Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

West Bengal Police Recruitment 2019 | 3816 Excise Constable, Warder Posts

West Bengal Police Recruitment

Applications are invited for West Bengal Police Recruitment 2019 for the appointment to 3000 posts of Excise Constable (including Lady Excise Constables) in the Subordinate Excise Service under Finance Department. Those who are keen to apply for West Bengal Police Vacancy can apply through offline as well as online mode before the closing date. The direct links to apply for WB Police Constable Recruitment are available down in the page. For more info, check below…

recruitmentresult.com

West Bengal Police Excise Constable Bharti 2019

Profile NameExcise Constable
Job LocationWest Bengal
Requisite Qualification
Educational QualificationPassed Madhyamik Examination
LanguageCompetent Knowledge of Bengali/Nepali
Total Vacancies3000
Notification Date07-03-2019
Opening of Application Process11-03-2019
Last DateCheck Below
Salary
Scale of PayRs.5,400 – 25,200/-
Grade PayRs.2,600/-
ExperienceNil (Freshers can apply)
Age limitation18 to 27 Years as on 01-01-2019
Applying ProcessBoth (Offline as well as Online)

Links to Apply for WB Police Recruitment 2019

West Bengal Police Recruitment 2019 NotificationDownload PDF
Fill-up Application Form on-linePress Here
Download Off-line ApplicationPress Here
Contact Details to Locate Nearest Tathya-Mitra-KendraGet Details
List of Post Offices having e-payment facilityGet Details
Information to applicants for “off-line” SubmissionGet Details
Information to applicants for “on-line” SubmissionGet Details
WB Police Admit CardDownload Here
WB Police Lady ConstableCheck Here
West Bengal Police Official WebsiteGet Here

Ques 1. What is the category-wise distribution of West Bengal Police Excise Constable Vacancies?

Ans. The category-wise distribution of WB Police 3000 Excise Constable Vacancies is displayed in the following table:

CategoryNo. of Vacancies
Unreserved (UR)1170
Unreserved (E.C.)480
Scheduled Caste450
Scheduled Caste (E.C.)210
Scheduled Tribe120
Scheduled Tribe (E.C.)60
OBC-A210
OBC-A (E.C.)90
OBC-B150
OBC-B (E.C)60
Total3000

You Can Also: Find More Police Jobs

Ques 2. Is there any Application Fee?

Ans. The following application fee is to be paid for West Bengal Police Recruitment 2019 through United Bank of India challan or Department of Post (DOP):

CategoryApplication FeeProcessing FeeTotal Amount
URRs.200Rs.20Rs.220
SC/ST (West Bengal only)NilRs.20Rs.20

Ques 3. What will be the Selection Process?

Ans. The stages of West Bengal Police Excise Constable Recruitment are stated as below:

  • Stage I: Preliminary Written Test (100 Marks)
  • Stage II: Physical Measurement Test (PMT)
  • Stage III: Physical Efficiency Test (PET)
  • Stage IV: Final Written Test (90 Marks)
  • Stage V: Interview (10 Marks)
  • Stage VI: Verification
  • Stage VII: Medical Examination

Ques 4. How to apply for West Bengal Police Recruitment 2019?

Ans. You can apply for West Bengal Police Jobs 2019 through offline and online mode as well. Both applying modes are discussed below:

OFFLINE Submission of Applications

  • Download the Application Format available on the official portal (www.wbpolice.gov.in)
  • You can also download the Format through direct link given above.
  • Duly fill all the details in WB Police Application Form 2019 and pay the application fee.
  • Enclose the payment receipt and all the supporting documents.
  • Finally submit your Application Form to the address mentioned below.

Postal Address:

The Chairman,

West Bengal Police Recruitment Board,

Araksha Bhaban (5 th Floor), Block– DJ, Sector – II,

Salt Lake City, Kolkata – 700 091

Find Out: Latest Jobs in West Bengal

ONLINE Submission of Applications

  • Visit the official portal – www.wbpolice.gov.in
  • Press ‘Recruitment’ tab in the menu bar.
  • Select the following West Bengal Police Bharti Notification:

Recruitment to the Post of Excise Constable(including Lady Excise Constable) in the Subordinate Excise Service under Finance Department, Govt. of West Bengal, 2019

  • Further select “Fill-up Application Form on-line” link.
  • Fill the West Bengal Police Online Application Form and make the payment of fee.
  • Submit the West Bengal Police Online Form.

Check Here: List of Coaching Classes for Police/Defence

Ques 5. What are the applying dates for WB Police Excise Constable Recruitment?

Ans.

Opening of Application process
for West Bengal Police Recruitment 2019
11-03-2019
Last Date of Application Submission 10-04-2019 till 17:00 hrs
Last Date of Application Fee
Submission (Through Online Application)
12-04-2019 17:00 hrs
Last Date of Application Fee
Submission (Through Offline Application)
10-04-2019 17:00 hrs

Ques 6. What to do in case of any difficulties while applying for WB Police Recruitment 2019?

Ans. you can communicate with the recruitment authority by following means:

  • Contact Number: 7044108689 / 7044109346
  • E-mail: wbprbonline@applythrunet.co.in

About West Bengal Police Recruitment Board 2019

The West Bengal Police was reorganized under provisions of the Police Act 1861 during the British Raj. It is headed by an officer designated as the Director General of Police who reports to the State Government through the Home (Police) Department. Shri Virendra, an IPS officer of 1985 batch is the DG & IGP of West Bengal Police since June 1, 2018.

West Bengal Police has seven Police Ranges and a Railways Range. Headquarters of Burdwan Police Range is Chuchura, Hooghly.headquarters of malda range is at Balurghat,the district headquarters of south dinajpur.

There are 3 Police zone in West Bengal. Each zone is headed by an Inspector General of Police (IGP). Each zone comprises at least 2 ranges. South Bengal and West Zone comprises 2 ranges each while North Bengal Zone comprises 3 ranges.

Check Now: Daily Job Updates

Career Prospects:

For the betterment of public and maintaining a peaceful environment in the state, West Bengal Police Recruitment Board hires eligible and fit contenders for various posts in Police Department. For the prevention and detection of crime and maintenance of public order without fear or favour, you can serve in West Bengal Police Department by applying for the posts of Constable, Excise Constable, Inspector, SI, Warder and a number of other West Bengal Police Jobs.

Why Recruitmentresult for West Bengal WB Police Recruitment 2019?

Well, Recruitmentresult.com is a place where you will find all kinds of information regarding WB Police notification. Recruitmentresult.com provides each and every information’s to all our visitors time to time. Here on this page, we have furnished complete details in relation to the latest Jobs Openings released by West Bengal Police Recruitment Board.

West Bengal Police Recruitment 2019 March Update:

Aspirants who desire to serve for West Bengal Police can apply for latest 3000 vacancies of Excise Constable (including Lady Excise Constables) in the Subordinate Excise Service under Finance Department, Government of West Bengal. Interested ones must go through this page, here you may find all the excellent job opportunity in WB Police Department. In the upcoming months, numerous job openings are going to be announced. Candidates holding the qualifications of 10th, 12th, Graduation, Post-graduation, etc. may apply for Rajkot Municipal Corporation Recruitment.

Get Every WB Police Update On Instant Basis:

From recruitmentresult.com, you can get every single update of Employment News. This time the job seekers searching Sarkari Naukri may apply for this latest West Bengal Police Recruitment 2019 Notification. The organization is hiring most eligible candidates on various positions. Interested ones may apply for WB Police Recruitment before last date. Links to apply for West Bengal Police Vacancies and other vital information has been provided in the upper section of this page.

West Bengal Police Recruitment 2019 Overview:

We, the team of Recruitmentresult.com update here every Government Jobs Opportunity published officially and on platforms like Rojgar Samachar. If you wish to participate in WB Police 2019 Recruitment, then Recruitmentresult.com will help you in providing all the related vital info concerning the released West Bengal Police Job Notification.

For active recruitment notification, we have provided numerous information like Total WB Police vacancy, Eligibility criteria, Salary Structure, Educational qualification, Application procedure, Application fees, Selection procedure, Last Date for application of West Bengal Police Recruitment 2019 on this page. We update this page on regular basis so candidates are advised to keep visiting with this page and also bookmark this page.

People Also Search For

  • West Bengal Excise Constable Recruitment 2019
  • West Bengal Police Constable Recruitment
  • WB Police Constable Recruitment
  • West Bengal Police Bharti
  • West Bengal Police Recruitment 2019 Apply Online
  • West Bengal Police Vacancies
  • West Bengal Police Online Form
  • WB Police Excise Constable Recruitment
  • West Bengal WB Police Recruitment
  • WB Police Recruitment 2019
  • West Bengal Police Recruitment Board
  • West Bengal Police Vacancy
  • West Bengal Police Application Form

Something That You Should Put An Eye On

Latest RecruitmentsLatest Walkin
Best Jobs In IndiaFree Job Updates
Jobs By QualificationJobs by Organization
Latest Jobs Openings For FreshersPart Time Jobs in India

_________________________________________

West Bengal Police Recruitment 2019

Apply Now 816 West Bengal Police Vacancies!!! West Bengal Police has started online/offline filling of application form for WB WARDER vacancies in the state. Interested candidates in West Bengal Police Recruitment 2019 can submit their applications in the prescribed format before the last date.

recruitmentresult.com

Warder/ Female Warder
WB Police Recruitment NoticeDownload PDF
Information to applicants for “on-line” SubmissionDownload PDF
Download Off-line ApplicationDownload PDF
Information to applicants for “off-line” SubmissionDownload PDF
Fill-up Application Form on-lineDownload PDF
West Bengal Police Official WebsiteGet Here

Brief Note about West Bengal Police Recruitment 2019

  • Conducted by: West Bengal Police Recruitment Board
  • Post Name:  Warder/Female Warder
  • Total Vacancies: 816
  • Form Type: Offline/Online
  • Last date to Apply:
    • Warder/Female Warder: 14-03-2019 (05:00 PM)
  • Official Website: www.wbpolice.gov.in

West Bengal Police Warder Recruitment

Q 1: How did WBP Warder Vacancy break up?

Ans:

Category
(Sub-category)
No. of vacancies
MaleFemale
Unreserved (UR)23440
Unreserved (E.C.)11220
Unreserved (Ex-serviceman)3005
Scheduled Caste9918
Scheduled Caste (E.C.)5008
Scheduled Caste (Ex-serviceman)0702
Scheduled Tribe2905
Scheduled Tribe (E.C.)1402
OBC-A4908
OBC-A (E.C)2204
OBC-B3506
OBC-B (E.C)1403
Total695121
Grand Total816

Q2: What are educational eligibility requirements for West Bengal Police Warder Recruitment?

Ans:

  • Must have passed Madhyamik Examination from the West Bengal Board of Secondary Education or its equivalent
  • Must have certificate of computer literacy issued by the training centers under West Bengal State Council of Technical & Vocational Education and Skill Development or Youth Computer Training Centre

Avail Now: Latest Jobs By Qualification

Q3: Describe the age limit for WB Police Warder Vacancies.

Ans:

  • Minimum: 18 Years
  • Maximum: 27 Years
  • SC/ST: relaxed by 5 Years
  • OBC: relaxed by 3 years

Q4: What are the minimum Physical Standards to participate in West Bengal Police Warder Recruitment?

For Warder:-

Candidates of all categories (except Gorkhas, Garwalies, Rajbanshis and Scheduled Tribes)
Height (Barefoot) (in cm.)167
Chest (in cm.)78 cms. With expansion of 5 cms. (78 cms. – 83 cms.)
Desirable Weight RangeProportionate to height as per medical standard
Gorkhas, Garwalies, Rajbanshis and Scheduled Tribes
Height (Barefoot) (in cm.)160
Chest (in cm.)76 cms. With expansion of 5 cms. (76 cms. – 81 cms.)
Desirable Weight RangeProportionate to height as per medical standard

For Female Warder:-

CategoryHeight
(Barefoot)
(in cm.)
Desirable Weight Range
Candidates of all categories
(except Gorkhas, Garwalies,
Rajbanshis and Scheduled
Tribes)
160Proportionate to height
as per medical standard
Gorkhas, Garwalies, Rajbanshis
and Scheduled Tribes
152

Grab Today: Latest Recruitment Notification

Q5: What is the selection process for Warder Vacancies?

Ans:

  • Competitive Written Examination: – Full Marks – 90;
  • Physical Measurement Test (PMT) And Physical Efficiency Test (PET)
  • Interview: Full Marks – 10
  • Verification Of Character Antecedents
  • Medical Examination

Q 6: Describe the application fee required for Warder Jobs.

Ans: last date of deposit of Fees if applying through on-line using United Bank of India Challan is 16-03-2019

CategoryApplication FeeProcessing FeeTotal Amount Payable
All categories except
Scheduled Caste/Scheduled
Tribe (of West Bengal only)
Rs.200Rs.20Rs.220
Scheduled Caste (West Bengal only)NilRs.20Rs.20
Scheduled Tribe (West Bengal only)NilRs.20Rs.20

Check Now: Best State Government Jobs

Q 7: What is the salary structure for Warder Vacancies?

Ans: Candidates will be getting Pay Scale of Rs. 5,400 – 25,200/- (i.e. Pay Band-2) + Grade Pay Rs. 2,600/-

How To Apply For West Bengal Police Recruitment?

Ans: You can send applications for WBP Recruitment 2019 by following any of the procedures explained below:

Online Process:

  • Log on to the official website of West Bengal Police that is www.wbpolice.gov.in
  • Further hit on the “Recruitment” tab.
  • The newly opened page will display list of latest West Bengal Police Vacancy.
  • You need to hit the ‘Get Details’ link given for “Recruitment to the Post of Warder / Female Warder under Directorate of Correctional Services, Government of West Bengal – 2019”
  • Further press the given link to read the official West Bengal Police Advertisement.
  • Read the complete info for online procedure through “Information to applicants for “on-line” Submission” link.
  • If eligible, press the suitable ‘Apply Online’ link available there.
  • The prescribed format West Bengal Police Online Form Will be opened in front of you.
  • Enter all the details as asked in the West Bengal Police Online Application Form.
  • Upload the scanned copies of requisite Documents and Certificates.
  • Finally, hit the ‘Submit’ tab to submit your online application for West Bengal Police Recruitment 2019.

Note: You can apply through offline mode by downloading the Application Form from the official website (www.wbpolice.gov.in).

Apply through Sahaj Mitra Kendras

  • Applicants may approach any of the Sahaj Mitra Kendras with all particulars and a recent passport size photograph.
  • The List of Sahaj Mitra Kendras is provided on the official website.
  • The authorized staff of the Kendra will fill up the on-line application form on the basis of information provided by the applicant.
  • They will also scan the photograph and signature of the applicant and upload it.
  • The Application and/or Processing Fees have to be paid to Village Level Entrepreneurs of the Sahaj Mitra Kendras.
  • The Kendra will take service charge (including GST) of Rs.23/- (Rupees Twenty Three) extra for the completing the applying procedure.

Note: Sahaj Mitra Kendras have been authorized by the Board to download the WBP Recruitment Application Form at a price of Rs.10/- per form from the official website.The off-line application form as downloaded must be printed on 75 GSM A4 size white paper using Mono-Laser jet, 600 dpi or higher, Normal Print.

Q9: Where to send the duly filled West Bengal Police Application Form if applying through offline mode?

The duly filled offline West Bengal Police Recruitment Application Form is to be posted to the following official address:

Chairman,

West Bengal Police Recruitment Board,

Araksha Bhaban (5th Floor),

Block– DJ, Sector – II, Salt Lake City,

Kolkata – 700 091

West Bengal Police Recruitment

West Bengal Police invites applications for the recruitment to WB Police Vacancy of Warder/Female Warder. You can download the WBP Notification for West Bengal Police Job Vacancy / West Bengal Police 816 Vacancies through direct link given above.

Get the entire details of West Bengal Police Recruitment 2019 here from this page. The applying procedure for West Bengal Vacancy/ Warder vacancy will be executed through offline as well as online mode also. As per you convenience, you can submit the WB Police Recruitment Application Form through online or offline mode.

WB Police Recruitment – Apply Now

The offline/online Applications for West Bengal Police Vacancy will be accepted till 05-03-2019 (for Constable) and 14-03-2019 (for Warder/Female Warder). You must download the West Bengal Police Notification through the direct link given above and ensure the requisite eligibility criteria before applying.

Do mention your query related to above provided information about West Bengal Police Recruitment 2019 in the comment box. Also, candidates are suggested to stay connected to our web portal for more updates on West Bengal Police Notification / West Bengal Police Jobs.


Filed in: 10th/12th, Police Jobs, Recruitment, Sarkari Naukri, West Bengal Jobs Tags: 

7 Responses to "West Bengal Police Recruitment 2019 | 3816 Excise Constable, Warder Posts"

  1. bharathan

    thanks

  2. Vinaybhai sitabhai Jadhav

    Application for the job requested to help me may mobile no: 9824937671

  3. Nabakumar khila

    10 pas.computer course.electrician.

  4. Puspendu Das

    Sir mujhea nokri chiyea plese

  5. Suman debnath

    Sir please what is the qualification for Asi post and it is started or not please

    • admin

      Application Start for SI Post and for updates about ASI Posts visit our page regularly

Leave a Reply

Submit Comment