Latest Qualification Jobs

Sentence Improvement Concepts | with Explanation Verbal Ability Question

Sentence Improvement

“Sentence Improvement” is one of the most important topics of verbal ability. Students preparing for SSC, Bank, RBI and other competitive examination must prepare well for Sentence Improvement Topic. To solve questions related to sentence improvement, Candidates must have knowledge of concepts of tense, verb, suppository, adjective, model, combination, proposition, article, etc.

Students can check Sentence Improvement Concepts in a detailed way through this page. Candidates can also check Sentence Improvement Questions with Explanation from below section of this page. Sentence Improvement is the most essential and notching part in the verbal ability portion. Thus, it forms a critical part of the competitive exams.

recruitmentresult.com

Sentence Improvement

A sentence is a very important unit of language. Therefore, at the time of writing or speaking, it should be kept in mind that what we write or say is absolutely clear, meaningful and grammatically pure. Different parts of sentences should be in-place. Also, punctuation should also be used in appropriate places.

A group of words that perfectly express the speaker’s speech is called a sentence. The shortest unit of language is sentence in terms of completeness of meaning. Completion in a sentence comes only when the terms are in a definite order and there is mutual inference in these terms. Erroneous sentences can lead to loss of meaning, so it is absolutely necessary for the sentence to be flawless.

Various questions are asked from Sentence Improvement, you can solve these questions very easily if you study the rules related to Sentence Improvement carefully. Here the subject is explained in very simple language and the concept is also explained through various examples. After reading the notes presented, you will be able to easily solve various questions related to Sentence Improvement.

Types Of Sentence Improvement

There are a few types of questions asked under this section and these are as follows:

  1. Subject-verb agreement
  2. Modifiers
  3. Parallelism
  4. Pronoun reference error
  5. Diction
  6. Redundancy

Subject-Verb Agreement: A simple subject-verb agreement definition implies that the subject of the sentence and the verb of the sentence must be in agreement in number.

Example 1: The dog is playing with his ball.

  • In this case, the subject of the sentence is ‘dog’ and the verb used is singular in nature, ‘is playing’.

Example 2: The dogs are playing with their ball.

  • In this case, the subject of the sentence is ‘dogs’ and the verb used is plural in nature, ‘are playing’.

Modifier:  It can be a word or phrase which is used to modify any other word or a phrase. In this the parts of speech that are considered ‘modifiers’ are:

  1. Adjectives’ as they are used to modify either nouns or pronouns.
  2. Adverbs’ as they are used to modify adjectives, adverbs, and verbs

Example: Chic and smart, the travel agency could not help admiring the model’s clothes.

In the above sentence, chic and smart seem to refer to Travel Agency, though they were meant to refer to the Model’s clothes. The correct sentence would be:

  • The travel agency could not help admiring the model’s chic and smart clothes.
  1. Participles’ as they are used to modify nouns.

Example: Walking down the road, my hat flew off.

In the above sentence, it seems as if the hat was walking down the road and it flew, thus we need to specify who was walking down the road. The correct sentence should be:

  • While walking down the road, my hat flew off.

Parallelism: If a sentence expresses many ideas that are similar to each other, they should be presented in parallel constructions i.e. they should be in the same grammatical form.

Example: He desired to make a lot of money and that he might earn a good reputation.

In the above example the sentence presents two same ideas but the grammatical form is different.

Therefore the correct sentence should be:

  • He desired to make a lot of money and to earn a good reputation.

Pronoun Reference Error: A pronoun is a word used to stand for (or take the place of) a noun. A pronoun should refer clearly to one, clear, unmistakable noun coming before the pronoun.  This noun is called the pronoun’s antecedent.

Example: The minister met the manager and he recognized him.

In this sentence “he” is neither referring to the minister nor the manager, hence the sentence can be

Corrected in two ways:

In this sentence

  • The minister met the manager who recognized him.
  • The minister met the manager and recognized him.

