Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

IFS Question Paper 2018 (Pre/Mains) Subject-Wise Previous Papers PDF

IFS Question Paper

Check out the Subject-Wise Previous Year IFS Question Paper and become a more familiar to upcoming IAS Examination. Contenders who are planning to appear in the IFS Examination may get IFS Previous Papers PDF subject wise from this page and start preparation accordingly.

Union Public Service Commission conducts Indian Forest Service Written Exam in two stages: Preliminary and Main. IFS Previous Year Question Papers is a best way to understand IFS Exam Pattern, marking scheme, type of questions etc.

IFS Question Paper-Subjects Wise!!!

Indian Forest Service Question Paper will help candidates to review strengths and weaknesses of applicants. Candidates can get IFS Question Paper 2018 Subjects Wise from here. Each applicant can use UPSC IFS Question Paper as a reference for scoring more marks in Exam.

Moreover aspirants can avail all the IFS Previous Year Question Paper with Answers as framed on this page of recruitmentresult.com and you can practice well for the exam. Please have a look…!!!

IFS Question Paper

IFS Previous Year Question Papers PDFs:

IFS Question Papers 2017

IFS General Knowledge Question PaperDownload Here
IFS General English Question PaperDownload Here
IFS Agriculture Paper – IDownload Here
IFS Agriculture Question Paper – IIDownload Here
Agriculture Engineering Paper – IDownload Here
Agriculture Engineering Paper – IIDownload Here
Animal Husbandry and Veterinary Science Paper – IDownload Here
IFS Animal Husbandry and Veterinary Science Question PaperPaper – IIDownload Here
IFS Botany Question Paper Paper – IDownload Here
Botany Paper – IIDownload Here
IFS Chemical Engineering  Question Paper Paper – IDownload Here
Chemical Engineering Paper – IIDownload Here
IFS Chemistry Question Paper Paper – IDownload Here
Chemistry Paper – IIDownload Here

IFS Question Papers 2016

Indian Forest Service Botany Question papersDownload Here
Indian Forest Service Forestry Question papersDownload Here
Indian Forest Service Zoology Question papersDownload Here
Indian Forest Service Physics Question papersDownload Here
Indian Forest Service Mathematics Question papersDownload Here
Hit Here For All Subjects:  IFS Question Papers 2016

 IFS Question Papers 2015

Previous Year Question Papers of IFS BotanyDownload Here
Previous Year Question Papers of IFS ZoologyDownload Here
Previous Year Question Papers of IFS ForestryDownload Here
Previous Year Question Papers of IFS PhysicsDownload Here
Previous Year Question Papers of IFS MathematicsDownload Here
Press Here For All Subjects:  IFS Question Papers 2015

IFS Question Papers 2014

IFS Botany Question PapersDownload Here
IFS Forestry Question PapersDownload Here
IFS Zoology Question PapersDownload Here
IFS Physics Question PapersDownload Here
IFS Mathematics Question PapersDownload Here
Hit Here All Subjects:  IFS Question Papers 2014

Download PDF Files Now:  IFS Question Papers

Question 1.Which one of the following describes the drainage patterns resembling the branches of a tree?

  1. Radial
  2. Centrifugal
  3. Dendritic
  4. Trellis

Answer: 4

Question 2.In which of the following states is the Wular Lake located?

  1. Rajasthan
  2. Punjab
  3. Uttar Pradesh
  4. Jammu and Kashmir

Answer: 4

Question 3.The river Narmada is originate from…..

  1. Satpura
  2. Amarkantak
  3. Brahmagiri
  4. Slopes of the Western Ghats

Answer: 2

Check Here, List Of: IFS Coaching Centres In India

Question 4.Which one of the following lakes is a salt water lake?

  1. Sambhar
  2. Wular
  3. Dal
  4. GobindSagar

Answer: 1

Question 5. Which one of the following is the longest river of the Peninsular India?

  1. Narmada
  2. Godavari
  3. Krishma
  4. Mahanadi

Answer: 2

Question 6.Which one amongst the following rivers flows through a rift valley?

