ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


West Bengal Current Affairs 2016 Latest News, GK Questions & Answers

West Bengal Current Affairs

Candidates who are going to appear in any competitive exam and searching for West Bengal Current Affairs 2016 here on this page you may get latest news regarding current affairs of West Bengal. Candidates may also download Latest News and GK quiz in PDF form through online mode. You may also get West Bengal Current Affairs with Questions & Answers for any competitive exam from here.

There are lots of candidates who want to read current affairs to increase their general knowledge because questions on current affairs are mostly asked in competitive exams and interviews conducted by various Government and private organizations. Recruitmentresult.com is going to mention West Bengal Current Affairs 2016 Questions and Answers, latest news & updates related to those things that happen to be noticed in the state of West Bengal.

Latest News of West Bengal:

  • After rapid progress, monsoon to hit a two-day lull
  • Home ministers of coastal states to meet in Mumbai on June 16
  • Modi govt’s decisive politics has ended policy paralysis: BJP
  • West Bengal: Engine train rams goods train; guard critically injured
  • Maharashtra among worst in paying MNREGA wages; Andhra, Telangana best
  • Maneka Gandhi v/s Prakash Javadekar: Opposition make merry as BJP ministers spar over ‘animal culling’
  • Maneka Gandhi takes on Prakash Javadekar; slams Environment Ministry’s ‘lust’ to kill animals
  • Tout raj: Unable to pay Rs 50 bribe, man dies waiting for bed in Mamata’s Bengal
  • CPM Says Alliance With Congress In West Bengal To Continue
  • Adhir Chowdhury Says Congress Will Continue Its Alliance with Left Front
  • Sex Workers, HIV Patients to Get Rice At Rs. 2 Per kg In West Bengal
  • 20-Foot Python ‘Rescued’ After Trying To Swallow a Goat In West Bengal
  • Congress Accuses PM Modi Of Duping People By Making False Promises On Saradha

Check Out:-Latest Current Affairs Updates

West Bengal Current Affairs Questions and Answers:

Question 1: Which of the Following City is Second largest City in West Bengal?

  1. Asansol
  2. Malda
  3. Siliguri
  4. Bardhaman

Answer: 1

Question 2: Total Number of districts in West bengal ?

  1. 23
  2. 19
  3. 20
  4. 18

Answer: 3

Question 3: Howmany seats West bengal Contributes to the Rajya sabha ?

  1. 13
  2. 16
  3. 18
  4. 17

Answer: 2

Question 4: Which of the following Corporate headquarters is located in Kolkata ?

  1. Britannia Industries
  2. ITC Limited
  3. Bata India
  4. All of these

Answer: 4

Question 5: In which year Left front won the state assembly elections first time ?

  1. 1980
  2. 1977
  3. 1982
  4. 1987

Answer: 2

National Current Affairs:- Get Details

Question 6: Salt lake stadium is also known as ?

  1. Yuva Stadium
  2. Yuva Krirangan
  3. Bengal Krirangan
  4. Yuva bharathi Krirangan

Answer: 4

Question 7: In Which year Cooch behar merged with West Bengal ?

  1. 1948
  2. 1950
  3. 1954
  4. 1971

Answer: 2

Question 8: Which of the following River is Once known as “Sorrow of Bengal” ?

  1. Ajay
  2. Teesta
  3. Jaldhaka
  4. Damodar

Answer: 4

Question 9: Who is first British Governor General of West bengal ?

  1. John Adam
  2. Warren Hastings
  3. John Shore
  4. Edward Law

Answer: 2

Question 10: Who among the following is first Chief minister of West bengal ?