Diction: An incorrect choice of words makes the sentence erroneous. The mistakes could be in the usage of simple words – later and latter, its and it’s, lie and lay, and the like. There can be confusion in words that sound alike – adapt and adept, principal and principle, affront and confront etc. The only way to tackle these is to know the meanings of these words.

Redundancy: Avoid needless repetition of a fact or an idea. The sentences which have redundant data don’t necessarily mean are grammatically incorrect, but they have unnecessary words, which need to be avoided at all costs.

List of common Redundant phrases:

  • Foreign imports
  • Bald – headed
  • Drop down
  • End result
  • Few in number
  • Follow after
  • General public
  • Hurry up
  • Chase after
  • But yet
  • Collaborate together
  • Each and every
  • Current status quo
  • Continue on
  • Blatantly obvious
  • Adequate enough
  • Burning fire
  • Blend together
  • Actual fact
  • Browse through
  • Join together
  • Little baby
  • False pretense
  • First and foremost
  • Free gift
  • Black darkness
  • Merge together

For Example:

  1. Please combine the three departments into one.

The correct sentence would be- please combine the three departments.

“Into one” is redundant because on combining departments we will automatically get one.

  1. Would you please repeat again what you said.

The correct sentence would be- would you please repeat what you said.

Important Points For Solving Sentence Improvement Questions

Here’s your way about your sentence correction questions:

  • Read each word of the original sentence. Because nothing can be changed in the non-underlined part of the sentence, your answer should work when the whole sentence is considered.
  • If you find a grammar mistake in the root, go immediately to the answer options to find every answer that corrects the error, and turn off the others to check if there is still a different grammar error in the run. If yes, toss that answer as well. Now look at what is left. One option is probably smoother and more concise than any other. This is your answer
  • If no obvious errors appear, decide what the answer options differ. If you would have said “one option” and one with “said”, zero on the verbs. Where you see the variation, you can get a clue to the problem in the sentence.

Sentence Improvement Question With Explanation

DIRECTIONS for the question 1 to 9: In the sentence provided a part of the sentence is underlined. Beneath the sentence, four/five different ways of paraphrasing the underlined part are indicated. Choose the best alternative amongst the four/five.

Ques1: The information presented in the most recent reports indicate that turbulent times lie ahead for those who have invested only in Blue Chip stocks.

  1. indicate that turbulent times lie ahead for those who have invested only in Blue Chip stocks.
  2. indicate that turbulent times should lie ahead for those who have invested only in Blue Chip stocks.
  3. indicate that turbulent times are laying ahead for those who have invested only in Blue Chip stocks.
  4. indicates that turbulent times lie ahead for those who have invested only in Blue Chip stocks.
  5. indicates that turbulent times are laying ahead for those who have invested only in Blue Chip stocks.

Answer: Option 4

Explanation:

The underscored portion of the sentence lacks conciseness. This should be rather obvious. What may not be as obvious, however, is the subject-verb disagreement between “information” and “indicate.”

Choices 1, 2, and 3 can be eliminated because they each begin incorrectly with the verb “indicate.” Choice 5 is wrong because it uses the incorrect verb “lay” rather than “lie.”

Ques2: Critics charge that Indian Cricket Association lobbied for stadiums with fewer seats to reduce supply and increase ticket prices.

  1. lobbied for stadiums with fewer seats to reduce supply and increase ticket prices.
  2. lobbied for stadiums with less seats to reduce supply and increase ticket prices.
  3. lobbied for stadiums that had been built with fewer seats to reduce supply and increase ticket prices.
  4. lobbied for stadiums that had less seats to reduce supply and increase ticket prices.
  5. lobbied for stadiums that had less seats as a means of reducing supply so they could increase ticket prices.

Answer: Option 1

Explanation:

‘Fewer’ answers the question, “How many?” (fans, balls, hot dogs, seats) and ‘less’ answers the question, “How much?” (soda, dirt, salt). This eliminates answer choices 2, 4, and 5. Answer choice 3 is unnecessarily wordy and implies that the stadiums had already been built before the lobbying began.

 Ques3: The teacher gave example of the great personalities to show that everyone must be held responsible for their actions.

