Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

CAT Question Paper 2019 | Download Previous Year (2018, 2017) Sample Papers

CAT Question Paper

CAT Question Paper helps a student to know about paper pattern and nature of the exam. While preparing from CAT Previous Year Papers students can get knowledge about nuances of CAT exam. To classify the topics, candidates can start solving CAT Question Paper. You can download CAT Question Paper, CAT Previous Year (2018, 2017) Sample Papers in Pdf format. Here on this page we provide you CAT Previous Year Paper which you can easily download in Pdf format and start your preparation.

CAT Previous Year Question Paper

2004Question Paper
2008Question Paper
Solution
2010Question Paper
2013Question Paper
Solution
2014Question Paper
Solution
2015Question Paper
Solution
2016Question Paper
Solution
2017 Question Paper Slot 1 (with Solution)Download Here
2017 Question Paper Slot 2 (with Solution)Download Here
2018 Question Paper Slot 1Download Here
2018 Question Paper Slot 2Download Here

recruitmentresult.com

CAT Question Paper – Overview

Conducting bodyIndian Institute Of Management (IIM) Kozikhode
Mode of CAT ExamOnline (Computer Based Test)
Course OfferedPGP / FPM
CategoryCAT Question Paper
CAT Exam DateNovember 2019

CAT Question Paper

CAT 2019 Question Paper with Answers

Students who are going to appear for CAT 2019 must go through following CAT Solved Sample Question Paper. These questions will help you to understand the pattern and difficulty level of CAT Examination.

Question 1: The word ‘Command Module’ used twice in the given passage indicates perhaps that it deals with

  1. an alarming journey
  2. a commanding situation
  3. a journey into outer space
  4. a frightful battle.

Answer: 3

Question 2: Which one of the following reasons would one consider as more as possible for the warning lights to be on?

  1. There was a shower of debris.
  2. Jack was yelling.
  3. A catastrophe was imminent.
  4. The moon was looming close and big.

Answer: 2

Question 3: The statement that the dazzling sunshine was “for once unfiltered by layers of air” means

  1. that the sun was very hot
  2. that there was no strong wind
  3. that the air was unpolluted
  4. none of above

Answer: 4

Question 4: Evaluation of news would imply

  1. less dependence on modern systems of communication
  2. more careful analysis of each news story and its value
  3. separating beans from junk
  4. discriminating horrors from disasters

Answer: 2

Question 5: The writer of the above passage

  1. seems to be happy with the contemporary arrangements for circulating news
  2. is shocked by the casual stories about horrors and disasters reported in the newspapers
  3. wants better evaluation of news before publication
  4. wants to put his foot down on news stories

Answer 3

Check Here – Last Minute Exam Study – Tips

Question 6: In the above passage, the phrase “amounts to a row of beans” means that the news

  1. is weak and often wanting entirely
  2. deserves no one’s attention
  3. should travel the wires
  4. is junk dressed up as real news

Answer: 2

Question 7: Newspapers lack a sense of discrimination because

  1. they do not separate the real news from mere sensationalism
  2. they have to accept whatever is received on the wires
  3. limited manpower makes serious evolution impossible
  4. people don’t see the difference between ‘junk’ and ‘real’ news

Answer: 1

Question 8: The passage implies that

  1. there has to be censorship on newspapers
  2. there is no point in having censorship
  3. newspapers always dress up junk to look meaningful
  4. one has to be strict in selecting news items

Answer: 3

Question 9: If a piece of matter violates nature’s law, it is not punished because

  1. it is not binding to obey it
  2. there is no superior being to enforce the law of nature
  3. it cannot be punished
  4. it simply means that the facts have not been correctly stated by law

Answer: 2

Question 10: Laws of nature differ from man-made laws because

  1. the former state facts of Nature
  2. they must be obeyed
  3. they are natural
  4. unlike human laws, they are systematic

Answer: 3

Get Tips: How to Avoid Sleeping While Studying

Question 11: Which of the following salts has the greatest solubility?

  1. Potassium chlorate at 80oC
  2. Potassium chlorate at 35oC
  3. Potassium nitrate at 39oC
  4. Sodium chloride at 85oC

Answer: 3

Question 12: Approximately, how many kilograms of potassium nitrate can be dissolved in 10 L water at 30oC?

  1. 04 kg
  2. 4 kg
  3. 4 kg
  4. 35 kg

Answer: 3

Question 13: By what percentage is the solubility of potassium chlorate in water increased as the water is heated from 30oC to 80oC?

  1. 100%
  2. 8%
  3. 33%
  4. 66%

Answer: 4

Question 14: If one mole of potassium chloride weights 0.07456 kg, approximately. How many moles of potassium chloride can be dissolved in 100 L water at 36oC?

  1. 700
  2. 650
  3. 480
  4. 540

Answer: 4

Question 15:  Which of the salts has greater change in solubility in kg/L of water between 15oC and 25oC?

  1. Potassium chlorate
  2. Potassium nitrate
  3. Sodium chlorate
  4. Sodium nitrate

Answer: 3

Read Now: How to Solve a Problem in Exam Correctly

Question 16: If the income of Company A in 1998 was Rs. 1,42,500 what was its expenditure in that year?

  1. 1,05,000
  2. 95,500
  3. 99,500
  4. 1,05,555
  5. None of these

Answer: 5

Question 17: Expenditure of Company B in 1999 was 90% of its expenditure in 1998. Income of Company B in 1999 was what percent of its income in 1998?

  1. 5
  2. 96 2/3
  3. 5
  4. 99 1/3
  5. None of these

Answer: 4

Question 18: If the expenditure of Company A in 1997 was Rs.70 lakhs and income of Company A in 1997 was equal to its expenditure in 1998, what was the total income (in Rs. lakh) of the Company A in 1997 & 1998 together?

  1. 175
  2. 25
  3. 75
  4. Cannot be determined
  5. None of these

Answer: 3

Question 19: Expenditure of Company B in years 1996 and 1997 were in the ratio of 5:7 respectively. What was the respective ratio of their incomes?

  1. 10:13
  2. 8:13
  3. 13:14
  4. 11:14
  5. None of these

Answer: 5

Question 20: Total expenditure of Company A & B together in 2001 was Rs. 13.5 lakhs. What was the total income of the two companies (in Rs. lakh) in that year?

  1. 575
  2. 25
  3. 75
  4. Cannot be determined
  5. None of these

Answer: 4

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Question 21: The term Nirgrantha is associated with

  1. Ajivikas
  2. Charvakas
  3. Jainas
  4. Pasupatas

Answer: 3

Question 22: Universities in the Presidency towns in India were established in

  1. 1857
  2. 1858
  3. 1900
  4. 1909

Answer: 1

Question 23: Hitler party which came into power in 1933 is known as

  1. Labour Party
  2. Nazi Party
  3. Ku-Klux-Klan
  4. Democratic Party

Answer: 2

Question 24: Among A, B, C, D, E and F, who is the heaviest?

Statements:

A and D are heavier than B, E and F but none of them is the heaviest.

A is heavier than D but lighter than C.

  1. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
  2. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
  3. Either I or II is sufficient
  4. Neither I nor II is sufficient
  5. Both I and II are sufficient

Answer: 1

Question 25: How is ‘DATE’ written in the code language?

Statements:

DEAR is written as $#@? in that code.

TREAT is written as %?#@% in that code.

TEAR is written as %#@? in that code.

  1. Only I and II
  2. Only II and III
  3. All I, II and III
  4. Only I and either II or III
  5. None of these

Answer: 4

Get Details – How To Find Online Study Material

Question 26: What does ‘come’ represent in a code language?

Statements:

‘pit na tac’ means ‘come and go’ in that code language.

‘ja ta da’ means ‘you are good’ in that code language.

‘na da rac’ means ‘you can come’ in that code language.

  1. Only I and II
  2. Only II and III
  3. Only I and III
  4. All I, II and III
  5. None of these

Answer: 3

Question 27: Statements: All the bottles are boxes. All the boxes are bags. Some bags are trays.

Conclusions:

Some bottles are trays.

Some trays are boxes.

All the bottles are bags.

Some trays are bags.

