Latest Qualification Jobs

Cause and Effect – Verbal Reasoning Questions | Tricks, Concepts, Practice

Cause and Effect

Cause and Effect is one of the important topics of Verbal Reasoning as by putting up Cause and Effect Questions in the examination paper, an individual’s analytical and logical reasoning ability is to be determined. Here, on this page apart from solved Cause and Effect Questions and Answers, candidates can learn out the concepts, tricks of this topic. After learning the complete topic, you can also go through the given Cause and Effect Practice Questions.

recruitmentresult.com

Cause and Effect Concept in Verbal Reasoning:

In Cause and Effect Topic, two statements will be given and you have to find out which of the statement is referring to the cause of the event and which one is showing its effects. This can be explained through an example:

For Example: Statement I is “The fielder didn’t catch the ball” and the Statement II is “There was a huge uproar from the crowd”.

Both these statements follow each other as Statement I and II are relating to each other. In this, the occurrence of (I) is affecting the occurrence of (II). So, cause is preceding the effect.

Cause and Effect Tricks/Rule:

The position of Cause is always antecedent i.e. the cause will always occur before the effect.

Cause and Effect Questions

Cause and Effect Questions with Answers

Directions: In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer accordingly. 

Give answer (A) Statement I is the cause and statement II is its effect;

Give answer (B) Statement II is the cause and statement I is its effect;

Give answer (C) Both the statements I and II are independent causes;

Give answer (D) Both the statements I and II are effects of independent causes;

Give answer (E) Both the statements I and II are effects of some common cause;

Question 1)

I) Importance of Yoga and exercise is being realized by all sections of the society.

II) There is an increasing awareness about health in the society particularly among middle ages group of people.

Answer 1) (B)

Explanation:

As the awareness about health in the society is increasing particularly among middle-aged group of people, the importance of Yoga and exercise is being realized by all sections of the society.

Question 2)

I) The meteorological Department has issued a statement mentioning deficient rainfall during monsoon in many parts of the country.

II) The Government has lowered the revised estimated GDP growth from the level of earlier estimates.

Answer 2) (D)

Explanation:

Both the statements I and II are effects of independent causes.

Get Here: Linear Seating Arrangement Questions

Question 3)

I) A huge truck overturned on the middle of the road last night.

II) The police had cordoned of entire area in the locality this morning for half of the day.

Answer 3) (A)

Explanation:

Since a huge truck overturned on the middle of the road last night, so, the police had cordoned off the entire area in the locality last morning for half of the day.

Question 4)

I) Standard of living among the middle class society is constantly going up since part of few years.

II) Indian Economy is observing remarkable growth.

Answer 4) (A)

Explanation:

Since the standard of living among the middle class society is constantly going up so Indian Economy is observing remarkable growth.

Question 5)

I) The staff of Airport Authorities called off the strike they were observing in protest against privatization.

II) The staff of Airport Authorities went on strike anticipating a threat to their jobs.

Answer 5) (D)

Explanation:

Both the statements I and II are effects of independent causes.

Check Out: Data Sufficiency Questions and Answers

Question 6)

I) Many people visited the religious place during the week-end.

II) Few people visited the religious place during the week days.

Answer 6) (E)

Explanation:

Both the statements I and II are the effects of some common cause.

Question 7)

I) The literacy rate in the district has been increasing for the last four years.

II) The district administration has conducted extensive training programme for the workers involved in the literacy drive.

Answer 7) (B)

Explanation:

As the district administration has conducted extensive training programme for the workers involved in the literacy drive, therefore, the literacy in the district has been increasing for the last four years.

Question 8)

I) The State Government has announced special tax package for the new industries to be set-up in the State.

II) Last year the State Government had hiked the taxes for all industrial activities in the State.

Answer 8) (B)

Explanation:

Because due to hike of taxes last year the State Government has announced special tax package the new industries to be set up in the State.

Question 9)

I) Many people in the area are reported to be suffering from Malaria.

II) Private Medical Practitioners in the area have decided to close their clinics for few days.

Answer 9) (D)

Explanation:

Both the statements I and II are effects of independent causes. Because spreading malaria or to be suffering from malaria may be due to mosquitoes or dirtiness. But the decision of private medical practitioners to close the clinics may be due to other causes.

Solve Out: Syllogism Questions with Answers

Question 10)

I) Rural and semi-urban areas in the country have been suffering due to load-shedding for quite some time.

II) If the Government is not able to overcome the power crisis, load-shedding will be extended even to the urban areas.

Answer 10) (E)

Explanation:

If certain preventive measures are practiced at the rural and semi urban areas the problem will be solved. But if the same is not practiced even at the cities the problem may roll into the city also, so the two effects are of some common cause.

Cause and Effect Practice Questions

Answers for these questions are available at the end.

Question 1)

I) Police resorted to lathi to disperse the unlawful gathering of large number of people.

II) The citizens’ forum called a general strike in protest against the police atrocities.

Question 2)

I) The police authority has recently caught a group of house breakers.

II) The citizens group in the locality have started night vigil in the area.

Question 3)

I) The government has recently fixed the fees for professional courses offered by the unaided institutions which are much lower than the fees charged last year.

II) The parents of the aspiring students launched a severe agitation last year protesting against the high fees charged by the unaided institutions.

Solve Here: Classification Reasoning Questions and Answers

Question 4)

I) The performance of most of the students in final exam of class X in the by the Government was excellent.

II) Many teachers of the Government schools left the school and joined private school.

Question 5)

I) There is considerable reduction in the number of people affected by water-borne disease in City A during this rainy season.

II) The government has opened four new civil hospitals in City A in the beginning of the year.

Question 6)

I) The prices of vegetables have been increased considerably during this summer.

II) There is tremendous increase in the temperature during this summer thereby damaging crops greatly.

Get Here: 33+ Direction Sense Test Questions

Question 7)

I) It is the aim of the city’s civic authority to get air pollution reduced by 20% in the next two months.

II) The number of asthma cases in the city is constantly increasing.

Question 8)

I) The university authority has instructed all the colleges under its jurisdiction to ban use of all phones inside the college premises.

II) Majority of the teachers of the colleges signed a joint petition to the university complaining the disturbances caused by cell phone ring-tones inside the classroom.

Question 9)

I) Large number of people living in the low-lying areas have been evacuated during the last few days to safer places.  

II) The Government has rushed in relief supplies to the people living in the areas.

Solve Out: Blood Relations Questions

Question 10)

I) Majority of the citizens in the locality belong to higher income group.

II) The sales in the local supermarket are comparatively much higher than in other localities.

Answers:

Ans1) (A)Ans6) (B)
Ans2) (E)Ans7) (B)
Ans3) (B)Ans8) (B)
Ans4) (D)Ans9) (E)
Ans5) (C)Ans10) (B)

Cause and Effect Verbal Reasoning complete topic is well mentioned on this page of recruitmentresult.com Individuals can do regular practice of Cause and Effect Questions and Answers for scoring good marks in the examination.

Something That You Should Put an Eye On

Analogy Practice QuestionsCoding Decoding Tricks
55+ Problems on CalendarCoding Decoding Questions
Syllogism TricksDirection Sense Test Tricks
Input Output Reasoning TricksAnalogy Test Tricks
Classification Reasoning TricksLogical Puzzles With Answers

Filed in: Question & Answers, Tricks

Leave a Reply

Submit Comment