  1. to show that everyone must be held responsible for their actions.
  2. to demonstrate their belief that everyone must be held responsible for their actions.
  3. to demonstrate its belief that everyone must be held responsible for their actions.
  4. to signal how no one should be able to get away with committing acts of terrible negligence.
  5. to show that everyone must be held responsible for his actions.

Answer: Option 5

Explanation:

The pronoun ‘everyone’ is singular and it cannot take their with it. That’s why answer choices 1, 2, and 3 can be eliminated. Answer choice D changes the meaning of this sentence too much by adding a strong emotional judgment and incorrectly uses “how” to introduce the idea “no one should be able to get away with committing acts of terrible negligence.”

 Ques4: Each of the songs were great and the choice for the best one among all three was very difficult indeed.

  1. were great and choosing the best one among the three was very difficult indeed.
  2. was great and choosing the best one among the three was very difficult indeed.
  3. were great and choosing the best one between the three was very difficult indeed.
  4. was great and choosing the best one between the three was very difficult indeed.
  5. was great and choosing the best one between the three was very difficult indeed.

Answer: Option 2

Explanation:

“Each” is singular, and so the underlined portion should begin with ‘was’ rather than ‘were.’ Answer choices 1, 3, and 5 can therefore be eliminated. Answer choice 4 differs from 2 in that 4 uses ‘between’ and answer choice B uses ‘among.’ ‘Between’ is used only when one is talking about two items. In the case of the 3 movies, the word “among” should be used.

Ques5: Unfortunately last night temperature dropped suddenly , which will mean that the shoots emerging from the soil will be killed by the frost

  1. which will mean that the shoots emerging from the soil will be killed by the frost
  2. which will mean that the frost will kill the shoots emerging from the soil.
  3. and this will mean that the shoots emerging from the soil will be killed by the frost.
  4. and the resulting frost will kill the shoots that are emerging from the soil.
  5. and as a result, the shoots will be killed by the frost, emerging from the soil.

Answer: Option 4

Explanation:

The word which does not have an antecedent noun, and so the construction is incorrect in 1 and 2. Similarly, in 3 this does not have a noun to which it refers. 4 is the best choice. In 5 the phrase emerging from the soil is dangling.

Ques6: A large number of holiday seekers are choosing to fly to remote islands in search of the perfect beach; seeking sand, sun and palm trees, rather than centers of entertainment.

  1. ; seeking sand, sun and palm trees, rather than centers of entertainment.
  2. ; seeking sad, sun, palm trees and not entertainment.
  3. , with sand, sun, palm trees and no entertainment.
  4. , they seek sand, sun and palm trees, rather than entertainment centers.
  5. ; they seek sand, sun and palm trees, rather than centers of entertainment.

Answer: Option 5

Explanation:

Options 1 and 2 are wrong because the partciple seeking cannot start with a semicolon. Option 3 changes the meaning by putting no ‘entertainment’. In options 4 and 5, a semicolon was required as a new sentence starts from ‘they’. That’s why option 5 is right.

 Ques7: The board of directors requires that these reports should be submitted before the end of the current quarter.

  1. that these reports should be submitted
  2. that these reports be submitted
  3. for these reports to be submitted
  4. these reports submission
  5. these reports should be submitted

Answer: Option 2

Explanation:

Subjunctive constructions (wishes and demands) do not need should. That’s why options 1 and 5 are wrong. Options 3 and 4 are awkward in construction.

Ques8: The best way to promote creative thinking is not to promise monetary rewards for ideas, but to ensure that the person making the suggestion receives recognition for his contribution.

  1. but to ensure that the person making the suggestion receives recognition for his contribution.
  2. but to ensure that the person who makes the suggestion will be receiving recognition for his contribution.
  3. but rather by ensuring that the person making the suggestion receives recognition for his contribution.
  4. but rather ensure that suggestion-maker receives recognition for his contribution.
  5. but instead make sure that the suggestion-maker will receive recognition.

