Latest Qualification Jobs

Computer Hardware Quiz – Basic/Advanced Online Test, MCQs

Computer Hardware Quiz

Computer Hardware comprises of all the physical components of a computer such as CPU, Monitor, RAM etc. Without these components, functioning of computer cannot be done as without Computer Hardware, a computer is not a computer. Here on this page, Computer Hardware Quiz as per basic and advanced level in the form of MCQs and online test is given.

recruitmentresult.com

Candidates can solve these Computer Hardware Questions and Answers to test their general knowledge. The components that are inside the computer such as Motherboard, CPU, RAM, graphic card, sound card, network card, etc. all comprises of computer hardware. Also, the devices that are plugged into the computer consist of computer hardware. Start the Computer Hardware Online Test from the beneath segment.

Computer Hardware Quiz

Basic Computer Hardware Quiz Questions and Answers:

Computer Hardware MCQ with answers of basic level is provided here.

Q1) Which part is the “brain” of the computer?

  1. a) ROM
  2. b) Monitor
  3. c) CPU
  4. d) RAM

Answer: (c) CPU

Q2) Which of the following is not an output device?  

  1. a) Speakers
  2. b) Monitor
  3. c) Keyboard
  4. d) Printer

Answer: (c) Keyboard

Q3) The capacity of your hard drive is measured in

  1. a) MHz
  2. b) Mbps
  3. c) 52X
  4. d) Gigabytes

Answer: (d) Gigabytes

Q4) Which of the following companies is famous for manufacturing computer processors?

  1. a) Sony
  2. b) Macromedia
  3. c) Intel
  4. d) Corel

Answer: (c) Intel

Q5) What product is used to clean smudged keys on a keyboard?

  1. a) TMC solvent
  2. b) Silicone spray
  3. c) Denatured alcohol
  4. d) All-purpose cleaner

Answer: (d) All-purpose cleaner

Q6) Which part of the laser printer should NOT be exposed to sunlight?

  1. a) Transfer corona assembly
  2. b) PC drum
  3. c) Primary corona wire
  4. d) Toner cartridge

Answer: (b) PC drum

Know Here: How to be a Computer Teacher after Graduation

Q7) What tool is used to test serial and parallel ports?

  1. a) high volt probe
  2. b) cable scanner
  3. c) loop backs (wrap plugs)
  4. d) sniffer

Answer: (c) loop backs (wrap plugs)

Q8) ESD would cause the most damage to which component?

  1. a) Power supply
  2. b) Expansion board
  3. c) Monitor
  4. d) Keyboard

Answer: (b) Expansion board

Q9) What voltage does a Pentium system use?

  1. a) +12 volts
  2. b) + 5 volts
  3. c) + 8 volts
  4. d) +3.3 volts

Answer: (d) +3.3 volts

Q10) Which provides the fastest access to large video files?

  1. a) Optical drives
  2. b) IDE hard drives
  3. c) SCSI hard drives
  4. d) EIDE hard drives

Answer: (c) SCSI hard drives

Q11) A 25-pin female connector on the back of your computer will typically be:

  1. a) Serial port 1
  2. b) A parallel port
  3. c) Docking
  4. d) COM2 port

Answer: (b) A parallel port

Q12) On the PC side, the printer port is a:

  1. a) 25 pin female serial connector
  2. b) 25 pin female parallel connector
  3. c) 15 pin male serial connector
  4. d) 15 pin female parallel connector

Answer: (b) 25 pin female parallel connector

Read About: Computer Engineering Career

Q13) You were installing an application in Windows 95, and the computer crashes, what do you do?

  1. a) press alt + Ctrl + delete, twice
  2. b) press alt + Ctrl + delete, and end task
  3. c) press the reset button on the computer
  4. d) turn off computer and boot from a floppy disk

Answer: (d) turn off computer and boot from a floppy disk

Q14) During boot-up, the memory test:

  1. a) Is a superfluous step that should be ignored
  2. b) Checks and verifies that contiguous memory is installed
  3. c) Is an operational error
  4. d) Displays what memory is installed, but nothing else

Answer: (b) Checks and verifies that contiguous memory is installed

Q15) Topically, how many type III PC cards can you insert in a laptop

  1. a) 1
  2. b) 2
  3. c) 3
  4. d) 4

Answer: (a) 1

Read Out: Computer Hardware Questions and Answers

Advanced Computer Hardware Quiz Questions and Answers:

Computer Hardware Multiple Choice Questions and Answers of advance level are given here.

Q1) IRQ 1 is commonly assigned to:

  1. a) it’s usually open
  2. b) system timer
  3. c) real time clock
  4. d) keyboard

Answer: (d) keyboard

Q2) How many pins does a DIMM have?

  1. a) 72
  2. b) 32
  3. c) 32 to 72
  4. d) 71

Answer: (a) 72

Q3) Which frequency is a SDRAM clock speed?

  1. a) 122Mhz
  2. b) 133Mhz
  3. c) 144Mhz
  4. d) 155Mhz

Answer: (b) 133Mhz

Q4) How many pins does a SIMM have?

  1. a) 50
  2. b) 64
  3. c) 30 or 72
  4. d) 168

Answer: (c) 30 or 72

Q5) Missing slot covers on a computer can cause?

  1. a) over heat
  2. b) power surges
  3. c) EMI.
  4. d) incomplete path for ESD

Answer: (a) over heat

Take Test: Computer Knowledge Quiz

Q6) With respect to a network interface card, the term 10/100 refers to

  1. a) protocol speed
  2. b) a fiber speed
  3. c) megabits per seconds
  4. d) minimum and maximum server speed

Answer: (c) megabits per seconds

Q7) What could cause a fixed disk error.

  1. a) No-CD installed
  2. b) bad ram
  3. c) slow processor
  4. d) Incorrect CMOS settings

Answer: (d) Incorrect CMOS settings

Q8) A hard disk is divided into tracks which are further subdivided into:

  1. a) clusters
  2. b) sectors
  3. c) vectors
  4. d) heads

Answer: (b) sectors

Q9) In laser printer technology, what happens during the conditioning stage?

  1. a) The corona wire places a uniform positive charge on the paper
  2. b) A uniform negative charge is placed on the photosensitive drum
  3. c) A uniform negative charge is placed on the toner
  4. d) All of the above

Answer: (b) A uniform negative charge is placed on the photosensitive drum

Q10) Which Motherboard form factor uses one 20 pin connector

  1. a) ATX
  2. b) AT
  3. c) BABY AT
  4. d) All of the above

Answer: (a) ATX

Also Check Out: Computer Hardware Engineer Salary

Q11) Which standard govern parallel communications?

  1. a) RS232
  2. b) RS-232a
  3. c) CAT 5
  4. d) IEEE 1284

Answer: (d) IEEE 1284

Q12) To view any currently running Terminate Stay Resident (TSR’s) programs you could type:

  1. a) Memory
  2. b) MEM
  3. c) SYS /M
  4. d) Memmaker

Answer: (b) MEM

Q13) Suppose that you have a the maintenance package identifies several possible field replaceable units (FRUs) that will resolve the problem. What should you do after turning the power off?

  1. a) Replace the indicated parts, one at a time in the recommended sequence, until the problem is resolved; return unused FRUs to stock
  2. b) Replace all of the indicated FRUs at once and return the machine to the customer if the problem is resolved
  3. c) Follow the same procedure as in ays replace the system board first if it is on the list of possible FRUs If multiple FRUs are indicated, then software is the most likely source of the problem
  4. d) None of the above

Answer: (a) Replace the indicated parts, one at a time in the recommended sequence, until the problem is resolved; return unused FRUs to stock

Q14) On the 16-bit ISA bus, IRQ2 is elevated to which higher level Interrupt?

  1. a) 9
  2. b) 11
  3. c) 13
  4. d) 15

Answer: (a) 9

Read Here: Best Computer Courses For Bright Career

Q15) After doing a low-level format, what would be the next step in configuring the hard drive in a system?

  1. a) Format DOS partition
  2. b) Install operating system
  3. c) Configure DMA channel and back-up interrupt
  4. d) Partition had disk

Answer: (a) Format DOS partition

Candidates can solve Computer Hardware Quiz of both basic and advance level is provided here by the team members of recruitmentresult.com for preparation of competitive exam that includes computer awareness as a section.

Something That You Should Put an Eye On

How to Solve Objective Type QuestionsHow To Prepare For Online Exam
Computer Science Questions and AnswersTips To Create Your Own Study Guide
Online Quiz for Competitive ExamsSolve a Problem in Exam Correctly
How To Find Online Study MaterialGet Rid Of Sleeping While Studying

Filed in: online quiz, Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment