Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

YCMOU Sample Question Paper – 2019 Old/Previous Question Papers Download

YCMOU Sample Question Paper

Candidates can download YCMOU Sample Question Paper from here!! Applicants can also visit the official website of the Yashwantrao Chavan Maharashtra Open University to download YCMOU Old/Previous Question Papers.

Yashwantrao Chavan Maharashtra Open University offers various Certificates, PG Diploma, Diploma, Undergraduate and Postgraduate programs under its 8 schools. The university provides admission on the basis of Common Entrance Test.

Yashwantrao Chavan Maharashtra Open University Sample Question Paper

So applicants who are going to take part in this Common Entrance Test they must download YCMOU Sample Question Paper 2019 by hitting the direct link stated on below page.

Candidates are suggested to prepare for examination as according to the YCMOU Sample Question Paper, which can be downloaded from the beneath ward of home page, which is well tailored by the team of project recruitmentresult.com

YCMOU Sample Question Paper

Students, who are preparing for the examination of YCMOU can start their final preparation as exams are going to be start soon. With the help of old question papers, candidates will get to know about the paper pattern of exam and also they will get to know about the difficulty level of exam.

So for your convenience we have provided the links to download YCMOU Sample Question Paper. You should go through the appropriate link to download suitable link to get old question papers.

Direct Links to get YCMOU Old Question Paper:

Following are the direct links, you may follow the suitable link to get YCMOU Previous years Question Paper PDF directly on your digital screen:

Sr. No.School / Division NameYCMOU Sample Papers PDF
01Academic Services DivisionGet Here
02School Of Humanities & Social SciencesGet Here
03School Of Commerce & ManagementGet Here
04School Of Continuing EducationGet Here
05School Of EducationGet Here
06School Of Health SciencesGet Here
07School Of Agricultural SciencesGet Here
08School Of Architecture, Science and TechnologyGet Here
09School Of Computer ScienceGet Here

How to download YCMOU Sample Question Paper?

Candidates can download Yashwantrao Chavan Maharashtra Open University Sample papers by following the steps mentioned below:

Step 1: First of all you have to visit the official website of university that is ycmou.digitaluniversity.ac

Step 2: Now you need to hit on “OLD / Sample Question” link, available under “Activities/Services” section at the leftward of home page.

Step 3: On the next page you will see various links but you are required to hit on an appropriate course.

Step 4: Within few seconds PDF file of YCMOU Old Question Paper will be displayed on your digital screen.

Step 5: You should check it and download the file to your desktop for exam preparation.

Check Now: YCMOU Books

YCMOU Sample Question and Answers

Ques1: When the two ecosystems overlap each other, the area is called

  1. Habitat
  2. Niche
  3. Ecotone
  4. Ecotype

Answer: 3

Ques2:Pyramid of energy in ecosystems is

  1. Always upright
  2. Always inverted
  3. Mostly upright
  4. Mostly inverted

Answer: 1

Ques3:Which stage of malarial parasite is infective to man?

  1. Gametocyte
  2. Merozoite
  3. Cryptomerozoite
  4. Sporozoite

Answer: 4

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Ques4:The scientific name of the moth which producetasar is

  1. Bombyxmori
  2. Antheraeamylitta
  3. Antheraeaassamensis
  4. Philosomiaricini

Answer: 2

Ques5:Amount of oxalic acid present in a solution can be determined by its titration with KMnO4solution in thepresence of H2SO4. The titration gives unsatisfactory result when carried out in the presence of HCl, because HCl

  1. reduces permanganate to Mn2+.
  2. oxidises oxalic acid to carbon dioxide and water.
  3. getsoxidised by oxalic acid to chlorine.
  4. furnishesH+ions in addition to those from oxalic acid.

Answer: 1

Ques6:Among the following substituted silanes the one which will give rise to cross linked silicone polymer onhydrolysis is

  1. R2SiCl2
  2. R3SiCl
  3. R4Si
  4. RSiCl3

Answer: 4

Read Here: How To Find Online Study Material

Ques7:Phenol, when it first reacts with concentrated sulphuric acid and then with concentrated nitric acid, gives

  1. p-nitrophenol
  2. nitrobenzene
  3. 2,4,6-trinitrobenzene
  4. o-nitrophenol

Answer: 4

Ques8:At 800C, the vapour pressure of pure liquid ‘A’ is 520 mm Hg and that of pure liquid ‘B’ is 1000 mm Hg. If a mixture solution of ‘A’ and ‘B’ boils at 800C and 1 atm pressure, the amount of ‘A’ in the mixture is (1 atm = 760 mmHg:

  1. 48 mol percent
  2. 50 mol percent
  3. 52 mol percent
  4. 34 mol percent

Answer: 2

Ques9:How many pairs of contrasting characters in pea pod were chosen by Mendel ?

  1. 3
  2. 5
  3. 7
  4. 9

Answer: 2

You May Read This: Strategies To Improve Memory

Ques10:Meissner’s corpuscles occur is

  1. Brain
  2. Nerve cells
  3. Skin
  4. Tongue

Answer: 3

Ques11:The gene of sickle cell anaemia is inherited by

  1. Blood cells
  2. Bone cells
  3. Sex chromosomes
  4. Autosomes

Answer: 4

Ques12:Which of the following factors is of no significance for roasting sulphide ores to the oxides and not subjecting the sulphide ores to carbon reduction directly?

  1. Metal sulphides are less stable than the corresponding oxides.
  2. CO2is more volatile than CS2.
  3. Metal sulphides are thermodynamically more stable than CS2.
  4. CO2is thermodynamically more stable than CS2.

Answer: 1

Check Here: Tips to Make Study Interesting

Ques13:The pKa of a weak acid, HA is 4.80. The pKb of a weak base, BOH, is 4.78. The pH of an aqueous solution of the corresponding salt, BA, will be

  1. 01
  2. 22
  3. 58
  4. 79

Answer: 1

Ques14:Structural lipids of cell membrane are

  1. Simple lipid
  2. Chromolipids
  3. Steroid
  4. Phospholipids

Answer: 4

Ques15:What will be the codons in m-RNA if the DNA codes are ATG-CAG ?

  1. TAC – GTC
  2. UAC – GUC
  3. UCA – TUA
  4. TCA – GTC

Answer: 2

Read Now: How To Stay Awake All Night To Study

Ques 16:The first energy level that can haved – orbital. is :

  1. 3
  2. 2
  3. 4
  4. All are correct

Answer: 1

Ques 17: Bernoulli’s equation is a consequence of conservation of:

  1. Energy
  2. Linear momentum
  3. Angular momentum
  4. Mass

Answer:  1

Ques 18: Heterotrichous habit is shown by

  1. Ulothrix
  2. Oedogonium
  3. Chlamydomonas
  4. Stegeoclodium

Answer: 3

You May Read This: Tips to Manage Time In Exam

Ques 19: Which one of the following froms with an excess of CN – (Cyanide: a complex having coordination number two?

  1. Cu
  2. Ag
  3. ni2
  4. Fe2

Answer: 2

Ques 20: power factor In a series R-L-C resonant circuit is

  1. 5
  2. 707
  3. 1
  4. Zero

Answer: 3

Note:

Candidates should visit the Official Link to get YCMOU Sample Question Paper. You may keep in touch with our web portal to get latest updates as we update our pages time to time.

 Something That You Should Put An Eye On

YCMOU Time TableYCMOU Student Login
YCMOU AdmissionYCMOU Home Assignment
YCMOU ResultYCMOU Hall Ticket
Best Ways To Finish Exam On TimeHow to Get in the Mood to Study

Filed in: Question & Answers, Question Paper, University Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment