Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Uttarakhand Current Affairs 2017 Latest News, Objective, GK Questions

4,00,000 Jobs For Freshers, 3 Lakh Already Register – Apply Now

Uttarakhand Current Affairs

Uttarakhand Latest News!!! Today it’s essential to be updated with time and for this you must read daily Updated Current Affairs, Objective Question/Answers. Through Uttarakhand Current Affairs, candidates can update their General knowledge. Also, current affairs are also essential for any competitive/ entrance exams as it is scoring part in these examinations. Individuals can also test their knowledge as here we have provided some latest question with their answers. Contenders, who are preparing for any competitive examination rather it is state or national level, may update their General Knowledge with the help of Uttarakhand Current Affairs 2017 given on this single web page.

Here we have also provided Latest News regarding happenings in Uttarakhand/ Uttarakhand Latest GK Objective Questions and other on this page, for all our visitors who want to crack competitive examination and want to enhance their knowledge. You may check this page to get complete details about Uttarakhand Current Affairs 2017. Candidates can prepare well for their exams and can easily crack this exam with the help of question and answer available here on this page by the dedicated and committed team members of recruitmentresult.com.

Uttarakhand Current Affairs

Uttarakhand Latest Current Affairs Highlights

  • AAI signs MoU with Uttarakhand government for development of civil aviation sector
  • President Pranab Mukherjee inaugurates Ashiana Annexe in Dehradun
  • Uttarakhand becomes 4th state to be open defecation free
  • Uttarakhand High Court banned river mining across the state for four months
  • Uttarakhand HC accords human status to Ganga, Yamuna
  • BJP won 2017 Assembly Elections of Uttarakhand
  • PM Narendra Modi laid foundation stone of Char Dham Highway Development Project
  • Liquor banned in three Uttarakhand districts
  • Uttarakhand High Court directs declaring hill stations as eco-sensitive
  • HC bans sale of whitener in Uttarakhand
  • Uttarakhand Floor Test: Harish Rawat wins the Test with 33 votes in favour
  • Uttarakhand High Court quashed imposition of President’ Rule in the State
  • President’s Rule imposed in Uttarakhand
  • NGT fined Uttarakhand-based developer DHDPL 20 lakh rupees for construction on Ganga floodplain
  • Uttarakhand Cabinet approved reconstruction of Kedarnath temple area
  • Uttarakhand Government declared 9 September as Himalaya Diwas
  • Uttarkhand Government constituted committee on industries using silica dust
  • Uttarakhand Cabinet approved pension scheme for farmers
  • India signed a credit agreement of 24 million US $ with World Bank for URWSSP
  • India signed credit agreement of 121.20 million $ with World Bank for UDWDP
  • Election Commission of Uttarakhand notified the dates of Panchayat elections
  • Uttrakhand Government ordered deployment of SDRF on Char Dham route
  • Uttrakhand Assembly passed new Lokayaukata Bill
  • Cabinet Committee sanctioned 7346 crore rupees for flood-hit Uttrakhand
  • World Bank approved 250 Million Assistance US Dollars for Uttarakhand
  • Uttarakhand Lokayukta Act, 2011
  • Cabinet Committee constituted to oversee reconstruction in Uttarakhand
  • MNRE sanctioned 20000 Solar Lanterns for Flood Affected People of Uttarakhand
  • Union Govt to depute a Technical Team to assist in Reconstruction of Houses in Uttarakhand
  • PM announced 1000 crore rupees as Disaster Relief Fund for Uttarakhand

Check Out:-Latest Current Affairs Updates

Uttarakhand GK (General Knowledge):

Formation9 November 2000
CapitalDehradun
Largest cityDehradun
Number of Districts13
Name of GovernorKrishan Kant Paul
Current Chief MinisterHarish Rawat
 Area & Rank20,650 sq mi- 19th Rank
Population (2011)10,116,752

Question 1. The principal pioneer of the nation who possessed the obligation of neediness and backwardness of Uttarakhand was—

  1. An Atal Behari Bajpai
  2. Lal Krishan Adwani
  3. Indra Gandhi
  4. Jawahar Lal Nehru

(Ans: 3)

Question 2. What is the primary driver of the development of Uttarakhand ?

  1. Land and personality of bumpy individuals
  2. Backwardness, neediness, disservice and movement
  3. Protection of slope people groups society
  4. Political awarness of bumpy individuals

(Ans: 2)

National Current Affairs:- Get Details

Question 3. Among the High Courts of the nation, the Uttarakhand High Court positions—

  1. eighteenth
  2. nineteenth
  3. twentieth
  4. 21st

(Ans: 2)

Question 4. On which day is ‘Green-day’ celebrated in Uttarakhand ?

  1. third July
  2. fifth July
  3. Eighth July
  4. fifteenth July

(Ans: 2)

Question 5. What number of regions arrive in Uttarakhand ?

  1. 10
  2. 12
  3. 13
  4. 15

(Ans: 3)

Date Wise Current Affairs:- Check Here

Question 6. As per 2011 statistics the aggregate populace of Uttarakhand is—

  1. 00 Crore
  2. 01 Crore 3.
  3. 11 Crore
  4. 02 Crore

(Ans: 2)

Question 7. Where is the I.M.A. (Indian Military Academy) arranged?

  1. Dehradun
  2. Pithoragarh
  3. Udham Singh Nagar
  4. Almora

(Ans: 1)

Question 8. Where is Lal Bahadur Shastri Academy arranged?

  1. Dehradun
  2. Mussoorie
  3. Nainital
  4. Almora

(Ans: 2)

You May Also Check:- International Current Affairs

Question 9. In which locale of Uttarakhand is the state woodland administrations school arranged?

  1. Nainital
  2. Sri Nagar
  3. Dehradun
  4. Pauri

(Ans: 3)

Question 10. Chipko Movement is connected with—

  1. Forest protection
  2. Wild life preservation
  3. Air protection
  4. Water preservation

(Ans: 1)

Question 11. Among the High Courts of the country, the Uttarakhand High Court ranks—

  1. 18th
  2. 19th
  3. 20th
  4. 21st

(Ans: 3)

Question 12. What is the percentage of forested area in Uttarakhand ?

  1. 60%
  2. 61%
  3. 63%
  4. 49%

(Ans: 3)

Check Here- Awards And Honours Current Affairs

Question 13. Where is the tradition of Long and Bhella dance in Uttarakhand ‘?

  1. Garhwal
  2. Nainital
  3. Almora
  4. Dehradun

(Ans: 1)

Question 14. The economy of Uttarakhand is known as—

  1. Stable economy
  2. Money order economy
  3. Borrowed economy
  4. Unstable economy

(Ans: 2)

Question 15. In which region of Uttarakhand is ‘Nagrik and Soyam forest development project’ launched ‘?

  1. Kumaon region
  2. Garhwal region
  3. Both in (A) and (B)
  4. Entire state

(Ans: 3)

Question 16. How many districts are there in Uttarakhand?

  1. 10
  2. 12
  3. 13
  4. 15

(Ans. 3)

You May Also Check:- New Appointments In India

Question 17. According to 2011 census the total population of Uttarakhand is—

  1. 00 Crore
  2. 01 Crore
  3. 11 Crore
  4. 02 Crore

(Ans. 2)

Question 18. Where is the I.M.A. (Indian Military Academy) situated?

  1. Dehradun
  2. Pithoragarh
  3. Udham Singh Nagar
  4. Almora

(Ans. 1)

Question 19. Where is Lal Bahadur Shastri Academy situated?

  1. Dehradun
  2. Mussoorie
  3. Nainital
  4. Almora

(Ans. 2)

Name of Latest Books and their Authors:- Get Here

Question 20. In which district of Uttarakhand is the state forest services college situated?

  1. Nainital
  2. Sri Nagar
  3. Dehradun
  4. Pauri

Ans. (3)

Dear candidates, we have provided the latest Uttarakhand Current Affairs 2017 on this page, so please read it. If you face any difficulty, then you can ask from the team members of recruitmentresult.com by giving your comments on the comment box. We will definitely help you by providing suitable answers to your queries.

Something That You Should Put An Eye On

Railway Current AffairsSports Current Affairs
Science & TechnologyIBPS Current Updates
All Defence Current AffairsCurrent Affairs for bank exams
Pratiyogita DarpanOnline Test Series

Filed in: Current Affairs, Latest GK Tags: 

Salary Upto 7,86,000 | 3.5 Jobs For Freshers – Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment