Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


CA CPT Question Paper 2018 Download PDF for Last 10 Previous Year Papers

CA CPT Question Paper

Candidates who are going to appear in Chartered Accountants Common Proficiency Test and searching Last 10 Previous Year CA CPT Question Paper are advised to download these from this single page.

The Common Proficiency Test is organized by the Institute of Chartered Accountants of India to selection of Chartered Accountants. Aspirants have to score at least 30% marks in one sitting, and 50% marks in aggregate of all sections.

Aspirants preparing for CA CPT 2018 exam can download CA CPT Last 10 Previous Year Question Paper PDF from the page of recruitmentresult.com. Applicants are advised to read CA CPT Question Paper 2018 carefully and then attempt answers.

CA CPT Question Paper

CA CPT Question Paper PDF:

CA CPT Question Paper June 2016Get PDF
CA CPT 2017 Question PaperGet PDF
CA CPT Question Paper Dec 2016Get PDF
CA CPT Question Paper June 2015Get PDF
CA CPT Question Paper Dec 2015Get PDF
CA CPT Question Papers June 2014Get PDF
CA CPT Question Paper December 2014Get PDF

About CA CPT Exam 2018:

The Common Proficiency Test will be conducted in two sessions. Under CA CPT 2018, the candidates have to appear for the exam of Fundamentals of Accounting, Mercantile Laws, General Economics, and Quantitative Aptitude.

The Institute of Chartered Accountants of India has notified that to qualify the exam, one must score at least 30% marks in one sitting, and 50% marks in aggregate of all sections.

Check Out Marks Distribution: CA CPT Exam Pattern

CA CPT Entrance Exam Question Paper:

Question 1: The central banking functions in India are performed by the

Central Bank of India

Reserve Bank of India

State Bank of India

Punjab National Bank

  1. I, II
  2. II
  3. I
  4. II, III

Answer: 2

Question 2: Development expenditure of the Central government does not include

  1. defence expenditure
  2. expenditure on economic services
  3. expenditure on social and community services
  4. grant to states

Answer: 4

Question 3: ICICI is the name of a

  1. chemical industry
  2. bureau
  3. corporation
  4. financial institution

Answer: 2

Question 4: Gilt-edged market means

  1. bullion market
  2. market of government securities
  3. market of guns
  4. market of pure metals

Answer: 3

Question 5: In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?

  1. Chemicals other than fertilizers
  2. Services sector
  3. Food processing
  4. Telecommunication

Answer: 4

Question 6: A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

  1. 375
  2. 400
  3. 600
  4. 800

Answer: 2

Get Here Revised Exam Syllabus: CA Syllabus

Question 7: If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days while 26 men and 48 boys can do the same in 2 days, the time taken by 15 men and 20 boys in doing the same type of work will be:

  1. 4 days
  2. 5 days
  3. 6 days
  4. 7 days

Answer: 1

Question 7: A can do a piece of work in 4 hours; B and C together can do it in 3 hours, while A and C together can do it in 2 hours. How long will B alone take to do it?

  1. 8 hours
  2. 10 hours
  3. 12 hours
  4. 24 hours

Answer: 3

Question 8:  A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it If A and B together could do it in 10 days and C alone in 50 days, then B alone could do it in:

  1. 15 days
  2. 20 days
  3. 25 days
  4. 30 days

Answer: 3

Question 9: A machine P can print one lakh books in 8 hours, machine Q can print the same number of books in 10 hours while machine R can print them in 12 hours. All the machines are started at 9 A.M. while machine P is closed at 11 A.M. and the remaining two machines complete work. Approximately at what time will the work (to print one lakh books) be finished?

  1. 11:30 A.M.
  2. 12 noon
  3. 12:30 P.M.
  4. 1:00 P.M.

Answer: 4

Question 10: A and B can together finish a work 30 days. They worked together for 20 days and then B left. After another 20 days, A finished the remaining work. In how many days A alone can finish the work?

  1. 40
  2. 50
  3. 54
  4. 60

Answer: 4

Question 11: The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each are 50 years. What is the age of the youngest child?

  1. 4 years
  2. 8 years
  3. 10 years
  4. None of these

Answer: 1

Question 12: A father said to his son, “I was as old as you are at the present at the time of your birth”. If the father’s age is 38 years now, the son’s age five years back was:

  1. 14 years
  2. 19 years
  3. 33 years
  4. 38 years

Answer: 1

Get Here Top Coaching Centres List: List of CA, CPT Coaching Classes

Question 13: A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, the how old is B?

