TRB Model Question Paper 2022| PG Assistant/Physical Education Previous Papers

TRB Model Question Paper

TRB Model Question Paper 2022 for Polytechnic Lecturer Posts, PG Assistant/Physical Education etc available here. Appearing candidates in TN TRB Post Graduate Assistant / Physical Education Director, Lecturer Examination etc can start their preparation from TRB Model Question Paper available here.

With the help of TRB PG Assistant / Physical Education model question paper candidates can get the idea about exam as they came to know the types of questions. Candidates can download Tamil Nadu TRB Model Exam Question Papers with Solution PDF for free of cost from here.

recruitmentresult.com

Overview of TRB Model Question Paper

Name of OrganizationTeachers Recruitment Board
Post NamePost Graduate Assistant / Physical Education Director
Examination ModeOnline
CategoryTRB Model Question Paper
Official Websitetrb.tn.nic.in

TRB Model Question Paper

Download TRB TN Sample Papers PDF

SubjectPrevious Paper
Polytechnic Lecturer Civil Previous Papers PDFGet Here
TN TRB Polytechnic Lecturer Physics Question Papers PDFGet Here
TN TRB Polytechnic Lecturer CSE Previous Papers PDFGet Here
Polytechnic Lecturer ECE Model Papers PDFGet Here
TN TRB Polytechnic Lecturer Mechanical Question Papers PDFGet Here
TN TRB Polytechnic Lecturer General Knowledge Old PapersGet Here

 TRB Model Question Paper 2022 Official Link

Download TRB Model Question Paper 2022:

Question Paper- STPGT-Sociology 2019Get PDF
Question Paper- STPGT-Psychology 2019Get PDF
Question Paper- STPGT-Music 2019Get PDF
Question Paper- STPGT-Kok-Borok 2019Get PDF
Question Paper- STPGT-Geography 2019Get PDF
Question Paper- STPGT-Arabic 2019Get PDF
Question Paper- STPGT-Economics 2019Get PDF
Question Paper- STGT-Pure ScienceGet PDF
Question Paper- STGT-Biological ScienceGet PDF
Question Paper- STGT-Social ScienceGet PDF
Question Paper- T-TET-Paper-IGet PDF
Question Paper- T-TET-Paper-IIGet PDF
Question Paper- STGT-Social Science 2018Get PDF
Question Paper- STGT-Pure Science 2018Get PDF
Question Paper- STGT-Biological Science 2018Get PDF
Question Paper- STPGT-Bengali 2018Get PDF
Question Paper- STPGT-Biological Science 2018Get PDF
Question Paper- STPGT-Chemistry 2018Get PDF
Question Paper- STPGT-Commerce 2018Get PDF
Question Paper- STPGT-Education 2018Get PDF
Question Paper- STPGT-English 2018Get PDF
Question Paper- STPGT-Geography 2018Get PDF
Question Paper- STPGT-History 2018Get PDF
Question Paper- STPGT-Mathematics 2018Get PDF

TRB Question and Answers:

Question 1: Mica is used in an electric iron because it is a

  1. Good conductor of heat
  2. Bad conductor of heat
  3. Good conductor of electricity
  4. Bad conductor of electricity

Ans: 4 Bad conductor of electricity

Question 2: Which one of the following pairs of rays is electromagnetic in nature?

  1. Alpha rays and beta rays
  2. X-rays and gamma rays
  3. Beta rays and gamma rays
  4. Cathode rays and X-rays

Ans: 2 X-rays and gamma rays

Question 3: X-rays cannot pass through

  1. Wood
  2. Flesh
  3. Glass
  4. Bone

Ans: 4 Bone

Question 4: The carbon filament is invented by

  1. Ampere
  2. Edison
  3. Volt
  4. Newton

Ans: 2 Edison

Question 5: Which of the following device is fully duplex?

  1. Walky-talky
  2. Radio
  3. Mobile phone
  4. Loud speaker

Ans: 3 Mobile phone

Question 6: The blue colour of sky is due to the phenomenon of

  1. Dispersion
  2. Scattering
  3. Refraction
  4. Reflection

Ans: 1 Dispersion

Check Here: How Do Toppers Study?

Question 7: If the doors of a refrigerator are left open for a few hours, the room temperature will

  1. Increase
  2. Decrease
  3. Remain the same
  4. Decrease only in the area in the vicinity of the refrigerator

Ans: 1 Increase

Question 8: Where should an object be placed so that a real and inverted image of the same size is obtained using a convex lens?

  1. At infinity
  2. At twice the focal length
  3. At the focus
  4. Between the lens and its focus

Ans: 2 At twice the focal length

Question 9: The bases of cooking vessels are painted ___ in order to absorb more heat.

  1. black
  2. red
  3. green
  4. white

Ans: 1 black

Question 10: Photoelectric effect was discovered by

  1. Hertz
  2. Plank
  3. Bohr
  4. Einstein

Ans: 4 Einstein

Other TRB Model Question and Answers

For PG Assistant / Physical Education

Here below you can see the questions that are important for the examination. You have to study it once before appearing for the examination:

Question 1. The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent

  1. Nirvana
  2. Sangha
  3. Buddha
  4. Dhamma

Answer: Nirvana

Question 2. To which of the following dynasties did King Bhoja, a great patron of literature and art, belong?

  1. Karkota
  2. Utpala
  3. Paramara
  4. Gurjara Pratihara

Answer: Paramara

Question 3. The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

  1. molality
  2. molarity
  3. normality
  4. formality

Answer: molality

Question 4. The graphite rods in the nuclear reactor

  1. react with U to release energy
  2. produce neutrons
  3. undergo combustion which triggers the nuclear fission
  4. convert fast moving neutrons into thermal neutrons

Answer: convert fast moving neutrons into thermal neutrons

Question 5. Which disease is caused by the fungi?

  1. Polio
  2. Malaria
  3. Dermatitis
  4. Cholera

Answer: Dermatitis

Check Here:  Online Quiz for Competitive Exams

Question 6. Pulses contain large amount of

  1. Fats
  2. Water
  3. Proteins
  4. Carbo Hydrate

Answer: Proteins

Question 7. The absorption of ink by blotting paper involves

  1. Viscosity of Ink
  2. Capillary Action Phenomenon
  3. Diffusion of Ink Through The Blotting
  4. Siphon Action

Answer: Capillary Action Phenomenon

Question 8. Out of the following pairs, which one does not have identical dimension?

  1. Moment of inertia and moment of a force
  2. Work and Torque
  3. Angular momentum and Planck’s constant
  4. Impulse and Momentum

Answer: Moment of inertia and moment of a force

Question 9. The Yarlung Zangbo river, in India, is known as

  1. Ganga
  2. Indus
  3. Brahmaputra
  4. Mahanadi

Answer: Brahmaputra

Question 10. Which of the following food grain crops occupies the largest part of the cropped area in India?

  1. Barley and maize
  2. Jowar and bajra
  3. Rice
  4. Wheat

Answer: Rice

Know About – How To Prepare For Online Exam

Question 11. The minimum age to qualify for election to the Lok Sabha is

  1. 25 years
  2. 21 years
  3. 18 years
  4. 35 years

Answer: 25 years

Question 12. The office of the president can fall vacant due to

  1. resignation
  2. death
  3. removal
  4. All of the above

Answer: All of the above

Question 13. Proofreading activity to maintain the fidelity of DNA synthesis

  1. occurs after the synthesis has been completed
  2. is a function of the 3′-5′ exonuclease activity of the DNA polymerases
  3. requires the presence of an enzyme separate from the DNA polymerases
  4. occurs in prokaryotes but not eukaryotes

Answer: is a function of the 3′-5′ exonuclease activity of the DNA polymerases

Question 14. Reverse transcriptase is a useful enzyme to have when

  1. an RNA virus converts its RNA to DNA
  2. there are no host cells present
  3. nutrients are scarce
  4. spikes are forming in the new virus

Answer: an RNA virus converts its RNA to DNA

Question 15. Bioluminescence is a phenomenon associated with

  1. chrysophyta
  2. phaeophyta
  3. pyrrophyta
  4. chlorophyta

Answer: pyrrophyta

TN TRB  Important Links

TRB Tamilnadu RecruitmentPG TRB Syllabus
TN TRB SyllabusTN TRB Answer Key
TN TRB Hall Ticket

TN TRB Exam Pattern

PG Assistant/Physical Education Exam

SubjectsNo. of QuestionsMarks
Main Subject110110
Educational Methodology3030
General Knowledge1010
Total150150

Direct Recruitment for the post of Post Graduate Assistant / Physical Education Director (Grade-I) has been announced by teacher’s recruitment board. There are a huge number of candidates, who are preparing for the examination.

So here for your convenience we the team of recruitmentresult.com have placed TRB Previous Papers PDF You should download it and prepare for exam as according to it.

Note:

Candidates may visit the Official Website to get remaining details about TRB Model Question Paper 2022. You are required to keep in touch with our web portal recruitmentresult.com to get latest updates as we update our pages time to time.


Filed in: Question Paper 2022

3 Responses to "TRB Model Question Paper 2022| PG Assistant/Physical Education Previous Papers"

  1. Suganya

    Which study guide is better to prepare pg trb chemistry

    • admin

      TRB Chemistry PG Exam Book- Publisher: Sura College of Competition

  2. Siva

    When we can expect call for trb pg assistant.

Leave a Reply

Submit Comment

Recruitment Result 2022