Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

CBSE UGC NET Previous Years Papers – Last 5 Years Question Paper PDF for Free

CBSE UGC NET Previous Years Papers

The best way to analyze the level of UGC Net Examination is to check CBSE UGC NET Previous Years Papers. CBSE UGC Net Last 5 Years Question Paper can help the claimants in getting an idea about the type of questions arising in last years.

Under the provisions of Universities Grant Commission, The Central Board of Secondary Education conducts the CBSE UGC NET examination. CBSE conducts NET in 84 subjects.

Importance of UGC NET:

The main purpose of this examination is to give candidates a chance to build up a strong career and being eligible for Junior Research Fellowship & Assistant Professor positions both in Indian Universities and Colleges.

CBSE UGC NET Previous Years Papers Download:

If you are also one of those who are preparing for this examination then you may download the CBSE UGC NET Previous Years Papers of last 5 years in PDF for free just with the help of this page that is created by the team members of recruitmentresult.com

Get below>>>> CBSE UGC NET Previous Years Papers PDF

UGC NET NOVEMBER 2017 – List of Question Paper 1

N 00017 Paper I Set AAAAGet PDF
N 00017 Paper I Set BBBBGet PDF
N 00017 Paper I Set CCCCGet PDF
N 00017 Paper I Set DDDDGet PDF

UGC NET NOVEMBER 2017 – List of Question Paper 2

N 00117 Paper II EconomicsGet PDF
N 00217 Paper II Political ScienceGet PDF
N 00317 Paper II PhilosophyGet PDF
N 00417 Paper II PsychologyGet PDF
N 00517 Paper II SociologyGet PDF
N 00617 Paper II HistoryGet PDF
N 00717 Paper II AnthropologyGet PDF
N 00817 Paper II CommerceGet PDF
N 00917 Paper II EducationGet PDF
N 01017 Paper II Social WorkGet PDF

UGC NET NOVEMBER 2017 – List of Question Paper 3

N 00117 Paper III EconomicGet PDF
N 00217 Paper III Political ScienceGet PDF
N 00317 Paper III PhilosophyGet PDF
N 00417 Paper III PsychologyGet PDF
N 00517 Paper III SociologyGet PDF
N 00617 Paper III HistoryGet PDF
N 00717 Paper III AnthropologyGet PDF
N 00817 Paper III CommerceGet PDF
N 00917 Paper III EducationGet PDF
N 01017 Paper III Social WorkGet PDF

Here in the above section we have given the official PDF links of UGC NET Previous Year papers of November 2017.To Download Rest of the UGC NET Previous Year papers of Last 5 Year hit on this Link>> UGC NET 5 Year Previous Year Papers

CBSE UGC NET Previous Years Papers

Question 1. Which one of the following is the main objective of teaching?

(A) To give information related to the syllabus.

(B) To develop thinking power of students.

(C) To dictate notes to students.

(D) To prepare students to pass the examination.

Answer. (B)

Also Check- How To Find Online Study Material

Question 2. Which of the following is not characteristic of a good question paper?

(A) Subjectivity

(B) Objectivity

(C) No use of vague words

(D) Reliable.

Answer. (A)

Question 3. An investigator studied the census date for a given area and prepared a write-up based on them. Such a write-up is called

(A) Research paper

(B) Thesis

(C) Article

(D) Research report

Answer. (C)

Start Now: General Knowledge Online Test

Question 4. Informal communication network within the organization is knows as

(A) Interpersonal communication

(B) Grapevine Communication

(C) Mass Communication

(D) Intrapersonal Communication

Answer. (B)

Question 5. The competency of an effective communicator can be judged on the basis of:

(A) Personality of communicator

(B) Experience in the field

(C) Meeting the needs of target audience

(D) Interactivity with target audience

Answer. (C)

Try This- Quantitative Aptitude Quiz

Question 6. The state – “Honesty is the best policy” is

(A) A fact

(B) A value judgment

(C) An opinion

(D) A value

Answer. (B)

Question 7. ICT stands for

(A) Information & communication technology

(B) Information common technology

(C) Information and computer technology

(D) Inter connected technology

Answer. (A)

Question 8. A Computer is that machine which works more like a human brain. This definition of computer is

(A) Incorrect

(B) Correct

(C) Partially correct

(D) None of the above.

Answer. (B)

Have A Look On This Useful Section

CBSE UGC NET Admit CardCBSE UGC NET Application Form
UGC (CBSE) NET SyllabusCBSE UGC NET Answer Key
UGC NET ResultCBSE UGC NET Eligibility Criteria
How To Prepare For UGC Net ExamTips to Manage Time In Exam
UGC NET Exam PatternUGC NET Coaching


Question 
9.
It is believed that our globe is warming progressively. This global warming will eventually result in.

(A) Increase in availability of usable land.

(B) Uniformity of climate at equator and poles.

(C) Melting of polar ice

(D) Fall in the sea level.

Answer. (C)

Question 10. Which of the following is a Central University?

(A) Mumbai University

(B) Calcutta University

(C) Madras University

(D) Delhi University

Answer. (D)

Question 11. Who among the following can be asked to make a statement in Indian Parliament?

(A) Any MLA

(B) Chief of Army Staff

(C) Solicitor General of India

(D) Mayor of Delhi

Answer. (C)

Read Now: How To Stay Awake All Night To Study

Question 12.  Ministry of Human Resource Development (HRD) includes:

(A) Department of Elementary Education and Literacy

(B) Department of Secondary Education and Higher Education

(C) Department of Women and Child Development

(D) All the above

Answer: (D)

Question 13.  Which of the following statements is most appropriate?

(A) Teachers can teach.

(B) Teachers help can create in a student a desire to learn.

(C) Lecture Method can be used for developing thinking.

(D) Teachers are born.

Answer: (B)

Question 14. Fair and free election means:

(A) transparency

(B) to maintain law and order

(C) regional considerations

(D) role for pressure groups

Answer: (B)

Question 15. The Chief Election Commissioner can be removed from his office under Article :

(A) 125

(B) 352

(C) 226

(D) 324

Answer: (D)

You May Read This: How Can You Write Fast In Exams?

Question 16.  Insert the missing number: 16/32, 15 /33, 17/31, 14/34, ?

(A) 19/35

(B) 19/30

(C) 18/35

(D) 18/30

Answer: (D)

Question 17.  Monday falls on 20th March 1995.  What was the day on 3rd November 1994?

(A) Thursday

(B) Sunday

(C) Tuesday

(D) Saturday

Answer: (A)

Check Now- Current Affairs For Competitive Exams

Question 18.  At what time between 4 and 5 O’clock will the hands of a watch point in opposite directions?

(A) 45 min. past 4

(B) 40 min. past 4

(C) 50 4/11 min. past 4

(D) 54 6/11 min. past 4

Answer: (D)

Question 19.  What is the name of the Research station established by the Indian Government for ‘Conducting Research at Antarctic?

(A) Dakshin Gangotri

(B) Yamunotri

(C) Uttari Gangotri

(D) None of the above

Answer: (A) 

Read Also: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Question 20.  Ministry of Human Resource Development (HRD) includes:

(A) Department of Elementary Education and Literacy

(B) Department of Secondary Education and Higher Education

(C) Department of Women and Child Development

(D) All the above

Answer: (D)

How to download CBSE UGC NET Previous Years Papers?

  • Log on to the official website i.e. cbsenet.nic.in
  • After reaching the homepage select and hit on “Question Paper NET November 2017” link available at the left side
  • A new page will come out along with a dialog box as:

CBSE UGC NET Previous Years Papers

  • Select Exam Name and Select Question paper
  • Once you select a new page will come out along with PDF Links
  • Select and hit on PDF links and then the CBSE UGC NET Previous Years Papers link
  • As a result the CBSE UGC NET Previous Years Question Paper will appear in front of you
  • Check out the UGC CBSE NET Question Paper and download it
  • At last take a print out of CBSE UGC NET Previous Years Papers and keep it safe for further usage.

Some Important Facts About NET Exam, Read It:

Central Board of Secondary Education of University Grants Commission (UGC) conducts National Eligibility Test (NET) to find out ability for lectureship and for award of Junior Research Fellowship (JRF) for Indian nationals in order to make certain minimum values for the entrants in the teaching profession and research.UGC generates NET exam two times a year, i.e., in the months of June and December.

Check The Common Mistakes You Make in Tests

Note:

You can visit this Official link for downloading the Question Papers of UGC NET Exams year wise and subject wise.

In above section, we are providing a practice set of a UGC NET Previous Year Solved Papers along with solution as under. Study these questions and prepare for further NET exam. You can also follow us on Facebook or Google plus to grab latest updates on your timeline wall directly.


Filed in: Question & Answers, Question Paper

4 Responses to "CBSE UGC NET Previous Years Papers – Last 5 Years Question Paper PDF for Free"

  1. Chitralekha

    i like info in ur web. i want answers and questions for paper I and paper III commerce

  2. indu kerala

    please publish more NET exam question papers

  3. jhamman lal yadav

    sir/madem,
    this website is very beneficial for new thinking, geting right job information.

  4. swati

    i like ur website.i want some model question paper with answer for paper I,II,& III. i am commerce student.

Leave a Reply

Submit Comment