Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


IAS Previous Year Papers | Civil Services Previous Year Question Papers

Opportunity To Get Highest Paying Jobs In Marketing - Apply Now

IAS Previous Year Papers

Are you also the one who considers IAS preparation to be most difficult task? Many applicants have this common question is their mind that How to Prepare for IAS Exam. But, these IAS Previous Year Papers will assist you in preparing for IAS Exam. No doubt Civil services exam is termed amongst the toughest examination held in India but by following some of the useful strategies, you can score well in IAS Paper. If you have inner passion to become IAS, then you need to follow some tricks while studying for Civil services paper. So here we have presented some civil services previous year question paper, IAS Previous Year Papers which will benefit you to Crack IAS Exam.

This Page Highlights:

  • IAS Previous Year Papers
  • Links to download Civil Services Previous Year
  • Civil Services Previous Year Question

IAS is the well known exam that is organized by Union Public Service Commission (UPSC) which is termed to be the toughest competitive examination. Students who are preparing to appear in IAS exam might be finding IAS Previous Year Papers for the better preparation of exam; they may get it through this page. By practicing these previous Year Solved Question Papers, you can develop confidence for performing well in IAS Exam. In addition to this, we are also listing essential PDF links to download IAS Exam Question Papers. To grab detailed information about IAS Previous Year Papers, go through this page well prepared by team of recruitmentresult.com

IAS Previous Year Papers

Civil Services (Preliminary) Examination, 2017
General Studies Paper – I
General Studies Paper – II

 

Civil Services (Preliminary) Examination, 2016
General Studies Paper I
General Studies Paper II

 

Civil Services (Preliminary) Examination, 2015
General Studies, Paper – I
General Studies Paper – II

 

Civil Services (Preliminary) Exam, 2014 
General Studies Paper I
General Studies Paper II
General Studies Paper II (X Series)

 

Civil Services (Preliminary) Exam,2013
General Studies Paper I
General Studies Paper II
General Studies Paper II (X Series)

Question 1: Which of the following is/are tributary tributaries of Brahmaputra?

a)    Dibang

b)    Kameng

c)    Lohit

Select the correct answer using the code given below.

  1. 1 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer. 4

Question 2: In the context of the developments in Bioinformatics, the term transcriptome’, sometimes seen in the news, refers to

  1. a range of enzymes used in genome editing
  2. the full range of mRNA molecules expressed by an organism
  3. the description of the mechanism of gene expression
  4. a mechanism of genetic mutations taking place in cells

Answer. 2

Read Here: IAS Application Form

Question 3: The minimum age to qualify for election to the Lok Sabha is

  1. 25 years
  2. 21 years
  3. 18 years
  4. 35 years

Answer: 1

Question 4: The members of the Panchayat are

  1. nominated by the district officer
  2. the electorates of the respective territorial constituencies
  3. nominated by local self-government minister of the state
  4. nominated by the block development organization

Answer: 2

Also Read- Tips to Reaching Your Full Potential

Question 5: ‘Mission Indradhanush’ launched by the Government of India pertains to.

  1. immunization of children and pregnant women
  2. construction of smart cities across the country
  3. India’s  own search for the Earth-like planets in outer space
  4. New Educational Policy

Answer. 1 

Question 6: The present Lok Sabha is the

  1. 13th Lok Sabha
  2. 14th Lok Sabha
  3. 15th Lok Sabha
  4. 16th Lok Sabha

Answer: 4

IAS Syllabus:- Complete Information

Question 7: India’s ranking in the ‘Ease of Doing Business Index’ is sometimes seen in the news. Which of the following has declared that ranking?

  1. Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)
  2. World Economic Forum
  3. World Bank
  4. World Trade Organization (WTO)

Answer. 3

Question 8: ‘Project Loon’, sometimes seen in the news, is related to

  1. waste management technology
  2. wireless communication technology
  3. solar power production technology
  4. water conservation technology

Answer. 2

Check Now:- Latest IAS Interview Questions

Question 9: The members of Lok Sabha hold office for a term of

  1. 4 years
  2. 5 years
  3. 6 years
  4. 3 years

Answer: 1

Question 10: Success in this examination depends …… hard work alone.

  1. at
  2. over
  3. for
  4. on

Answer: 4 

Read Here: Tips To Create Your Own Study Guide

Question 11: What is ‘Greased Lightning-10 (GL-10)’, recently in the news?

  1. Electric plane tested by NASA
  2. Solar-powered two-seater aircraft designed by Japan
  3. Space observatory launched by China
  4. Reusable rocket designed by ISRO

Answer. 1

Question 12: Which of the following is not a member of `Gulf Cooperation Council’?

  1. Iran
  2. Saudi Arabia
  3. Oman
  4. Kuwait

Answer.1

Grab Information: Common Mistakes You Make in Tests

Question 13: The name of the Laccadive, Minicoy and Amindivi islands was changed to Lakshadweep by an Act of Parliament in

  1. 1970
  2. 1971
  3. 1972
  4. 1973

Answer: 4

Question 14: The grapes are now …… enough to be picked.

  1. ready
  2. mature
  3. ripe
  4. advanced

Answer: 3

Check Also:- How To Become An IAS Officer

Question 15: The number of writs that can be prayed for and issued by the Supreme Court and/or a High Court is

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: 3

Read More Updates on IAS

IAS Preparation TipsIAS Eligibility Criteria
IAS Cut OffIAS Coaching Centers
IAS Exam BooksIAS Salary
UPSC IAS Answer KeyIAS Result
Tips To Crack IAS Exam In First AttemptUPSC Notification
IAS Admit CardUPSC Exam Pattern

Question 16: The power to decide an election petition is vested in the

  1. Parliament
  2. Supreme Court
  3. High courts
  4. Election Commission

Answer: 3

Question 17: The pension of a high court judge is charged to the

  1. Consolidated Fund of India
  2. Consolidated Fund of the state where he last served
  3. Consolidated Funds of the different states where he has served
  4. Contingency Fund of India

Answer: 1

Check Out IAS New Pattern

Question 18: The president can dissolve the Lok Sabha on

  1. advice of the prime minister
  2. advice of the chief justice of India
  3. recommendation of Lok Sabha
  4. recommendation of the Rajya Sabha

Answer: 1

Question 19: Which one of the following is the best description of ‘INS Astradharini’, that was in the news recently?

  1. Amphibious warfare ship
  2. Nuclear-powered submarine
  3. Torpedo launch and recovery vessel
  4. Nuclear-powered aircraft carrier

Answer.3

Also Check- How to Get in the Mood to Study

Question 20: The members of the Rajya Sabha are elected for a term

  1. of six years
  2. determined by the state legislative assembly of a state
  3. of four years
  4. None of the above

Answer: 1

Question 21: My uncle decided to take …… and my sister to the market

  1. I
  2. mine
  3. me
  4. myself

Answer: 3

Question 22: The members of the Rajya Sabha are elected by

  1. the people
  2. Lok Sabha
  3. elected members of the legislative assembly
  4. elected members of the legislative council

Answer: 3

Give Now:- UPSC Online Practice Test

Question 23: I saw a …… of cows in the field.

  1. group
  2. herd
  3. swarm
  4. flock

Answer: 2

Question 24: The Parliament of India can make use of the residuary powers

  1. at all times
  2. only during national emergency
  3. during national emergency as well as constitutional emergency as well in a state
  4. None of the above

Answer: 1

Also Read- Last Minute Exam Preparation Tips

Question 25: Fate smiles …… those who untiringly grapple with stark realities of life.

  1. with
  2. over
  3. on
  4. round

Answer: 3

Question 26: The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because

  1. it can legislate only on subjects entrusted to the Centre by the Constitution
  2. it has to operate within the limits prescribed by the Constitution
  3. the Supreme Court can declare laws passed by parliament as unconstitutional if they contravene the provisions of the Constitution
  4. All of the above

Answer: 4

Question 27: The minimum age of the voter in India is

  1. 15 years
  2. 18 years
  3. 21 years
  4. 25 years

Answer: 2

Must Read: IAS Success Stories

Question 28: Pradhan Mantri MUDRA Yojana is aimed at

  1. bringing the small entrepreneurs into formal financial system
  2. providing loans to poor farmers for cultivating particular crops
  3. providing pensions to old and destitute persons
  4. funding the voluntary organizations involved in the promotion of skill development and employment generation

Answer. 1

Question 29: ‘Global Financial Stability Report’ is prepared by the

  1. European Central Bank
  2. International Monetary Fund
  3. International Bank for Reconstruction and Development
  4. Organization for Economic Cooperation and Development

Answer. 2

Check Here- How To Develop Powerful Concentration

Question 30: Regarding ‘Atal Pension Yojana’, which of the following statements is/are correct?

(a)  It is a minimum guaranteed pension scheme mainly targeted at unorganized sector workers.

(b)  Only one member of a family can join the scheme.

(c)  Same amount of pension is guaranteed for the spouse for life after subscriber’s death.

Select the correct answer using the code given below.

  1. 1 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer. 3

Along with your syllabus you should also learn : Time Management In Exam

These IAS Previous Year Papers will assist you in knowing the pattern of questions that can be asked in the exam. Besides this, you may also practice online test series as it will develop habit of practicing more and more questions. In addition to this, it will help you in knowing difficulty level of each paper.

Why You Should Practice IAS Previous Year Papers?

IAS Exam is considered as one of the toughest examinations conducted by Government of India. It is separated in two parts, Pre Exam and Main Exam. To ensure success in Indian Administrative Service (IAS) prelims and mains exam, you should follow these guidelines.

  • By practicing questions from at least 5 years’ previous year papers of Civil Services Preliminary Examination, you can boost up your confidence level.
  • In addition to this, you will get familiar with the pattern as well as type of questions asked in IAS Paper.
  • Besides this, you will also develop speed of solving questions in first attempt.
  • You can manage your time too.
  • Plan your studies as per topics listed in IAS Syllabus. As we know Syllabus is the main key to get success in any examination.
  • Current Affairs play most essential role in the Civil Service main exam. So, you should buy current affairs magazine to get updated with recent happenings around us. Apart of this, develop habit of reading newspaper daily.
  • Consistent practice makes you more confident before you appear for IAS exam.
  • For the convenience of IAS aspirants, we have provided a solution for every single issue. All you need is to download last 10 years UPSC question papers and practice them daily.
  • So, there is need to study previous years question paper and examine what type of questions has been asked in IAS Exam.

You can also try IAS Online Test

History Online Test
Geography Online Test
English Online Test
Latest Current Affairs Online Test

Check Here: IAS Study Materials and Books

Note:

All information concerning IAS Previous Year Papers will assist you in preparing for Civil Services exam. To know more about it, go through its Official Link. You may subscribe our free email service of our web page for acquiring current details, so keep in touch with us regularly. Besides this, follow us on Facebook and Google plus to get updates on your timeline.


Filed in: Articles, Preparation Tips, Question & Answers, Question Paper

100% Job Guarantee | High Salary | Safe Future – Apply Now

ADVERTISEMENT


7 Responses to "IAS Previous Year Papers | Civil Services Previous Year Question Papers"

  1. visharam mamndya

    Nice nice and superb ….thnx

    • Vijaylaxmi

      Thanks …i really enjoyed by attempt ths ques..

    • kHIROD NAYAK(PIRHAT)

      I really have enjoyed the questions ,feel bliss by the attampt.and want to
      face and help the other to face on regular basis………………..

  2. Raju Hundekar

    I enjoyed by attempt questions, super..

  3. Purushottam Dhavare

    Very very nice in exam attempts it is like to me tha pattern to upsc best u

  4. owais

    very nice really speaking i am being astonished by it. thank to entire team members.

  5. mandavi gupta

    I really enjoyed by attempt all ques ….. nice

Leave a Reply

Submit Comment