Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

CLAT Sample Papers 2019 | Download Previous Year Papers With Solutions

CLAT Sample Papers 

Download CLAT Sample Papers from here!! CLAT Previous Year Papers With Solutions has been provided on this page. You may Paper Wise      CLAT Question Paper and Answers directly by pressing the direct link of PDF which is given below.

recruitmentresult.com

CLAT 2019 Important Dates

EventsDates
Issue of Notification04-10-2018
Online registration begins for CLAT 2019Active Now
CLAT online application window opensActive Now
Fee payment window opensActive Now
Last date for registering online31-03-2019
CLAT online application window closes31-03-2019
Offline Fee payment window closes31-03-2019
Online Fee payment window closes31-03-2019
CLAT 2019 examination12-05-2019

CLAT Sample Papers 2019

CLAT Previous Year Papers With Solutions Download

CLAT Exam Sample PapersSample paper of CLAT Direct Link
CLAT 2017 Sample PaperDownload PDF
CLAT 2014 English Sample PaperDownload PDF
CLAT Legal Aptitude Sample PaperDownload PDF
CLAT 2010 Sample PaperDownload PDF
CLAT Sample Papers 1Download PDF
CLAT Sample Papers 2Download PDF
CLAT Sample Papers 3Download PDF
CLAT Sample Papers 4Download PDF
CLAT Sample Papers 5Download PDF
CLAT Sample Papers 6Download PDF
CLAT Sample Papers 7Download PDF
CLAT Sample Papers 8Download PDF
CLAT Sample Papers 9Download PDF
CLAT Sample Papers 10Download PDF

CLAT Important Question and Answers

CLAT Entrance exam carry the questions from some topics that are English including Comprehension, General Knowledge and Current Affairs, Elementary Mathematics (Numerical Ability), Legal Aptitude and Logical Reasoning. You may check Topic Wise CLAT Question And Answers from here.

Question 1. In how many ways can a group of 5 men and 2 women be made out of a total of 7 men and 3 women?

  1. 63
  2. 90
  3. 126
  4. 45
  5. 135

Answer: Option 1

Question 2. How many 4-letter words with or without meaning, can be formed out of the letters of the word, ‘LOGARITHMS’, if repetition of letters is not allowed?

  1. 40
  2. 400
  3. 5040
  4. 2520

Answer: Option 3

Question 3. In how many different ways can the letters of the word ‘MATHEMATICS’ be arranged so that the vowels always come together?

  1. 10080
  2. 4989600
  3. 120960
  4. None of these

Answer: Option 3

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

Question 4. In how many different ways can the letters of the word ‘OPTICAL’ be arranged so that the vowels always come together?

  1. 120
  2. 720
  3. 4320
  4. 2160
  5. None of these

Answer: Option 2

In questions below, each passage consist of six sentences. The first and sixth sentence are given in the begining. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.

Question 5.

S1:     The future beckons to us.

P :      In fact we have hard work ahead.

Q :     Where do we go and what shall be our endeavour?

R :      We shall also have to fight and end poverty, ignorance and disease.

S :      It will be to bring freedom and oppurtunity to the common man.

S6:    There is no resting for any one of us till we redeem our pledge in full.

The Proper sequence should be:

  1. PSRQ
  2. QPSR
  3. QSRP
  4. SRPQ

Answer: Option 3

Question 6.

S1:     Most of the universities in the country are now facing financial crisis.

P :      Cost benefit yardstick thus should not be applied in the case of universities.

Q :     The current state of affairs cannot be allowed to continue for long.

R :      Universities cannot be equated with commercial enterprises.

S :      Proper development of universities and colleges must be ensured.

S6:     The Government should realise this before it is too late.

The Proper sequence should be:

  1. QRPS
  2. QSPR
  3. QRSP
  4. QPRS

Answer: Option 1

Get Tips: How to Avoid Sleeping While Studying

Question 7.

S1:     While talking to a group, one should feel self-confident and courageous.

P :      Nor is it a gift bestowed by providence on only a few.

Q :     One should also learn how to think calmly and clearly.

R :      It is like the ability to play golf.

S :      It is not as difficult as most men imagine.

S6:     Any man can develop his capacity if he has the desire to do so.

The Proper sequence should be:

  1. SQPR
  2. QSPR
  3. QRSP
  4. RSQP

Answer: Option 2

Question 8.

S1:     A ceiling on urban property.

P :      No mill-owner could own factories or mills or plants.

Q :     And mass circulation papers

R :      Would mean that

S :      No press magnate could own printing presses.

S6:     since their value would exceed the ceiling fixed by the government.

The Proper sequence should be:

  1. QSRP
  2. RPSQ
  3. SRPQ
  4. QPSR

Answer: Option 2

Question 9.

S1:     The art of growing old is one which the passage of time has forced upon my attention.

P :      One of these is undue absorption in the past.

Q :     One’s thought must be directed to the future and to things about which there is something to be done.

R :      Psychologically, there are two dangers to be guarded against in old age.

S :      It does not do to live in memories, in regrets for the good old days, or in sadness about friend who are dead.

S6:     This is not always easy one’s own past is gradually increasing weight.

The Proper sequence should be:

  1. QSRP
  2. RPQS
  3. RPSQ
  4. QPRS

Answer: Option 3

Read This: How to Prepare for Written Exam

Question 10.

S1:     I keep on flapping my big ears all day.

P :      They also fear that I will flip them all away.

Q :     But children wonder why I flap them so.

R :      I flap them so to make sure they are safely there on either side of my head.

S :      But I know what I am doing.

S6:     Am I not a smart, intelligent elephant?

The Proper sequence should be:

  1. SRQP
  2. QPSR
  3. QPRS
  4. PSRQ

Answer: Option 2

Find the statement that must be true according to the given information.

Question 11. Vincent has a paper route. Each morning, he delivers 37 newspapers to customers in his neighborhood. It takes Vincent 50 minutes to deliver all the papers. If Vincent is sick or has other plans, his friend Thomas, who lives on the same street, will sometimes deliver the papers for him.

  1. Vincent and Thomas live in the same neighborhood.
  2. It takes Thomas more than 50 minutes to deliver the papers.
  3. It is dark outside when Vincent begins his deliveries.
  4. Thomas would like to have his own paper route.

Answer: Option 1

Question 12. The Pacific yew is an evergreen tree that grows in the Pacific Northwest. The Pacific yew has a fleshy, poisonous fruit. Recently, taxol, a substance found in the bark of the Pacific yew, was discovered to be a promising new anticancer drug.

  1. Taxol is poisonous when taken by healthy people.
  2. Taxol has cured people from various diseases.
  3. People should not eat the fruit of the Pacific yew.
  4. The Pacific yew was considered worthless until taxol was discovered.

Answer: Option 3

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Question 13. Erin is twelve years old. For three years, she has been asking her parents for a dog. Her parents have told her that they believe a dog would not be happy in an apartment, but they have given her permission to have a bird. Erin has not yet decided what kind of bird she would like to have.

  1. Erin’s parents like birds better than they like dogs.
  2. Erin does not like birds.
  3. Erin and her parents live in an apartment.
  4. Erin and her parents would like to move.

Answer: Option 3

Question 14. Tim’s commute never bothered him because there were always seats available on the train and he was able to spend his 40 minutes comfortably reading the newspaper or catching up on paperwork. Ever since the train schedule changed, the train has been extremely crowded, and by the time the doors open at his station, there isn’t a seat to be found.

  1. Tim would be better off taking the bus to work.
  2. Tim’s commute is less comfortable since the train schedule changed.
  3. Many commuters will complain about the new train schedule.
  4. Tim will likely look for a new job closer to home.

Answer: Option 2

Question 15. When they heard news of the hurricane, Maya and Julian decided to change their vacation plans. Instead of traveling to the island beach resort, they booked a room at a fancy new spa in the mountains. Their plans were a bit more expensive, but they’d heard wonderful things about the spa and they were relieved to find availability on such short notice.

  1. Maya and Julian take beach vacations every year.
  2. The spa is overpriced.
  3. It is usually necessary to book at least six months in advance at the spa.
  4. Maya and Julian decided to change their vacation plans because of the hurricane.

Answer: Option 4

In these series, you will be looking at both the letter pattern and the number pattern. Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

You May Read This: Tips to Get Motivated for Everything

Question 16. ZA5, Y4B, XC6, W3D, _____

  1. E7V
  2. V2E
  3. VE5
  4. VE7

Answer: Option 4

Question 17. QPO, NML, KJI, _____, EDC

  1. HGF
  2. CAB
  3. JKL
  4. GHI

Answer: Option 1

Question 18. JAK, KBL, LCM, MDN, _____

  1. OEP
  2. NEO
  3. MEN
  4. PFQ

Answer: Option 2

Read Now: How To Stay Awake All Night To Study

Question 19. BCB, DED, FGF, HIH, ___

  1. JKJ
  2. HJH
  3. IJI
  4. JHJ

Answer: Option 1

Question 20. P5QR, P4QS, P3QT, _____, P1QV

  1. PQW
  2. PQV2
  3. P2QU
  4. PQ3U

Answer: Option 3

More Links Related To CLAT

CLAT ExamCheck Here
CLAT SyllabusCheck Here
CLAT Rank PredictorCheck Here
CLAT LoginCheck Here
CLAT Application FormCheck Here
CLAT Eligibility CriteriaCheck Here
CLAT CounsellingCheck Here
CLAT Cut OffCheck Here
Best CLAT Preparation BooksCheck Here
CLAT Mock TestCheck Here
10 Best CLAT Coaching InstituteCheck Here
CLAT ResultCheck Here
CLAT Exam PatternCheck Here

Importance of CLAT Sample Paper

  • CLAT Sample Papers 2019 has a great significance for the candidates preparing for CLAT 2019.
  • Candidates can practice the sample paper of CLAT 2019 as many times as they want.
  • CLAT Sample papers will give candidates a rough idea of the pattern of examination and while practicing, candidates will get an examination feel making it easy for the candidates to attempt the law examination.
  • Moreover, with the help of sample paper of CLAT 2019 candidates will get to know their strong areas and the areas which need more attention and rectify much before appearing in the law entrance examination.

CLAT Sample Papers Benefits

Contenders, above provided CLAT Previous Year Question Papers are helpful for you to prepare well in exam so do their preparation through CLAT Practice Papers and CLAT sample papers with answers pdf. You may bookmark our portal to fetch updated details about CLAT sample papers online on your instant access.

Read Also: Last Minute Exam Preparation Tips

Final Words!!

You can also follow us on Facebook or Google plus to acquire more information about CLAT Solved Sample Paper on your timeline wall and subscribe our free e-mail section to fetch up to date details into your mailbox.

Something That You Should Put An Eye On

Tips to Manage StressTips for Faster Writing in Exam
Health Hazards due to over StudyingTips to Make Study Interesting
Tips to Reaching Your Full PotentialHow To Find Online Study Material
Makes Your Brain Work BetterStrategies To Improve Memory

Filed in: Question & Answers, Question Paper

Leave a Reply

Submit Comment