  1. Damodar
  2. Tapi
  3. Tungabhadra
  4. Both A & B

Answer: 4

Download Free: IFS Preparation Books

Question 7.A landmass bounded by sea on three sides is referred to as

  1. Coast
  2. Peninsula
  3. Island
  4. None of the above

Answer: 2

Question 8.Mountain ranges in the eastern part of India forming its boundary with Myanmar are collectively called as

  1. Himachal
  2. Purvanchal
  3. Uttaranchal
  4. None of the above

Answer: 2

Question 9.The Western Coastal strip, south of Goa is referred to as

  1. Coromandal
  2. Kannad
  3. Konkan
  4. Northern Circar

Answer: 2

You Can Also Check: IFS Exam Centers

Question 10.The highest peak in the Eastern Ghats is

  1. AnaiMudi
  2. Mahendragiri
  3. Kanchenjunga
  4. Khasi

Answer: 2

Question 11. Agar-Agar is obtained from

  1. Gelidium
  2. Polysiphonia
  3. Fucus
  4. Laminaria

Answer: 1

Question 12. Kelps is obtained from

  1. Algee
  2. Marine algee
  3. Aquatic algee
  4. Lichens

Answer: 2

Must Check: Strategy for UPSC Examination

Question 13. The reference fuels for knock rating of spark ignition engines would include

  1. iso-octane and alpha-methyl naphthalene
  2. normal octane and aniline
  3. iso-octane and normal hexane
  4. normal heptane and iso-octane

Answer: 4

Question 14. In a four stroke cycle, the minimum temperature inside the engine cylinder occurs at the

  1. beginning of suction stroke
  2. end of suction stroke
  3. beginning of exhaust stroke
  4. end of exhaust stroke

Answer: 1

Question 15. Which one of the following is not a local name of shifting cultivation?

  1. Dhya
  2. Kumri
  3. Podu
  4. Rai

Answer: 2

Start Now:  Online Quiz for Competitive Exams

Question 16. Where was the Imperial Forest Institute set up?

  1. Bombay
  2. Dehradun
  3. Bangalore
  4. Nagpur

Answer: 2

Question 17. A pitot tube is used to measure

  1. pressure
  2. difference in pressure
  3. velocity of flow
  4. none of these

Answer: 3

Question 18. The thickness of a sharp crested weir is kept less than

  1. one-third of the height of water on the sill
  2. one-half of the height of water on the sill
  3. one-fourth of the height of water on the sill
  4. two-third of the height of water on the sill

Answer: 2

Read Also: How to Solve Objective Type Questions

Question 19. Common bath sponge is

  1. Euplectella
  2. Spongilla
  3. Syon
  4. Euspongia

Answer: 4

Question 20. Digestion in sponge is

  1. intracellular
  2. intercellular
  3. both A and B
  4. extracellular

Answer: 1

IFS Exam pattern

Indian Forest Service Preliminary Exam pattern:

  • IFS Preliminary Examination divided: General Studies I and II.
  • Exam Type: Objective Type (MCQ Questions)
  • Time Duration: 2 hours each.
  • Language: both English and Hindi
  • Negative Marking: 1/33 marks will be deducted for every wrong answer
PaperExam TypeTime Duration
General Studies Paper- Iobjective type (MCQ Questions)2 hours (120 Minutes)
General Studies Paper- II

Check Here Detailed: IFS Exam Pattern

Indian Forest Service Main Exam Pattern:

  • IFS Mains Exam Pattern will be categorized in six sections such as Paper I, paper II, Paper III, paper IV, Paper V and Paper VI.
  • Subjects are General English, General Knowledge, Optional Subject
  • UPSC OFS Main Exam Consist of total 1400 marks.
PaperSubject nameTotal Marks
Paper IGeneral English300
Paper IIGeneral Knowledge300
Paper IIIOptional Subject200
Paper IV200
Paper V200
Paper VI200
Total1400

Get Complete Detailed: IFS Syllabus

Want To Know the List of optional subjects for IFS Exam Pattern??

ZoologyStatistics
Mechanical EngineeringMathematics
ForestryCivil Engineering
ChemistryBotany
Agricultural EngineeringAgriculture
PhysicsGeology
Chemical EngineeringAnimal Husbandry & Veterinary Science

Give Now: Online Test For UPSC

Vital Note Taken Into Consideration For IFS Question Papers:

We have present this platform to provide you all the previous year IFS Question papers so prepare well for Indian Forest Service Examination and also check the Official Link.

Dear contenders, stay connected with us on our web portal to grab updated information about Indian Forest Service Syllabus. You may also follow us on Facebook or goggle plus to collect up to date details on your timeline wall directly and Subscribe Our Free E-Mail Section to fetch info into your mailbox.

Something That You Should Put An Eye On

IFS Application FormIFS Exam Eligibility Criteria
IFS ResultIFS Admit Card
IFS Salary StructureUPSC Notification
UPSC SyllabusUPSC Exam Pattern

Filed in: Preparation Tips, Question & Answers, Question Paper

2 Responses to "IFS Question Paper 2018 (Pre/Mains) Subject-Wise Previous Papers PDF"

  1. Jambu

    Nice guideline

  2. Gaijianlung

    sir,
    can u pliz tell me about the preliminary exam of indian forest service and civil service

Leave a Reply

Submit Comment