  1. 7
  2. 8
  3. 9
  4. 10
  5. 11

Answer: 4

Question 14: Present ages of Sameer and Anand are in the ratio of 5 : 4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11 : 9 respectively. What is Anand’s present age in years?

  1. 24
  2. 27
  3. 40
  4. Cannot be determined
  5. None of these

Answer: 1

Question 15: The cost of Air-Conditioning of the Manager’s office will be..

  1. a capital expenditure
  2. a revenue expenditure
  3. a deferred revenue expenditure
  4. none of these

Answer: 1

Question 16: Calls in advance’ is shown under..

  1. share capital
  2. reserve and surplus
  3. current liabilities
  4. loans and advances

Answer: 3

Question 17: A loan can be described as a short-term loan if the period is ..

  1. three years
  2. less than one year
  3. over one year
  4. more than two years

Answer: 2

Question 18: How many parties are there in Consignment?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 5

Answer: 2

Must Read: How to Become a Chartered Accountant

Question 19: The Total Tax of an assesses has been computed as Rs. 36,523.40. After rounding off, the total tax will be taken as…

  1. 36520
  2. 36,525
  3. 36,530
  4. None of these

Answer: 2

Question 20: In the absence of any agreement, partners are liable to receive interest on their loans@

  1. 12%
  2. 10%
  3. 6%
  4. 8%

Answer: 3

Question 21: Goods Costing Rs. 1,00,000 are consigned at 20% on invoice price. What is its Load?

  1. 1,25,000
  2. 25,000
  3. 75,000
  4. 20,000

Answer: 4

Question 22: What time would be taken into consideration if equal monthly amount is drawn as drawing at the beginning of each month?

  1. 7
  2. 6
  3. 5
  4. 5

Answer: 4

Question 23: Companies profit divided among shareholder is ..

  1. interest
  2. reserve
  3. dividend
  4. surplus

Answer: 3

Question 24: Debenture carrying charge on particular asset on the company is know as..

  1. fixed
  2. mortgage
  3. naked
  4. floating

Answer: 4

You Should Know: Career in Chartered Accountancy in India

Question 25: Operating profit is

  1. profit after deducting financial costs
  2. profit after deducting taxes
  3. profit after deducting normal operating expenses including depreciation
  4. equal to net profit

Answer: 3

Question 26: Retained earning is synonymous to..

  1. accumulated profit and loss account
  2. profit for the year
  3. operating profit
  4. gross profit

Answer: 1

Question 27: Dividends are usually paid as a percentage of ..

  1. authorized shares capital
  2. net profit
  3. paid up capital
  4. called up capital

Answer: 2

Question 28: Economic life of an enterprise is split into the periodic interval as per..

  1. Money measurement concept
  2. Matching concept
  3. Going concern concept
  4. Accrual Concept

Answer: 3

Question 29: What is the amount of gross profit/loss when opening stock is Rs. 18,000, purchases Rs. 78,000, cost of good sold Rs. 1,06,000 and sales Rs. 1,49,000?

  1. 44,000 profit
  2. 42,000 profit
  3. 43,000 profit
  4. 43,000 loss

Answer: 4

Question 30: Which of the following is an example of fictitious assets?

  1. Machinery
  2. Stock
  3. Patent
  4. Preliminary Expenses

Answer: 3

Also Know Here: Chartered Accountant Salary in India per Month

Question 31: What is the main purpose of Bank Reconciliation?

  1. To locate cashier’s mistake
  2. Reconciliation of the cash book and bank balances
  3. To find out bank balances
  4. to find out cash balances

Answer: 2

So, these are the CA CPT previous year question paper from which candidates can prepare for examinations. Through these CA CPT Entrance exam question paper, aspirants will get to know their preparation status and may check their knowledge about the examination.

Conclusion:

Dear aspirants, we hope, you have gather all the information regarding CA CPT Question Paper 2018. If, you have desire to get CA CPT Question Paper Free Download PDF then you are suggested to go through the direct link present on this page.

Something That You Should Put an Eye On

CPT Admit CardCA Final Syllabus
CA CPT Time TableCA IPCC Date Sheet
CA Final Time TableList of Entrance Exam in India
CA CPT ResultBest Career Opportunities

Filed in: Question Paper

ADVERTISEMENT


One Response to "CA CPT Question Paper 2018 Download PDF for Last 10 Previous Year Papers"

  1. SravaniAnand

    useful info very much needful

Leave a Reply

Submit Comment