  1. Ajoy Kumar Mukherjee
  2. Prafulla chandra sen
  3. Prafulla Chandra Ghosh
  4. Siddhartha sankar ray

Answer: 3

Date Wise Current Affairs:- Check Here

Question 11: The Battle of Plassey was fought in the year

  1. 1736
  2. 1757
  3. 1780
  4. 1832

Answer: 2

Question 11: Who is the The first Chancellor of Calcutta University

  1. Sir James William Colvile
  2. Joddu Nath Bose
  3. Lord Canning
  4. Bankim Chandra Chattopadhyay

Answer: 3

Question 12: The University of Calcutta was founded in

  1. 1850
  2. 1857
  3. 1890
  4. 1901

Answer: 2

Question 13: Who is the first Indian woman to swim the English Channel twice

  1. Bula Choudhury
  2. Arati Saha
  3. Poulomi Ghatak
  4. Ankita Das

Answer: 1

Question 14: India’s first pharmaceutical company Bengal Chemicals and Pharmaceuticals was established by

  1. Surendranath Bose
  2. Meghnad Saha
  3. Satyendra Nath Bose
  4. Prafulla Chandra Roy

Answer: 4

Question 15: Who is known as the founder of Indian Statistical Institute

  1. Prasanta Chandra Mahalanobis
  2. Bidhan Chandra Roy
  3. Meghnad Saha
  4. Jagdish Chandra Bose

Answer: 1

Name of Latest Books and their Authors:- Get Here

Question 16: In which year, the Nobel Prize in Literature was given to Rabindranath Tagore

  1. 1903
  2. 1913
  3. 1915
  4. 1917

Answer: 2

Question 17: Satyajit Ray’s first film, Pather Panchali was released in the year

  1. 1951
  2. 1955
  3. 1958
  4. 1962

Answer: 2

Question 18: Who was the first person from West Bengal to win Bharat Ratna Award

  1. Aruna Asaf Ali
  2. Ravi Shankar
  3. Satyajit Ray
  4. Bidhan Chandra Roy

Answer: 4

Question 19: Which one National Park from West Bengal is also under UNESCO World Heritage Site

  1. Neora Valley National Park
  2. Buxa Tiger Reserve
  3. Sundarbans National Park
  4. Singalila National Park

Answer: 3

Question 20: In which year the Howrah Bridge was opened for public

  1. 1935
  2. 1943
  3. 1945
  4. 1951

Answer: 2

Check Committees & Schemes Current Affairs

Question 21: In which year the construction of Vidyasagar Setu was completed

  1. 1985
  2. 1989
  3. 1990
  4. 1992

Answer: 4

Question 22: Which one is the largest district by areawise in West Bengal

  1. South 24 Parganas
  2. Barddhaman
  3. Bankura
  4. Puruliya

Answer: 1

Question 23: In which year the Darjeeling Himalayan Railway is recognized as World Heritage Site by UNESCO

  1. 1984
  2. 1992
  3. 1997
  4. 1999

Answer: 4

Question 24: The Anandabazar Patrika was first published in the year

  1. 1912
  2. 1922
  3. 1925
  4. 1937

Answer: 2

Question 25: Where the first factory was established by British East India Company

  1. Hughli
  2. Calcutta
  3. Durgapur
  4. Siliguri

Answer: 2

Give Now:- Online Quiz For Competitive Exam

Question 26: Which one is the first Bengali novel

  1. Kapalkundala
  2. Durgeshnandini
  3. Char Addhyay
  4. Shesh Prashna

Answer: 2

Question 27: Who had written the Meghnad Badh Kavya

  1. Sarat Chandra Chattopadhya
  2. Bankim Chandra Chatterjee
  3. Michael Madhusudan Dutt
  4. Sunil Gangopadhyay

Answer: 3

Question 28: Anandamath which written by Bankim Chandra Chattopadhyay was published in

  1. 1882
  2. 1886
  3. 1889
  4. 1895

Answer: 1

Question 29: Which one is the first newspaper published in bengali language

  1. Digdarshan
  2. Sambad Pravakar
  3. Tattobodhini
  4. Samachar Darpan

Answer: 4

Question 30: The first newspaper of India Hickey’s Bengal Gazette was published in Calcutta in

  1. 1780
  2. 1788
  3. 1818
  4. 1823

Answer: 1

If you face any query than you may write your views in below stated comment box .We are also trying to cover West Bengal Current Affairs 2016 so you should bookmark this page by pressing Ctrl+D for fast access.

Something That You Should Put An Eye On

Railway Current AffairsPratiyogita Darpan
Science & TechnologyIBPS Current Updates
Meetings And Summits Current AffairsGk Questions & Answers
All Defence Current AffairsCurrent Affairs For Bank Exams

Filed in: Current Affairs Tags: 

High Salary | Get Scholarship | 100% Job Placement – Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment