Latest Qualification Jobs

Analogy Practice Questions and Answers | Verbal Reasoning – IMP Formulas

Analogy Questions

Analogy Problems of Verbal Reasoning section are given here. Candidates preparing for competitive examination must also go through the Analogy Questions, as they are generally asked up in many examinations. Analogy Practice Questions and Answers can be easily solved by using the important formulas and concepts behind it.

recruitmentresult.com

Once candidates can go through these Analogy Questions and Answers, they will surely attempt the questions by giving correct answers at the examination time. So, prepare well for the entrance test, by paying attention to each and every topic as per the marking distribution.

Analogy Questions

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question 1) Fog : Visibility :: AIDS : ?

  1. Health
  2. Resistance
  3. Virus
  4. Death

Answer 1) Resistance

Explanation:

First impairs the second.

Also Check Out: Analogy Tricks

Question 2) Man : Biography :: Nation : ?

  1. Leader
  2. People
  3. Geography
  4. History

Answer 2) History

Explanation:

Second contains the story of the first.

Question 3) Horse : Jockey :: Car : ?

  1. Mechanic
  2. Chauffeur
  3. Steering
  4. Brake

Answer 3) Chauffeur

Explanation:

Horse is driven by a jockey. Similarly car is driven by a chauffeur.

Question 4) Scrap : Food :: Lees : ?

  1. Bread
  2. Tea
  3. Wine
  4. Rice

Answer 4) Wine

Explanation:

First is the left-over of the second.

Get Here: Blood Relations Questions

Question 5) Cricket : Bat :: Hockey : ?

  1. Field
  2. Stick
  3. Player
  4. Ball

Answer 5) Stick

Explanation:

The cricket, ball is hit with a bat. Similarly, in hockey, the ball is hit with a stick.

Question 6) Porcupine : Rodent :: Mildew : ?

  1. Fungus
  2. Germ
  3. Insect
  4. Pathogen

Answer 6) Fungus

Explanation:

Porcupine is a rodent and mildew is a fungus.

Question 7) Jeopardy : Peril :: Jealousy : ?

  1. Envy
  2. Insecurity
  3. Lust
  4. Sin

Answer 7) Envy

Explanation:

First is a more intense form of the second.

Question 8) Enough : Excess :: Sufficiency : ?

  1. Adequacy
  2. Surplus
  3. Competency
  4. Import

Answer 8) Surplus

Explanation:

Sufficiency indicates ‘enough’ and surplus indicates ‘excess’.

Solve Out: Coding Decoding Questions

Question 9) Teheran : Iran :: Beijing : ?

  1. China
  2. Japan
  3. Turkey
  4. Malaysia

Answer 9) China

Explanation:

Teheran is the capital of Iran and Beijing is the capital of China.

Question 10) Hermit : Solitude :: Intruder : ?

  1. Thief
  2. Privary
  3. Burglar
  4. Alm

Answer 10) Burglar

Explanation:

The words in each pair are synonyms.

Question 11) Market : Demand :: Farming : ?

  1. Farmer
  2. Monsoons
  3. Foodgrain
  4. Supply

Answer 11) Monsoons

Explanation:

Market depends on demand, farming depends on monsoons.

Question 12) Squint : Eye :: Squeeze : ?

  1. Tongue
  2. Cloth
  3. Throat
  4. Hand

Answer 12) Hand

Explanation:

To squint is to constrict the eyes and squeeze is to constrict the hands.

Get Here: Logical Puzzles With Answers

Question 13) Museum : Curator :: Prison : ?

  1. Manager
  2. Monitor
  3. Jailor
  4. Warden

Answer 13) Jailor

Explanation:

First is managed by the second.

Question 14) Bread : Bakery :: Brick ?

  1. Mint
  2. Kiln
  3. Furnace
  4. Mine

Answer 14) Kiln

Explanation:

Second is the place where the first is manufactured.

Question 15) Life : Autobiography :: Witness : ?

  1. Papers
  2. Truth
  3. Documents
  4. Acceptance

Answer 15) Documents

Explanation:

Second contains an account of the first.

Question 16) Jade : Green :: Garnet : ?

  1. Blue
  2. Orange
  3. Red
  4. Yellow

Answer 16) Red

Explanation:

Jade is a green precious stone and Garnet is a Red precious stone.

Know Here: Syllogism Tricks

Question 17) Life : Death :: Hope : ?

  1. Sad
  2. Despair
  3. Pain
  4. Cry

Answer 17) Despair

Explanation:

The words in each pair are antonyms of each other.

Question 18) Auger : Carpenter :: Awl : ?

  1. Sculptor
  2. Cobbler
  3. Chef
  4. Mason

Answer 18) Cobbler

Explanation:

First is the tool used by the second.

Question 19) Resign : Politician :: Abdicate : ?

  1. Prince
  2. King
  3. Realm
  4. Throme

Answer 19) King

Explanation:

First denotes the act of leaving the post of the second willingly.

Know Here: Input Output Reasoning Tricks

Question 20) Prose : Writing :: Lisp : ?

  1. Reading
  2. Music
  3. Speech
  4. Drawing

Answer 20) Speech

Explanation:

First is a type of the second.

Analogy Questions with Answers are mentioned on this page of recruitmentresult.com Also, answers are well described by giving proper explanations, so that candidates can understand the concept behind it.

Something That You Should Put an Eye On

Tricks to Solve Blood RelationCoding Decoding Tricks
55+ Problems on CalendarBest Books For Logical Reasoning
Logical Reasoning QuizHow to Solve Objective Type Questions
Reasoning QuizHow to Prepare For Reasoning

Filed in: Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment

© 9774 Recruitment, Syllabus, Result, Admit Card. All rights reserved.