Answer: Option 1

Explanation:

Options 3, 4 and 5 violate parallelism. It should be “not to promise monetary rewards……but to …….”. Out of options 1 and 2, 1 is more concise.

 Download Sentence Improvement Question with Explanation PDF

Sentence Improvement MCQ Questions And Answers

Directions: In each question, a part of the sentence is underlined. Each sentence is followed by some phrases which can replace the underlined part to make it better. Choose the option that can correctly substitute that part of the sentence.

If the sentence is correct as it, the answer is “No correction required” or “No improvement”.

Ques1. John is as fast as or perhaps faster than Sarah.

  1. as fast
  2. almost as fast
  3. equally fast
  4. No correction required

Answer: Option 1 as fast

Ques2. This worker is the most skilled of all the other workers in our factory.

  1. worker
  2. of all the others workers
  3. of all workers
  4. No improvement

Answer: Option 1 worker

Ques3. She loves the music, the art, the dance.

  1. music, art and dance
  2. the music, art and the dance
  3. the music, the art and the dance
  4. No improvement

Answer: Option 1 music, art and dance

Ques4. The girl told her teacher to explain the whole lesson again.

  1. called her teacher
  2. said to her teacher
  3. asked her teacher
  4. No improvement

Answer: Option 3 asked her teacher

Ques5. What are needed are not large bungalows but small homes.

  1. is
  2. was
  3. were
  4. No improvement

Answer: Option 1 is

Ques6. The speaker of Lok Sabha broke away the meeting as it turned violent.

  1. broke up
  2. broke off
  3. broke through
  4. No improvement

Answer: Option 1 broke up

Ques7. The burning of coal in thermal electricity plants release dust particles and greenhouse gases that contribute to pollution.

  1. Releases dust particles and greenhouse gases that
  2. Release dust particle and greenhouse gases which
  3. Releases dust particles and greenhouse gas that
  4. No improvement

Answer: Option 1 Releases dust particles and greenhouse gases that

Ques8. Newton explored the Laws of motion.

  1. Decoded
  2. Discovered
  3. Invented
  4. No improvement

Answer: Option 2 Discovered

Ques9. The SIT made a request to sought permission to conduct NARCO test on the convict.

  1. To seeking permission
  2. For seeking permission
  3. Seeking permission
  4. No improvement

Answer: Option 3 Seeking permission

Ques10. Had you been told father about your difficulties, he would have helped you find a solution.

  1. Had you told
  2. If you have told
  3. Had you have told
  4. No improvement

Answer: Option 1 Had you told

Ques11. The most remarkable article we remember ever to have read, challenging the orthodox belief system.

  1. remarkable ever article we remember to have read
  2. ever remarkable article we remember to have read
  3. remarkable article we ever remember to have read
  4. No improvement

Answer: Option 3 remarkable article we ever remember to have read

Ques12. He put in a tremendous amount of job to complete the project.

  1. Work
  2. Activity
  3. Task
  4. No improvement

Answer: Option 1 Work

Ques13. She not only was strongest but also most intelligent.

  1. Was not only strongest
  2. Not only was she strongest
  3. Was only strongest
  4. No improvement

Answer: Option 1 Was not only strongest

Ques14. The analyst said that since the rate of gold would go up, the cost of ornaments is also increasing.

  1. Would also increase
  2. Will increased
  3. Will be also increasing
  4. No improvement

Answer: Option 1 Would also increase

Ques15. What were you doing ever since mom left?

  1. Are you doing
  2. Did you do
  3. Have you been doing
  4. No improvement

Answer: Option 3 Have you been doing

In this post we have provided information about Sentence Improvement (वाक्य-शुद्धि). You should read all the information carefully and solve Sentence Improvement questions. We hope that now you will be able to solve the questions of Sentence Improvement easily. You can also bookmark our page using Ctrl+D for more regular updates regarding Sentence Improvement Concept.

More Related Links

Vocabulary QuizTransformation Of Sentences
Antonyms QuizEnglish Grammar Quiz
Synonyms Quiz

Filed in: Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment