Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Volume And Surface Area Questions And Answers, Worksheets Online PDF

Volume And Surface Area Questions And Answers

In every competition examination, there are some questions asking from the topic “Volume And Surface Area”. Contenders preparing for competition exam may get to know to score full marks by little practice of Volume And Surface Area Questions.

The Volume And Surface Area Questions are asking in the competition exam to test the skills and presence of mind of the students. Aspirants can check their knowledge by going through this online quiz given below.

Score Higher Marks By Well Practice!!!

Here on the page of recruitmentresult.com, we have brought Volume and Surface Area Questions and Answers PDF for comfort of preparing aspirants. Candidates must practice from these Volume And Surface Area Questions.

By analyzing difficulty of students, we suggest to prepare Worksheets for good practice through online mode. Candidates want to crack competitive exam should learn this topic by going through Volume And Surface Area Questions & Answers.

Volume And Surface Area Questions And Answers

Aspirants preparing for the competitive examination are suggested to test yourself from these Volume And Surface Area Questions mentioned below. These questions will get you know about your preparation that how much you have prepared and how much you have to prepare more…..

Question 1: A copper wire having 0.20 cm as the radius of its circular section is one-meter long. It is melted and spherical balls of radius 0.20 cm are made. The number of balls that can be made is……

  1. 300
  2. 375
  3. 275
  4. 350

Answer: 2

Want to Know? How to Improve Math Skills

Question 2: The altitude of a circular cylinder is increased six times and the base area is decreased to one-ninth of its value. The factor by which the lateral surface of the cylinder increases is….

  1. ½ m
  2. 2/3 m
  3. 3/2 m
  4. 2 m

Answer: 4

Question 3: A circular pipe is to be so designed that water flowing through it at a velocity of 4 meters per minutes is collected at its open end of 11 cubic meters per minute. What should be the inner radius of the pipe?

  1. ½ m
  2. 1/Ö2 m
  3. Ö2 m
  4. 2 m

Answer: 1

Question 4: The radii of the bases of a cylinder and a cone are in the ratio 3: 4. If height of the cylinder and cone are in the ratio 2: 3, then their volumes are in the ratio….

  1. 9: 8
  2. 8: 9
  3. 3: 4
  4. 4: 3

Answer: 1

Question 5: If three solid gold spherical beads of radii 3 cm, 4 cm, and 5 cm respectively are melted into one spherical bead, then its radius in cm is……

  1. 5
  2. 4
  3. 7
  4. 6

Answer: 4

Question 6: If the lateral surface of a cylinder is developed in a square whose diagonal is Ö2 cm long, then the volume of the cylinder in cubic centimeters is…….

  1. 1/4 π
  2. 2/ π
  3. 3 π/4
  4. 2 π

Answer: 1

Want to Know? How to Prepare for Maths

Question 7:  If the diameter of the base circle of a cone is equal to 54 cm and the generator is 13 cm, then the area of the axial section will be.

  1. 240 cm²
  2. 120 cm²
  3. 60 cm²
  4. 5 cm²

Answer: 3

Question 8: A plane is drawn parallel to the base of a right circular cone dividing the altitude in the ratio of 2: 1 to chop off the conical part. The chopped off conical part is taller than the remaining portion. The ratio of the volumes of the chopped off part and the remaining part is….

  1. 1: 26
  2. 2: 25
  3. 4: 23
  4. 8: 19

Answer: 4

Question 9: If area of the diagonal section of a cube is equal to 4Ö2 cm², then edge of the cube is….

  1. 4 cm
  2. 3 cm
  3. 2Ö2 cm
  4. 2 cm

Answer: 4

Question 10:  If length, breadth and height of a rectangular solid are 10 cm, 5 cm, and 2 cm respectively, then its whole surface area in sq. cms. is….

  1. 7
  2. 70
  3. 140
  4. 280

Answer: 3

START NOW: Quantitative Aptitude Quiz

Question 11:  A gold bar in the shape of a rectangular solid, 36 cm long, 9 cm broad and 6 cm high, is to be melted and cast into two different cubes, the volume the bigger being eight times that of the smaller. The surface is of the smaller cube, in cm² is….

  • 36
  • 216
  • 72
  • 144

Answer: 2

Question 12: If base diameter and the height of a right circular cone are each increased by 100%, then the volume of the will increase by….

  1. 100%
  2. 200%
  3. 400%
  4. 700%

Answer: 4

Question 13:  If a solid metal cylinder of radius 4 cm and height 10 cm, is melted to make solid balls of radius 1 mm, then number of such balls produced (in lakhs) will be.

  1. 8 lakh
  2. 0 lakh
  3. 2 lakh
  4. 4 lakh

Answer: 3

Get Here: Aptitude Questions & Answers

Question 14: If a rectangular paper of length 30 cm and width 12 cm is rolled to from a cylinder with height equal to width of the paper, then its base radius will be…

  1. 18/π
  2. 15/ π cm
  3. 15/2 π cm
  4. 9/2 π cm

Answer: 2

Question 15: If diameter of the base of right circular cylinder is r and its height is equal to radius of base, then its volume is….

  1. 1/8 πr²
  2. πr³
  3. 2πr³
  4. 4πr³

Answer: 1

Question 16: If numerical value of the curved surface area of a right circular cylinder is equal to numerical value of its volume, then numerical value of the radius of the base of the cylinder is….

  1. 4
  2. 3
  3. 2
  4. 1

Answer: 4

Question 17: If edges of a cuboid are 3 cm, 4 cm and 12 cm, then length of its diagonal will be.

  1. Ö5 cm
  2. Ö19 cm
  3. 12 cm
  4. 13 cm

Answer: 4

Question 18: The area of a rhombus with side 50 dm and one of the diagonals 80 dm, is…

  1. 1600 dm²
  2. 500 dm²
  3. 1200 dm²
  4. 2500 dm²

Answer: 3

Question 19: If side of a square is 4 m, then area of the square in m² drawn on its diagonal is….

  1. 16
  2. 32
  3. 16Ö2
  4. 32Ö2

Answer: 2

GIVE NOW: Mathematics Quiz

Question 20: Volume of a right circular cylinder and the volume of a sphere (whose radius is same as that of cylinder) are equal. If the height of the cylinder is….

  1. 4/5 times of its radius
  2. 4/3 times if its radius
  3. equal to its radius
  4. equal to its diameter

Answer: 2

Conclusion:

Hope, you have test yourself from Volume And Surface Area Questions And Answers available on this page. If, you have desire to take more quiz of Volume And Surface Area Questions then you are advised to go through the direct links given on this page.

Something That You Should Put An Eye On

Data Interpretation QuestionsProbability Questions & Answers
Average Question & AnswersRatio And Proportion Problems
Profit Percentage FormulaProfit & Loss Questions
Profit & Loss Problems With AnswersTime & Distance Problems

Filed in: online quiz, Question & Answers Tags: 

20, 00,000+ Top Jobs For Freshers, Salary 1.75 Lakh– Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment