghanistan
  2. Armenia
  3. Australia
  4. Netherland

Ans : Netherland

Ques 10 Which state’s forest dept. has set a world record for orchestrating the largest state-wide plantation drive in 24 hours mission to plant 5 crore saplings?

  1. Madhya Pradesh
  2. Karnataka
  3. Uttar Pradesh
  4. Chattishgarh

Ans: Uttar Pradesh

Ques 11 Who has appointed as a New Chief Secretary of Uttar Pradesh?

  1. M. Naik
  2. Shikha Sharma
  3. Vishal Sikka
  4. Deepak Singhal

Ans: Deepak Singhal

Ques 12 Which State Government approved the bicyle highway to promote Eco-Tourism that will surround the various historical and Tourism Spots?

  1. Madhya Pradesh
  2. Karnataka
  3. Uttar Pradesh
  4. Chattishgarh

Ans: Uttar Pradesh

You May Also Check:- New Appointments In India

Ques 13 Prime Minister announced the raising of retirement of Government doctors age from 62 to which age at a rally in Uttar Pradesh’s Saharanpur District?

  1. 65
  2. 63
  3. 64
  4. 66

Ans: 65

Ques 14 What is the name of the high speed Train initiated the experimental Run In India route between Bareilly and Moradabad in Uttar Pradesh?

  1. Ralgo
  2. Shinkansen
  3. Talgo
  4. Inter City Express

 Ans: Talgo

Ques 15 In which of the following places is the Civil Aviation Training Centre situated in the State?

  1. Allahabad
  2. Lucknow
  3. Varanasi
  4. Amethi

Ans: Allahabad

Ques 16 Which of the following cities was the place of re-installation of Hindu religion by Shankracharya ?

  1. Badrinath
  2. Ayodhya
  3. Prayag
  4. Varanasi

Ans: Badrinath

Ques 17 In which of the following cities in the state is sulehkul festival, the symbol of Hindu Muslim unity organised?

  1. Meerut
  2. Aligarh
  3. Lucknow
  4. Agra

Ans: Agra

Ques 18 Where is the oldest museum of the State situated ?

  1. Allahabad
  2. Lucknow
  3. Mathura
  4. Varanasi

Ans:  Lucknow

Check Out: Date Wise Current Affairs

Ques 19 How many members are there in the UP VidhanSabha ?

  1. 540
  2. 85
  3. 210
  4. 404

Ans: 404

Ques 20 When was the Cinema Corporation established in Uttar Pradesh?

  1. 1951
  2. 1956
  3. 1971
  4. 1975

Ans: 1975

Ques 21 To which of the following parties did the famous freedom fighter Chandra Shekhar Azad belong?

  1. Indian Socialist Republican Force
  2. Azad Hind Force
  3. Forward Block
  4. Indian National Congress

Ans: Indian Socialist Republican Force

Ques 22 Where was the foundation of News Print Project laid in September 1989?

  1. Varanasi
  2. Moradabad
  3. Lucknow
  4. Allahabad

Ans: Moradabad

Check the Awards and Honours in India

Ques 23 In which of the following years did the present name of Uttar Pradesh come into existence?

  1. 1947
  2. 1950
  3. 1956
  4. 1935

Ans: 1956

Ques 24 In which of the following districts is Narora Nuclear Energy Plant established?

  1. Agra
  2. Allahabad
  3. Mirzapur
  4. Bulandshahar

Ans: Bulandshahar

Ques 25 How was Uttar Pradesh formerly known?

  1. Utkala
  2. Kalinga
  3. United Provinces
  4. Anga

Ans: United Provinces

Ques 26 When was Agra Presidency separated from Bengal Presidency?

  1. 1776
  2. 1792
  3. 1833
  4. 1858

Ans: 1833

Ques 27 When did the British annex Oudh?

  1. 1864
  2. 1856
  3. 1824
  4. 1799

Ans: 1856

Must Check: National Current Affairs

Ques 28 How many districts are there in Uttar Pradesh?

  1. 69
  2. 70
  3. 71
  4. 72

Ans: 71

Ques 29 Bharat Kala Bhawan Museum is situated in

  1. Agra
  2. Lucknow
  3. Allahabad
  4. Varanasi

Ans: Varanasi

Ques 30 In which of the following districts is the ‘Mango’ cultivation not done in the State?

  1. Varanasi
  2. Lucknow
  3. Mirzapur
  4. Agra

Ans: Agra

Ques 31 In which district of Uttar Pradesh has solar energy plant been started?

  1. Agra
  2. Aligarh
  3. Mathura
  4. Etah

Ans: Aligarh

Ques 32 Which one of the following parties played a major role in support of Uttaranchal in the northern part of Uttar Pradesh?

  1. Uttarakhand Mukti Morcha
  2. Uttarakhand Raksha Manch
  3. Him Sena
  4. All the above

Ans: All the Above

Ques 33 Which of the following pairs is wrong?

  1. Thumra-dance song
  2. Sanjeeni-romantic song
  3. Lehchari-festival
  4. Kharatitiya-festival

Ans: Lechari- festival

Know More About: International Current Affairs

Ques 34 By which districts tribe is the ‘Shera Dance’ done in Uttar Pradesh?

  1. Gorakhpur
  2. Lalitpur
  3. Allahabad
  4. Varanasi

Ans: Lalitpur

By taking help from above Uttar Pradesh Current Affairs 2017, you can prepare your General Awareness section. So, whether you want to crack any competitive exam or to update your knowledge, Uttar Pradesh Current Affairs plays a vital role in it. Get updated with UP Latest News from above section of page. If you encounter any trouble regarding Uttar Pradesh Current Affairs, then you can ask from us in below commenting section of this page. To know more about Uttar Pradesh Current Affairs, stay tuned with us.

Something That You Should Put An Eye On

Railway Current AffairsScience & Technology
Meetings And Summits Current AffairsCommittees & Schemes
All Defence Current AffairsCurrent Affairs for bank exams
Pratiyogita DarpanOnline Test Series

Filed in: Current Affairs, Latest GK Tags: 

Get Job In Top Companies | Scholarship Available | LPU Program

ADVERTISEMENT


One Response to "Uttar Pradesh Current Affairs 2017 | UPDATED! UP Current Affairs Quiz"

  1. sultan ahmad

    Usefull knowledge

Leave a Reply

Submit Comment