  1. Only (3) and (4)
  2. Only (1) and (2)
  3. Only (2) and (3)
  4. Only (1) and (4)

Answer:  1

Question 28: Each of the following questions is based on the following information:

A # B means B is at 1 metre to the right of A.

A $ B means B is at 1 metre to the North of A.

A * B means B is at 1 metre to the left of A.

A @ B means B is at 1 metre to the south of A.

In each question first person from the left is facing north.

  1. According to X @ B * P, P is in which direction with respect to X?
  1. North
  2. South
  3. North-East
  4. South-West

Answer: 4

  1. According to P # R $ A * U, in which direction is U with respect to P?
  1. East
  2. West
  3. North
  4. South

Answer: 3

Question 29: Six girls are sitting in a circle facing to the centre of the circle. They are P, Q, R, S, T and V. T is not between Q and S but some other one. P is next to the left of V. R is 4th to the right of P.

Which of the following statement is not true?

  1. S is just next to the right to R
  2. T is just next to the right of V
  3. R is second to the left of T
  4. P is second to the right of R

Answer: 3

Question 30: Each of these questions is based on the following information:

M % N means M is the son of N.

M @ N means M is the sister of N.

M $ N means M is the father of N.

Which of the following shows the relation that C is the granddaughter of E?

  1. C % B $ F $ E
  2. B $ F $ E % C
  3. C @ B % F % E
  4. E % B $ F $ C

Answer: 3

Do You Know – How To Prepare For Online Exam

Benefits of CAT Previous Year Question Papers

  • CAT Previous Year Paper helps a student to know the exact type of questions asked in the exam and how they can prepare for it
  • CAT Question Paper will help you to understand weak and strong points
  • CAT Sample Papers will help in improving time management. Students also get knowledge about how quickly they need to solve a question, which question to attempt and which question to leave, etc.

About CAT

CAT is a national level test being administered by IIMs every year to facilitate various business schools (B-Schools) to shortlist eligible candidates for admissions to MBA and allied programmes.

The Common Admission Test is a well-known exam in India which is held computer based at various centers of India. Here, we are providing CAT Question Papers with PDF for those students who are preparing for CAT 2019.

Check Here – CAT Application Form

CAT Score Validity

B-School all over the world whether they are national or international, considers the scores obtained in Common Admission Test as an input for admittance to various colleges. This test is largest of its kind in the nation, and is one’s entrance card to over 600 B-schools across India.

CAT Sample Papers with solutions

No doubts, Common Admission Test (CAT) is one of the toughest and highly competitive Examinations to be organized in the nation. Students aspiring Management courses in top IIMs must go through these CAT Sample Paper PDF in order to prepare according to the pattern and level of the Examination.

At the top section of this page, you will find the downloading links of solving CAT previous year papers PDF for the years 2013 to 2018 with their solutions. Here, CAT aspirants are provided with the question papers of CAT for a past few years along with their solved solutions. These CAT question papers with solutions PDFs will help the CAT aspirants to prepare more effectively for the exam.

Know About – How to Prepare For CAT

CAT Question Papers Solved

Students must practice from CAT Solved Paper to crack Common Admission Test 2019. The purpose of these CAT Solved Sample Papers is to help you to understand the structure of Exam paper, type of questions, topics to be covered in the upcoming CAT 2019 Examination. Concerned candidates are advised to practice CAT Question Papers 2019 given in this page for a better preparation of CAT 2019 Exam.

Final Words:

Candidates are advised to practice all questions in order to test their knowledge in concern different sections that are consisted by exam. If you have any query related to CAT Question Papers 2019, you may freely ask by leaving your comments in below stated comment box.

Contenders may Subscribe Our Free E-Mail Section to grab latest information directly into your mail box. All the Best!!!

Something That You Should Put An Eye On

CAT SyllabusCAT Exam Pattern
CAT Answer KeyCAT Books
CAT Coaching InstitutesCAT Mock Test
CAT TopperCAT Exam Analysis
GMAT Vs CATCAT Percentile Predictor
CAT  Admit CardCAT Result

Filed in: Question Paper

Leave a Reply

Submit Comment